حال: زمانست یا هستی؟

بیت: غم فردا، کز غصه دیروز ریزد به هجوم انرژی، کشف زمان…

درختی سرشار از روح حماسی  و جلوه های معبودایی

نویسنده: مهرالدین مشید تک "درخت توت" و دغدغه های شکوهمند خاطره…

کهن میلاد خورشید 

رسول پویان  شـب یلـدا بـه دور صندلی بـسـیار زیبا بود  نشـاط و…

مبانی میتودیک طرح و تدوین اساسنامهٔ سازمانهای مدنی

نور محمد غفوری شاید همه خوانندگان محترم روش تحریر و طُرق…

انحصار طلبی ملا هبت الله، کشته شدن حقانی و سرنوشت…

نویسنده: مهرالدین مشید ختلاف های درونی طالبان و کش و قوس…

ریحان می شود

قاضی پشتون باسل حرف  نیکو مرکسان را  قوت  جان میشود قوت جسم…

کهن جنگ تمدن 

رسول پویان  نفـس در سـینۀ فـردا گـره افتاده بازش کن  بـرای خــاطــر…

ترجمه‌ی شعرهایی از بانو روژ حلبچه‌ای

هر گاه که باران،  آسمان چشمانم را در بر می‌گیرد. آن، تکه…

سلام محمد

استاد "سلام محمد" (به کُردی: سەلام موحەمەد) شاعر کُرد، زاده‌ی…

آغاز یک توطیه ی جنایت بار و کوچ اجباری پنجشیریان

ویسنده: مهرالدین مشید امروز روستای دشتک پنجشیر و فردا هم دشتک…

آغوش مادر وطن!

امین الله مفکر امینی       2024-08-12! مــرا مادر وطن ومردمش بس گرامیســـت هرکه مادروطن…

نور کهن 

رسول پویان  نـور کهن ز روزن دل جلوه گر شدست  هـور از…

بمناسبت  ۷۶ و مین  سالروز  تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر  

نوشته از بصیر دهزاد  اوضاع وخیم کنونی بین المللی، حلقه تنگ…

دادخواهی برای مهاجرین افغان که از تاجیکستان اخراج اجباری می…

من محمدآصف فقیری نویسنده و پژوهشگر و مدرس حقوق و…

عرفان در سیاست

– دکتر بیژن باران ایران از سده 19 با نپذیرفتن…

دعوت صالح به آمریکا و" هفت خوان رستم "اختلاف های…

نویسنده : مهرالدین مشید  چرخش در سیاست آمریکا یا ابزاری برای…

پردۍ ناولې پروژې ودروئ

عبدالصمد ازهر                 …

حقوق بشر 

تدقیق و نگارشی از سخی صمیم.   حقوق بشرچه نوع حقوق راگویند…

ترجمه‌ی شعرهایی از آقای "آسو ملا"

(به کُردی: ئاسۆی مەلا) شاعر کُرد زبان توسط #زانا_کوردستانی  (۱) مفت مفت‌اند، شلوار،…

فرهاد پیربال

استاد "فرهاد پیربال" (به کُردی: فەرهاد پیرباڵ) نویسنده، شاعر، مترجم،…

«
»

چراغرب ، باز دست به دامن پوتین شده است ؟    

             نوشته ی اسماعیل فروغی

        پس از دوسال قطع تماس میان رهبران غرب و ولادیمیر پوتین و بستن تقریباً کلیه کانال های ارتباطی غرب با مسکو بدستور امریکا و اتحادیه ی اروپا ، ازاثر تقاضای اولاف شولتز صدراعظم آلمان ، بتاریخ پانزدهم نوامبر 2024 رهبران دوکشور آلمان و روسیه ، باردیگر باهم گفتگوی تلفنی کرده ، درباره ی بحران اوکراین و برخی مسایل بین المللی بحث و تبادل نظرنمودند .

       صدراعظم آلمان طی این گفتگوی تلفنی بر ضرورت پایان مناقشه ی اوکراین و خروج روسیه ازمناطق اشغالی تاکید نموده ، از روسیه خواسته است تا برای برقراری صلحی عادلانه و پایدار با اوکراین مذاکره کند.

       به گفته ی آقای دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین ، ولادیمیر پوتین هم به اولاف شولتزاطمینان داده است که ” روسیه همیشه آماده ی مذاکره و گفتگوست و این نه روسیه بلکه اوکراین وغرب است که تمام دروازه های گفتگو را بسته اند . ” 

       آقای پوتین به این نکات هم تأکید کرده است که : ” مذاکرات و گفتگوهای صلح وقتی می تواند به نتیجه ی مثبت بینجامد که ، علل جنگ در اوکراین از بین رفته ، حقوق قانونی وانسانی روس تباران شرق اوکراین رعایت واحترام شود و منافع امنیتی روسیه  و واقعیت های سرزمینی جدید درمنطقه به رسمیت شناخته شود . “

       پسکوف این را هم تصریح کرد که  : ” با وجود تفاوت های فکری بسیار بین دوطرف ، از سرگیری گفتگوها یک نشانه ی مثبت است و روسیه مثل همیشه آماده ی مذاکره و گفتگو درباره ی حل مناقشات می باشد …”

       آخرین باری که رهبران آلمان و روسیه با هم گفتگو داشتند ، ماه فبروری سال 2022 فقط یک هفته پیش ازحمله ی روسیه به اوکراین بود . آن زمان آنان به دلیل گسترش پاندمی کرونا ، پشت میزی بیضوی شکل ،  چند متر دور ازهم مذاکره و تبادل نظر کرده بودند . شاید ازهمان زمان فاصله ها در حال شکل گرفتن بوده است ! 

       آقای شولتزکه درست درآستانه ی فروپاشی حکومت اش و درست یک هفته پس از پیروزی دونالد ترامپ رییس جمهور منتخب امریکا ، به مذاکره و گفتگو با پوتین علاقمند شده است ؛ بخوبی می داند که اگر ترامپ مطابق وعده های قبلی اش به مردم  امریکا و مردم جهان ، ازاوکراین پا پس کشیده ، تمام مخارج جنگ را بعهده ی خود اروپاییان بگذارد ؛ و اگر ترامپ همانگونه که باربار با قاطعیت ازاروپاییان خواسته است تا بارهزینه ی سازمان نظامی ناتو و بارجنگ اوکراین را که جنگ اروپاییان است ، خود به دوش بکشند ؛ نه آلمان و نه هم فرانسه می تواند از عهده ی اینهمه چالش و جنگ در اروپا بیرون برآید . او بخوبی آگاه است که سه سال جنگ در اوکراین انبارهای اسلحه و مهمات را درآلمان وسایرکشورهای اروپایی خالی کرده است. او بخوبی می داند که قدرت رزمی ناتو نه آنچنان است که تبلیغ شده و نه به آن حد و حدودی است که بتواند درمیدان جنگ با روسیه و حامیان جهانی اش به مقابله و جنگ بپردازد .

      جنگ اوکراین که تبعات مخرب وچندین جانبه اش ، قیمت انرژی و کلیه مخارج زنده گی را درتمام اروپا ، چندین بار بلند برده و بزرگترین فابریکه های غول آسای تولیدی همچون فابریکه ی بزرگ تولید موترهای فولکس واگن را به ورشکسته شدن نزدیک کرده است ؛ نه تنها آقای اولاف شولتز صدراعظم آلمان را ، بلکه همه رهبران اروپا را به این باور رسانده است که حمایت از این جنگ ویرانگرِبی حاصل و پافشاری روی عضویت اوکراین درسازمان نظامی ناتو ، بی ثمروحتا به ضرر تمام ملت های اروپاییست .

     ولادیمیر زیلنسکی که ازین صحبت تلفنی میان شولتز و پوتین ، خوشنود نشده است ، این اقدام را به سود روسیه دانسته ، گفته است که آقای شولتز با این کار اش روسیه را بیشتراز پیش از انزوا خارج می سازد .

     و اما به باوراکثر ناظران جنگ اوکراین ، زیلنسکی بخواهد یا نخواهد ، گفتگوی تلفنی آقایان شولتز و پوتین ، این پیام را به همه رسانده است که : واقعیت های میدانی جنگ ، کمبود پرسونل و تجهیزات جنگی دراوکراین ، ورشکسته گی اقتصاد اروپا و پیروزی دونالد ترامپ درانتخابات ایالات متحده ی امریکا ، همه و همه حقایق و دلایلی استند برای بازبینی واقعبینانه ی نتایج این جنگ ویرانگر وجستجوی راه حلی قابل قبول برای تمام جوانب .