مناسبات افغانستان با هند چرا رشک خشم آلود پاکستان را…

تاسیس یا انکشاف مناسبات میان دولت‌ها از صلاحیت‌های قبول شده…

د نوموتي تاریخپوه پوهاند محمد حسن کاکړ د اتم تلین…

. په کابل کې د روانې اونۍ د تیرې سه شنبې…

روزای خونین؛ میان نامه های زندان و تئوری انقلاب

Rosa Luemburg (1871- 1919) آرام بختیاری فدایی سوسیالیسم؛ 14 کتاب خانم روزا-…

بگذارید ادیان و فرهنگ ها بدور از سایه ی سیاست…

نویسنده: مهرالدین مشید جنگ ادیان باطل و برتری جویی هر دینی…

سیاست خارجی بی‌طرف و اقتصاد محور

در طول سه و نیم سال جوابگوی عاجل موقف افغانستان…

واخان سر و گردن أفغانستان است !

میرعبدالواحد سادات واخان سر و گردن أفغانستان است ! همه ما ،…

لوږه او جګړه

ليکنه: حميدالله بسيا لوږه، فساد، جنگونه او په نړۍ کې اقليمي…

پیورزگرا

نوشته : دکتر حمیدالله مفید داستان کوتاه  ————— ———— احمد خان خراسانی به فرماندهی …

   خالق تروریست های اسلامی؛ الله یا امریکا؟

بخش دوم سلیمان کبیر نوری      پس از افشاگری ریچارد هیدن بلک، از…

هر تفنگدار طالب هم پولیس و هم سارنوالی و هم…

نویسنده: مهرالدین مشید حاکمیت اختاپوتی ملاهبت‌الله و آینده ی ناروشن افغانستان مردم…

عشق وطن 

از زنده‌گیم دلتنگ وز زمزمه بیزارم  نه حوصلهء حرفی نه ذوق…

واخان

طی هفته اخیر سال عیسوی توسط شبکه های خبر رسانی…

نانوشته

       پس از دیر باز ، شعرقشنگ و پراُبُهَتی از" حسیب…

ګوندي فعاليتونه او دموکراسي

نور محمد غفوری ټول پوهيږو چې د بريالۍ سياسي مبارزې له…

ساعت "کنزل" نمادی از نوستالوژی؛ اما به روایتی دیگر

نویسنده: مهرالدین مشید نه یک ساعت؛ بلکه حماسه ای در فضای…

ریبوار طاها

آقای "ریبوار طاها" (به کُردی: ڕێبوار تەها) با نام کامل…

نقارۀ جنگ 

رسول پویان  نـوای ســال نــویــن تـا نقـارۀ جـنگ است  به خون خلق…

عرفان و زبان

– دکتر بیژن باران من در جهان لغات دیگران می…

ای حزب قهرمان انیس  ستمکشان

      به افتخارسالگرد حزب پر   افتخاردموکراتیک خلق افغانستان ای حزب قهرمان انیس  ستمکشان یادت…

ریباز سالار

آقای "ریباز سالار" (به کُردی: ڕێباز سالار) با نام کامل…

«
»

به سوی جهان عادلانه‌تر

سازمان همکاری شانگهای آوراسیا را متحد می‌کند

 آلکسی بلوف (ALEXEY BELOV)

ا. م. شیری- جل‌الخالق، چین و روسیه دنیا را به کدام سو هدایت می‌کنند. بدنبال شرکت ١٨ هزار نفر در مجمع اقتصاد سن‌پترزبورگ، ١٠ هزار هیئت خارجی در اجلاس امروز سازمان همکاری شانگهای شرکت می‌کند.

روسیه از ابتدای ژوئیه به مدت یک ماه ریاست شورای امنیت سازمان ملل را بر عهده گرفت. نمایندگی فدراسیون روسیه در سازمان ملل در چارچوب اختیارات خود، سه رخداد کلیدی را برنامه‌ریزی کرده است: در ١۶ ژوئیه در مورد همکاری چندجانبه مناظره برگزار می‌شود که طی آن روسیه موضوع «معادلۀ امنیتی جدید» جهانی را مطرح خواهد کرد؛ در ١٧ ژوئیه بحث آزاد در مورد حل و فصل مسائل خاورمیانه و در نهایت در ١٩ ژوئیه شورای امنیت سازمان ملل در مورد مسائل همکاری با سازمان‌های منطقه‌ای- سازمان پیمان امنیت جمعی، کشورهای مستقل مشترک‌المنافع و سازمان همکاری شانگهای بحث خواهد کرد.

اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای سوم تا چهارم ژوئیه در آستانه برگزار خواهد شد. رهبران کشورهای شرکت‌کننده در این سازمان امروز وارد پایتخت قزاقستان می‌شوند. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و شی جین‌پینگ رئیس جمهور چین در میان آن‌ها حضور خواهند داشت.

دفتر مطبوعاتی وزارت امور خارجۀ جمهوری قزاقستان گزارش داد، نشست شورای سران کشورهای سازمان همکاری شانگهای در چهارم ژوئیه در کاخ استقلال برگزار می‌شود. گفته می‌شود علاوه بر اعضای دائمی سازمان- هند، ایران، قزاقستان، چین، قرقیزستان، پاکستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان، رهبران آذربایجان، بلاروس، قطر، مغولستان، امارات متحدۀ عربی، ترکمنستان و ترکیه در این نشست حضور خواهند داشت.

برای شرکت در این اجلاس قرار است ژانگ مینگ، دبیرکل سازمان همکاری شانگهای، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد و رهبران کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادسازی در آسیا، سازمان پیمان امنیت جمعی، کمیسیون اقتصادی آوراسیا، کشورهای مستقل مشترک المنافع، سازمان همکاری اقتصادی و سازمان اسلامی امنیت غذایی، در مجموع حدود ١٠ هزار هیئت خارجی از سراسر آوراسیا وارد آستانه شود.

یکی از موضوعات اصلی این نشست، پذیرش جمهوری بلاروس به عضویت کامل این سازمان خواهد بود. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجۀ روسیه در اظهار نظر در مورد اجلاس کنونی گفت که تصمیم برای پیوستن به سازمان همکاری شانگهای از قبل گرفته شده و همۀ توافقات تنظیم گردیده است. این مسئله در همان ابتدا با این انتظار حل خواهد شد تا پس از آن هیئت مینسک فرصت شرکت در همۀ نشست‌ها را به عنوان یکی از اعضای سازمان همکاری شانگهای داشته باشد.

با این حال، علاوه بر لحظات خوش، الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس نیز سخنرانی بسیار جدی خواهد کرد. او در بارۀ فعالیت مشکوک نیروهای مسلح اوکراین در مرز اوکراین و بلاروس صحبت خواهد کرد. همانطور که دمیتری پسکوف، نمایندۀ رسمی کرملین در این مورد اظهار داشت، بلاروس کشور متحد روسیه است، ما قالب‌های ویژه‌ای برای گفتگو از طریق تمام سازمان‌های ذیربط، از جمله، از طریق خدمات ویژه داریم.

وی در مورد اطلاعات مربوط به تجمع نیروهای اوکراینی در مرز بلاروس گفت: «وزارتخانه‌های دفاع روسیه و بلاروس به عنوان شرکا در تماس دائم هستند. بنابراین، البته، این‌ها دلایلی برای نگرانی نه تنها برای مینسک، بلکه برای مسکو  هستند. زیرا، ما واقعاً متحد و شریک هستیم. پوتین و لوکاشنکو می‌توانند در حاشیۀ نشست سازمان همکاری شانگهای درباره این موضوع گفتگو کنند.

در میان دیگر دیدارهای مهم ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، ناظران به ویژه گفتگوی وی با رجب اردوغان، رهبر ترکیه را برجسته می‌کنند. علیرغم اینکه محتوای مذاکرات احتمالی فاش نشده، اکثر کارشناسان بر این باورند که دو رهبر در مورد حل و فصل مناقشۀ اوکراین صحبت خواهند کرد. حتی شایعاتی در این باره شنیده می‌شود که اردوغان نسخۀ به روز شدۀ توافقنامۀ صلح استانبول-٢ را به آستانه خواهد آورد.

بویژه اینکه، هاکان فیدان، وزیر امور خارجۀ ترکیه اندکی قبل از نشست سازمان همکاری شانگهای در مصاحبه با تلویزیون «خبرتورک» گفت که مذاکرات بر سر راه حل مسالمت‌آمیز باید ادامه یابد و آنکارا آمادۀ ارائه تمام کمک‌های لازم به این روند است.

وزیر خارجۀ ترکیه گفت: «ممکن است شرایطی پیش بیاید که جرقه به جاهای دیگر سرایت کند… هزینۀ جنگ جاری برای منطقه و کل جهان بسیار عظیم است… در روزهای آینده احتمالاً آقای رئیس جمهور با خود آقای پوتین دیدار خواهد کرد. و رهبران ما شاید در قزاقستان در مورد این موضوع گفتگو کنند».

این واقعیت که موضوع امنیت جهانی به یکی از موضوعات کلیدی در نشست سازمان همکاری شانگهای تبدیل خواهد شد، از همان ابتدا مشخص بود. در نشست وزرای خارجۀ کشورهای عضو بریکس که در چارچوب اجلاس سران سازمان شانگهای نیز برگزار خواهد شد، توجه زیادی به همین موضوع معطوف خواهد شد.

اما بر خلاف «اربابان جهان» قبلی، همانطور که خود را «هفت بزرگ» و ناتو تعریف کردند، سازمان همکاری شانگهای نه تنها در بارۀ جنگ، بلکه، به توسعۀ اقتصادی و همکاری به نفع همۀ طرف‌های ذینفع می‌اندیشد.

همانطور که شرکت «SlavTrans-Service» در بیانیه‌ای اعلام کرد، در آستانه، روسیه، چین و قزاقستان ایجاد یک کریدور دیجیتالی [رقومی] در امتداد مسیر جادۀ بزرگ ابریشم را که می‌تواند به طور قابل توجهی تدارکات در آوراسیا را ساده کند، اعلام خواهند کرد.

در بیانیه آمده است: «دامنۀ دیجیتال یکپارچه که توسط سه کشور در چارچوب سرمایه‌گذاری مشترک «CRK Terminal» [پایانۀ مشترک چین، روسیه و قزاقستان] که در سلیاتینو در حومۀ مسکو به ثبت رسیده، توسعه یافته است. مقامات گمرکی فدراسیون روسیه، چین و جمهوری قزاقستان و همچنین بزرگترین بازارهای روسیه و چین، از جمله، علی بابا، پیندودو، جی دی و ١۶٨٨ را در یک ساختار یکپارچۀ گمرکی ادغام می‌کنند».

به گفتۀ آندری گلاندتسف، رئیس هیئت مدیرۀ «Slavtrans-Service» پلتفرم دیجیتال یکپارچه به عنوان محصول مشترک شرکا در ترمینال چین-روسیه- قزاقستان، برای پیوستن سایر کشورهای علاقه‌مند به تجارت کارآمد و بدون وقفه در سراسر فضای اقتصادی آوراسیا باز خواهد بود. 

گلاندتسف تأکید کرد: «بنابراین، با ایجاد شرایط برای ترانزیت بی‌درز، در حال حاضر به سوی شکل‌گیری مشارکت بزرگ آوراسیا گام برمی‌داریم».

به این ترتیب، کشورهای سازمان همکاری شانگهای بعنوان یک نمونه و به طور کلی، کشورهای جنوب جهانی، به نمایندگان غرب جمعی به معنای واقعی کلمه  نشان می‌دهند که چگونه می‌توان به لطف کار مشترک بسیاری از کشورها و با وجود بی‌میلی آن‌ها برای تبدیل شدن به مستعمرات آمریکا و متحدان اروپایی آن، همکاری اقتصادی بین‌المللی را سر و سامان داد. در نهایت، دقیقاً به این خاطر است که نظام استعماری ساخته شده در طول قرن‌ها سرانجام به طور کامل نابود شود و سازمان‌هایی مانند سازمان همکاری شانگهای به عنوان نمایندۀ منافع اکثریت دولت‌ها و مردم جهان تشکیل شوند.

مأخوذ از: بنیاد فرهنگ راهبردی

مطالب مرتبط:

عضویت ترکیۀ عضو ناتو در بریکس اسب تروای کدام طرف خواهد بود؟

مجمع اقتصادی سن‌پترزبورک

https://eb1384.wordpress.com/2024/07/04/

١۴ تیر-سرطان ١۴٠٣