یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

هار و فراق 

 نوشته نذير ظفر ساحل ورجنيا  28 اپريل 2025 امد  بهار و   سبز …

تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده 21

بیژن باران قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن…

افغانستان؛ طعمه قدرت‌های منطقه‌یی و قربانی جنگ‌های نیابتی

چکیده افغانستان طی دهه‌های اخیر همواره درگیر جنگ، بی‌ثباتی و بحران‌های…

بحران خاموش؛ ناکارآمدی طرف های درگیر و سرنوشت ناپیدای مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید نشانه هایی از فروپاشی خاموش طالبان در متن…

تیر جفا 

نه شاعرم ، نه سرایشگر ترانه منم  یکی زمردم دور از…

«
»

برگزاری انتخابات شتابزده در اوکراین نتایجی فاجعه‌بارتر از حمله روسیه خواهد داشت

به گزارش روز دوشنبه شبکه تلویزیونی الجزیره، برگزاری یک انتخابات شتابزده در اوکراین همزمان با جنگ در این کشور و افزایش دو قطبی سیاسی، می‌تواند به بی‌ثباتی منجر شود و نتایج فاجعه باری را برای آن به بار آورد.

این شبکه عربی، با اشاره به نشست روز جمعه ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهوری اوکراین با دونالد ترامپ در کاخ سفید برای متقاعد ساختن وی در ادامه حمایت از کی‌یف، خاطر نشان کرده است که پیامد این نشست چیزی نبود که زلنسکی انتظارش را داشت. ترامپ و جی دی ونس معاون وی در این نشست مقابل دوربین‌های تلویزیونی، زلنسکی را به دلیل «بی احترامی» و امتناع از پذیرش راه حل آنها برای آتش‌بس با روسیه مورد انتقاد تند قرار دادند.

نویسنده سپس آورده است: نشست روز جمعه در کاخ سفید ثابت کرد که زلنسکی دیگر در زمان ریاست‌جمهوری ترامپ به واشنگتن باز نخواهد گشت و بدیهی است که فشار آمریکا بر اوکراین در هفته‌ها و ماه‌های آینده به‌طور چشمگیری افزایش می یابد تا مجبور شود در ازای صلح امتیازاتی به روسیه بدهد.

ترامپ در هفته های گذشته و پیش از نشست جنجالی روز جمعه با زلنسکی، حتی مشروعیت وی را نیز زیر سوال برد و خواهان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در اوکراین شد؛ انتخاباتی که از نقطه نظر نویسنده این مطلب، می تواند نتایج فاجعه باری برای این کشور درگیر جنگ رقم بزند.

الجزیره یادآور شده است که پیش از حمله روسیه به اوکراین، محبوبیت زلنسکی تنها ۲۸ درصد بود، اما پس از آغاز درگیری در فوریه ۲۰۲۲ (۵ اسفند ۱۴۰۰) رسید. هرچند این رقم طی دو سال گذشته، کاهش یافته و بر اساس نظرسنجی‌ها، اعتماد به زلنسکی از ۵۴ درصد در آوریل ۲۰۲۴ (فروردین ۱۴۰۳) به ۴۹ درصد در ژانویه ۲۰۲۵ (دی ۱۴۰۳) تنزل پیدا کرده است.

نویسنده با اشاره به عواملی همچون فساد گسترده در دولت کی‌یف و خستگی فزاینده از جنگ به عنوان مولفه‌های موثر در کاهش محبوبیت زلنسکی، خاطرنشان کرده است که رئیس‌جمهوری اوکراین خود به خوبی از این نقطه ضعف‌ها آگاه است و نیک می داند در صورت برگزاری انتخابات و شکست، ممکن است به دلیل فساد از سوی رقبای خود تحت پیگرد قانونی قرار گیرد. نظرسنجی ها نیز نشان می دهد در صورت برگزاری انتخابات فوری، او شکست خواهد خورد.

براساس آمار و ارقام موجود، والری زالوژنی که تا فوریه ۲۰۲۴ (بهمن ۱۴۰۲) فرماندهی کل نیروهای مسلح اوکراین را برعهده داشت، رقیب اصلی زلنسکی است و اعتماد به وی در ماه ژانویه سال جاری (دی ماه) به ۷۲ درصد رسید.

این در حالی است که زالوژنی هنوز برای نامزدی در انتخابات اعلام آمادگی نکرده است، اما تضمینی هم وجود ندارد که او قصد خود را تغییر ندهد.

از نظر نویسنده، کایریلو بودانوف رئیس اطلاعات وزارت دفاع اوکراین که از محبوبیت ۶۲ درصد برخوردار است، می تواند رقیب دیگر زلنسکی در انتخابات احتمالی باشد. هرچند این مقام اطلاعاتی دولت کی‌یف به تازگی و پس از یک سال حضور پررنگ در رسانه ها، ناگهان از انظار عمومی ناپدید شد. در این میان شایعاتی مبنی بر قصد دفتر زلنسکی برای برکناری او منتشر شده و همین امر دلیل ناگهانی عقب نشینی وی عنوان شده است.

اولکساندر اوسیک قهرمان بوکس نیز دیگر رقیب احتمالی زلنسکی معرفی شده و گفته می‌شود در کشوری که یک کمدین سابق توانسته در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود، چرا یک قهرمان ورزشکار نه. رتبه محبوبیت اوسیک در حال حاضر ۶۰ درصد اعلام شده است.

پس از آن، پترو پوروشنکو رئیس‌جمهوری سابق قرار دارد که اگرچه از محبوبیت پایینی برخوردار است، اما همچنان رقیبی خطرناک برای زلنسکی است. او منتقد صریح زلنسکی است و در سفری که اخیرا به آمریکا داشته با تیم ترامپ نیز دیدار کرده است.

الجزیره در عین حال به حمایت اروپایی‌ها از زنسکی پس از دیدار نافرجام روز جمعه وی با ترامپ پرداخته و استدال کرده است: این خود نوعی قوت قلب برای رئیس جمهوری اوکراین است و در عین حال موقعیت داخلی وی را نیز تقویت می کند.

نگارنده معتقد است: فارغ از تمامی این موارد، جنگ احساسات را در اوکراین تشدید کرده و آن را دو قطبی ساخته و وضعیتی ناآرام ایجاد کرده است؛ بدین صورت که از یک سو ملی گراهای افراطی نه تنها جمعیت قابل توجهی دارند، بلکه به عنوان یک بخش فعال که در جنگ حضور پررنگی دارند، در حال قوی تر شدن هستند. ضمن آنکه بخشی از جامعه اوکراین همچنان طرفدار روسیه است و تمایلی به ادامه جنگ ندارد.

بنابراین چنانچه در چنین شرایطی، از خارج از کشور برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بر دولت کی‌یف تحمیل شود، نتایج آن می تواند فاجعه بارتر از حمله روسیه یا از دست دادن مناطق صنعتی اوکراین باشد. چراکه عدم تمایل دولت به برگزاری انتخابات تنها به دلیل آن نیست که یک سوم مردم نمی‌توانند در آن شرکت کنند، بلکه خطر اصلی این است که انتخابات می تواند به «جنگ همه علیه همه منجر شود»؛ عبارتی معروف از توماس هابز فیلسوف انگلیسی قرن هجدهم که معتقد بود زیاده خواهی و خودخواهی انسان می تواند منجر به چنین چیزی شود.

به عبارتی یک انتخابات عجولانه در اوکراین هم راستا با برنامه های سیاسی یک قدرت خارجی، فاجعه بار خواهد بود. از همین رو انتخابات باید زمانی برگزار شود که یک آتش بس پایدار وجود داشته باشد تا همه اوکراینی ها بتوانند بدون نگرانی از دوقطبی شدن جامعه خود به پای صندوق های رای بروند.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا که پس از گفت‌وگوهای هیات های واشنگتن – مسکو در ریاض عربستان درباره پایان جنگ اوکراین، حملات خود به ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین را به صراحت درباره کفایت و شایستگی او برای تداوم ریاست جمهوری ‌آغاز کرده است، با عصبانیت از حجم کمک های دولت جو بایدن به کی‌یف، انتقاد کرد و زلنسکی را دیکتاتور خواند.