د گوند کالیزه په مناسبت‎

پتمنو خویندو او ملگرو د افغانستان دخلق دموکراتیک گوند د…

بوی نفت و خون 

رسول پویان  ز خون سرخ بشر دست ظلم گلگون است  زطرف جیحـون وکارون تا امازون است  خـدا نظـاره گـر قـتل نظـم و قـانـون است  ز بیم جنگ و تجاوز بشر جگرخون است  شرار…

چه ارزان فروختند!

امین الله مفکر امینی                        2026-22-01! چه ارزان فروختند مردمِ دانـــــای  میهن ما را…

پاسخ به سیاه‌مشق آقای انجنیر کمال بهادری (نامی بی‌هویت که…

درباره‌ی مسئولیت جمعی، نقد سیاسی و ضرورت عبور از فردمحورینوشته‌ی…

چرنیشفسکی نیکولای گاوریلوویچ

ترجمه. رحیم کاکایی پ. ا. نیکولایف.  بخش یکم نیکولای گاوریلوویچ چرنیشفسکی در ۱۲…

ټکنالوژي، سیاست او د عدالت پوښتنه

نور محمد غفوری ایا د نوې زمانې په راتګ سره ټولنیز…

وحدت به‌مثابه پراتیک تاریخی

بازخوانی تیوریک نشست شصت و یکمین سالگرد تأسیس حزب دموکراتیک…

یادنامهٔ دکتورعبدالسلام آثم

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ در روزگاری که تاریخ کشورما مشحون از رخ داد های…

بحران فقر در افغانستان: عوامل، چشم‌انداز و راهکارهای مقابله با…

افغانستان در یکی از تاریک‌ترین برهه‌های تاریخ معاصر خود بصورت…

بازسازی نیروی چپ دموکراتیک افغانستان

افغانستان در یکی از پیچیده‌ترین و بحرانی‌ترین مراحل تاریخ معاصر…

طالبان؛ گسست خشونت‌بار و تعلیق تاریخ در افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید حکومت ضد تاریخی طالبان؛ نمادی ازایستایی در برابر…

گزارش از جریان نشست شصت و یکمین سالگرد تاسیس ح…

           نشست شصت و یکمین سالگرد تاسیس ح د خ ا…

عقل چیست ؟

د مولانا سعید افغاني : آزاده ، ټولنیزه ،علمي ، فرهنګي  او نشراتي ارګان …

د تصوف او عرفان په تړاو مرکه‎

له ښاغلي پوهاند محمد بشیر دودیال سره، چې د علم،…

نمک شناسان!

امین الله مفکر امینی                     2026-15-01! دوستش میدارم آنــرا کزاعمــــاقی قلبی  مملو زمهــــرش دوستم بــــدارد  بسی…

رمان نیهلیستی، عرفان رفرمیستی، روشنفکر پوپولیستی

Aldous Huxely (1894- 1963) آرام بختیاری روشنفکران و فرهنگسازان در رمانهای هاکسلی. آلدوس…

پیام شادباش رفیق سلطانعلی کشتمند

پیام شادباش رفیق سلطانعلی کشتمند، از بنیان‌گذاران حزب دموکراتیک خلق…

دا نه یو انتخاب دی، بلکې یو تاریخي مسؤلیت دې 

درنو محضرو ملګرو! نن موږ دلته یوازې د یوې عادي غونډې…

فرخنده باد  شصت ویکمین سالروز تاسیس حزب دیموکراتیک خلق افغانستان

رفقای عزیز! امروز بخاطر تجلیل  شایسته ازشصت ویکمین سالروز حزب دیموکراتیک…

از اختناق در سطح طالبان تا اختناق در دموکراسی های…

نویسنده: مهرالدین مشید اختناق داخلی طالبان و مصلحت‌گرایی جهانیان اختناق در افغانستان…

«
»

رژه نظامی در کرواسی برای پیروزی بر صرب ها و عزای عمومی در صربستان

بلگراد – برگزاری رژه نظامی در کرواسی به مناسبت بیستمین سالگرد آزادی شهر «کنین» از دست صرب ها در منطقه کراینا کرواسی و اعلام روز عزاداری عمومی در صربستان به خاطر حدود 2 هزار قربانی نشان می دهد که عواقب ناشی از جنگ های دهه نود در روابط کشورهای منطقه سایه انداخته است.

با وجود گذشت بیست و پنج سال از جنگ های خونین در منطقه بالکان غربی بین صربستان، کرواسی و بوسنی و هرزگوین از جمهوری های یوگسلاوی سابق و گذشت بیست سال از عملیات ارتش کرواسی به نام «طوفان» که برای آزاد کردن منطقه کنین از نیروهای صرب انجام شد، موانعی بزرگ در بهبود روابط بین کشورهای منطقه است.
پرتاب سنگ به آلکساندر ووچیچ نخست وزیر صربستان که برای شرکت در بیستمین سالگرد و ادای احترام به حدود 8 هزار قربانی سربرنیتسا به بوسنی و هرزگوین سفر کرده بود، می توان دریافت که فراموش کردن جنگ های خونین دهه نود میلادی را در منطقه بالکان غربی نمی توان حداقل به این زودی ها انتظار داشت.
مقامات صربستان بارها برگزاری جشن و رژه نظامی در کرواسی را به عنوان پیروزی در عملیات طوفان را مورد انتقاد قرار دادند و این اقدام کرواسی را برای پروسه همکاری های منطقه ای و ثبات و صلح در این منطقه مناسب نمی دانند.
عملیات طوفان توسط ارتش کرواسی در چهارم اوت سال 1995 میلادی با حمله نیروهای زرهی ارتش این کشور در منطقه صرب نشین در شهر «کنین» انجام گرفت.
شهر کنین مرکز منطقه کراینا در کرواسی در آن زمان از سوی سازمان ملل منطقه حفاظت شده بود.
بر اساس گزارش های اعلام شده، نیروهای صلح بین المللی که در این منطقه حضور داشتند نه تنها برای جلوگیری از عملیات ارتش کرواسی هیچ گونه واکنشی از خود نشان ندادند، بلکه به محض دریافت اطلاعات برای شروع حمله نظامی ارتش کرواسی شهر کنین را ترک کردند.
بنا به گزارش های رسانه های خبری صربستان، در عملیات طوفان که در 4 اوت سال 1995میلادی با حمله حدود 130 هزار نیروی مسلح ارتش کرواسی و کمک نیروهای ناتو آغاز شد، در پنجم اوت همان سال شهر کنین مرکز منطقه کراین به تصرف نیروهای کرواسی در آمد.
در کرواسی هر ساله روز 5 اوت به عنوان روز پیروزی ارتش این کشور جشن گرفته می شود و صربستان از سال جاری میلادی روز پنجم اوت را روز عزای عمومی اعلام کرده است.
در عملیات طوفان که 4 روز به درازا کشید بیش از 25 هزار خانه صرب ها و همچنین 13 هزار اماکن تجاری، کلیسا، موزه و مراکز تاریخی و فرهنگی صرب ها در آن منطقه غارت و ویران شدند.
در عملیات ارتش کروواسی در سال 1995میلادی در شهر کنین نزدیک به 250 هزار صرب از خانه های خود رانده شدند و یک هزار 853 صرب که در بین آنها زن و بچه بودند کشته و مفقود الاثر شدند.
با وجود گذشت بیست سال از این جنگ هنوز مساله مفقودین جنگی و بازگشت صرب های رانده شده به کاشانه های خود حل و فصل نشده است.
کرواسی یکی از 6 جمهوری یوگسلاوی سابق به شمار می رود که با برگزاری همه پرسی عمومی در تاریخ 25 ژوئن 1991 میلادی اعلام استقلال کرد.
جمهوری کرواسی براساس سرشماری سال 2003 میلادی بیش از 4 میلیون و 437 هزار نفر جمعیت دارد و از غرب با اسلوونی ازشمال با مجارستان و از شرق با صربستان و بوسنی وهرزگوین و از جنوب با مونته نگرو مرز مشترک دارد.