توهم پولی، دستمزد، تورم ـــ برشی از کتاب: «درس‌گفتارهای کاپیتال»

دانش و امید، شمارهٔ ۲۹، اردیبهشت ۱۴۰۴ ــ  اوایل سال ۱۴۰۳،…

     انزوای نمایشی، همکاری پنهانی: از انکار علنی تا توافق پشت…

نویسنده: مهرالدین مشید انزوای دیپلوماتیک تا معامله در سایه: روایت دوگانه…

یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

هار و فراق 

 نوشته نذير ظفر ساحل ورجنيا  28 اپريل 2025 امد  بهار و   سبز …

تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده 21

بیژن باران قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن…

افغانستان؛ طعمه قدرت‌های منطقه‌یی و قربانی جنگ‌های نیابتی

چکیده افغانستان طی دهه‌های اخیر همواره درگیر جنگ، بی‌ثباتی و بحران‌های…

«
»

تحولات اوکراین| اختلاف نظر کی‌یف و واشنگتن درباره چگونگی پایان درگیری

سه نقطه ضعف اساسی اوکراین در مقابل روسیه، افشای نقشه اوکراین برای گشودن جبهه دومی در گرجستان، عدم تمایل هند به نقض تحریم‌های ضدروسی، خشم کی‌یف از مخالفت‌ها با ارسال سلاح و نگرانی غرب از موشک‌های مافوق صوت روسیه، از مهمترین رویدادها پیرامون جنگ است.

تحولات اوکراین| اختلاف نظر کی‌یف و واشنگتن درباره چگونگی پایان درگیری

  روزنامه “پولیتیکو” روز یکشنبه به نقل از مقامات آمریکایی نوشت که اختلاف نظر بین ایالات متحده و اوکراین در خصوص چگونگی پایان درگیری با روسیه و اهداف آن در حال افزایش است.در این گزارش ذکر شده که بر اساس گفتگوی این نشریه با ده مقام، قانونگذار و کارشناس مسائل سیاسی و نظامی، می توان نتیجه گرفت که نقاط تنش بیشتر و بیشتری بین واشنگتن و کی‌یف در حال ظهور است.

 نویسندگان این مقاله از جمله  موارد اختلافات، خرابکاری در خطوط لوله گاز نورد استریم، “دفاع طاقت فرسا از شهر فاقد اهمیت راهبردی” آرتیموفسک (به نام اوکراینی باخموت) و همچنین قصد کی‌یف برای  حمله نظامی برای تصرف کریمه را نام بردند. مقامات آمریکایی معتقدند اصرار زلنسکی بر اینکه تمام اوکراین، از جمله شبه جزیره کریمه، که از سال 2014 تاکنون تحت کنترل روسیه است، به اوکراین بازگردانده شود، قبل از شروع هر گونه مذاکرات صلحی، درگیری را طولانی تر خواهد کرد.

طبق این اطلاعات، در خصوص عدم تمایل اوکراین برای خارج کردن نیروهایش از آرتیموفسک، بسیاری از مقامات دولت جو بایدن، «نگران آن هستند که اوکراین آنقدر نیروی انسانی و مهمات را در آنجا  از دست داده که ممکن است فرصت آماده سازی یک عملیات ضد حمله بزرگ در بهار را از آنها سلب کند. در مورد ارزیابی اطلاعاتی ایالات متحده مبنی بر اینکه یک “گروه طرفدار اوکراین” مسئول انفجار خط لوله گاز گاز نورد استریم بوده، نیز “کاخ سفید به کی‌یف پیام داده که برخی اقدامات خشونت آمیز در خارج از اوکراین قابل تحمل نیست”

در این مقاله همچنن یادآوری شده که ناامیدی از ارسال تسلیحات واشنگتن به اوکراین به وجود آمده است. به گفته دو مقام کاخ سفید، بسیاری در دولت بایدن از « درخواست‌های دائمی کی‌یف برای تدارکات تسلیحاتی، و گاهی از این واقعیت که ولادیمیر زلنسکی، رئیس‌ جمهوری اوکراین «قدردانی لازم را از خود نشان نمی دهد» و دائماً غر می‌زند»، بسیار ناراضی هستند.

به نوشته این روزنامه، شکاف‌های فزاینده ممکن است منادی یک انشعاب بزرگتر در بحث مربوط به چگونگی پایان درگیری باشد. در حالی که بایدن به اوکراین قول حمایت قدرتمند را داده بود، ایالات متحده به کی‌یف گوشزد کرده که نمی‌تواند به طور نامحدود  و در این سطح به اوکراین کمک مالی و نظامی کند. 

هفته گذشته نیز مجله “اکونومیست” گزارش داد که سطح حمایت از ارائه کمک های مالی و نظامی به کی‌یف در ایالات متحده و کشورهای اتحادیه اروپا بطور فزاینده ای در حال کاهش است. طبق اطلاعات این نشریه، در ایالات متحده، تعداد حامیان کمک به اوکراین، چه در میان جمهوری خواهان و چه در میان اعضای هم حزبی رهبر فعلی آمریکا، یعنی دموکرات ها، بشدت در حال کاهش است. در کشورهای اتحادیه اروپا، نیز روند مشابهی در میان سیاستمداران و مردم عادی وجود دارد و برگزاری اعتراضات ضد جنگ متعدد گویای این واقعیت است.

پیش از این، نشریه واشنگتن تایمز به این نکته اشاره کرد که غرب به زودی مجبور خواهد شد حمایت نظامی خود از کی‌یف را به دلیل ناکامی ارتش اوکراین در میدان جنگ و سیاست مبهم بایدن در قبال این کشور متوقف کند. طبق این اطلاعات، رای دهندگان در ایالات متحده نیز این عدم اطمینان را احساس می کنند و به زودی خستگی آنها از این واقعیت که واشنگتن ده‌ها میلیارد دلار برای کمک به اوکراین ارسال می کند، نقش خود را ایفا خواهد کرد و این در حالی است که روسیه همچنان شکست ناپذیر باقی مانده است. 

نگرانی غرب به دلیل استفاده ارتش روسیه از موشک “کینجال” در اوکراین

روزنامه واشنگتن پست روز یکشنبه در تحلیلی نوشت: استفاده روسیه از موشک‌های مافوق صوت کینجال (خنجر) در حملات هوایی به اهدافی در خاک اوکراین، آمریکا و متحدانش را به دلیل نبود نمونه مشابه خارجی برای این سلاح‌ها به وحشت انداخته است. 

نویسندگان این مقاله یادآور شدند : «در سطح جهانی، استفاده روسیه از موشک‌های مافوق صوت کینجال بار دیگر نگرانی‌ها را در مورد زرادخانه قدرتمند کرملین برانگیخته و بر در اختیار داشتن سلاح‌هایی که رهگیری آنها بسیار سخت است، چرا که ایالات متحده و متحدانش در اختیار ندارند، تأکید کرد». 

به گفته آنها، مقامات ارتش اوکراین اعتراف کرده اند که توانایی رهگیری موشک های کینجال روسی را ندارند.

آندری یوسوف، سخنگوی بخش اصلی اطلاعات وزارت دفاع اوکراین که سخنان او در این مقاله نقل قول شده، گفت: «رهگیری این موشک ها برای سیستم دفاع ضدهوایی ارتش اوکراین غیرممکن است».

ناظران یادآور شدند که روسیه تسلیحات مافوق صوت دیگری نیز دارد که قادر به حمل سلاح‌های هسته‌ای نیز هستند، اما «به رخ کشیدن موشک های کینجال در میدان نبرد اوکراین، اعمال فشار بر واشنگتن را افزایش می‌دهد، زیرا رقابتی در زمینه تسلیحاتی مافوق صوت جریان دارد، که در آن واشنگتن تلاش می کند خود را به روسیه و چین برساند.”

وابستگی اوکراین به تسلیحات خارجی یکی از نقاط ضعف اصلی این کشور است

ریکاردو کرسپو، اقتصاددان آمریکایی، در تحلیلی برای “تایمز سن دیگو” – Times of San Diego در روز یکشنبه نوشت: مسکو سه مزیت اساسی نسبت به کی‌یف در درگیری نظامی در اوکراین دارد. به عقیده وی، علیرغم این واقعیت که مسکو “با مقاومت شدید کی‌یف، که تحت حمایت ناتو و ایالات متحده قرار داشته و سخاوتمندانه تسلیحات و کمک های اقتصادی دریافت می کند، روبرو است، روسیه چندین مزیت اصولی برای انجام موفقیت آمیز عملیات نظامی طولانی مدت در اوکراین را برای خود حفظ کرده است.

اولاً، این اقتصاددان این واقعیت را مورد توجه قرار داده که درگیری اوکراین برای کاهش منابع انجام می شود و در این مورد “طرفی که بیشترین ذخایر نیروی انسانی را دارد از یک مزیت کاملاً برجسته برخوردار است، در حالی که جمعیت روسیه سه برابر جمعیت اوکراین است.”

کرسپو یکی دیگر از مزیت های طرف روسی و ضعف طرف اوکراینی، را کمبود ظرفیت صنعتی در اوکراین و وابستگی کامل اقتصاد این کشور به غرب و به ویژه به  آمریکا دانست. این اقتصاددان گفت: از سال 2022، دولت جو بایدن 46.6 میلیارد دلار به اوکراین کمک نظامی کرده است، در حالیکه صنایع نظامی روسیه تقریباً بطور مستقل عمل کرده و قادر به تامین تسلیحاتی ارتش این کشور است.

به عقیده وی، سومین نقطه ضعف کی‌یف در مقابل مسکو هم عدم توافق میان رهبران کشورهای غربی در مورد اهداف درگیری می‌داند. وی گفت: در این راستا، غرب باید این اهداف سیاسی و نظامی قابل دستیابی را به وضوح تعیین و بیان کند، در غیر این صورت روسیه می تواند دریک درگیری نظامی دراز مدت به طرف پیروز تبدیل شود.