مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

آیینۀ تاریخ

رسول پویان چه خـوش گفت توسیدیـد فیلسوف که بُد جنگ اسپارت وآتن…

زمزمه های بازگشت اشرف غنی به کابل از شایعه تا…

نویسنده: مهرالدین مشید در این روزها زمزمه‌های بازگشت اشرف غنی به…

دستاوردهای خلاق چخوف، نویسنده برجسته رئالیست روسی 

برگردان. رحیم کاکایی پیشگفتار مترجم : رئالیسم بی‌رحمانه‌ی یک راوی غمگین  نویسنده ای…

لحاف مهربان کودکی

ساجده میلاد من به گذشته می اندیشم  من شب ها  در آغوش سبز…

نقش زنان مسلمان در جامعه اسلامی !

مقدمه . بی گمان یکی از مهم ترین مباحث در تبیین…

بدخشان؛ گره کور و پاشنه آشیل حاکمیت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید بدخشان؛ جرقه های بحران و احتمال خیزش تازه…

شیرۀ جان

رسول پویان شیرۀ جان ازدو چشم خون چکانم می چکد لـؤلــؤی لالا…

            و حدت خواهی 

در عاشقی ،  عشق   نمایی   نمیکنم گنج  ی  محبتیم…

فیلسوفان یهودی تبار؛ آته ایسم ناتمام،سوسیالیسم احساسی

Hermann Cohen (1842- 1918 ) آرام بختیاری هرمان کوهن؛ میان کانت و…

حماسه هایی که به بهای خیانت نخبگان به سوگواره تبدیل…

نویسنده: مهرالدین مشید روایت تراژدی ملتی که بهای جاه‌طلبی نخبگان را…

د دموکراسۍ د ناکامو تجربو انتقادي ارزونه

نور محمد غفوری سریزه  د تحمیلي جمهوریت او تقلبی دموکراسۍ تجربې موږ ته…

حکمت چیست؟

برهان الدین « سعیدی» حکمت دنیا فـزاید ظن و شک ــ …

این خون کسی ریخته یا می سرخ است یا توت…

نویسنده: جمشید کوهستانی    نظامی سابق فرستنده: محمد عثمان نجیب  ##########################نوتبرعلاوه شعر حضرت سعدی لکه…

افغانستان در تنگنای بن بست؛ انحصار طالبان و پراکنده گی…

نویسنده: مهرالدین مشید روایت یک بن بست تاریخی؛ قدرت یک دست…

«
»

«حقیقت را نمی‌توان خاموش کرد»

سیامک بهاری

جایزه ساخاروف به مهسا ژینا امینی، به اسم رمز خیزشی عظیم تعلق گرفته است. این جلوه‌ای پر غرور از تداوم انقلاب زن زندگی آزادی است که همچنان جهان را خطاب قرار می‌دهد و شناعت و بیرحمی یک حکومت خونریز را پیش چشم جهانیان می‌گیرد.

مژگان افتخاری و امجد امینی، مادر و پدر ژینا که توسط وزارت اطلاعات از سفر برای دریافت این جایزه بازماندند و اجازه خروج نیافتند. صالح نیکبخت وکیل مدافع خانواده که به نیابت از آنها برای دریافت جایزه و قرائت پیام خانواده آمده است، به جرم دفاع از حقیقت و موکل خود به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به یک سال حبس محکوم شده است. افسون نجفی، خواهر حدیث نجفی دختر ۲۲ ساله‌ای که به ضرب شلیک شش گلوله به سر و سینه‌اش جان باخت و مرسده شاهین‌کار که یک چشم خود را در اثر اصابت گلوله ساچمه‌ای از دست داده است، در پیشگاه وجدان جامعه جهانی، با قامتی استوار نمادی گویا، فریادی از بطن انقلابی به خون کشیده‌ شده‌اند! سند زنده‌ای از بازماندگان و جان به در بردگان جنایتی مکرر توسط حکومتی خونریز که مذبوحانه مادر و پدری داغدیده را به گروگان گرفته تا به خیال خام خود، جهان صدای اعتراضاتشان را نشنود. اینجا در این مراسم استقامت، شجاعت و جسارتی بی‌مانند در مصافی نابرابر، مانند تابلویی گویا مقابل چشم جهانیان گرفته شده است. 

در مراسم اهدا عالی‌ترین جایزه پارلمان اتحادیه اروپا، دخترکی ۱۱ ساله به مادرش، به مرسده شاهین‌کار با تحسین چشم دوخته است که چگونه از او تقدیر می‌شود که همچنان دارد فریاد انقلاب را به گوش جهانیان می‌رساند.

صالح نیکبخت، پیام مادر ژینا را قرائت می‌کند: “او تجلی زندگانی و زندگی است. هم ‌او که نامش رمز رهایی شد و رؤیای آزادی را به تمام ایران و خاورمیانه و جهان گسترانید. مظلومانه جانش را ستاندند و در خیال خود چنین پنداشتند که با ستادن جان از کالبد، از بودن باز خواهد ایستاد. آنان نمی‌دانستند از خاکستر ژینا روحی تسخیر‌ناپذیر و الهام‌بخش متولد خواهد شد”. این سخنان سنجیده و آتشین سیلی محکمی به گوش حکومت اسلامی است که مذبوحانه مادر و پدری را که به عزای فرزند دلبندشان نشانده بود حتی از سفر باز داشته است.

پارلمان اروپا سال گذشته با اکثریت آراء به تروریست بودن سپاه‌ پاسدارن جمهوری اسلامی رأی داد و امسال با اهدا عالی‌ترین جایزه خود به ژینا یک بار دیگر جمهوری اسلامی را محکوم کرد. اقدامی که باید توسط دولت‌های اروپایی برای بایکوت جمهوری اسلامی در دستور قرار گیرد.