توهم پولی، دستمزد، تورم ـــ برشی از کتاب: «درس‌گفتارهای کاپیتال»

دانش و امید، شمارهٔ ۲۹، اردیبهشت ۱۴۰۴ ــ  اوایل سال ۱۴۰۳،…

     انزوای نمایشی، همکاری پنهانی: از انکار علنی تا توافق پشت…

نویسنده: مهرالدین مشید انزوای دیپلوماتیک تا معامله در سایه: روایت دوگانه…

یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

هار و فراق 

 نوشته نذير ظفر ساحل ورجنيا  28 اپريل 2025 امد  بهار و   سبز …

تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده 21

بیژن باران قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن…

افغانستان؛ طعمه قدرت‌های منطقه‌یی و قربانی جنگ‌های نیابتی

چکیده افغانستان طی دهه‌های اخیر همواره درگیر جنگ، بی‌ثباتی و بحران‌های…

«
»

سناریوی شکست اروپا

سناریوی شکست اروپا

اعتراضاتی که از یونان بحران زده گرفته تا کشورهای شمال اروپایی (کشورهای دارای دولت رفاه) به چشم می‌خورد جملگی نشان دهنده ناکامی اروپای واحد در تامین خواسته‌های عمومی شهروندان اروپایی است.

این روزها سران کشورهای اروپایی محافظه کاری سال‌های اخیر و گذشته خود را کنار گذاشته و صراحتا از سناریوهای واقع بینانه در قبال قاره سبز سخن به میان می‌آورند. یکی از این سناریوهای واقع بینانه “فروپاشی اتحادیه اروپا” و بازگشت این مجموعه به دوران ما قبل تشکیل آن است. سناریویی که هر اندازه زمان می‌گذرد وقوع آن تحت تاثیر شرایط حاکم بر قاره سبز محتمل تر می‌شود.

مارتین شولتز رئیس پارلمان اروپا در این خصوص می‌گوید: “من در خصوص فروپاشی اتحادیه اروپا هشدار می‌دهم. شکست اروپا یک سناریوی واقع بینانه است. اروپا می‌تواند در هم بشکند. این هدف ملی گرایان افراطی است که یکی پس از دیگری پیروزی‌هایی را تجربه می‌کنند. اتحادیه اروپا در حال حاضر سخت‌ترین دورانی را که وی تا به حال تجربه کرده است، می‌گذراند.”
در اینجا رئیس پارلمان اروپا آدرس ملموسی به نام ظهور گروه‌های راستگرای افراطی را داده و خواستار مقابله جمعی با این گروهها شده است. این در حالیست که احزاب ضد اروپایی و ملی گرا یک به یک در این مجموعه در حال ظهور هستند. این گروه‌ها قبلا نیز در قالب احزاب سیاسی در قاره اروپا حضور داشته و مخالفت خود را با اروپای واحد ابراز می‌داشتند اما هیچ گاه تا این اندازه فرصت برای عرض اندام آنها مهیا نگردیده است. نقطه اوج ظهور و بروز احزاب راستگرای افراطی انتخابات پارلمانی اروپا در سال 2014 میلادی بود، جایی که بیش از یکصد نماینده وابسته به جریان راست افراطی و ملی گرا توانستند راهی پارلمان اروپا در بروکسل شوند. هم اکنون شرایط به سود گروه‌های ملی گرا در حال تغییر است. عوامل و فاکتورهای متعددی در بروز این پدیده دخیل بوده‌اند که مهم ترین آنها ناکامی سران سنتی اروپات در حل و فصل بحران‌های اقتصادی و امنیتی جاری در اروپاست. اروپای واحد طی سال‌های اخیر با بحران‌های مالی و امنیتی متعدید دست و پنجه نرم کرده است . بحران‌هایی که وقوع آنها معلول سیاست‌های اقتصادی و امنیتی نادرست سران این مجموعه بوده است.
در جریان بحران اقتصادی اروپا، سران کشورهای آلمان و فرانسه نقش مستقیمی ایفا کرده‌اند. بی توجهی نسبت به بحران بدهی های کشورهای اروپایی از یک سو و پیچیدن نسخه‌های اقتصادی نادرست از جمله اصرار بر طرح‌های ریاضتی جملگی منجر به بروز بحرانهای مزمن اقتصادی در سایر کشورهای عضو و غیر عضو منطقه یورو شده است.
در این جا صرفا بحران اقتصادی در منطقه یورو موضوعیت پیدا نکرده است بلکه همه اعضای اتحادیه اروپا (حتی اعضای غیر عضو در منطقه یورو) نیز با آن درگیر هستند.
بحران‌های امنیتی و اجتماعی جاری در اتحادیه اروپا نیز در جای خود قابل تامل است. این بحران‌ها نیز خود را در موارد و مقاطع متعددی نشان داده است. به عنوان مثال بحران‌های امنیتی جاری در اروپا و ظهور داعش در این کشورها معلول حمایت مستمر دستگاه‌های امنیتی غرب از این گروه‌ها در داخل خاک اروپا و منطقه بوده است. سیاست‌های نادرست امنیتی و بین‌المللی اتحادیه اروپا د رقبال منطقه و دخالت آنها در امور داخلی سوریه و عراق و حمایت آنها از گروه‌های تکفیری و پیروی آنها از خط مشی ثابت ایالات متحده آمریکا در منطقه (مبنی بر استراتژی حمایت از گروه‌های بر هم زننده نظم و امنیت منطقه) در شکل دهی این پدیده نقش داشته است.
در زمینه اجتماعی نیز شهروندان اروپایی شاهد ناکارآمدی نهادهای خود هستند. در اینجا دیگر صرفا سران کشورهای اروپایی و احزاب سنتی  به چالش کشیده نشده‌اند، بلکه نهادهای اروپایی به عنوان مولد بحرانهای مستمر امنیتی و اقتصادی مورد اعتراض شهروندان قرار گرفته‌اند. شهروندان کشورهای اروپایی امروز نه تنها علیه احزاب سنتی این منطقه، بلکه علیه نهادها و زیر ساخت‌های اروپایی تظاهرات و اعتراض می‌کنند و خواستار گذار بنیادین از وضعیت موجود هستند. اگرچه در این میان هنوز وضعیت مطلوب ترسیم نشده است، اما بر سر نخواستن وضعیت موجود اتفاق نظر ملموسی میان شهروندان کشورهای مختلف اروپایی وجود دارد.
این مسئله خود را در جریان تحولات اخیر اروپا نیز نشان داده است، اعتراضاتی که از یونان بحران زده گرفته تا کشورهای شمال اروپایی (کشورهای دارای دولت رفاه) به چشم می‌خورد جملگی نشان دهنده ناکامی اروپای واحد در تامین خواسته‌های عمومی شهروندان اروپایی است. بدیهی است که در صورت تداوم روند موجود و عدم اصلاح آن، سناریویی واقع بینانه به عنوان فروپاشی اروپای واحد بیش از هر زمان دیگری در دسترس خواهد بود.