حال: زمانست یا هستی؟

بیت: غم فردا، کز غصه دیروز ریزد به هجوم انرژی، کشف زمان…

درختی سرشار از روح حماسی  و جلوه های معبودایی

نویسنده: مهرالدین مشید تک "درخت توت" و دغدغه های شکوهمند خاطره…

کهن میلاد خورشید 

رسول پویان  شـب یلـدا بـه دور صندلی بـسـیار زیبا بود  نشـاط و…

مبانی میتودیک طرح و تدوین اساسنامهٔ سازمانهای مدنی

نور محمد غفوری شاید همه خوانندگان محترم روش تحریر و طُرق…

انحصار طلبی ملا هبت الله، کشته شدن حقانی و سرنوشت…

نویسنده: مهرالدین مشید ختلاف های درونی طالبان و کش و قوس…

ریحان می شود

قاضی پشتون باسل حرف  نیکو مرکسان را  قوت  جان میشود قوت جسم…

کهن جنگ تمدن 

رسول پویان  نفـس در سـینۀ فـردا گـره افتاده بازش کن  بـرای خــاطــر…

ترجمه‌ی شعرهایی از بانو روژ حلبچه‌ای

هر گاه که باران،  آسمان چشمانم را در بر می‌گیرد. آن، تکه…

سلام محمد

استاد "سلام محمد" (به کُردی: سەلام موحەمەد) شاعر کُرد، زاده‌ی…

آغاز یک توطیه ی جنایت بار و کوچ اجباری پنجشیریان

ویسنده: مهرالدین مشید امروز روستای دشتک پنجشیر و فردا هم دشتک…

آغوش مادر وطن!

امین الله مفکر امینی       2024-08-12! مــرا مادر وطن ومردمش بس گرامیســـت هرکه مادروطن…

نور کهن 

رسول پویان  نـور کهن ز روزن دل جلوه گر شدست  هـور از…

بمناسبت  ۷۶ و مین  سالروز  تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر  

نوشته از بصیر دهزاد  اوضاع وخیم کنونی بین المللی، حلقه تنگ…

دادخواهی برای مهاجرین افغان که از تاجیکستان اخراج اجباری می…

من محمدآصف فقیری نویسنده و پژوهشگر و مدرس حقوق و…

عرفان در سیاست

– دکتر بیژن باران ایران از سده 19 با نپذیرفتن…

دعوت صالح به آمریکا و" هفت خوان رستم "اختلاف های…

نویسنده : مهرالدین مشید  چرخش در سیاست آمریکا یا ابزاری برای…

پردۍ ناولې پروژې ودروئ

عبدالصمد ازهر                 …

حقوق بشر 

تدقیق و نگارشی از سخی صمیم.   حقوق بشرچه نوع حقوق راگویند…

ترجمه‌ی شعرهایی از آقای "آسو ملا"

(به کُردی: ئاسۆی مەلا) شاعر کُرد زبان توسط #زانا_کوردستانی  (۱) مفت مفت‌اند، شلوار،…

فرهاد پیربال

استاد "فرهاد پیربال" (به کُردی: فەرهاد پیرباڵ) نویسنده، شاعر، مترجم،…

«
»

جنگ، تداوم تراژیدی و فاجعه انسانی!

بنابر گفته دوستی، افغانستان تجربه گاه خونین کشور های مختلف جهان است که هر کدام بر طبق میل، برنامه و استراتژی خود، شهروندان این کشور را به شیوه های گوناگون می کشند، نابود می کنند، به دریا می افگنند و حتا به نوزادان و مادران حامله هم رحم نمی کنند.

این تراژیدی و فاجعه بزرگ انسانی را که هم اکنون ادامه دارد، از سالهای سال به این سو مردم ستمدیده و جنگ زده کشور ما می آزمایند و بازهم می آزمایند و گو این که این مردم صبور برای قربانی آزمندی های قدرت های خودکامه و حریص جهانی به شمول همسایه های نابکار و خصم و به یاری حکمرانان فروخته شده خلق شده اند. اگر از مجموع کشتاری که در همین یکی دو هفته به وقوع پیوسته صرف به سه رویداد تکاندهنده یعنی زجر و شکنجه جوانان و نوجوانانی که برای کاریابی به ایران رفته بودند و سربازان سرحدی ایران آنان را با دستان شکسته و بسته به دریای هریرود انداخته اند و گویا به گفته خودشان رد مرز کرده اند، کشتار شمار زیادی از مادران حامله، کودکان نوزاد، پرستاران و دکتوران شفاخانه صد بستر داکتران بدون مرز در دشت برچی که به یک فاجعه استثنایی در تاریخ این کشور مبدل شده است تا کشتار شمار زیادی از نمازگران یک جنازه در ننگرهار را مکث نماییم، عمق فاجعه‌یی دوامداری که در این کشور می‌گذرد را بیشتر و بهتر درک می‌کنیم.

از یکسو امریکا این حامی به اصطلاح استراتژیک دولت افغانستان با گروهی که در گذشته آن را تروریست می نامید و در غیاب مردم و مطالبه های آنان، موافقتنامه صلح امضا می کند و برای آنها (طالبان) مساعدت و یاری می رساند تا با جنگ با داعش بیشتر مصروف شود و این مشکل را از سر راه شان بردارد و از جانب دیگر دست طالبان را باز می گذارد تا با حملات بیشتر از پیش به کشتار مردم ملکی به بدترین و ظالمانه ترین شیوه ها دست یازند. در همین بازی مسخره یک حکومت پوشالی، فاسد، بی کاره، مافیایی و فاقد اقتدار را به قدرت می رساند و از آن با سیاست های کج دار و مریز نیز پشتی بانی می‌کند. استراتژی امریکا در جنگ افغانستان با آنهمه بلند پروازی های نخستین، مبهم و چند پهلو بوده است و در حقیقت چنین معلوم می‌شود که در این استراتژی، تداوم بحران و جنگ را در افغانستان و منطقه مدنظر دارند و هیچگاه به بنیان گزار، شریک و حامی اصلی این شرارت پیشه گان، زیر هر عنوانی که اند، چه طالب، چه داعش و نهاد های زیاد دیگر که خود نیز در تشکیل آن سهیم بلند داشته اند، نه پرداخته و با قاطعیت برخورد نکرده است. بر اساس همین استراتژی و سیاست های که در مغایرت با منافع و مصالح ملی افغانستان ریخته شده است مردم هر روز قربانی می‌دهند و هنوز هم هیچ روزنه یی روشنی برای آینده کشور مد نظر نیست.

بنابر آن از چنین استراتژی و سیاست های امریکا و متحدان آن و در نتیجه موجودیت یک حکومت نامشروع و فاقد اقتدار که سفیر آن را یک روز یک شعبه ای اس آی در اسلام آباد احضار می کند و بار دیگر بخاطر گرفتاری سردسته داعشیان خراسانی به وزارت خارجه می طلبد و زیر عنوان این که وی را باید به پاکستان بسپارند و در حقیقت اظهار نگرانی از گرفتار شدن وی را تبارز می دهند، نباید انتظار بهبودی در وضعیت فلاکت بار کشور را داشت و در نتیجه هر کدام به شیوه و طریق خود از این مردم قربانی می گیرند.

برای نجات از وضعیت کنونی، ضرور است تا در این راستا هر چه بیشتر روشنگری شود و واقعیت های تلخ ولی بیدار کننده به خورد مردم داده شود تا متحدانه و آگاهانه دست بکار شده و از این بدبختی و فلاکت رهایی یابند.

دستگیر صادقی

20 می 2020