مناسبات افغانستان با هند چرا رشک خشم آلود پاکستان را…

تاسیس یا انکشاف مناسبات میان دولت‌ها از صلاحیت‌های قبول شده…

د نوموتي تاریخپوه پوهاند محمد حسن کاکړ د اتم تلین…

. په کابل کې د روانې اونۍ د تیرې سه شنبې…

روزای خونین؛ میان نامه های زندان و تئوری انقلاب

Rosa Luemburg (1871- 1919) آرام بختیاری فدایی سوسیالیسم؛ 14 کتاب خانم روزا-…

بگذارید ادیان و فرهنگ ها بدور از سایه ی سیاست…

نویسنده: مهرالدین مشید جنگ ادیان باطل و برتری جویی هر دینی…

سیاست خارجی بی‌طرف و اقتصاد محور

در طول سه و نیم سال جوابگوی عاجل موقف افغانستان…

واخان سر و گردن أفغانستان است !

میرعبدالواحد سادات واخان سر و گردن أفغانستان است ! همه ما ،…

لوږه او جګړه

ليکنه: حميدالله بسيا لوږه، فساد، جنگونه او په نړۍ کې اقليمي…

پیورزگرا

نوشته : دکتر حمیدالله مفید داستان کوتاه  ————— ———— احمد خان خراسانی به فرماندهی …

   خالق تروریست های اسلامی؛ الله یا امریکا؟

بخش دوم سلیمان کبیر نوری      پس از افشاگری ریچارد هیدن بلک، از…

هر تفنگدار طالب هم پولیس و هم سارنوالی و هم…

نویسنده: مهرالدین مشید حاکمیت اختاپوتی ملاهبت‌الله و آینده ی ناروشن افغانستان مردم…

عشق وطن 

از زنده‌گیم دلتنگ وز زمزمه بیزارم  نه حوصلهء حرفی نه ذوق…

واخان

طی هفته اخیر سال عیسوی توسط شبکه های خبر رسانی…

نانوشته

       پس از دیر باز ، شعرقشنگ و پراُبُهَتی از" حسیب…

ګوندي فعاليتونه او دموکراسي

نور محمد غفوری ټول پوهيږو چې د بريالۍ سياسي مبارزې له…

ساعت "کنزل" نمادی از نوستالوژی؛ اما به روایتی دیگر

نویسنده: مهرالدین مشید نه یک ساعت؛ بلکه حماسه ای در فضای…

ریبوار طاها

آقای "ریبوار طاها" (به کُردی: ڕێبوار تەها) با نام کامل…

نقارۀ جنگ 

رسول پویان  نـوای ســال نــویــن تـا نقـارۀ جـنگ است  به خون خلق…

عرفان و زبان

– دکتر بیژن باران من در جهان لغات دیگران می…

ای حزب قهرمان انیس  ستمکشان

      به افتخارسالگرد حزب پر   افتخاردموکراتیک خلق افغانستان ای حزب قهرمان انیس  ستمکشان یادت…

ریباز سالار

آقای "ریباز سالار" (به کُردی: ڕێباز سالار) با نام کامل…

«
»

سانحه یا خرابکاری و توطئه ؟

                           

      نوشته ی : اسماعیل فروغی

      مرگ فاجعه بارابراهیم رییسی ـ رییس جمهورایران با همراهان عالیرتبه اش دریک سانحه ی هوایی ، مردم ایران و مردم سراسرجهان را وحشت زده و نگران کرد . شاید علت سقوط بالگرد حامل رییس جمهور، وضعیت بد آب و هوا یا نقص فنی باشد ( که به گمان اغلب هرچه باشد ، نتیجه ی تحقیقات رسمی هم یکی ازهمین عوامل را عنوان خواهد کرد) ؛ اما با درنظرداشت وضعیت پیچیده ی موجود درایران و با درنظرداشت روابط حساس و دشمنانه ی ایران با اسراییل وایالات متحده ی امریکا ، هرگزنمی توان عامل خارجی را دراین سقوط مرگبار، از نظر دورداشت . 

      ــ وقتی به خصومت دیرینه ی اسراییل و ایران و دشمنی چندین ساله ی ایران با ایالات متحده ی امریکا نگاه می کنیم ؛

      ــ وقتی می بینیم که طی سالهای اخیر، ایران به یاری گروههای نیابتی اش چه چالش های بزرگی در برابرمنافع آزمندانه ی امریکا و اسراییل خلق نموده است ؛

      ــ و وقتی به سوابق و پیشینه ی حملات و ترورهای مرگباراسراییل برتأسیسات هسته ای و انرژیتیکی ایران از راه دور، به حملات غافلگیرانه ی امریکا و اسراییل بر رهبران نظامی ایران از راه دور و ترور چندین فزیکدان و دانشمند هسته ای ایران از راه دور، نظرمی اندازیم ؛ احتمال عامل خارجی درسانحه ی سقوط  بالگرد آقای رییسی و همراهان اش را باید صد درسد جدی بگیریم .

      بخاطر داریم که حمله ی اخیراسراییل بر قونسلگری ایران درسوریه که سبب مرگ مستشاران ارشد نظامی ایران شد ، با حملات موشکی و پهپادی بی امان ایران برخاک اسراییل پاسخ داده شد . و طوری که دیدیم پس از حملات راکتی ایران ، اسراییل بشکل نمادین به آن حملات ایران پاسخ متقابل داد ؛ اما انتقام و پاسخ اصلی را به آینده ی نچندان دور موکول کرد . ارچند هنوز زود است که خسته ی این سانحه را به پای اسراییل بشکنیم ؛ اما گمانه زنی سقوط مرگبارهواپیمای رییسی وهمراهان اش توسط اسراییل ، می تواند یکی از گمانه زنی های قرین به حقیقت بوده و این حمله ی مرگبار، همان انتقام وعده داده شده به حساب آید . 

    و اما درمورد مرگ آقای ابراهیم رییسی ، درپهلوی عوامل و توطئه های خارجی ، عوامل و توطئه های داخل حوزه ی قدرت درایران را هم نباید از نظردورداشته باشیم . دخالت عوامل داخلی درامرمرگ نا به هنگام رییسی زمانی درترازوی حدس و گمان ها انداخته می شود که پرسش جانشینی سیدعلی خامنه ای رهبرایران و احتمال تغیرات و دگرگونی ها در سیاستهای راهبردی جمهوری اسلامی به میان می آید . آقای رییسی که یکی ازطرفداران سرسخت نظام چند قطبی و نزدیک شدن با روسیه و چین بود ، نه تنها کاندید دوباره ی انتخابات ریاست جمهوری سال آینده بود ؛ بلکه شایسته ترین واصلی ترین نامزد جانشین آیت الله خامنه ای 85 ساله و بیمارهم پنداشته می شد . به باوربرخی ناظران ، آقای رییسی که شخصیت قدرتمندی برای احراز کرسی رهبری و بعدن ادغام هردوسکان قدرت ( رهبری و ریاست جمهوری در یک دست ) وخواهان ایجاد تغیرات تاریخی درنظام دین سالار ایران بود ، می تواند توسط دستان مرموزی از صحنه کنار زده شده باشد ــ دستان مرموزی که مخالف رییسی ، مخالف دستیابی وی به مقام معظم رهبری و مخالف نزدیکی بیش ازحد ایران با روسیه وموضعگیری های جهان چند قطبی بودند .

     نباید از یاد برد که در زمان حکومتداری آقای رییسی است که ایران با طرفداری قاطع ازچند قطبی شدن جهان ، عضویت کامل پیمان های پرقدرت بریکس ، اوراسیا ، پیمان همکاری شانگهای وغیره را بدست آورده و روابط دیپلوماتیک محکمی با کشورهای قدرتمند عربی چون عربستان سعودی و امارات متحد عربی ، برقرار می نماید .

      به هرحال، مرگ نا به هنگام ابراهیم رییسی ، رییس جمهورفقید ایران ( ازاثرسانحه باشد یا توطئه ) ، ایران را بسوی دگرگونی های شگرفی سوق خواهد داد ــ دگرگونی هایی که باید پاسخگوی منافع ، خواستها ونیازهای ایران امروزی باشد . حوادث و اعتراضات گونه گون مردم دربرابرنظام و شرایط اقتصادی ــ اجتماعی ناگوارکنونی ، از نظام دین سالارایرانی می طلبد تا با زمان و خواستهای امروزی جامعه ی پویا و بیدارایرانی همگام شده ، امنیت داخلی و رفاه و عدالت اجتماعی مورد نیازمردم را تأمین نماید ، درغیرآن سرنوشتی جز تباهی و سقوط درپیش نخواهد داشت .                                                                                                      فروغی