نخستین زن درراس دستگاه دیپلماسی هند – انتظارها و نظرها
با پا گرفتن دولت جدید در هندوستان کارشناسان و رسانه های این کشور در مورد اهمیت سیاست خارجی و رویکردی که حزب راستگرای بهارتیا جاناتا (بی جی پی ) باید داشته باشد انتظارها و دیدگاه هایی را ابراز می کنند.
وی در سن 25 سالگی جوانترین زن کابینه دولت محلی ایالت هاریانا بوده است.علاوه بر این خانم سواراج مدتی مسوولیت امور هندی های خارج از کشور را برعهده داشته است.
سوراج فارغ التحصیل رشته حقوق است که سابقه فعالیت در دادگاه عالی هند را دارد. وی هفت بار به عنوان نماینده مجلس برگزیده شده است .
وی هنگامی مسوولیت وزارتخانه مهم امور خارجه را بر عهده می گیرد که حضور هند در عرصه منطقه ای و جهانی برای این کشور بسیار مهم تلقی می شود.
روابط هند با آمریکا – اروپا – پاکستان و چین از جمله چالش های سیاست خارجی این کشور هستند.
همزمان با این تحول یک روزنامه هندی امروز در مقاله ای نوشت سیاست خارجی هند در زمان دولت بی جی پی باید موجب گسترش روابط در سطح جهانی شود.
روزنامه پایونیر که این مقاله را با عنوان ˈهند درحال ظهور ˈ درج کرده می نویسد: در عصر سیاست جهانی، وابستگی متقابل و اتکاء بریکدیگر سیاست خارجی از امور داخلی شروع می شود.
این روزنامه می افزاید: متاسفانه طی 10سال گذشته سیاست خارجی هند چه در مقابل همسایگان و چه در مقابل قدرت های جهانی مانند آمریکا و چین فاقد جرأت و اعتقاد در تعیین اهداف براساس نظم جهانی بوده است.
این روزنامه با اشاره به اینکه ویژگی سیاست خارجی در دوران آتل بیهاری واجپایی آخرین نخست وزیر از حزب بی جی پی (سال 2004) جرات در تصمیم گیری ها بوده ، می نویسد: حکومت 10 ساله ائتلاف مترقی متحد به رهبری حزب کنگره شاهد دو دلی و دست و پاچلفتی در امور راهبردی، خارجی و امنیتی بوده است.
این روزنامه هندی در ادامه این مقاله می افزاید: بطور مثال طی زمان اخیر بزرگ ترین ناکامی هند در حوزه سیاست خارجی، تحکیم روابط بین پاکستان و چین بوده است.
این روزنامه با طرح این سوال که الان و در زمان دولت جدید بی جی پی سیاست خارجی هند چه باید باشد؟ می نویسد: بطور اجمالی می توان گفت که این سیاست باید موجب گسترش روابط هند در سطح جهانی شود. این سیاست باید فعال و پویا باشد و فکر جدیدی داشته باشد.
پایونیر در ادامه ویژگی های سیاست خارجی هند در دوران جدید را پراگماتیسم و انعطاف پذیری، توجه به منطقه و همسایگان و انجام کارهای بزرگ با وسایل محدود توسط دولت ذکر کرده و می افزاید: نارندرا مودی باید به عنوان یک دولتمرد و از طریق مشورت با دیگران عمل کند.
این مقاله با تاکید براینکه هند نمی تواند امور خارجی را نادیده بگیرد، می نویسد: برای دولت مودی ضروری است که فرصت های از دست رفته را مجدداً بدست بیاورد.
ˈ جهان فعلی با توجه به رشد جمعیت، بحران زیست محیطی، کمبود امکانات و رقابت در قدرت پر از مشکلات می باشد و هر لحظه چالش های غیر منتظره ای بروز می کند.ˈ
پایونیر با تاکید براینکه از مودی نخست وزیر جدید هند انتظارهای زیادی برای پاسخ سریع به این چالش ها وجود دارد، تصریح کرد: یکی از انتظارات این است که در سیاست خارجی هند شفافیت بیشتر و ابهام کمتر شود و جهان نیز از وی انتظار دارد که بین صلح و قدرت موازنه ایجاد کند.
در انتخابات شانزدهمین دوره مجلس عوام هند (لوک سابا) که در 9 مرحله و از 18 فروردین تا 22 اردیبهشت امسال برگزار شد، حزب ملی گرای بی جی پی 282 کرسی از 543 کرسی این مجلس را به خود اختصاص داد و دولت را نیز از آن خود کرد.
در این انتخابات که با شگفتی هایی همراه بود حزب چپگرای کنگره پس از یک دهه برسر قدرت بودن فقط به 44 کرسی دست یافت که حتی قادر نیست به عنوان رهبر مخالفان در مجلس جدید نقش بازی کند.