بازگشت به خوییشتن؛ گفتمان رسیدن به پویایی های فکر و…

نویسنده: مهرالدین مشید هر بازگشت آغازی برای برگشت به ارزش های…

اسرار عشق 

رسول پویان  شدم تا همدم نـور آشیان در کهکشان دارم  از این…

کابل زیبا

سیمین بارکزی فرزند عبدالکبیر خان بارکزی 1953 میلادی در یک…

خالە بکر

استاد "بکر محمد امین" (به کُردی: به‌کر محه‌ممه‌د ئەمین) متخلص…

احتمال تحولات بعد از انتخابات در آمریکا و صدای تکانه…

نویسنده: مهرالدین مشید آیا با پیروزی ترامپ آمریکا به افغانستان باز…

                   من وتو 

چرا صدا ی ما را  جها ن  نمی  شنود برای  آنکه …

شناخت با 30 نوع سوگیری در عرفان

دکتر بیژن باران اگر ما بتوانیم خود را تغییر دهیم؛…

خواب  و  رویا

فرزانه ساحل  حسینی دوش  دیدم  که در آغوش  تو ام با…

سارتر،- مبارزی عملگرا، روشنفکری التقاطی؟

Sartre, jean paul(1905-1980) آرام بختیاری سارتر و انقلاب؛ روشنفکران جایگزین پرولتاریا. سارتر(1980-1905.م)، نویسنده…

هجران

شعر تورکی اوزبیکی داکتر فیض الله ایماق با ترجمه ی دری…

قامت با شکوه ی آسمایی و شیر دروازه بار دیگر…

نویسنده: مهرالدین مشید به راستی که جهان بی وطنی دنیای سرد و…

مولانا عبدالرحمن جامی 

نورالدین عبدالرحمن بن احمد بن محمد جامی معروف به مولانا…

آیا این یک آدمیزاد است یا غیر آدمیزاد؟!؟!؟!

سنگ شکن خدا که می دهد نمی پرسد بچه کیستی؟! "اما…

پس منظر اختلاف نظر رهبران طالبان و شکننده گی بقای…

نویسنده: مهرالدین مشید سیطره جویی ملاهبت‌الله و افزایش اختلاف میان جناح…

رهبران فراری

نوشته نذیر ظفر ما را به وحشیان زمـــــان رهبران فروخت خـــــود را…

کجاست

مادر دلسوز بی آزار و غمخوارم کجاست  مادر شیرین من از…

تبار گرایی یا تفوق خواهی تباری ؟

ساحه باقیمانده از آریانا ، خراسان و باختر که بنام…

لوکاچ؛ فیلسوف مجار، مورخ و تئوریسین ادبیات

georg lukacs (1885-1971) آرام بختیاری گئورگ لوکاچ، و دمکراسی سوسیالیستی شورایی. جرج لوکاچ(1971-1885…

په حکومت کولو کې بد، په خبرو کې بد او…

نور محمد غفوري جان کیری د امریکا د خارجه چارو پخواني وزیر هغه…

«
»

پروژه بزرگ ترامپ، «بازگشت به عظمت آمریکا و فاشیسم است»!

بهرام رحمانی

bahram.rehmani@gmail.com 

پروژه بزرگ ترامپ، «بازگشت به عظمت آمریکا است» دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا، آیا بازگشت فاشیسم جدی‌تر شده است؟ اکنون این سئوالی‌ست که در ذهن قدرت‌های سیاسی جهان، در رسانه، در دانشگاه‌ها، در اندیشکده‌ها و در میان دانشمندان علوم سیاسی و فیلسوفان مطرح است. آیا تاریخ تکرار خواهد شد؟ چه مشکلی پیش آمد؟ آیا ممکن است که دموکراسی موجود بورژوازی جای خود را به دیکتاتوری مرگ‌بار فاشیسم بدهد؟

دونالد ترامپ، چهل‌وهفتمین رییس‌جمهور آمریکا در حال تشکیل کابینه دولت آینده خود است و ایلان ماسک نیز در انتخاب اعضای کابینه نقش مهمی دارد. ترامپ در گفت‌و‌گوی اخیر خود با ماریا بارتیرومو اعلام کرد که شاید ترامپ در کابینه او نقش «وزیر کاهش هزینه‌ها» را به عهده بگیرد.

بی‌تردید در شعار «عظمت آمریکا»، پناهندگان و مهاجران، لاتین‌تباران، زنان آزادی‌خواه و خواهان آزادی سقط جنین، حامیان فلسطین و مخالفان جنگ غزه، سرخ‌پوستان، سیاه‌پوستان، کارگران و بیکاران و فقر جایی ندارند. هر چه که هست مربوط به افراد عظمت‌طلب آمریکا به ویژه  سرمایه‌داران، صاحبان شرکت‌های چند ملیتی و گرایشات فاشیستی!

پیروزی ترامپ بر دارایی ۱۰ ثروتمند بزرگ جهان افزود.‌(در ضمیمه همین مطلب اسامی این ده نفر آمده است)

هم‌زمان با پیروزی دونالد ترامپ و تاثیر ایلان ماسک بر کابینه ترامپ، احتمال شکل‌گیری جنگ تجاری میان آمریکا، چین، روسیه، اتحادیه اروپا و سهم‌خواهی سرمایه‌داران آمریکایی بسیار زیاد است. و از سویی باز گذاشتن هرچه بیش‌تر بنیامین نتان یاهو در تشدید جنگ خاورمیانه و احتمالا جنگ همه‌جانبه و تمام عیار بین اسرائیل و ایران.

کارل مارکس، بنیان‌گذار سوسیالیسم علمی و بنیان‌گذار انترناسیونال اول، جوامع سرمایه‌داری و مالکان وسایل تولید، که دارای ویژگی‌های تئوری و پراتیک خاصی که در مقابل اشرافیت بودند به دو طبقه تقسیم کرده است: طبقه کارگر و طبقه سرمایه‌دار. طبقه‌ای که مورد استثمار قرار می‌گیرد اما همه نعمات و نیازهای بشر را تولید می‌کند در مقابل این طبقه، طبقه‌ای که استثمار می‌کند و تنها به فکر کسب سود بیش‌تر است!

اکنون یک سرمایه‌دار معامله‌گر و پرخاشگر رئیس جمهور آمریکا و بزرگ‌ترین سرمایه‌دار جهان، یعنی ایلان ماسک حامی او، قرار است هم آمریکا و هم جهان را با روش‌های سرمایه‌داری خود رهبری کنند. طبیعی‌ست که در چنین رهبری، هر هدف سیاسی باید براساس منافع سرمایه‌داران تنظیم و اجرایی شود. به‌عبارت دیگر در تنظیمات چنین رهبری، طبقه کارگر باید بیش از پیش استثمار گردد تا سرمایه‌داران بتوانند سود بیش‌تر کسب کنند. چرا که سرمایه‌داران، سرمایه خود را در جایی سرمایه‌گذاری و هزینه می‌کنند که قرار است سود بیش‌تر عاید آن‌ها سازد. از سوی دیگر، جنگ‌هایی که احیانا نفعی برای سرمایه‌داران ندارند تمام شوند و جایش جنگ‌های جدید سازمان‌دهی شوند که سود بیش‌تری برای سرمایه‌داری به‌ویژه کارخانه‌های اسلحه‌سازی به بار آورند.

حتی با ظهور ترامپیسم لیبرالیسم و پوپولیسم هم رنگ باخته و رسما و علنا فاشیسم ظهور کرده است.

مشاور اقتصادی نیکسون در سال ۱۹۷۱ فضای حاکم بر بحث‌های دهه هفتاد را روشن‌ترمی‌کند: «این کشور در راستای یک اقتصاد کاملا تنظیم‌شده گام برمی‌دارد. طی ده سال آتی پنجاه درصد تولید صنعتی ما تحت کنترل حکومت قرار خواهد گرفت.»

«واشینگتن آهنگ رشد صنایع خانه‌سازی، هواپیمایی و راه‌آهن را تعیین می‌کند. نگاه کنید به ورشکستگی پن‌سنترال، ملی کردن بخشی از صنعت راه‌آهن، پرداخت بدهی لاک‌هید، مداخله‌های مکرر در صنایع هواپیمایی، هم‌کاری حکومت با آی‌تی‌تی در شیلی و در داخل امریکا و میزان قابل‌ملاحظه‌ای از نفوذ متقابل میان حکومت نیکسون و منافع شرکت‌های معین.»

با فروپاشی کشورهای نوع شوروی، فوکویاما  در سال ۱۹۹۲، دموکراسی لیبرال و اقتصاد بازار را به‌عنوان نتیجه‌ تکامل نظام‌های اقتصادی و سیاسی و پایان تاریخ اعلام کرد. 

در واقع، کسب سود و انباشت در جامعه‌ سرمایه‌داری همواره هم از طریق بازار و هم به مدد قدرت سیاسی و مداخله‌ دولت انجام می‌پذیرد.

اساسا بحث دولت و خصلت طبقاتی آن موضوعی است بسیار مفصل که درباره‌ آن کتاب‌ها و مقالات بسیاری به نگارش درآمده است. گردانندگان دستگاه دولتی در جامعه‌ سرمایه‌داری حفظ منافع طبقه‌ مسلط اقتصادی را در راس وظایف خود قرار می‌دهند اما اکنون خود سرمایه‌داران وارد صحنه سیاسی شده‌اند تا مستقیما و هرچه بیش‌تر جوامع بشری را تحت‌تاثیر فرهنگ و ایدئولوژی طبقه‌ مسلط و قدرت اقتصادی خود قرار دارند، تحت‌تاثیر الزامات ساختاری و تبعیت از منطق نظام سرمایه‌داری عمل می‌کنند.

نگاهی به تغییرات ثروت دونالد ترامپ از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۴ (+ اینفوگرافی)

ثروت ترامپ

ثروت ترامپ تا حد زیادی تحت تاثیر ارزش سهام او در گروه رسانه و فناوری ترامپ قرار خواهد گرفت. گزارش‌ها نشان می‌دهد که رئیس جمهور سابق آمریکا، حداقل ۱/۵۸ درصد از سهام این شرکت را دارد.

در ۲۶ مارس ۲۰۲۴، سهام گروه رسانه و فناوری ترامپ در بازار بورس نزدک عرضه شد و در دو روز اول معاملات خود بیش از ۳۰ درصد صعود کرد. این صعود، به این شرکت ارزشی معادل ۴/۹ میلیارد دلار داد که باعث افزایش ثروت دونالد ترامپ نیز شد.

از اول آوریل ۲۰۲۴، ثروت ترامپ ۷/۵ میلیارد دلار بود. توجه داشته باشید که فوربس این عدد را به‌طور مرتب به روز می‌کند.

می‌توان گفت که در آینده، ثروت ترامپ تا حد زیادی تحت تاثیر ارزش سهام او در گروه رسانه و فناوری ترامپ قرار خواهد گرفت.

گروه رسانه و فناوری ترامپ یک شرکت رسانه‌ای است که در سال ۲۰۲۱ توسط ترامپ تاسیس شد و پس از ادغام با Digital World Acquisition Corp، یک شرکت خرید ویژه‌(SPAC) در نزدک به‌عنوان یک شرکت عمومی شروع به کار کرد.

SPAC ها که به‌عنوان «شرکت های چک سفید» نیز شناخته می‌شوند، شرکت‌های پوسته‌ای هستند که در بورس اوراق بهادار فهرست شده‌اند و یک شرکت خصوصی را با هدف عمومی کردن آن خریداری می‌کنند.

گروه رسانه و فناوری ترامپ Truth Social، رقیب X (توئیتر سابق) را در فوریه ۲۰۲۲ منتشر کرد. طبق برآوردها، این پلتفرم تا فوریه ۲۰۲۴ حدود ۵ میلیون کاربر ماهانه داشت.

سهام گروه رسانه و فناوری ترامپ پس از عرضه داغ آن در نزدک، در ۱ آوریل بیش از ۲۰ درصد سقوط کرد. علت این سقوط، بر ملا شدن ضرر بیش از ۵۸ میلیون دلاری این شرکت در سال ۲۰۲۳ است.

یک پایگاه اینترنتی آمریکایی برآورد کرد، ارزش ثروت دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا به ۲/۳ میلیارد دلار بالغ می‌شود.

پایگاه اینترنتی «بنکینگ ریتس» نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهور اسبق آمریکا در تاریخ ۱۵ نوامبر ۲۰۲۲ اعلام کرد برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ آمریکا نامزد می‌شود. قرار است رقیب او در مرحله مقدماتی این انتخابات در حزب جمهوریخواه، رون دسانتیس، فرماندار ایالت فلوریدا باشد و طبق گزارش شبکه فاکس نیوز، نظرسنجی‌ها دسانتیس را یک رقیب جدی برای این رئیس جمهور سابق آمریکا نشان می‌دهند.

شبکه سی.ان.ان اخیرا گزارش داد، ایوانکا ترامپ، دختر دونالد ترامپ که پدرش در دوره ریاست جمهوری اتکا به او داشت، گفته است کارش با سیاست تمام شده و پدرش را در نامزدی مجددش برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا همراهی نخواهد کرد.

مجلس فوربس گزارش کرد، ارزش ثروت خالص دونالد ترامپ تا سپتامبر ۲۰۲۲، 2/3 میلیارد دلار برآورد شده است و ۷۳۰ میلیون دلار از این ثروت حاصل شبکه اجتماعی او مشهور به تروث سوشال و گروه تکنولوژی و رسانه ترامپ است. ترامپ در اکتبر ۲۰۲۱ تاسیس این شبکه اجتماعی را اعلام کرد و در فوریه ۲۰۲۲ این شبکه اجتماعی شروع به کار کرد. ترامپ تا ۱۶ نوامبر ۲۰۲۲ در این شبکه اجتماعی ۴.۵۵ میلیون دنبال کننده داشته است.

ترامپ تا نوامبر ۲۰۲۲ جایگاهش را در فهرست میلیاردهای مجله فوربس کمی بالاتر برده و در رده ۸۹۲ میلیاردرهای جهان قرار گرفته در حالی که در ژوئن ۲۰۲۲ در رده ۱۰۱۲ قرار داشت.

ترامپ پیش‌تر در دوره ریاست جمهوری‌اش بر اساس گزارش‌ها حدود نیمی از ثروت خالص خود را به دلیل قطع معامله چندین شرکت و سازمان با او و دارایی‌هایش از دست داده بود. مجله فوربس پیشتر گزارش کرده بود، ارزش ثروت خالص ترامپ در سال ۲۰۱۶، ۵/۴ میلیارد دلار و در سال ۲۰۲۰ ،۲.۱ میلیارد دلار بوده است.

ترامپ در زمان انتصابش به ریاست جمهوری آمریکا با داشتن بیش از ۷۰ سال سن نام خود را به‌عنوان پیر ترین شخصی که به این سمت رسیده مطرح کرد اما بعدا جو بایدن به دلیل داشتن ۷۸ سال سن در شروع ریاست جمهوری‌اش این عنوان را از ترامپ گرفت.

ترامپ در خانواده‌ای ثروتمند به دنیا آمده و وارث ثروتی حدودا ۴۰ میلیون دلاری از فِرِد ترامپ، پدرش شد که در املاک فعالیت داشت. در سال ۱۹۷۱، دونالد ترامپ رئیس شرکتی شد که بعدها به نام سازمان ترامپ شناخته شد.

پول درآمدها و ارث به دونالد ترامپ کمک کرد تا بیش از ۵۰۰ شرکت را توسعه دهد. این چهره سرشناس عرصه تجارت دارای منافع و سهام از جمله در زمین‌های گلف مجلل، آسمان خراش‌ها، نمایش‌های تلویزیونی، کازینوها، کتاب‌ها، کالاها و هم اکنون نیز در عرصه رسانه‌های اجتماعی است. این حوزه‌ها به او کمک کرد تا  حالا درآمد او بیش از سه میلیارد دلار تخمین زده شود و نامش در فهرست میلیاردرهای فوربس برای سال ۲۰۲۲ قرار بگیرد.

پست ایلان ماسک در دولت ترامپ مشخص شد

ایلان ماسک و دونالد ترامپ

ایلان ماسک، ثروتمندترین فرد جهان و بزرگ‌ترین نام در جهان فناوری است که از ترامپ حمایت کرد. حمایت ماسک، نقطه اوج هفته‌ها حمایت فزاینده دنیای فناوری از دونالد ترامپ بود. پیش از او سرمایه‌گذاران با نفوذ و برخی رهبران جهان فناوری، از جمله مارک اندرسون، حامی مالی سابق حزب دموکرات، و سرمایه‌گذاران بزرگ مارک آندرسن و بن هوروویتز و دوقلو‌های وینکلووس، بازیگران دنیای ارز‌های دیجیتال، از ترامپ حمایت کردند.

درست زمانی که پیروزی ترامپ تقریبا قطعی شده بود، ماسک در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «مردم آمریکا امشب به دونالد ترامپ ماموریتی شفاف و روشن برای ایجاد تغییر محول کردند.» ترامپ نیز در سخنرانی پیروزی خود در مرکز همایش‌های پام بیچ، چند دقیقه‌ای به تمجید از ماسک پرداخت و به فرود موفقیت‌آمیز موشک ساخت شرکت اسپیس‌ایکس، متعلق به ماسک، اشاره کرد.

روزنامه وال استریت ژورنال گزارش داد که ایلان ماسک متعهد شده ماهانه ۴۵ میلیون دلار به ستاد انتخاباتی ترامپ کمک کند. این کمک‌ها بی‌دلیل نبود چرا که رهبران فناوری گفته‌اند که نگران مقابله با ارز‌های دیجیتال توسط دولت بایدن و رویکرد محتاطانه دولت نسبت به هوش مصنوعی هستند. ماسک تقریبا بلافاصله پس از ترور ترامپ در باتلر پنسیلوانیا، حمایت خود را از جمهوری‌خواهان اعلام کرد. گویی مطمئن شده بود که ترامپ پیروز انتخابات خواهد بود!

ماسک بلافاصله پس از اعلام نتایج اولیه‌ای که پیروزی ترامپ را نشان می‌داد، در ایکس‌(توییتر سابق) به او تبریک گفت و این نتیجه را «اجتناب‌ناپذیر» و «دستور واضحی برای تغییر» خواند.

هم‌زمان سهام تسلا ۱۳ درصد رشد کرد.

او از آن زمان به‌عنوان یکی از حامیان قدرتمند و اثر‌گذار ترامپ ظاهر شده و تا ۲۶ اکتبر، حداقل ۱۳۲ میلیون دلار به کمپین ترامپ کمک کرده است.

او برای جلب توجه‌ بیش‌تر، اعلام کرد هر روز تا روز انتخابات به یکی از امضاکنندگان در ایالت‌های چرخشی، جایزه‌ای یک میلیون دلاری اعظا می‌کند و اولین برنده این برنامه بخت‌آزمایی را در ۱۹ اکتبر از میان شرکت‌کنندگان در مراسمی در پنسیلوانیا انتخاب کرد.

برخی از کارشناسان حقوقی این طرح را به چالش کشیدند و گفتند پیشنهاد پرداخت پول برای امضاء می‌تواند نقض قوانین آمریکا باشد اما تاکنون اظهار‌نظری رسمی از سوی تیم ماسک یا آمریکا پک در این مورد منتشر نشده است.

در آن روزها دادگاهی در ایالت پنسیلوانیای آمریکا با صدور حکمی به ماسک اجازه داد تا به اهدای هدایای یک میلیون دلاری به رای‌دهندگان ادامه دهد.

استفاده استراتژیک از شبکه ایکس برای جلب حمایت از ترامپ

در ساعات منتهی به روز انتخابات، کاربران شبکه ایکس هنگام ورود به این پلتفرم، یک تصویر متحرک قهرمانانه از ترامپ را در صدر بخش «روندها» با هشتگ VotedForTrump (به ترامپ رای بده) مشاهده کردند.

این تبلیغ از سوی تیم ترامپ و با هدایت مستقیم ماسک انجام شد. او با استفاده از حساب شخصی خود که بیش از ۲۰۰ میلیون دنبال‌کننده دارد، اپیزودی از پادکست جو روگان را که در حمایت از ترامپ بود، تبلیغ کرد.

ماسک هم‌چنین به انتشار محتوای تحریک‌آمیز و میم‌های مربوط به نظریه‌های توطئه برای جلب توجه مردان جوان و هواداران راست‌گرای ترامپ پرداخت.

او به‌طور خاص از ایکس برای جلب توجه رای‌دهندگان جوان استفاده کرد و نوشت: «سواره‌نظام رسیده است. مردان با تعداد بی‌سابقه‌ای در حال رای دادن هستند و اکنون می‌دانند که همه چیز در خطر است.»

واشینگتن‌پست در هشتم آبان در گزارشی تحلیلی به نقش شبکه اجتماعی ایکس در فضای سیاسی روز آمریکا پرداخت و نوشت با افول حساب‌های مربوط به دموکرات‌ها، حساب‌های جمهوری‌خواهان در این شبکه بیشتر دنبال‌کننده دارند و بیش‌تر دیده می‌شوند.

اختلاف نظرها و تاثیر سیاسی

به گفته جیمز پتکوکیس، محقق ارشد در موسسه آمریکن اینترپرایز، آن‌چه ماسک با ایکس انجام می‌دهد، به‌مراتب فراتر از اتهامات گذشته‌ای است که جمهوری‌خواهان به پلتفرم‌های اجتماعی دیگر مانند فیس‌بوک و گوگل وارد کرده بودند.

این اقدامات ماسک نگرانی‌هایی را درباره بی‌طرفی پلتفرم‌های اجتماعی برانگیخته و موضوع مداخله سیاسی رسانه‌های اجتماعی را در واشنگتن دوباره مطرح کرده است.

واکنش‌ها و پیامدهای احتمالی

استفاده علنی و گسترده ماسک از ایکس به نفع ترامپ ممکن است پیامدهای سیاسی و قانونی به‌همراه داشته باشد.

ادوارد فولی، مدیر قوانین انتخاباتی در دانشگاه ایالتی اوهایو، به این نکته اشاره کرد که اگر مشخص شود ایکس در هماهنگی مستقیم با تیم ترامپ عمل کرده است، این اقدام می‌تواند به عنوان «کمک غیرقانونی» تلقی شود.

هم‌زمان به دلیل وجود تعارضات در کمیسیون فدرال انتخابات (FEC)‌و عدم تصمیم‌گیری قاطع آن‌ها، احتمال برخورد جدی با این مساله کم است.

به‌رغم این پیامدها، ماسک با قماری بزرگ در حوزه سیاست و کسب‌وکار، تلاش کرد تا با استفاده از پلتفرم ایکس، افکار عمومی را به نفع ترامپ سمت و سو دهد.

حمایت از سیاست‌های نوآورانه و تسهیل فضای کسب‌وکار

ماسک در پست‌های خود در ایکس تاکید کرد که این پیروزی به معنای کاهش محدودیت‌ها برای نوآوری و ایجاد محیطی دوستانه برای تجارت است. دیدگاهی که با ایده‌های او در زمینه کارآفرینی و رشد فن‌آوری همخوانی دارد.

او با اشاره به سیاست‌های ترامپ، ابراز امیدواری کرد که این دوره جدید به کاهش قوانین دولتی منجر شود و شرایط مناسبی برای رشد اقتصادی و پیشرفت‌های تکنولوژیکی فراهم کند.

ماسک این دوره جدید را فرصتی برای جامعه سازندگان‌(Nation of builders) نامید.

او معتقد است که ترامپ به اقتصاد و نوآوری رونق بیش‌تری خواهد بخشید.

وعده‌ ترامپ به ماسک

ترامپ به ماسک قول داده بود که در صورت انتخاب شدن، او را به عنوان رییس کمیسیون کارآمدی دولت منصوب کند.

ماسک در طی یک سخنرانی در گردهمایی ترامپ در اواخر اکتبر گفت که در این نقش می‌تواند دو تریلیون دلار از بودجه فدرال را کاهش دهد: «پول‌های شما هدر می‌رود و کمیسیون کارآمدی دولت این مشکل را برطرف می‌کند. ما هزینه‌های دولت را کاهش می‌دهیم تا از جیب مردم کم‌تر هزینه شود.»

ترامپ در نطق پیروزی خود از ماسک تمجید کرد و او را یک «ستاره جدید» و «ابرنابغه» خواند.

پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در حالی رقم خورد که نظرسنجی‌ها پیش از برگزاری این رویداد، از رقابت نزدیک و تنگاتنگ او و کامالا هریس حکایت داشتند.

دستکاری الگوریتم‌ها

اما آن گونه که نتایج یک مطالعه نشان می‌دهد، به نظر می‌رسد ماسک پیش از انتخابات، الگوریتم ایکس را به نحوی تنظیم کرده که پست‌های در طرفداری از ترامپ تقویت شوند. بسیاری از پست‌های او ادعاهای نادرست یا گمراه‌کننده‌ای درباره انتخابات آمریکا ترویج کرده‌اند و مطالعه مذکور می‌گوید ممکن است ماسک الگوریتم این شرکت شبکه اجتماعی را به شکل خاصی تنظیم کرده باشد.

طبق گزارشی از «مرکز مقابله با نفرت دیجیتال»‌(سی‌سی‌دی‌اچ)، حداقل ۸۷ فرسته ایلان ماسک در سال جاری حاوی ادعاهایی درباره انتخابات آمریکا بوده و ۱.۷ میلیارد بازدید جذب کرده‌اند، اما پس از راستی‌آزمایی پایشگران، به‌عنوان نادرست یا گمراه‌کننده ارزیابی شده‌اند.

این مرکز هم‌چنین اعلام کرده که پست‌های ماسک در دوره انتخابات دو برابر بیشتر از تمام تبلیغات سیاسی در این پلتفرم بازدید داشته‌اند، که معادل حدود ۲۴ میلیون دلار (۲۲ میلیون یورو) هزینه تبلیغاتی است.

یکی از ادعاهای نادرست ماسک در مورد ایالات نوسانی‌(یا خاکستری) و «واردات رأی‌دهندگان» ۲۱ میلیون بازدید داشته است.

تحقیقات جدید همچنین نشان داده است که ظاهرا ماسک از ژانویه، الگوریتم ایکس را به نحوی تنظیم کرده که پست‌های خودش در حمایت از ترامپ را ترویج کند.

این مطالعه نشان داده که از ژوئیه، تعامل با حساب کاربری ماسک در ایکس به‌طور ناگهانی و قابل‌توجهی افزایش یافته و تعداد بازدیدهای پست‌های او ۱۳۸ درصد، بازنشرها ۲۳۸ درصد و لایک‌ها ۱۸۶ درصد افزایش یافته است.

بسیاری از فرسته‌ها یا از نامزد جمهوری‌خواه حمایت کرده یا نامزد دموکرات، کامالا هریس را تضعیف کرده‌اند. در ضمن افزایش بازدیدها با سرعت بسیار بیش‌تری نسبت به دیگر حساب‌های برجسته سیاسی در این شبکه پیام‌رسان اجتماعی اتفاق افتاده است.

پژوهش‌گران این مطالعه نوشتند: «این یافته‌ها الگویی واضح را نشان می‌دهد که ممکن است به تغییری الگوریتمی اشاره کند که به‌طور نامتناسبی به نفع حساب کاربری ماسک بوده و باعث برتری چشمگیر در تعاملات در صفحه او شده است.»

آن‌ها افزودند: «اقدامات ماسک این توهم را که پلتفرم‌های اجتماعی مانند ایکس بی‌طرف هستند، نابود کرده است. با توجه به این که او قبلاً الگوریتم ایکس را برای تقویت دسترسی به پست‌های خود تنظیم کرده، تعجبی نخواهد داشت اگر پلتفرم را به نفع ترامپ که او باور دارد راهی به سوی رفاه است، هدایت کند.»

بر پایه گزارشی از وبگاه رسانه‌ای آمریکایی «ورج»، ماسک که توییتر را در سال ۲۰۲۲ خرید، سال گذشته تیمی را برای تقویت الگوریتمی فرسته‌های خودش در این شبکه اجتماعی مجازی بسیج کرد.

یورونیوز برای اظهار نظر درباره هر دو مطالعه با ایکس تماس گرفته، اما تا زمان انتشار مطلب حاضر، پاسخی دریافت نکرده است.

دونالد ترامپ، کمی پیش از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت: «آن‌ها (کشورهای اتحادیه اروپا) خودروهای ما را نمی‌برند. آن‌ها محصولات کشاورزی ما را نمی‌برند. آن‌ها میلیون‌ها و میلیون خودرو در ایالات متحده می‌فروشند. نه، نه، نه، آن‌ها باید هزینه زیادی بپردازند.»

در سال ۲۰۲۳، آلمان با فاصله زیاد نسبت به دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا بزرگ‌ترین صادرکننده به ایالات متحده بود. طبق گزارش یورواستات، آلمان در سال گذشته میلادی ۷/۱۵۷۱میلیارد یورو کالا به ایالات متحده صادر کرد. ایتالیا و ایرلند به ترتیب با ارزش صادراتی ۳/۶۷ میلیارد یورو و  ۶/۵۱ میلیارد یورو در جایگاه دوم و سوم قرار داشتند.

این سه کشور در مجموع ۵۵ درصد از صادرات اتحادیه اروپا به ایالات متحده را برعهده دارند. پس از این سه کشور نیز فرانسه با ۹/۴۳ میلیارد یورو، هلند با ۹/۴۰ میلیارد یورو، بلژیک با ۳/۳۱ میلیارد یورو و اسپانیا با ۹/۱۸ میلیارد یورو قرار دارند.

تجزیه و تحلیل سهم ایالات متحده در صادرات کشورهای عضو اتحادیه اروپا به خارج از این اتحادیه و سهم ایالات متحده در کل صادرات هر کشور عضو اتحادیه اروپا، خطرات بالقوه وضع تعرفه ۱۰ درصدی را حتی برای کشورهایی که حجم کلی صادرات کم‌تری دارند، برجسته می‌کند.

در سال ۲۰۲۳، ایرلند از نظر سهم آمریکا در صادرات خارج از اتحادیه این کشور داشت. به طوری که ۸/۴۵ درصد از از صادرات خارج از اتحادیه اروپای ایرلند به ایالات متحده بود.

علاوه بر ایرلند، سهم ایالات متحده در صادرات خارج از اتحادیه اروپایِ هفت کشور دیگر عضو اتحادیه اروپا بالای ۲۰ درصد است. این کشورها در سال ۲۰۲۳ شامل فنلاند، اتریش، پرتغال، ایتالیا، آلمان، اسلواکی و سوئد بود.

در میان چهار اقتصاد برتر اتحادیه اروپا، اسپانیا کم‌ترین سهم صادرات خارجی به ایالات متحده را دارد. سهم صادرات به آمریکا در مجموع صادرات اسپانیا به خارج از اتحادیه اروپا ۱۳ درصد است و پس از آن فرانسه با ۱۶ درصد قرار دارد.

این نسبت در هفت کشور دیگر اتحادیه اروپا یعنی اسلوونی، قبرس، بلغارستان، لتونی، کرواسی، رومانی و یونان کم‌تر از ۱۰ درصد بود.

ایرلند وابسته‌ترین کشور اتحادیه اروپا به بازار ایالات متحده است. طبق گزارش یورواستات، در سال ۲۰۲۳، بیش از یک چهارم‌(۶/۲۶ درصد) از کل صادرات ایرلندی عازم ایالات متحده شده است.

در میان چهار اقتصاد برتر اتحادیه اروپا، سهم صادرات فرانسه به ایالات متحده ۳/۷ درصد، در حالی این سهم برای اسپانیا ۸/۴ درصد بود.

ایالات متحده همچنین سهم قابل توجهی در صادرات کشورهای اسکاندیناوی داشت. علاوه بر فنلاند‌(۱/۱۱ درصد) که در رتبه دوم قرار داشت، سوئد‌(۹/۸ درصد) و دانمارک‌(۳/۸ درصد) از نظر سهم صادرات به ایالات متحده در بین کشورهای اتحادیه اروپا در رتبه پنجم و ششم قرار داشتند.

این نسبت در سایر کشورهای اتحادیه اروپا از جمله اتریش‌(۱/۷ درصد) پرتغال‌(۸/۶ درص) و بلژیک‌(۳/۶ درصد) نیز بالاتر از ۵ درصد بود.

در مجموع، سهم صادرات به ایالات متحده در ۱۰ کشور عضو اتحادیه اروپا بیش از ۵ درصد است. بنابراین، وضع تعرفه ۱۰ درصدی برای تمام کالاهای صادر شده از اتحادیه اروپا به ایالات متحده تاثیر قابل توجهی بر تجارت خارجی ایرلند، آلمان و ایتالیا خواهد داشت.

از راست: پیتر هگست (وزیر دفاع)، جان رتکلیف (رئیس سی‌آی‌آی)، ایلان ماسک و ویوک راماسوامی (وزرای کارآمدی دولت)

از راست: پیتر هگست‌(وزیر دفاع)، جان رتکلیف‌(رئیس سی‌آی‌آی)، ایلان ماسک و ویوک راماسوامی‌(وزرای کارآمدی دولت)

رئیس جمهور منتخب آمریکا در حکم انتصاب وزیر دفاع دولت خود از پیت هگست به‌عنوان «جنگ‌جویی» نام برده که «تمام عمر خود را معطوف سربازان و این کشور کرده است.»

بیانیه ترامپ می‌گوید که پیت هگست شخصیتی «محکم و باهوش است» و به شعار اصلی کارزار انتخاباتی او که اولویت را برای آمریکا قائل می‌شود، اعتقاد دارد. این بیانیه می‌افزاید که با وجود شخصیتی چون پیت هگست دشمنان آمریکا حساب خواهند برد، «ارتش ما بار دیگر بزرگ‌ترین ارتش خواهد شد و آمریکا دیگر هیچ‌گاه به عقب بازنخواهد گشت.»

هگست سابقه‌ای طولانی از خدمت در ارتش ایالات متحده و ماموریت‌هایی در افغانستان و عراق دارد. شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان به نقل از مشاوران دونالد ترامپ گزارش داده که او چندین سال نقش مشاور غیررسمی ترامپ را بر عهده داشته است.

به گفته آن‌ها، در حالی که هگست در دولت اول دونالد ترامپ نیز برای تعدادی از مناصب در نظر گرفته شده بود، اما در نهایت او کنار گذاشته شد.

دونالد ترامپ، هم‌چنین در حکم جداگانه‌ای جان رتکلیف را به‌عنوان رئیس سی‌آی‌ای در دولت آینده خود منصوب کرد، نماینده سابق کنگره ایالات متحده از تگزاس و مدیر اطلاعات ملی آمریکا در دولت اول ترامپ.

حکم ترامپ نیز به سابقه جان رتکلیف در مقام مدیر اطلاعات ملی آمریکا اشاره می‌کند و از او به‌عنوان نخستین شخصیتی نام می‌برد که توانسته به ریاست هر دو سازمان عالی اطلاعاتی کشور برسد.

جان رتکلیف در این حکم به‌عنوان «یک مبارز شجاع» توصیف شده که در راه «دفاع از حقوق اساسی همه آمریکایی‌ها» تلاش می‌کند و با قدرت از امنیت ملی و صلح در آمریکا محافظت خواهد کرد.

متحدان رئیس‌جمهور منتخب رتکلیف را به‌عنوان وفاداری جدی به ترامپ می‌شناسند که احتمالا می‌تواند تاییدیه سنا را به دست آورد.

همزمان با صدور این احکام، آقای ترامپ هم‌چنین به وعده خود برای استفاده از ایلان ماسک در دولت آینده عمل کرد و او را به همراه ویوک راماسوامی وزرای «کارآمدی دولت» نامید.

پیش از این گفته می‌شد که دونالد ترامپ قصد دارد کمیسیونی تحت این نام تشکیل دهد، اما اکنون مشخص شده که وزارتخانه جدیدی به مجموعه دولت فدرال اضافه خواهد شد.

C:\Users\Bahram\Pictures\171503715.jpg

«ترامپ»، «ایلان ماسک»، مالک شبکه اجتماعی «ایکس» و «ویوک راماسوامی»

ترامپ شامگاه سه‌شنبه ۲۲ آبان با اعلام تشکیل وزارتخانه جدیدی به نام «وزارت کارآمدی دولت»، ایلان ماسک مالک شرکت تسلا و ویوک راماسوامی، سرمایه‌دار معروف، را به‌عنوان رهبران این وزارتخانه منصوب کرد.

ایلان ماسک، ثروتمندترین مرد جهان و مالک شرکت‌های تسلا و اسپیس ایکس، از بزرگ‌ترین حامیان دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود، چهره‌ای که با ورودش به کمپین انتخاباتی ترامپ خون دوباره‌ای به آن تزریق کرد. دونالد ترامپ نیز از او به عنوان «ستاره‌ای جدید» در سیاست آمریکا نام برده که متولد شده است.

رئیس جمهور منتخب ایالات متحده در بیانیه‌ای با اشاره به ایلان ماسک و ویوک راماسوامی گفت: «این دو آمریکایی شگفت‌انگیز با همدیگر راه دولت من را برای از بین بردن بوروکراسی دولتی، کاهش مقررات افراطی، کاهش هزینه‌های بیهوده و بازسازی سازمان‌های فدرال هموار خواهند کرد.»

با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ۵ نوامبر بازارهای بورس آمریکا نیز رشد چشم‌گیری را شاهد بوده‌اند که از دلایل آن برنامه او برای مقررات‌زدایی و کاهش مالیات‌ها عنوان شده است.

ساعاتی قبل از این احکام نیز دونالد ترامپ برای مقام مشاور امنیت ملی در کاخ سفید مایک والتز، افسر بازنشسته گارد ملی ارتش و کهنه‌سرباز آمریکایی را انتخاب کرده بود.

رسانه‌های آمریکایی با اشاره به مواضع مایک والتز در قبال چین تصریح کرده‌اند که ترامپ یک منتقد سرسخت چین را در راس تیم امنیتی خود قرار داد.

در کارنامه والتز سه دوره عضویت در مجلس نمایندگان آمریکا، حضور در ماموریت‌های ایالات متحده در افغانستان و مشاور سیاسی پنتاگون در دوره‌های وزارت دفاع دونالد رامسفلد و رابرت گیتس دیده می‌شود.

مشاور امنیت ملی سمت مهمی در دولت به شمار می‌رود و نیازی به تایید سنا ندارد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، تام هومَن، مدیر موقت سازمان کنترل مهاجرت و گمرک در دوره نخست ریاست‌جمهوری‌اش را، به‌عنوان مسئول ارشد مرزبانی نامزد کرد.

او هم‌چنین روز دوشنبه ۲۱ آبان ماه به الیس استفانیک، پیشنهاد کرده که در دولت جدید، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل باشد.

ترامپ در شبکه اجتماعی «تروث» نوشت: «خوشحالم که تام هومن، مدیر پیشین مهاجرت و گمرک‌(آیس) و مسئول جدی کنترل مرزی را به عنوان مدیر ملی مرزهای کشور معرفی کنم.»

دونالد ترامپ هم در طول کارزار انتخاباتی‌اش، بارها از هومن تمجید کرده بود.

تام هومن در دوره یک سال و نیمه مسئولیتش در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، از مدافعان اصلی سیاست جنجالی «جداسازی کودکان» بود؛ سیاستی که بر اساس آن، کودکان مهاجرانی که به‌طور غیرقانونی وارد کشور شده بودند، از والدین خود جدا می‌شدند.

با توجه به وعده دونالد ترامپ برای اجرایی کردن «گسترده‌ترین اخراج مهاجران غیر قانونی در تاریخ آمریکا»، انتصاب تام هومن به مسئولیتی ارشد در زمینه مرزبانی، موضوع دور از انتظاری نبوده است.

https://gdb.rferl.org/6af5e8dc-2250-443d-a9ce-47ca761c05b8_w1023_r1_s.jpg

به نوشته دونالد ترامپ، علاوه بر نظارت بر همه مرزهای جنوبی، شمالی، هوایی و آبی، تام هومن «مسئول مستقیم اخراج خارجی‌های غیر قانونی به کشورهای خودشان» هم خواهد بود.

ترامپ نوشته «تردیدی ندارد که عملکرد هومن در این مسئولیت، فوق‌العاده خواهد بود.»

انتصاب مسئول مرزبانی آمریکا به تاییدیه سنا نیاز ندارد.

تام هومن در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی فاکس، تأکید کرد که قرار نیست ارتش، بر خلاف قانون، درگیر تعقیب و گریز و بازداشت مهاجران غیر قانونی شود و سازمان مرزبانی‌(آیس)، برنامه‌های ترامپ را به «شیوه‌ای انسانی» اجرا خواهد کرد.

پیش‌تر هومن در کنفرانس ملی محافظه‌کاران، از شیوۀ پوشش خبری عملیات اخراج مهاجران غیر قانونی، ابراز نارضایتی کرده بود.

تام هومن در همان کنفرانس گفته بود: «قول می‌دهم که در ماه ژانویه ترامپ به قدرت باز می‌گردد و من هم برای اجرای بزرگ‌ترین اخراج مهاجران غیر قانونی در تاریخ کشور در کنارش خواهم بود.»

هومن سپس خطاب به مهاجران غیرقانونی گفته بود: «گرچه اخراج کسانی که تهدیدی علیه امنیت ملی کشور محسوب می‌شوند، در اولویت خواهد بود؛‌ اما این به معنای مصونیت هیچ‌یک از دیگر مهاجران غیر قانونی نخواهد بود. پس مراقب و منتظر ما باشید!»

الیس استفانیک ۴۰ ساله نیز که توسط رئیس جمهور منتخب آمریکا به‌عنوان سفیر ایالات متحده در سازمان ملل در نظر گرفته شده، نماینده منتخب حوزه انتخابیه بیست‌و یک نیویورک در مجلس نمایندگان آمریکاست.

رئیس جمهور منتخب ایالات متحده در بیانیه‌ای که روز دوشنبه برای اعلام این انتخاب منتشر کرد، نوشت که «الیس یک مبارز فوق‌العاده قوی، سرسخت و باهوش و مدافع سرسخت آمریکاست.»

در دولت پیشین دونالد ترامپ نیکی هیلی به‌عنوان سفیر سازمان ملل خدمت می‌کرد اما آقای ترامپ گفته که تصمیم ندارد از خانم هیلی برای کار در دولت جدید دعوت کند.

الیس استفانیک، که رئیس کنفرانس جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان است، به‌عنوان یکی از وفادارترین حامیان دونالد ترامپ در مجلس شناخته می‌شد و از او به‌عنوان یکی از گزینه‌های احتمالی برای معاونت ریاست جمهوری یاد می‌شد.

او در جریان نشست‌های استماع کنگره در آذر سال گذشته از رؤسای دانشگاه‌های آمریکایی که دانشجویان در آن شعارهایی مانند «از نهر تا بحر، فلسطین آزاد» سر داده بودند، به دلیل پرسش‌های خود از این مسئولین، مورد توجه زیاد حامیان ترامپ قرار گرفت.

او روسای دانشگاه‌های هاروارد، پنسیلوانیا و «میت» را شدیدا مورد انتقاد قرار داد و گفت این‌که حاضر نیستند به صراحت فراخوان‌های عنوان شده در صحن دانشگاه‌ها به قتل یهودیان را محکوم کنند، مایه شرمساری این مراکز علمی است. بعد از آن نشست‌ها روسای این دانشگاه‌ها استعفا دادند.

خانم استفانیک هم‌چنین ساعاتی پیش از اعلام نامش به‌عنوان سفیر دولت ترامپ در سازمان ملل، در پیامی در شبکه ایکس نوشت: «دولت بایدن- هریس می‌داند که تشکیلات خودگردان فلسطینی به سیاست خود در پرداخت پول به (خانواده) تروریست‌های فلسطینی که مردم اسرائیل را می‌کشند، ادامه داده … خوشبختانه اکنون پاداش دادن به تروریست‌ها توسط دولت بایدن- هریس به حساب اسرائیل، متحد بزرگ آمریکا، به پایان می‌رسد.»

الیس استفانیک بهار امسال در سخنرانی در کنست در سفرش به اورشلیم گفت به‌عنوان «دوست حقیقی ملت یهود» و برای ادای وظیفه اخلاقی خود، در کنار اسرائیل که با هجوم گروه‌های نیابتی ایران روبه‌رو شده، می‌ایستد.

او در نیویورک شمالی به دنیا آمده و بزرگ شده و فارغ‌التحصیل دانشگاه هاروارد است. خانم استفانیک در دولت جورج دبلیو بوش در شورای سیاست داخلی و دفتر رئیس کارکنان کاخ سفید کار کرده است.

این نماینده در سال ۲۰۱۴ و در سن ۳۰ سالگی، به‌عنوان جوان‌ترین زنی که تاکنون در کنگره انتخاب شده، نمایندگی منطقه نیویورک شمالی را به دست آورد.

دونالد ترامپ هم‌چنین به استیون میلر، مشاور قدیمی و یکی از حامیان سرسخت سیاست‌های سخت‌گیرانه مهاجرتی، پیشنهاد داده تا معاون سیاست‌گذاری در دولت جدید باشد.

جی‌دی ونس، معاون رئیس جمهور منتخب روز دوشنبه در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس با تبریک به استیون میلر نوشت «این یک انتخاب فوق‌العاده دیگر از سوی رئیس‌جمهور است.»

استیون میلر که در دوره نخست ریاست جمهوری دونالد ترامپ مشاور ارشد او بود، نقش مرکزی در بسیاری از تصمیمات و سیاست‌گذاری‌های او داشت.

در همین رابطه چندین منبع آگاه نیز به شبکه ای‌بی‌سی‌نیوز نیز گفتند که در روزهای پس از انتخابات ریاست‌جمهوری، ایلان ماسک، به‌‌عنوان یک چهره تاثیرگذار در اطراف دونالد ترامپ، ظاهر شده است و در تصمیم‌گیری‌ها درباره کارکنان نقش دارد و به‌علاوه نقش مهمی در شکل‌گیری دولت آینده ترامپ ایفا می‌کند. منابع متعدد هم‌چنین به ای‌بی‌سی‌نیوز گفتند که از روز انتخابات، ثروتمندترین مرد جهان تقریبا هر روز را در «مارآلاگو» با ترامپ سپری کرده است. آن‌طور که «ای‌بی‌سی‌نیوز» نوشته است، ماسک حتی در شب انتخابات در عکس خانوادگی ترامپ ظاهر شد؛ او در حال ناهار خوردن با ملانیا ترامپ، بانوی اول آینده و بازی گلف با خانواده ترامپ هم دیده شده است. به‌عبارتی حضور او بسیار فراتر از این بوده و منابع می‌گویند که ماسک اکنون در حال بررسی انتخاب‌ها در رابطه با کارکنان ترامپ است. این منابع حتی گفته‌اند که ماسک حداقل برای ۲ تماس تلفنی ترامپ با رهبران خارجی حضور داشته است. ترامپ هفته گذشته طی تماسی با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، تلفن را به ماسک داد تا او نیز بتواند با زلنسکی صحبت کند!

این منابع هم‌چنین گفتند که ایلان ماسک در تماس ترامپ با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه هم حضور داشته است. بر اساس این گزارش پس از این‌که ترامپ در شبکه‌های اجتماعی گفت که «الیز استفانیک» نماینده مجلس نمایندگان را به عنوان سفیر آمریکا در سازمان ملل انتخاب کرده است، ماسک طی پیامی در ایکس در مورد این‌که چگونه این انتخاب می‌تواند بر اکثریت بالقوه جمهوری‌خواهان تاثیر بگذارد، نگرانی‌هایی را مطرح کرد. 

روزنامه انگلیسی گاردین هم با اشاره به قدرت گرفتن ماسک به عنوان دست راست ترامپ نوشته است: «ایلان ماسک» تنها میلیاردر طرفدار ترامپ نبود، اما همتایان او ترجیح دادند حمایت خود از ترامپ را تنها در قالب مالی و پشت درهای بسته ارائه کنند. در مقابل، ماسک حمایت خود را به صورت آشکار اعلام کرد و در گردهمایی‌های انتخاباتی، کنار ترامپ حاضر شد؛ قماری که حالا جواب داده و ماسک را به یکی از صاحب‌نفوذترین میلیاردرهای جهان تبدیل کرده است. به گزارش ایسنا، گاردین با اشاره به تلاش‌های فراوان «ایلان ماسک» برای پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات، گزارش داد که او به یکی از افراد مورد اعتماد ترامپ تبدیل شده و احتمالاً به قدرت عظیمی دست خواهد یافت. به گزارش این روزنامه انگلیسی، ماسک که تا اواسط سال میلادی جاری از هیچ‌یک از نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا حمایت نکرده بود، در کمتر از پنج ماه به عنصری ثابت در حلقه داخلی دونالد ترامپ تبدیل شد. گزارش‌ها حاکی از آن است که علاوه‌بر امتیازات مالی، ایلان ماسک از ترامپ خواسته تعدادی از کارمندان شرکت اسپیس ایکس را در نقش‌های عالی‌رتبه دولتی به کار گیرد، از جمله در وزارت دفاع آمریکا. به گزارش گاردین، جایگاه ایلان ماسک در این حلقه حاصل ماه‌ها تلاش از سوی ثروتمندترین مرد جهان و تزریق دست‌کم ۱۳۰میلیون دلار از دارایی‌های شخص وی در حمایت از ترامپ بود. او حتی خانه خود در ایالت تگزاس را ترک کرد و به ایالت حساس پنسیلوانیا رفت تا به کسانی که به ترامپ رأی می‌دهند، جایزه روزانه یک‌میلیون دلاری اعطا کند! نقش دقیق ایلان ماسک در دولت ترامپ هنوز مشخص نیست، اما رئیس‌جمهور منتخب گفته بود او را مسئول حسابرسی از هزینه‌های دولت فدرال خواهد کرد تا اصلاحات گسترده‌ای در این حوزه انجام دهد.

نشریه آمریکایی «فارن‌افرز» هم در مطلبی پیروزی «دونالد ترامپ» را در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا همراه با تغییراتی نسبت به دوره نخست دانست و تشریح کرد: سیاست خارجی وی پایان برتری آمریکا را سرعت می‌بخشد. این نشریه در مطلبی با عنوان «پایان برتری آمریکایی؛ انتخاب دوباره ترامپ، قدرت آمریکا را بازتعریف خواهد کرد» آورده است: جهان می‌داند که جنبش ترامپ و شعار «شکوه را به آمریکا بازمی‌گردانیم» سیاست خارجی چهار سال آینده دولت وی را نشان می‌دهد. براساس این مطلب، دوره دوم این رئیس‌جمهوری در مقایسه با زمان قبلی سه تفاوت مهم خواهد داشت؛ نخست این‌که ترامپ با تیم امنیت ملی یکدست‌تری نسبت به قبل روی کار خواهد آمد. دوم اینکه وضعیت جهان در سال جدید میلادی و آغاز به کار دولت وی نسبت به سال ۲۰۱۷ بسیار متفاوت است. این گزارش تشریح می‌کند: ترامپ این‌بار با اعتماد به نفس بیشتری در عرصه سیاست جهانی گام برخواهد داشت. هرچند، از اینکه وی شانس بهتری برای پیشبرد شعار انتخاباتی خود در بازگرداندن شکوه به آمریکا دارد یا خیر، مشخص نیست. به اعتقاد نویسنده، قدر مسلم آن است که دوران برتری آمریکا به پایان رسیده است و ترامپ نیز رویه‌های سابق سیاست خارجی مبتنی بر آرمان‌های دیرینه آمریکایی را کنار می‌گذارد. به گزارش ایرنا به نقل از «فارن‌افرز» جهان‌بینی سیاست خارجی ترامپ از زمان ورود وی به دنیای سیاست آشکار بود؛ وی معتقد است که نظم بین‌المللی لیبرال ایجادشده توسط آمریکا، با گذشت زمان مقابل آمریکا قرار گرفته است. از همین‌رو وی با هدف تغییر این نامیزانی، می‌خواهد جریان‌های اقتصادی داخلی مانند واردات و مهاجرت را محدود کند. ترامپ به دنبال آن است تا متحدان اروپایی بار بیشتری را برای دفاع از خود به دوش بکشند و معتقد است که می‌تواند با رهبرانی مانند «ولادیمیر پوتین» از روسیه یا کیم جونگ اون از کره‌شمالی معامله کند تا بدین ترتیب تنش‌ها را در مناطق بحران‌زده کاهش داده و امکان تمرکز داخلی را برای واشنگتن فراهم کند. فارن‌افرز می‌افزاید: ابزار وی هم مشخص است؛ رئیس‌جمهوری سابق و آینده آمریکا با استفاده از زور و تحریم اقتصادی، آماده اعمال فشار بر دولت‌های هدف است. وی در طول ۴ سال گذشته از خروجش از کاخ‌سفید به اندازه کافی شاگرد همفکر برای تیم سیاست خارجی و امنیت ملی خود گردهم آورده است. تیمی که به احتمال بسیار پایین مقاومت چندانی در برابر خواسته‌های وی نشان ندهند. فارن‌افرز در عین حال یادآور می‌شود: اگرچه این تغییرات توانایی ترامپ را برای فرماندهی دستگاه سیاست خارجی افزایش می‌دهد، اما تغییری در بهبود جایگاه ایالات‌متحده در جهان ایجاد نمی‌کند.

ایلان ماسک، میلیاردر سرشناس احتمالا در دولت آینده آمریکا برای به دست آوردن نقشی برای پیروان و هم‌پیمانانش به منظور کاهش مقررات و حفاظت از کسب‌وکارهایش اعمال فشار خواهد کرد. حلقه داخلی ماسک شامل جرد بیرچال، یک تامین کننده مالی است که دفتر خانواده ماسک را مدیریت می‌کند و در عین حال بالاترین نقش‌ها را در Boring، xAI و نورالینک، شرکت چیپ مغزی او، دارد. یک فرد باهوش که قبلا برای گلدمن ساکس و مورگان استنلی کار کرده است، او نقشی محوری در معامله خرید توئیتر داشت و نقش‌هایی چون مذاکره با هیئت مدیره، لابی با سهام‌داران و جمع‌آوری منابع مالی را در این مسیر ایفا کرد. یک فرد که با آن‌ها کار کرده است گفت او «به اندازه‌ای که ایلان به کسی قدرت خواهد داد» اختیار دارد.

روزنامه فایننشال تایمز نوشت: ایلان ماسک، میلیاردر سرشناس احتمالا در دولت آینده آمریکا برای به دست آوردن نقشی برای پیروان و هم‌پیمانانش به منظور کاهش مقررات و حفاظت از کسب‌وکارهایش اعمال فشار خواهد کرد.

در ادامه این مطلب آمده است:  نقش ایلان ماسک در دستیابی دونالد ترامپ به ریاست‌جمهوری ایالات متحده فرصتی بی‌نظیر را برای ثروتمندترین مرد جهان فراهم کرده است تا با قرار دادن پیروان و هم‌پیمانان خود در دولت جدید، دولت فدرال را دوباره شکل دهد.

او درباره کاهش ۲ تریلیون دلاری بودجه ایالات متحده و اخراج صدها هزار نفر از «بوروکراسی گسترده» دولت و حذف مقرراتی که او آن‌ها را مقصر خفه کردن نوآوری می‌داند، صحبت کرده است.

بر اساس گفته‌های افرادی که از این طرح‌ها آگاهی دارند نقش مشاوره‌ای ماسک به گونه‌ای سازماندهی خواهد شد که او کنترل شرکت‌هایی مانند تسلا، X، اسپیس‌اکس، xAI و نورالینک را حفظ کند. در عوض، او قصد دارد که با نصب معاونان قدیمی، متخصصان مهندسی، پشتیبان‌های مالی و همکاران ایدئولوژیک در آژانس‌های دولتی، قدرت خود را اعمال کند.

ماسک روز پنج‌شنبه گذشته در پلتفرم رسانه‌ای خود X نوشت: «تیم A آمریکا معمولا در بخش خصوصی شرکت‌ها را می‌سازد… گاهی اوقات اصلاح دولت آن‌قدر مهم است که تیم A وقت خود را به دولت تخصیص می‌دهد. اکنون آن زمان است.»

این میلیاردر بر تعداد معدودی از مشاوران مورد اعتماد خود برای مدیریت مجموعه شرکت‌هایش تکیه کرده و وظایفی مانند انجام تعدیل‌های شدید نیروی کار، تغییرات ناگهانی در استراتژی و برآورده کردن مهلت‌های به ظاهر غیرممکن را به آن‌ها می‌سپارد.

برای بازسازی‌های شرکتی، ماسک اغلب به استیو دیویس، رئیس استارت‌آپ حفاری ماسک به نام The Boring Company، متکی بوده است. او پس از خرید پرتنش ۴۴ میلیارد دلاری توییتر در سال 2022، به این شرکت پیوست و در ستاد سانفرانسیسکو این شرکت اجتماعی با همسر و فرزند نوزادش زندگی کرد تا بر تیم «گذار» نظارت داشته باشد که در نهایت 80 درصد از مشاغل را کاهش داد. یک فرد که هر دو مرد را می‌شناسد، گفت: «(دیویس) در اخراج افراد خوب است.» 

دیگر فرد معتمد ماسک، امید افشار است که خود را به‌عنوان «آتش‌نشان» ماسک معرفی کرده است. او بر ساخت کارخانه خودروی بزرگ تسلا، گیگا تگزاس، نظارت داشت و در تعدیل نیروهای X و اخیراً در خودروساز که در ماه آوریل امسال ۱۴۰۰۰ نفر از کارکنان خود را اخراج کرده بود، دخیل بود. یک فرد که با افشار کار کرده است گفت «او راهی برای انجام کارهای سخت پیدا می‌کند، حتی اگر به نظر منطقی نباشد… ایلان او را دوست دارد… او یک جلاد است.»

خرید توییتر نه تنها به ماسک بلندگویی داد بلکه ارتباطات او در بخش مالی و سیلیکون ولی را تحکیم کرد و پس از این‌که این سرمایه‌گذاران پیام‌های هواداری از ترامپ و مخالفت با ساختار سیاسی آمریکا ماسک در X را تقویت کردند اکنون برای جلب توجه او تلاش می‌کنند.

سرمایه‌گذاران خطرپذیری چون دیوید ساکس و جیسون کالاکانیس‌- که ماسک اغلب در پادکست All-In آنها ظاهر می‌شود‌- در روزهای پس از پیروزی در انتخابات در «اتاق جنگ» این شرکت شبکه اجتماعی بودند. یک اهدا کننده بزرگ جمهوری‌خواه ساکس را به‌عنوان «عاشق سیاست» توصیف کرد که ممکن است در دولت نقشی ایفا کند.

بیل آکمن، که صندوق تامین سرمایه پرشینگ اسکوئر ایالات متحده را مدیریت می‌کند، به یکی از طرف‌های صحبت مکرر ماسک در X تبدیل شده است، و این دو نفر ایده‌هایی برای تجارت، مالیات و سیاست مهاجرت مبادله کرده‌اند.

حلقه داخلی ماسک شامل جرد بیرچال، یک تامین کننده مالی است که دفتر خانواده ماسک را مدیریت می‌کند و در عین حال بالاترین نقش‌ها را در Boring، xAI و نورالینک، شرکت چیپ مغزی او، دارد. یک فرد باهوش که قبلاً برای گلدمن ساکس و مورگان استنلی کار کرده است، او نقشی محوری در معامله خرید توئیتر داشت و نقش هایی چون مذاکره با هیئت مدیره، لابی با سهامداران و جمع آوری منابع مالی را در این مسیر ایفا کرد. یک فرد که با آن‌ها کار کرده است گفت او «به اندازه‌ای که ایلان به کسی قدرت خواهد داد» اختیار دارد.

معاملات تجاری ماسک با دولت -‌و هرگونه تعارض منافع ناشی از آن‌- تمرکز اصلی خواهد بود. در سخنرانی پیروزی ترامپ در روز چهارشنبه، رئیس‌جمهور منتخب به تحسین درباره چگونگی اینکه جدیدترین راکت استارشیپ اسپیس‌اکس در هنگام بازگشت به زمین توسط بازوهای ربوتیک گرفته شد، اظهار کرد -‌«درست مانند اینکه کودک کوچک خود را در شب در آغوش می‌گیرید»‌- و ماسک را برای توسعه فناوری فراتر از توانایی‌های روسیه، چین و ناسا ستود.

علاوه بر دست‌یابی به آرزوی دیرینه پرتاب مأموریتی به مریخ، هدف کوتاه‌مدت ماسک افزودن به شبکه ۶۰۰۰ ماهواره مدارپایین است که استارلینک را تشکیل می‌دهند. این فناوری می‌تواند صنعت پهنای باند جهانی را با ترمینال‌های بی‌سیم کوچک و نرخ‌های دانلود چشمگیر مختل کند.

اسپیس‌اکس در حال درگیری با سازمان‌های مختلفی است و به دنبال تأیید سریع‌تر برای پرتاب‌های راکتی بیش‌تر در کالیفرنیا و فلوریدا است. ماسک از رئیس اداره هوانوردی فدرال خواسته است استعفا دهد، هیئت ملی روابط کارگر را به دادگاه کشانده و کمیسیون ساحلی کالیفرنیا را به هدف قرار دادن اسپیس‌اکس به‌خاطر دیدگاه‌های سیاسی شخصی‌اش متهم کرده است. با داشتن گوش ترامپ، حملاتش وزن بیش‌تری خواهد داشت.

هدف دیگری کمیسیون ارتباطات فدرال ست که در ۲۰۲۲ یک قرارداد ۸۸۶ میلیون دلاری اسپیس‌اکس را برای فراهم کردن پهنای ‌باند ایالت‌های روستایی پس از زیر سئوال بردن وعده‌هایش درباره‌ سرعت، قابلیت اطمینان و انگیزه‌ها لغو کرد. جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان یک تحقیق درباره این تصمیم را آغاز کرده‌اند که می‌تواند نشان‌دهد که این تصمیم پس از قدرت‌گیری ترامپ لغو شود.

براساس گزارش نیویورک تایمز ماسک از ترامپ خواسته است که دو کارمند اسپیس‌اکس -‌ژنرال بازنشسته نیروی هوایی ترنس جی. اوشانسی و تیم هیوز، یک مدیر امور دولتی‌- را به وزارت دفاع منصوب کند. دیگر افرادی که احتمالاً برای نقش‌های دولتی در نظر گرفته می‌شوند شامل مات دان، رئیس امور دولتی اسپیس‌اکس است که یک فرد آگاه به برنامه‌ریزی است.

در تسلا، که زیربنای شرکت بزرگ و به‌هم‌پیوسته ماسک را تشکیل می‌دهد، او باید با شک و تردید ترامپ و حزب جمهوری‌خواه درباره خودروهای برقی مقابله کند.

این شرکت از اعتبار مالیاتی ۷۵۰۰ دلاری برای اجاره یا خرید هر وسیله نقلیه برقی و هم‌چنین کسب صدها میلیون دلار هر فصل از فروش اعتبارهای نظارتی به تولیدکنندگان دیگر که اهداف مربوط به آلاینده‌های مرتبط با تولید را رعایت نمی‌کنند، سود می‌برد.

در حالی که ماسک تسلا را برای تمرکز بر هوش مصنوعی، دستیاران روباتیک انسان‌نما و روبات تاکسی‌های بی‌راننده متمرکز کرده است، این شرکت ۱ تریلیون دلاری هم‌چنین توسط مقررات گرفتار شده است.

برخلاف Waymo متعلق به گوگل، تسلا نتوانسته است تاییدیه بالاترین طبقه‌بندی رانندگی خودکار را به دست آورد، که یک مانع بزرگ برای وعده ماسک برای داشتن روبات تاکسی‌ها در کالیفرنیا و تگزاس در سال آینده است. هم‌چنین تسلا با تحقیقات دولتی متعدد درباره تصادفاتی که به دلیل نرم‌افزار دستیار رانندگی آن ایجاد شده مواجه است.

شبکه سیلیکون ولی ماسک به حرکت درآمده است تا از ارتباطات خود برای به دست آوردن جای پایی در دولت ترامپ استفاده کند. افرادی که با موضوع آشنا هستند گفتند در میان حامیان عمومی ماسک، جو لونسدیل، ‌بنیان‌گذار مشترک Palantir، قرار دارد که نقش رهبری در America PAC داشت و در طول کمپین با ماسک و ترامپ در ارتباط بود.

بنیان‌گذاران فنی که توسط ماسک حمایت شدند قبلا پاداش داده شده‌اند. پالمر لاکی، بنیان‌گذاراستارت‌آپ دفاعی Anduril، در جریان مصاحبه تلویزیونی بلومبرگ روز پنج‌شنبه گفت در ارتباط با تیم انتقال ترامپ بوده است و درباره کاندیداهایی برای وزارات دفاع به او اطلاعات داده شده و او «اگر برای شرکت در دولت درخواست شود، آن را پاسخ خواهد داد.»

اوایل همین هفته، ماسک در X به لاکی پاسخ داد و گفت: «بسیار مهم است که درهای (وزارت دفاع و آژانس‌های اطلاعاتی ایالات متحده) به شرکت‌های نوآورانه مثل شما باز شوند.»

اشپیگل، نوشته است: آیا فاشیسم در حال بازگشت است؟

«با بازگشت مجدد دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا، با شعار اکنون پرسش مربوط به بازگشت احتمالی فاشیسم به موضوعی جدی برای بحث تبدیل شده است: در دالان‌های قدرت سیاسی، در رسانه، در دانشگاه‌ها در اندیشکده‌ها و در میان دانشمندان علوم سیاسی و فیلسوفان. آیا تاریخ تکرار خواهد شد؟ آیا قیاس‌های تاریخی مفید هستند؟ چه مشکلی پیش آمد؟ و آیا ممکن است که دموکراسی خود به ایجاد هیولایی کمک کند که از ان به شیوه مرگبار می‌ترسد؟

بگذارید با یک بازی آغاز کنیم بازی‌ای به نام «هیتلر مخفی» که جای تعجبی ندارد در آلمان به ندرت کسی آن را می‌شناسد. این بازی نسبتا سمی است. در واقع، این یک بازی نسبتا جالب در مورد چگونگی ایجاد بی اعتمادی است. یک بازی در مورد هنر دروغ گفتن در مورد ساده لوحی و حیله گری در مورد این که چگونه جهان می‌تواند در هرج و مرج غوطه ور شود.

«رابرت کاگان» که امروز با اندیشکده «بروکینگز» همکاری می‌کند در مه ۲۰۱۶ میلادی پس از قدرت‌گیری ترامپ در مقاله‌ای در واشنگتن با عنوان «این‌گونه است که فاشیسم به امریکا باز می‌گردد» درباره قدرت‌گیری او هشدار داده بود. ک

اگان به «اشپیگل» می‌گوید ظهور لیبرال دموکراسی نتیجه رویداد‌های تاریخی مانند رکود بزرگ بود. منظور کاگان این است که، چون لیبرال دموکراسی هرگز اجتناب ناپذیر نبود او به ایده پایان تاریخ باور ندارد. از دید «کاگان» هیچ قانون طبیعی‌ای وجود ندارد که از دموکراسی در برابر شخصی مانند ترامپ یا در برابر فاشیسم  یا در برابر ناسیونالیست‌های مسیحی که به ترامپ اعتقاد دارند محافظت کند.

او به اشپیگل می‌گوید: «آزادی سخت است. آزادی به  افراد فضا می‌دهد، اما آنان را تا حد زیادی به حال خود می‌گذارد. آزادی امنیت را ارائه نمی‌دهد و بسیاری از چیز‌هایی را که مردم به آن نیاز دارند ارائه نمی‌دهد. آزادی جوامع را اتمیزه می‌کند، سلسله مراتب را از بین می‌برد و نهاد‌های مستقر مانند دین را فاقد قدرت می‌سازد. هم چنین، آزادی دشمنان زیادی دارد.»

نهمین کتاب «کاگان» به تازگی در امریکا منتشر شده است. این کتاب «شورش: چگونه ضد لیبرالیسم دوباره آمریکا را متلاشی می‌کند» نام دارد و ناسیونالیسم مسیحی و سفیدپوست در آمریکا را به‌عنوان چالشی برای لیبرال دموکراسی توصیف می‌کند. او می‌گوید هدف ناسیونالیسم مسیحی و سفید پوست تبدیل امریکا به کشوری مسیحی است که در آن انجیل مهم‌تر از اصول بیان شده در اعلامیه استقلال و قانون اساسی قلمداد شود و به ارزش‌های لیبرالیسم و قانون اساسی اهمیت داده نشود دقیقا همان چیزی که در گردهمایی اواخر جولای مسیحیان اونجلیکال‌(انجیلی) در فلوریدا گفته شد مبنی بر آن که  «دیگر مجبور نخواهید بود رای دهید» دقیقا همان چیزی بود که کاگان نسبت به آن هشدار داده است.

این بار وضعیت می‌تواند حتی بدتر باشد. کاگان معتقد است اگر ترامپ در انتخابات پیروز شود نظم قدیمی از بین خواهد رفت. او می‌گوید گویی همه چیز در روز اول فرو خواهد ریخت. او معتقد است ترامپ  از وزارت دادگستری برای انتقام گرفتن از دشمنان اش و نظامی یا ملیتاریزه کردن سیاست مهاجرتی برای جمع‌آوری صد‌ها هزار مهاجر غیر قانونی استفاده خواهد کرد و سیستم کنترل و توازن و نظام تقکیک قوای امریکا به تدریج فرسوده شده و مهاجران حقوق خود را از دست داده و به دنبال آن فعالان مخالف بازداشت شده و تحت پیگرد قانونی قرار می‌گیرند.

انتخابات ۲۰۲۴ امریکا انتخاباتی عادی نیست چرا که ترامپ در صورت پیروزی قدرت اش را تثبیت می‌کند

جالب آن که «جیسون استنلی» استاد فلسفه در دانشگاه ییل که یک لیبرال چپگراست نیز با کاگان محافظه کار هم نظر است. استنلی شش سال پیش در کتابی به نام «فاشیسم چگونه کار می‌کند: سیاست ما و آنان» اشاره کرده بود که فاشیسم امروزی در قالب کیش شخصیت است و ماهیتی فرقه‌گونه دارد  و خواستار آن است که مهاجران، چپ‌ها، لیبرال‌ها، اقلیت‌ها، زنان، رسانه‌ها، مدارس و موسسات فرهنگی را تحت کنترل خود درآورد. استنلی استدلال می‌کند که رژیم‌های فاشیستی به عنوان جنبش‌ها و احزاب اجتماعی و سیاسی آغاز می‌شوند و به جای سرنگونی دولت‌های موجود تمایل دارند انتخاب شوند.

«استنلی» ده شاخص را برای فاشیسم ذکر می‌کند: نخست آن که هر کشوری اسطوره‌ای از خود را دارد از گذشته‌ای باشکوه که نسخه فاشیستی از لزوم احیای آن عظمت و قدرت نظامی می‌گوید، دوم آن که در تبلیغات فاشیستی مخالفان سیاسی تهدیدی برای موجودیت و سنت‌های کشور قلمداد می‌شوند، سوم وجود رهبری است که تعیین می‌کند چه چیزی درست و چه چیزی نادرست است، چهارم آن که فاشیسم ماهیتا مبتنی بر دروغ است، پنجم آن که فاشیسم وابسته به سلسله مراتبی است که بزرگ‌ترین دروغ آن را نشان می‌دهد، ششم آن که فاشیست‌ها به عنوان کسانی که به سلسله مراتب و برتری خود معتقدند به راحتی عصبی می‌شوند و نسبت به از دست دادن موقعیت خود در آن سلسله مراتب می‌ترسند.

فاشیسم پیروان خود را قربانی برابری می‌داند و این ایده را مطرح می‌کند که برای مثال، مسیحیان آلمان قربانی یهودیان هستند، سفیدپوستان آمریکایی قربانی حقوق برابر سیاه پوستان آمریکایی هستند و مردان قربانی فمینیسم هستند، هفتم آن که فاشیسم مدعی است که قانون و نظم را تضمین و احیا می‌کند، هشتم آن که  فاشیسم از تنوع جنسیتی می‌ترسد، نهم آن که  فاشیسم تمایل دارد از شهر‌ها متنفر باشد و آن‌ها را مکان انحطاط و مرکز تجمع نخبگان، مهاجران و تبهکاران می‌داند و دهم آن که  فاشیسم معتقد است که کار شما را آزاد می‌کند ایده پشت آن این است که اقلیت‌ها و چپ‌ها ذاتا تنبل هستند.

استنلی به «اشپیگل» می‌گوید: «فاشیسم به مردم می‌گوید که با مبارزه وجودی روبرو هستند: خانواده، فرهنگ و سنت‌های‌تان در معرض خطر قرار دارند  و فاشیست‌ها وعده می‌دهند که آن‌ها را نجات دهند. فاشیسم در ایالات متحده دارای یک سنت طولانی است که به قرن گذشته بازمی گردد. کوکلاکس کلان اولین جنبش فاشیستی در تاریخ بود. اشتباه است که فرض کنیم این سنت فاشیستی به سادگی از بین رفته است. این سنت امروزه هنوز هم دیده می‌شود، زیرا فرهنگ دموکراتیک هرگز نمی‌تواند به‌طور کامل در جنوب آمریکا توسعه یابد. این امر اکنون منجر به انتصاب مقام‌های انتخاباتی در جورجیا شده که اختمالا تمایلی به ایستادگی مقابل دستکاری انتخاباتی توسط طرفداران ترامپ نخواهند داشت.»

استنلی، هشدار می‌دهد این بار ترامپ در صورت پیروزی در انتخابات صرفا چهار سال یگر در کاخ سفید نیست و دوباره ناپدید نمی‌شود بلکه می‌تواند قدرت خود را تثبیت کند. او می‌گوید به همین خاطر انتخابات ۲۰۲۴ انتخاباتی عادی نیست.

«تیموتی اسنایدر» مورخ امریکایی در دانشگاه ییل با استنلی هم نظر است. او می‌گوید: «پوتین و ترامپ هر دو فاشیست هستند تفاوت شان در این است که اکنون یکی قدرت را در اختیار دارد و دیگری هنوز قدرتی در اختیار ندارد. فاشیسم مقوله‌ای مهم در درک تاریخ و زمان حال است، زیرا تفاوت‌ها را نمایان می‌کند.» او که یکی از مهم‌ترین روشنفکران آمریکا و نویسنده کتاب‌هایی مانند «سرزمین‌های خونی: اروپا بین هیتلر و استالین» است خشونت‌های سیاسی در اوکراین، بلاروس، لهستان و اروپا را بررسی می‌کند. او مداخله نظامی روسیه را تنها چند هفته پیش از الحاق کریمه به آن کشور پیش‌بینی کرده بود و در سال ۲۰۱۷ میلادی کودتای ترامپ را پیش بینی کرد. زلنسکی در دیدار با اسنایدر در کی یف گفته بود خواننده نوشته‌های اوست.

اسنایدر می‌گوید پوتین پانزده سال است که از متفکران فاشیستی مانند «ایوان ایلین» نقل قول می‌کند. او ادامه می‌دهد که رئیس جمهور روسیه جنگی را به راه انداخته که به وضوح انگیزه‌های فاشیستی دارد. او می‌گوید: «پوتین کشوری را هدف قرار داده که جمعیت آن را پست‌تر قلمداد می‌کند و اصولا حق حاکمیت اوکراین را برسمیت نمی‌شناسد. او از حمایت یک جامعه تقریبا کاملا بسیج شده برخوردار است. اکنون در روسیه کیش شخصیتی پیرامون  کسانی که در نبرد‌های گذشته سقوط کرده اند و اسطوره‌ای از یک امپراتوری طلایی وجود دارد که باید از طریق خشونت و پاکسازی از طریق جنگ دوباره احیا شود. نماد Z، تجمعات، تبلیغات و گور‌های دسته‌جمعی همگی نشانه‌های فاشیستی بودن رژیم پوتین هستند.

پوتین به اوکراین حمله کرد درست همان طور که هیتلر به عنوان یک قدرت امپریالیستی به اتحاد جماهیر شوروی حمله کرد، اما روایت پوتین از فاشیسم  ویژگی‌های پست مدرن نیز دارد. پست مدرنیسم فرض می‌کند که چیزی به نام حقیقت وجود ندارد و اگر حقیقت وجود نداشته باشد می‌توان به هر چیزی برچسب حقیقت زد. مانند طرح این ادعا از سوی روسیه به مثابه یک واقعیت که اوکراینی‌ها علاوه بر یهودی و همجنس گرا بودن نازی هستند. تناقض فاشیسم پوتین آن است که او خود ادعا می‌کند ضد فاشیسم عمل می‌کند. رژیم پوتین از گذشته شوروی تغذیه می‌کند: دشمنان روسیه همه فاشیست اعلام شده بودند و دقیقا در ضد فاشیسم فرضی پوتین می‌توان فاشیسم او را دید. کسانی که به دشمنان خود برچسب «فاشیست» و «نازی» می‌زنند توجیهی برای جنگ و جنایت علیه بشریت ارائه می‌کنند. برچسب نازی به معنای دشمن “مادون بشر” است و این مجوزی از سوی پوتین به روس‌ها درباره کشتن دیگران می‌باشد. اگر اوکراین مقاومت نمی‌کرد این وضعیت سیاه و تاریک برای دموکراسی‌های سراسر جهان تکرار می‌شد.»

«یان ورنر مولر»، نویسنده کتاب «پوپولیسم چیست»؟ می‌گوید: «سیاست‌مداران پوپولیست دست راستی  قادر به یادگیری هستند: آنان از ارائه تصاویری که مردم را به یاد قرن بیستم می‌اندازند اجتناب می‌ورزند. آنان از اعمال سرکوب‌های گسترده اجتناب می‌کنند. آنان آزادی مطبوعات را محدود می‌کنند، اما چند روزنامه دیگر را حفظ می‌کنند. آنان طوری حکومت می‌کنند که همیشه بتوانند بگویند: «ما دموکرات هستیم. به بوداپست بیایید. آیا فاشیسم این گونه است»؟!

اوربان از دولت خود در مجارستان به‌عنوان «دموکراسی غیرلیبرال» یاد می‌کند. مجارستان کماکان به برگزاری انتخابات ادامه می‌دهد، اما دیگر خبری از تکثر رسانه‌ها در آن کشور نیست. مولر می‌گوید اوربان می‌خواهد نظام‌اش به‌عنوان به یک دموکراسی معرفی شود، زیرا  اگر نشان داده شود که او یک دزدسالار و خودکامه است آن وقت است که اوضاع برای اوربان ناراحت کننده خواهد بود.

مولر در مورد وضعیت آلمان و ظهور حزب راست افراطی «الترناتیو برای آلمان» می‌گوید: «در آلمان ابزار دقیق تری در دسترس است. شما می‌توانید شعبه‌های احزاب را ممنوع کنید و هم چنین شما می‌توانید برخی حقوق را از سیاست‌مداران سلب نمایید. لازم نیست بلافاصله کل یک حزب را ممنوع کنید  شما می‌توانید به آن دسته از عناصر حزب که کاملا رادیکال نشده اند بگویید: «ما به شما نشان می‌دهیم که حدود دموکراسی کجاست” و شاید این پیام بتواند باعث اعتدال شود. این نیز یک رویکرد آموزشی است، اما دموکراسی در نهایت مجاز است اصول خود را اعلام کند و از آن دفاع کند این که اگر یک حزب راهی افراطی را دنبال کند در نهایت ممکن است ممنوع شود.»

مولر از سال ۲۰۰۵ در دانشگاه پرینستون در نیوجرسی تدریس می‌کند. او یکی از تاثیرگذارترین نظریه‌ها را در مورد «پوپولیسم» ارائه کرده است. او می‌گوید: «فاشیسم تاریخی ریشه در خشونت‌های عظیم جنگ جهانی اول دارد. وعده اولیه آن خلق یک انسان جدید در ملتی از همتایان قومی بود و خشونت را به‌عنوان منبع معنا و مرگ در میدان جنگ را نه تنها ضروری بلکه به عنوان تحقق انسانیت مورد ستایش و تجلیل قرار می‌داد. این طرحی برای ضدیت با مدرنیته و برای ایجاد جامعه‌ای کاملا بسیج شده و نظامی شده با کیش شخصیت برای مردانگی بود. این جنبشی بود که خود را به عنوان یک انقلاب معرفی کرد جنبشی که نه تنها نوید زایش دوباره ملی بلکه وعده آینده‌ای کاملا متفاوت را می‌داد.

من در جنبش‌های سیاسی راستگرای امروزی چنین چیزی را نمی‌بینم آن چه می‌بینم یک پوپولیست افراطی دست راستی است که همه مسائل سیاسی را به پرسش‌های مربوط به تعلق خاطر تقلیل داده و مخالفان را به‌عنوان یک تهدید یا حتی به عنوان دشمن نشان می‌دهد. جنبشی  که می‌خواهد ساعت را به عقب بازگرداند جنبشی بدون اتوپیا یا آرمان شهر. پوپولیسم هم چنین می‌تواند مانند مجارستان دموکراسی را از بین ببرد و این ظرفیت بالقوه را دارد که باعث افراط گرایی نژادپرستانه شود.»

شاید بپرسید دموکراسی‌ها چگونه باید با تهدید پوپولیستی مقابله کنند؟ در این زمینه دو افراط وجود دارد که هر دو اشتباه هستند. اولین افراط طرد کامل است یعنی آن که با پوپولیست‌های صحبت نکنید. این اشتباه است، زیرا آنان خواهند گفت: “نگاه کنید نخبگان چگونه با ما رفتار می‌کنند. آنان ما را نادیده می‌گیرند.» نگاه افراطی نادرست دیگر آن است که پوپولیست‌ها حقیقت را در مورد جامعه ما می‌گویند و انحصار «دغدغه‌ها و نیاز‌های‌مان» به آنان واگذار شود این وضعیت صرفا به مشروعیت بخشیدن آنان و فراتر از آن پیوستن آنان به ائتلاف‌ها منجر می‌شود. مسیر صحیح صحبت کردن با آنان، اما برای جلوگیری از صحبت کردن مانند آنان است. می‌توان در مورد مهاجرت بدون صحبت در مورد نظریه هایی، چون «جایگزینی بزرگ» صحبت کرد. پیام آشکار به پوپولیست‌ها می‌تواند این باشد: «ما آماده‌ایم اگر رفتار خود را تغییر دهید با شما به‌عنوان بخشی مشروع از چشم‌انداز سیاسی رفتار کنیم.»

با این وجود، او استدلال می‌کند که یک چیز وجود دارد که وضعیت را پیچیده‌تر می‌کند. دموکراسی‌ها و رهبران آن مدت‌ها فکر می‌کردند که مزیت سیستماتیک دارند و این که دموکراسی تنها نظام سیاسی است که می‌تواند اشتباهات خود را بیاموزد و اصلاح کند. او می‌گوید امروز که نظام‌های استبدادی در حال ظهور هستند ما تمایل داریم آن‌ها را دست کم بگیریم هنگامی که ویکتور اوربان ظهور کرد و بوداپست را همان طور که مولر توصیف می‌کند به نوعی دیزنی لند برای راست جدید تبدیل کرد، بسیاری برای مدت زمانی طولانی فکر می‌کردند که همه چیز مانند همیشه از خود مراقبت خواهد کرد این در حالی‌ست که همه چیز خوب پیش نمی‌رود.

«ایوان کراستف»، پژوهش‌گر علوم سیاسی می‌رویم که بسیاری از رهبران جهان با او مشاوره می‌کنند. او می‌گوید: «من فکر می‌کنم ما با چیزی مواجه هستیم که آن را «شورش انقراض» می‌نامم. نظریه جایگزینی بزرگ که از سوی دست راستی‌ها مطرح می‌شود را نمی‌توان بدون نگاه کردن به تحولات جمعیتی و به‌ویژه ترس‌های ناشی از آن درک کرد. این ترس از ناپدید شدن است. ترس از نابودی زبان و فرهنگ خود. ترس از این‌که مهاجران می‌توانند واقعیت‌های سیاسی را با رای دادن خود تغییر دهند. فانتزی‌های نژادپرستانه حاصل از ترس‌ها قطعا می‌تواند به‌عنوان شکل جدیدی از فاشیسم به عنوان فاشیسم قرن بیست و یکم تعبیر شود.

او معتقد است امروز جهان لحظه‌ای همراه با سرگیجه را تجربه می‌کند در اصل شبیه ترس از ارتفاع، سرگیجه در پرتگاه و ترس از فرو رفتن در اعماق. «کراستف» می‌گوید: «میل پوپولیست‌های دست راستی برای پایان دادن به همه چیز وجود دارد. اکثر پوپولیست‌ها حتی باور ندارند که هرگز قدرت را کسب می‌کنند. آنان اغلب به طور تصادفی برنده می‌شوند. فاشیسم در قرن بیستم ریشه در ترس از دیگری شرور داشت از کمونیست‌ها، یهودیان و دشمنان. فاشیسم در قرن بیست و یکم ریشه در ترس دارد. تفاوت آن دو ترس در چیست؟ در طول پاندمی کووید مردم از ویروس به مثابه یک مهاجم مرگبار می‌ترسیدند. دشمنی وجود داشت که قابل شناسایی بود، اما ترس کم‌تر مشخص است. هیچ مهاجم مشخصی وجود ندارد این ترس در درون خود است و به یک معنا ترس از خود است.»

کراستف معتقد است که سیاست در حال یادگیری زندگی با مشکلات است و سیاست هیچ پیروزی روشنی نمی‌شناسد، سیاست مدیریت هراس است نبردی با سرگیجه و پوچی.

بالا و پایین پریدن‌های ایلان ماسک در یکی از سخنرانی‌های دونالد ترامپ بسیار مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته بود

بالا و پایین پریدن‌های ایلان ماسک در یکی از سخنرانی‌های دونالد ترامپ بسیار مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته بود

Evan Vucci/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

در پایان می‌توانیم تاکید کنیم که جامعه‌ سرمایه‌داری کلیت خود، سیستمی است که اجزای آن در پیوند و تاثیرات متقابل با یک‌دیگر قرار دارند و از منطق معینی پیروی می‌کنند. تا زمانی که این روابط در حاکمیت دگرگون نشود بحران‌ها و مشکلات کلان اقتصادی، بدون در نظر گرفتن قواعد عمومی نظام سرمایه‌داری ممکن نیست.

تحقیقات و داده‌های آماری نیز خصلت طبقاتی دولت را تایید می‌کنند:

در سال ۲۰۱۱ یازده‌هزار گروه فشار‌(لابی) در واشنگتن دی‌سی به ثبت رسیده بود. پنجاه‌وسه درصد از این گروه‌ها صرفا مدافع منافع سرمایه‌داری و تنها یک درصد از این گروه‌ها منافع اتحادیه‌های کارگری را نمایندگی می‌کردند.

بررسی‌های لوپو و وارنر‌(۲۰۲۲) در ۵۲ کشور طی یک دوره‌ی ۳۱ ساله نیز نشان می‌دهد که نمایندگان مجلس در این کشورها بیش‌تر منافع طبقات ثروت‌مند را مد نظر قرار می‌دهند تا مطالبات طبقات کم‌درآمد را. 

سرمایه‌داران اغلب در جایی سرمایه‌گذاری می‌کنند که برایشان سود داشته باشد بنابراین، سرمایه‌گذاری آن‌ها در عرصه‌هایی هم‌چون محیط زیست، حقوق بشر، پناهندگی و مهاجرت، ساعت کار، دستمزد و غیره برایشان سوددهی ندارد و به همین دلیل نیز ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری از همه نهادهایی که کم و بیش به نفع انسان‌ها بود مانند بهداشت جهانی، سازمان حقوق بشر، سازمان پناهندگان، محیط زیست، یونسکو و غیره بیرون آمد و کمک مالی آمریکا به این نهادها را قطع کرد.

در حقیقت پیروزی ترامپ نقش پررنگ پول و میلیاردرها در انتخابات آمریکا را دوباره برجسته کرد و طی روزهای اخیر نیز اخبار و گزارش‌های زیادی در این زمینه و به‌خصوص نقش «ایلان ماسک»، میلیاردر معروف منتشر شده است. بر اساس گزارش «بلومبرگ»، دارایی ۱۰ میلیاردر جهان بیش از ۶۴ یلیارمد دلار بعد از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا افزایش یافته است. ایلان ماسک صاحب «تسلا» و حامی ترامپ ۳۰ میلیارد دلار از پیروزی ترامپ سود برده و ثروت خالص وی به بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار افزایش یافته است. 

«دیوید سیروتا» روزنامه‌نگار آمریکایی در این زمینه به درستی نوشته است: «انتخابات ما به جشن میلیاردرها تبدیل شده است. به میدان نبردی که آن‌ها مسائل خود را در آن مطرح می‌کنند…اساساً انتخابات ۲۰۲۴ که قرار بود درباره نجات دموکراسی باشد، به تمرینی برای نابود کردن آن‌چه از آن باقی مانده بود، تبدیل شد و انتخابات ما را به یک جشن علنی از الیگارشی‌(حکومت اقلیت بر اکثریت) تبدیل کرد…. ماسک مبالغ زیادی را صرف کمک به انتخاب شدن دونالد ترامپ کرد و اگر در دولت ترامپ شغلی به او پیشنهاد شود، آن را قبول می‌کند. این همان معنای واقعی نقش پول در سیاست است.»

مطلب با نقل قولی از «نيل آرمسترانگ» به پایان می‌برم.

«من آدم حساسی نيستم. وقتی خانه والدينم را ترک کردم گريه نکردم. وقتی در «ناسا» کار پيدا کردم گريه نکردم و حتی وقتی روی ماه پا گذاشتم گريه نکردم. اما وقتی از روی ماه به زمين نگاه کردم، بغضم گرفت. با ترديد با پرچمي که بنا بود روی ماه نصب کنم بازی می‌کردم. از آن فاصله، رنگ و نژاد و مليتي نبود. ما بوديم و يک خانه گرد آبی… با خود گفتم: انسان‌ها برای چه می‌‌جنگند؟ شست دستم را به سمت زمين گرفتم و تمام دارایی‌ام و کره زمين با آن عظمت پشت شستم پنهان شد و من اشک ريختم…» 

حدود ۵۶ سال پيش در چنين روزی نيل آرمسترانگ و باز آلدرين در ماموريت مشهور آپولو ۱۱، قدم بر سطح ماه نهادند. در جريان ماموريت‌های آپولو ۱۱ تا ۱۷ با هزينه‌ای بيش از ۲۰ ميليارد دلار ۱۲ نفر روي سطح ماه گام نهادند.

چهارشنبه بیست و چهارم آبان ۱۴۰۳-سیزدهم نوامبر ۲۰۲۴

ضمیمه:

پیروزی ترامپ بر دارایی ۱۰ ثروتمند بزرگ جهان افزود

یورونیوز فارسی: ۰۷/۱۱/۲۰۲۴ 

بلومبرگ در گزارشی برآورد کرده که ۱۰ ثروتمند جهان در روز چهارشنبه ۶ نوامبر نزدیک به ۶۴ میلیارد دلار‌(حدود ۵/۴۹ میلیارد پوند) به دست آورده‌اند، که بزرگ‌ترین افزایش روزانه از سال ۲۰۱۲ است.

ایلان ماسک، ثروتمندترین فرد جهان، با ۵/۲۶ میلیارد دلار افزایش، بیش‌ترین افزایش دارایی را ثبت کرد و ثروتش به ۲۹۰ میلیارد دلار رسید. او که از حامیان برجسته کمپین ترامپ بود بیش‌تر این افزایش را از افزایش قیمت سهام تسلا، شرکت خودروسازی برقی که مدیرعامل آن است و ۱۳ درصد سهام آن را در اختیار دارد، کسب کرده است.

این افزایش‌ها در حالی رخ داد که رهبران کسب‌وکارهای فناوری، از جمله جف بزوس از آمازون، مارک زاکربرگ مدیرعامل شرکت مادر فیسبوک یعنی متا، و تیم کوک از اپل به طور عمومی پیروزی ترامپ را در انتخابات تبریک گفتند.

بخش عمده‌ای از افزایش ثروت ۱۰ فرد برتر به دلیل افزایش سهام آمریکا در روز چهارشنبه حاصل شده چرا که سرمایه‌گذاران انتظار دارند که سیاست‌های مالیاتی کم‌تر سخت‌گیرانه و کاهش مقررات محدودکننده در دولت ترامپ در دستور کار قرار گیرد.

جف بزوس، بنیان‌گذار آمازون و دومین فرد ثروتمند جهان هم ۷ میلیارد دلار به ثروت تقریبا ۲۳۰ میلیارد دلاری خود افزوده است. هم‌چنین دارایی لری الیسون، رئیس شرکت نرم‌افزاری اوراکل، هم نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار افزایش یافت و به عدد ۱۹۳ میلیارد دلار رسید.

سایر اعضای این فهرست ۱۰ فرد ثروتمند که ثروت‌شان افزایش یافته شامل بیل گیتس، بنیان‌گذار مایکروسافت، استیو بالمر، مدیرعامل سابق مایکروسافت، و بنیان‌گذاران گوگل، لری پیج و سرگئی برین بودند.

با این حال، ترامپ در طول کمپین خود از گوگل ناراضی بود و در ماه سپتامبر تهدید کرده بود که اگر در انتخابات پیروز شود، به وزارت دادگستری دستور خواهد داد تا اتهامات کیفری را علیه این شرکت مطرح کند. ترامپ ادعا کرده بود که گوگل اخبار منفی درباره او را نمایش می‌دهد اما درباره رقیبش، کامالا هریس، چنین سیاستی را دنبال نمی‌کند. گوگل البته این اتهام آقای ترامپ را بی‌اساس خوانده بود.

تنها عضو طبقه ثروتمندان جهان که در روز چهارشنبه ارزش دارایی‌اش کاهش یافت، برنار آرنو، غول کالاهای لوکس فرانسوی بود که ثروتش نزدیک به ۳ میلیارد دلار کم‌تر شد.

ثروت زاکربرگ هم به میزان ۸۱ میلیون دلار کاهش یافت که در مقابل دارایی‌های ۲۰۲ میلیارد دلاری او تقریبا معادل صفر است. این کارآفرین هم در لیست سیاه دونالد ترامپ قرار دارد و رئيس جمهور منتخب آمریکا در ماه اوت او را تهدید کرده بود که به اتهام «توطئه علیه ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰» او را به حبس ابد محکوم خواهد کرد.

نیل ویلسون، تحلیلگر ارشد شرکت بازارهای سرمایه‌گذاری خصوص تغییرات صورت گرفته می‌گوید تاکید ترامپ به شعار «اول آمریکا» و همچنین «دوباره عظمت را به آمریکا برگردانیم» باعث شده تا ارزش سهام در بازارهای این کشور افزایش یابد.

او در ادامه می‌گوید: «این به دلیل چشم‌انداز کاهش مالیات‌ها و کاهش مقررات در بخش‌های مختلف مانند بانک‌ها، انرژی و فناوری، همراه با افزایش امید برای نتیجه انتخاباتی شفاف و بدون مناقشه بود. این چشم‌انداز که البته هر سرمایه‌دار آمریکایی از آن استقبال می‌کرد تا پیش از برگزاری انتخابات به هیچ وجه قطعی نبود و به همین دلیل هم ما شاهد اوج‌گیری قابل توجه بازارها بوده‌ایم.»

بر اساس گزارش بلومبرگ تغییر دارایی افراد ثروتمند از ۵ نوامبر تا ۶ نوامبر ۲۰۲۴ به شرح ذیل بوده است:

۱ -ایلان ماسک ۲۹۰ میلیارد دلار (+۱۰.۱ درصد)

۲- جف بزوس ۳/۲۸۸ میلیارد دلار (+۳.۲ درصد)

۳- مارک زاکربرگ ۰۵/۲۰۲ میلیارد دلار(. درصد)

۴- لری الیسون ۵/۱۹۳ میلیارد دلار (+۵.۴ درصد)

۵- برنار آرنو ۲/۱۷۳ میلیارد دلار (-۶/۱ درصد)

۶-  بیل گیتس ۵/۱۵۹ میلیارد دلار (+۲/۱ درصد)

۷- لری پیج ۳/۱۵۸ میلیارد دلار (+۶/۳ درصد)

۸-  سرگئی برین ۱/۱۴۹ میلیارد دلار (+۶/۳ درصد)

۹- وارن بافت ۸/۱۴۷ میلیارد دلار (+۴/۵ درصد)

۱۰- استیو بالمر ۹/۱۴۵ میلیارد دلار (+۲ درصد)