دادخواست به دیوان کیفری بینالمللی برای جنایات انجام شده علیه خبرنگاران در افغانستان
گزارشگران بدون مرز (RSF) به تاریخ ۱۱ جوزا/خرداد ۱۴۰۰، با ارسال شکایتنامهای به فاتو بنسودا دادستان دیوان کیفری بینالمللی خواهان تحقیق و بررسی در باره جنایات انجام شده علیه خبرنگاران در یک سال گذشته شده است.
گزارشگران بدون مرز (RSF) در دادخواست خود به دادستان دیوان کیفری خواهان تحقیق و بررسی در باره حنایات انجام شده علیه خبرنگاران از ماه حمل/فروردین سال پیش شد که همزمان دادستان دیوان اجازهی تحقیق در این باره را دریافت کرده است.
۱۱ خبرنگار و همکار رسانهای در این مدت کشته شدهاند. گزارشگران بدون مرز (RSF) با استناد به ماده ۱۵ اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی، پرونده این کشتگان را برای تحقیق و بررسی اتهام جنایت جنگی به دادستان ارائه کرده است.
برای نمونه : ۱۲ حوت/اسفند ۱۳۹۹، سه کارمند تلویزیون محلی انعکاس در جلالاباد به ضرب گلوله مردان ناشناس در خیابانهای شهر کشته شدند. بسمالله عادل ایماق در ۱۲ جدی/دی در شهر فیروزآباد ولایت غور کشته شد.. به تاریخ ۲۲ عقرب/آبان ۱۳۹۹، محمد الیاس داعی خبرنگار بخش پشتو رادیو آزادی در حمله هدفمند با بمب دستساز کشته شد. ملاله میوند خبرنگار تلویزیون انعکاس و راننده موتر وی طاهر خان صبح ۲۰ قوس در جلال آباد با شلیک تفنگچه دو مرد ناشناس کشته شدند. ملاله میوند همچنین نماینده مرکز حمایت از زنان خبرنگار در افغانستان در شهر جلالآباد بود. رحمتالله نیکزاد خبرنگار تلویزیون الجزیره و خبرگزاری اسوشیدتپرس در ولایت غزنی به تاریخ ۱ جدی/دی با گلوله افراد ناشناس کشته شد. پیش از آن در شام ۱۰ جوزا ۱۳۹۹ زمیر امیری خبرنگار و شفیقالله ذبیح کارمند بخش تکنیک این رسانه در انفجار موتر حامل کارمندان تلویزیون خورشید در کابل کشته شدند.
بر زمینه جنگ مسلحانه ، وخیمتر شدن وضعیت امنیتی و بیشتر شدن خشونت علیه جامعه مدنی همهی این خبرنگاران و همکاران رسانهها هدفمند برای فعالیتهای رسانهایشان کشته شدهاند. RSF دلایل قابل قبولی در دست دارد، که گروههای مسلح و در صدرأنها طالبان و برخی گروههای وابسته به آنها بیشترین مسئولیت این موج کشتار را بر عهده دارند.
دادستان دیوان کیفری بینالمللی از سوی دادگاه تجدیدنظر این دیوان به تاریخ ۵ مارس ۲۰۲۰، مجوز دریافت کرد، تا در بارهی جنایات انجام شده از سال ۲۰۰۱ به این سوی تحقیق و بررسی کند. دادخواست گزارشگران بدون مرز در چارچوب این تحقیق و بررسی انجام شده است، تا در تحقیق و بررسی درباره جنایات انجام شده علیه این خبرنگاران و همکاران رسانهها و به منظور پیگرد عاملان این جنایات مصادیق جنایت جنگی یا هر نوع اتهام دیگری در چارچوب اساسنامهی رُم دیوان کیفری از آن میان اتهام جنایت علیه بشریت آشکار شود.
از سال۱۳۸۰ (۲۰۰۱ ) خبرنگاران در افغانستان برای انجام وظیفه خود بهای گرانی پرداخته اند تا امروز دست کم ۱۰۰ خبرنگار برای انجام وظیفه اطلاع رسانی جان دادهاند. ١٦ تن از آنها شهروندان کشور های خارجی بودهاند. در همین زمان بیش از ۶۰ رسانه مورد حمله قرار گرفته و تخریب شدهاند و صدها تهدید علیه خبرنگاران و رسانهها ثبت شده است.
در رده بندی جهانی آزادی رسانهها در سال ۲۰۲۱ افغانستان از میان ۱۸۰ کشور جهان در رده ۱۲۲ قرار دارد