آرامگاه مونیخ !

تاریخ انتشار :28.07.2025 hoshyaresmaeil2017@hotmail.com سیرک تابستانی «همکاری ملی برای نجات ایران» در…

انار مفتی

خانم “انار مفتی” (به کُردی: هەنار موفتی) شاعر کُرد زبان،…

مانور های سیاسی طالبان در غیاب یک اوپوزوسیون قدرتمند

نویسنده: مهرالدین مشید دورنمای ثبات و بحران در افغانستان؛ سکوت سنگین…

از منظر مکتب دینی فلسفی من بیش از نه می‌دانم…

امید و توحش، جان‌مایه‌ی ماندن از آشوب‌ها و کجایی جای‌گاه نویسنده‌گان…

جمعآوری کتابها و دستگیری جمعی زنان و دختران توسط عمال…

نوشته بصیر دهزاد در هفته گذشته رژیم اختناق ، ظالم  زن …

نمونه ی چند از سروده های خانم مفتوحه ایماق به…

 زیارتگاه مفتوحه ایماق در حضیره اندخوییان شهدای صالحین کابل - افغانستان آق …

 مکتب دینی فلسفی «من بیش از این نه  می‌دانم»، از…

فرستنده: محمدعثمان نجیب مکتب دینی–فلسفی «من بیش از این نمی‌دانم» با…

اگرعمل نداریم!

امین الله مفکر امینی     2025-21-07! تا کی سخــن رانیــــــم زوحدتی همه ابنـــــــای…

دمیدن صور در نفخ خاطره ها

نویسنده: مهرالدین مشید از سنگ بابه کلان تا سنگ های سوخته…

رفقا نباید در دوئل های عشقی شرکت کنند!

Ferdinand Lassalle (1825-1864) آرام بختیاری فردیناند لاسال،- مرگ بدلیل یک دوئل عشقی. جوانمرگی…

اعلامیه بنیاد فرهنگی اوستا در باره سرکوب و اخراج جبری…

در ماه های اخیر برخوردهای خشن در برابر پناهجویان افغان…

غمنامه ی غمگنانه ی خونین من

غرب، حامی و مسئول این‌همه جنایات و خونریزی است! سلیمان کبیر…

فراخوان دهمین دوسالانه‌‌ی «داستان کوتاه نارنج» اوایل مردادماه منتشر می‌شود

 کوتاه نارنج» اوایل مردادماه  ۱۴۰۴ با رونمایی از کتاب باغ نارنج، پوستر و…

زبان هویت 

رسول پویان  گـویند که دنـبه از درون می گندد  کُخ میزند وبه…

 باز هم وحدت 

از رفیقان  دور بودن  نا رو ا ست زیر پا کردن …

اداره طالبان و جایگاه افغانستان در ژئوپولیتیک کشورهای منطقه و…

نویسنده: مهرالدین مشید از دولت منزوی تا مهره‌ ناپایدار در بازی…

دیدگاهی بر وخامت اوضاع بین المللی و موانع موجود در…

نوشته از یصیر دهزاد  اوضاع پر از وخامت بین المللی به…

مشخصات یک جامعه‌ی عادلانه

مفهوم عدالت اجتماعی همواره یکی از بنیادی‌ترین و در عین‌حال…

این بار توطیه برضد مردم افغانستان سنگین تر و پیچیده…

نویسنده: مهرالدین مشید سرزمینی امروز به نام  افغانستان هرچند از سده…

اسدالله بلهار جلالزي

له خوږ ژبي شاعر، تکړه کیسه لیکونکي او ژورنالیست ښاغلي…

«
»

معادن نادر؛ میدان رقابتی جهانی!

صابر گل عنبر

صابر گل عنبری

 یکی از اهداف مهم دونالد ترامپ از پایان جنگ اوکراین تصاحب سریع معادن خاکی نادر این کشور است که طولانی‌تر شدن جنگ دسترسی به این معادن را دشوار می‌کند. از این رو ترامپ معتقد است که پایان جنگ با فشار بر کی‌یف و زلنسکی میسر است. اما این مغازله ترامپ برای پوتین نیز نه صرفا نوعی همذات‌پنداری شخصیتی بلکه نوعی ریل‌گذاری برای همکاری با مسکو در خصوص دسترسی به معادن نادر این کشور در آینده است.
اما این معادن چه اهمیتی برای آمریکا و ترامپ و ثروتمندان دور و بر او دارد؟ حدودا ۱۷ عنصر خاکی نادر وجود دارد که در فناوری‌های پیشرفته و فوق مدرن کاربردی اساسی دارند؛ از صنایع نظامی و موشکی گرفته تا پنل‌های خورشیدی، انرژی سبز، گوشی‌های همراه، خودروهای الکترونیک، رسیدن به کربن خنثی و دهها کاربرد حساس دیگر. به عنوان مثال در همین گوشی‌های آیفون، هفت عنصر نادر به کار رفته است.
معادن نادر برگ برنده و اهرم فشار نیرومند چین در رقابت و جنگ تجاری با آمریکاست که اخیرا با بازگشت دونالد ترامپ به قدرت و اعمال تعرفه گمرکی ۱۰ درصدی اهمیت فوق‌العاده‌ای پیدا کرده است. در مقابل هم چین محدودیت‌هایی برای صادرات این عناصر حیاتی به آمریکا اعمال کرده است.
در واقع اهتمام بی‌سابقه ترامپ به معادن نادر و تلاش برای تصاحب آن در اوکراین را باید از منظر رقابت و جنگ تجاری با چین دید.
آمریکا به اندازه کافی از این معادن برخوردار نیست و ۸۰ درصد نیازهای خود در این حوزه را از چین وارد می‌کند و همین خود پاشنه آشیل آمریکا در این مواجهه و تقابل است. اتحادیه اروپا هم چنین مشکلی دارد و ۹۸ درصد نیازهای خود به عناصر نادر را از چین تامین می‌کند. در واقع چین و اوکراین در صدر صادر کنندگان بزرگ معادن نادر هستند. روسیه هم ذخایر قابل توجهی در این حوزه دارد. اوکراین حدودا ۵ درصد ذخایر جهانی معادن نادر را در اختیار دارد و در اروپا بی‌رقیب است. البته در خارج از این قاره ویتنام و برزیل هم چنین مقداری از این ذخایر را دارند. گفته می‌شود که اوکراین ۲۲ معدن نادر از ۳۰ معدن قاره اروپا را در اختیار دارد و بنا به منابع خبری، آمریکا ارزش راهبردی معادن و عناصر خاکی نادر اوکراین را ۱۵ تریلیون دلار برآورد کرده است.
ناگفته هم نماند منظور از نادر بودن آنطور نیست که در وهله نخست به ذهن متبادر می‌شود، بلکه کمیابی آن‌ها در عدم وجودشان به صورت مجزا از سایر مواد معدنی و دشواری جداسازی و جذب آن‌ها از سایر مواد معدنی و همچنین کمبود عرضه آن‌هاست.
در واقع چه بسا پشت پرده جنگ اوکراین نه صرفا عوامل اعلامی مسکو همچون تلاش کی‌یف برای عضویت در ناتو، بلکه تلاش روسیه برای سلطه بر آن سرزمین به جهت تصاحب معادن این کشور نظر به اهمیت فوق راهبردی این معادن به عنوان یک سلاح نادر و معادله‌ساز بود که اهمیت آن‌ها روز به روز با پیشرفت تکنولوژی‌های پیشرفته بیشتر و بیشتر می‌شود.
به این علت و به دلایل مهم ژئوپلیتیکی و امنیتی اروپا و آمریکای بایدن با هزینه صدها میلیارد دلار تلاش زیادی برای حفظ اوکراین کردند که بدون ورود به جنگی مستقیم با روسیه مانع سقوط آن و سلطه بر روسیه بر این کشور شوند. اکنون ترامپ اما نمی‌خواهد دیگر هزینه کند و در عین حال هم می‌خواهد معادن این کشور را در قالب توافقی برای پایان جنگ ولو به قیمت از دست رفتن بخش‌های اشغال شده اوکراین به نفع روسیه تصاحب کند.
در این میان هم پوتین برای به دست آوردن بیشتر دل ترامپ و ترغیب او به همراهی بیشتر برای پایان یکجانبه جنگ اوکراین به نفع مسکو گفته است که کشورش آماده همکاری با آمریکا برای اکتشاف و استخراج از معادن روسیه است.