یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

هار و فراق 

 نوشته نذير ظفر ساحل ورجنيا  28 اپريل 2025 امد  بهار و   سبز …

تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده 21

بیژن باران قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن…

افغانستان؛ طعمه قدرت‌های منطقه‌یی و قربانی جنگ‌های نیابتی

چکیده افغانستان طی دهه‌های اخیر همواره درگیر جنگ، بی‌ثباتی و بحران‌های…

بحران خاموش؛ ناکارآمدی طرف های درگیر و سرنوشت ناپیدای مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید نشانه هایی از فروپاشی خاموش طالبان در متن…

تیر جفا 

نه شاعرم ، نه سرایشگر ترانه منم  یکی زمردم دور از…

«
»

بحران ونزوئلا و فرصت تکرار مداخله گری آمریکا

بحران اقتصادی که در سال های گذشته بر پیکره ونزوئلا سایه افکنده بود، اخیرا با تنش های سیاسی نیز همراه شده است؛ نبرد قدرتی که پای کشورهای زیاده خواهی چون ایالات متحده را برای مداخله گری عریان در امور کاراکاس باز کرده است.

 روزهای اخیر شهرهای مختلف ونزوئلا صحنه درگیری میان هواداران «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری این کشور و طرفداران «خوآن گوآیدو» رییس جدید مجلس ملی و رئیس جمهوری خودخوانده بوده اند؛ اعتراضاتی که تا کنون جان ده ها نفر را گرفته و هر روز بر دامنه تنش ها افزوده می شود.
رئیس جمهوری خودخوانده و 35 ساله این کشور آمریکای لاتین حتی حاضر به مذاکره با رئیس جمهوری رسمی این کشور نشده و ضمن تاکید بر تقلب در انتخابات گذشته (که مادورو برای دومین بار به مقام ریاست جمهوری رسید)، یگانه راه پایان تقابل را کناره گیری مادورو از قدرت می داند.
در این میان کشورهای جهان در دو طیف قرار گرفته اند؛ کشورهایی که راه برون رفت از بحران را کناره گیری مادورو ارزیابی می کنند و طیف دوم که راه حل سیاسی و افزایش آستانه تساهل و مدارا را پیشنهاد می کنند.
کشورهای آمریکا، کانادا، بریتانیا و … آشکارا از گوآیدو حمایت کرده و ریاست جمهوری وی را به رسمیت شناخته اند. در مقابل، کشورهایی همچون ایران، روسیه و چین قرار دارند که هر گونه مداخله خارجی را در امور داخلی ونزوئلا محکوم کرده و گفت وگوهای سیاسی را بهترین سازوکار جلوگیری از تشدید تنش ها ارزیابی می کنند.
شاید شکل گیری و تعمیق بحران سیاسی بی ارتباط به بحران اقتصادی این کشور حوزه آمریکای لاتین نباشد. ونزوئلا سال ها است که در بحران اقتصادی عمیق فرورفته و افزوده شدن بحران سیاسی بر آن، این کشور را در سراشیبی سقوط قرار داده است. شهروندان این کشور نفت خیز آمریکای جنوبی حتی در تهیه دارو، مواد غذایی و کالاهای اساسی خود با مشکلات جدی مواجه اند. افزایش بیکاری، رشد بیش از منفی 10 درصدی اقتصادی در کنار تورم بالغ از 500 درصدی اوج این بحران را به تصویر می کشد.
بر پایه برخی گزارش ها، این کشور آمریکای لاتین معادل 17.7 درصد کل ذخایر نفت جهان را در خود جای داده و از این منظر در رتبه نخست جهان قرار دارد. از این رو، وابستگی بیش از 90 درصدی به تولید و صادرات نفت در کنار کاهش چشمگیر بهای آن در سال های گذشته، مشکلات را در این کشور چندین برابر ساخته است. از این رو انتقادات مخالفان دولت سوسیالیست مادورو حتی اگر غیرموجه و نامعقول نیز به نظر رسد اما از پتانسل اجماع سازی علیه وی برخوردار است.
طی روزهای گذشته مواضع کشورهای همسایه و غیرهمسایه در قبال بحران ونزوئلا بیش از هر موضوعی در رسانه های جهان به چشم می خورد که مهمترین آن نگاه مقامات کاخ سفید به این بحران است. ونزوئلا بلافاصله پس از تعمیق بحران سیاسی با رفتار خصمانه کاخ سفید رو به رو شد.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا و «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه وی با به رسمیت شناختن گوآیدو به عنوان رئیس جمهوری موقت، نماینده ای را نیز برای رسیدگی به بحران در همسایه جنوبی انتخاب کرده اند. «الیوت آبرامز» نماینده کاخ سفید در امور ونزوئلا، دیپلمات کهنه ‌کاری است که با رئیسان جمهوری پیشین این کشور همچون «رونالد ریگان» و «جرج بوش پدر» همکاری داشته است.
مداخلات مستقیم آمریکا در امور ونزوئلا وقتی آشکارتر شد که برنامه «جان بولتون» مشاور ارشد رئیس جمهوری مبنی بر فشار اقتصادی بر کاراکاس و همچنین فراخواندن ارتش این کشور آمریکای لاتین به حمایت از گوایدو رسانه ای شد.
برخی منابع خبری به نقل از بولتون نوشتند «ونزوئلا در نیم‌ کره ‌ای قرار گرفته که آمریکا هم آنجاست و برای همین آمریکا وظیفه مخصوصی در آنجا دارد.» وی همچنین اهرم نفت را برای اعمال فشار به ونزوئلا مفید ارزیابی و تاکید کرد «ما از امروز همه تلاش خود را وقف قطع منابع مالی دولت نامشروع مادورو خواهیم نمود.» در کنار بولتون، پمپئو نیز دست به دامان ارتش ونزوئلا شده تا از رئیس جمهوری خودخوانده پشتیبانی کنند.

برخی بازیگران جهان نیز از آمریکای لاتین گرفته (همچون کوبا) تا قدرت های بزرگ قاره پهناور آسیا (مانند چین و روسیه) در این زمینه با تهران همصدا شده اند. در کنار چین که نسبت به دخالت نظامی آمریکا در امور ونزوئلا به کاخ سفید هشدار داده، وزارت امور خارجه روسیه نیز به رسمیت شناختن سریع رئیس جمهوری خودخوانده ونزوئلا را از سوی کاخ سفید بسترساز شکاف و دوپاره شدن جامعه این کشور و بی ‌ثباتی وضعیت داخلی ارزیابی کرده است.