توهم پولی، دستمزد، تورم ـــ برشی از کتاب: «درس‌گفتارهای کاپیتال»

دانش و امید، شمارهٔ ۲۹، اردیبهشت ۱۴۰۴ ــ  اوایل سال ۱۴۰۳،…

     انزوای نمایشی، همکاری پنهانی: از انکار علنی تا توافق پشت…

نویسنده: مهرالدین مشید انزوای دیپلوماتیک تا معامله در سایه: روایت دوگانه…

یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

هار و فراق 

 نوشته نذير ظفر ساحل ورجنيا  28 اپريل 2025 امد  بهار و   سبز …

تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده 21

بیژن باران قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن…

افغانستان؛ طعمه قدرت‌های منطقه‌یی و قربانی جنگ‌های نیابتی

چکیده افغانستان طی دهه‌های اخیر همواره درگیر جنگ، بی‌ثباتی و بحران‌های…

«
»

سرخورده گی و سردر گمی سیاست امریکا در قبال افغانستان

                نوشته ی : فروغی

     زلمی خلیل زاد با اظهارات نفاق افگنانه و غیردیپلوماتیک اخیراش با آریانا نیوز، ناکامیها و سرخورده گی های سیاست ناکام و تقریبن شکست خورده ی ایالات متحده ی امریکا برهبری دونالد ترامپ را در افغانستان بیشتر به نمایش گذاشت .

    او که حالا نه سفیرامریکاست و نه کارمند رسمی وزارت جنگ آن کشور ، با فارسی پر ازاشتباه خویش ، گاهی  در نقش یک افغان و زمانی بطور غیرمستقیم در نقش نماینده ی خاص حکومت جمهوریخواه امریکا ، با زبان زور صحبت نمود و خواست فقط این پیام را بدهد که تصمیم گیرنده ی اصلی در تمام قضایای مهم و حتا غیر مهم افغانستان امریکاست و بس .  

    زلمی خلیل زاد که در سقوط رژیم مذهبی طالبان و ایجاد حکومت فاسد مورد حمایت امریکا نقش مستقیم داشت ، اینبار بازهم با همان کرچ بلند ، آنچه را که سفیر امریکا در افغانستان و معاون رییس جمهور امریکا  نتوانسته بودند بگویند با پر رویی گفت و قضایای داخلی افغانستان را پیچیده تر از پیش نمود .

    اوبا صراحت گفت که : سیاستمداران افغانستان اکثرن محاسبه ی نادرست مینمایند . بجای دو جمع دو چهار ؛ دو جمع دو هشت یا دوازده میسنجند …

    او با قاطعیت اخطار داد که دیگر صبر امریکا لبریز شده است … باید هرطوری میشود به زودترین فرصت ممکن به غایله ی بلخ پایان داده شده و والی جدید به کارش آغاز نماید .

    آقای خلیلزادگفت : « صبر و حوصله هم از خود اندازه دارد . کاری نکنند که غلط حساب کنند . سیاسیون درست حساب نکرده اند . بعضی اوقات دو دو نزد آنان هشت و یا دوازده شده است . براساس احساسات و غرور شخصی فیصله میکنیم و نه به اساس حسابی که دو دو چهار میشود .»

    او با بیان بی ترس، از انفجار بمب بالای سر دوستم و درنتیجه کنارزدن وی از صحنه ی قدرت ، خواست تا عطامحمد نور را نیز متوجه آینده ی سرپیچی اش از امر ارگ نماید .    

    اینگونه اظهارات زورگویانه ، نفاق افگنانه و مداخله گرانه ، که تنها میتواند ثبوت روشن مداخله در امورداخلی افغانستان باشد ،  آتش معرکه ها را  بیشتر شعله ور نگه میدارد تا اینکه به معرکه ها وغایله ها نقطه ی پایان بگذارد .

    طوری که معلوم میشود سیاست امریکا در قبال افغانستان دچار سردرگمی و حتا نزدیک به ناکامی شده و با موانع و مشکلات سختی روبرو گردیده است .

    شاید فعال شدن بیشتر بازیگران منطقوی ، ادامه ی خونریزیها و انتحاری های گروهی پیهم و درنتیجه بالاگرفتن خشم مردم علیه حکومت دست نشانده ی کابل و حامیان امریکایی شان ، این سر در گمی را  عمق وگسترده گی بیشتر بخشیده ، روند ناکامی سیاست امریکا در قبال افغانستان را سرعت بیشتر ببخشد .

  بی مورد نیست که روزنامه ی نیویارک تایمزاخیرن مقاله ای انتشار داده است زیر این عنوان که :

 « ما برنده ی جنگ افغانستان نخواهیم بود ؛ چون نمیدانیم که چرا آنجا هستیم .»

    دولت امریکا که خود در ایجاد بنیادگرایی اسلامی در افغانستان ، تقویت القاعده و پیروزی طالبان و بعدن سقوط آنان و ایجاد دولت مافیایی ــ تنظیمی حامدکرزی  نقش مستقیم داشته است ؛ اکنون با دشواری های زیادی روبرو شده است .

    گسترده گی فساد در درون دولت ، تقویت روزافزون طالبان و داعش ، گسترده گی جنگ و بی ثباتی ، گسترش کشت و قاچاق مواد مخدر و بیشتر شدن اختلافات قومی و مذهبی ازنتایج زیانبارهفده سال تسلط امریکا بر سیاست و اقتصاد افغانستان است .

   درست است که امریکا خود در ایجاد مراکز قدرت و مولتی میلیونر کردن قوماندانان و رهبران گروههای مختلف جهادی و غیر جهادی نقش داشته و میتواند آنان را زیر کنترول داشته باشد  ؛ اما بازیهای منطقوی و فعال شدن روزافزون قدرتهای منطقه ، میتواند معادلات امنیتی ــ اقتصادی را برخلاف میل امریکا در افغانستان رقم بزند .

   در چونین شرایط  برمردم ماست تا دستخوش اظهارات نفاق افگنانه ی کسی نشده ، باهم نزدیکتر و یکپارچه تراز پیش شوند تا در پرتو بیداری و یکپارچه گی شان بتوانند بر تمام دشواریها فایق آمده به بی ثباتی ، فساد و بیعدالتی نقطه ی پایان بگذارند .