تلاشهایی برای کارشکنی در همکاری آمریکا و روسیه وجود دارد
وزیر خارجه روسیه در نشست خبری مشترک با همتای آمریکایی خود که تلاشهایی برای مانعتراشی در همکاری واشنگتن و مسکو وجود دارد.
سرگئی لاوروف و رکس تیلرسون، وزرای خارجه روسیه و آمریکا بعد از دیدار در مسکو نشست خبری مشترک برگزار کردند.
لاوروف در این نشست همکاری آمریکا و روسیه را برای منطقه و جهان «سودمند» خواند، اما گفت: «شاهد تلاشهایی برای مانعتراشی در همکاری ما هستند.»
وزیر خارجه روسیه گفت: «ما بر منافع مشترکمان در مبارزه با تروریسم تأکید کردیم.»
وی همچنین از آمادگی مسکو برای از سرگیری توافق امنیت پرواز با واشنگتن، در سوریه که بعد از حمله موشکی آمریکا به پایگاه الشعیرات معلق شده خبر داد.
لاوروف همچنین تصریح کرد که در دیدار با وزیر خارجه آمریکا با وی درباره مسائل مختلف از جمله افغانستان و اوکراین نیز رایزنی کرده است.
وزیر خارجه آمریکا دیدار با مقامهای روسیه را «سازنده» خواند اما گفت که در حال حاضر سطح اندکی از اعتماد بین مسکو و واشنگتن به عنوان دو قدرت هستهای وجود دارد. تیلرسون گفت که چنین وضعیتی قابل قبول نیست و بهبود روابط بین دو کشور در درازمدت ضروری است.
تیلرسون تصریح کرد که در دیدار با همتای روس خود با وی درباره سوریه گفتوگو کرده است. وی گفت دو طرف بر سر اینکه سوریه بایستی کشوری یکپارچه و متحد باشد، توافق دارند. تیلرسون همچنین گفت که دو کشور توافق دارند که سلاحهای هستهای کره شمالی بایستی نابود شوند.
دیپلمات ارشد آمریکایی، علیرغم این گفت برخی حوزهها هم وجود دارند که بین آمریکا و روسیه درباره آنها اختلاف وجود دارد.
تیلرسون تصریح کرد که آمریکا و روسیه بر سر ایجاد کارگروهی جهت حل وفصل اختلافات توافق کردهاند.
تیلرسون گفت که با لاوروف درباره تهدیدهای کره شمالی و تقش سازنده ای که روسیه می تواند در تغییر مسیر کره شمالی بازی کند نیز رایزنی کرده است.
تیلرسون در پاسخ به سوال یک خبرنگار مبنی بر اینکه مقامهای آمریکایی اخیراً بشار اسد را با هیتلر مقایسه کردهاند، دولت سوریه را به استفاده از سلاحهای شیمیایی و بمبهای خوشهای و انواع دیگر تسلیحات متهم کرد و گفت: «این عنوانی است که اسد خودش برای خودش انتخاب کرده است.»
سرگئی لاوروف، در پاسخ به این سوال به تلاشهای مسکو برای امحا سلاحهای شیمیایی سوریه اشاره کرد اما گفت که این سلاحها در برخی نقاط که تحت کنترل تروریستها است باقی مانده بودند.
وزیر خارجه روسیه، در ادامه تصریح کرد که کسانی که دولت سوریه را به انجام حملات شیمیایی متهم میکنند این اتهامات را بر اساس «شواهدی از راه دور» مطرح میکنند. وی به عنوان نمونه به «سازمان کلاهسفیدها» اشاره کرد و گفت که روسیه بر خلاف این گروهها، شواهد گردآوری شده به صورت میدانی را به سازمان منع تسلیحات شیمیایی و سایر سازمانها ارائه کرده است.
وزیر خارجه آمریکا همچنین در پاسخ به سوالی درباره آینده بشار اسد، رئیسجمهور سوریه گفت که واشنگتن نقشی برای اسد یا خانواده وی در آینده سوریه قائل نیست.
لاوروف در پاسخ با اشاره به عملکرد آمریکا در عراق، لیبی و سودان، گفت تمام تلاشهای آمریکا برای کنار زدن سران کشورها، به ناآرامی منجر شده است.
خبرنگار روزنامه کامرسنت، از تیلرسون درباره اتهامات مربوط به استفاده روسیه از سلاحهای سایبری برای دخالت در انتخابات آمریکا پرسید. وی با یادآوری اینکه واشنگتن قبلاً از سلاحهای سایبری برای حمله به برنامه هستهای ایران اشاره کرده است پرسید که آمریکا بر چه اساس کشورهای دیگر را به استفاده از روشهای سایبری متهم میکند.
تیلرسون در پاسخ به این سوال گفت که بین زمانی که از روشهای سایبری برای مختل کردن یک برنامه تسلیحاتی استفاده میشود و زمانی که از آنها برای دخالت در امور داخلی کشورها استفاده میشود تمایز وجود دارد.
وزیر خارجه روسیه بار دیگر در پاسخ به سوال خبرنگاران تأکید کرد مسکو مشتاق به بررسی هر گونه شواهد درباره حمله شیمیایی در سوریه است.