توهم پولی، دستمزد، تورم ـــ برشی از کتاب: «درس‌گفتارهای کاپیتال»

دانش و امید، شمارهٔ ۲۹، اردیبهشت ۱۴۰۴ ــ  اوایل سال ۱۴۰۳،…

     انزوای نمایشی، همکاری پنهانی: از انکار علنی تا توافق پشت…

نویسنده: مهرالدین مشید انزوای دیپلوماتیک تا معامله در سایه: روایت دوگانه…

یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

هار و فراق 

 نوشته نذير ظفر ساحل ورجنيا  28 اپريل 2025 امد  بهار و   سبز …

تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده 21

بیژن باران قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن…

افغانستان؛ طعمه قدرت‌های منطقه‌یی و قربانی جنگ‌های نیابتی

چکیده افغانستان طی دهه‌های اخیر همواره درگیر جنگ، بی‌ثباتی و بحران‌های…

«
»

افغانستان سرزمینی فراموش شده


شنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۲، زلزله‌ای ۶/۳ ریشتری در عمق ده کیلومتری زمین، بیش از بیست روستا از شهرستان زنده‌جان در ولایت هرات افغانستان را با خاک یکسان کرد. بنا به آمار رسمی، تعداد کشته‌شدگان تاکنون بیش از ۲۵۰۰ نفر و تعداد مجروحان بیش از ۲۰۰۰ نفر بوده است. این زلزلۀ مهیب همچنین هزاران آواره و بی‌خانمان به‌جا گذاشته است. دو روز پیش نیز در حالی که مردم مصیبت‌دیدۀ این منطقه با دستانی خالی و وسایل ابتدایی در خرابه‌ها دنبال گم‌شدگان و مدفون‌شدگان خود بودند، زلزلۀ دیگری بقایای خانه‌های آنها و روستاهای هرات را در هم کوبید و بر تعداد کشته‌شدگان و میزان خسارات مالی افزود.

عامل دیگری که در کنار این سانحۀ مرگبار طبیعی موجب افزایش تلفات جانی زلزله‌زدگان افغانستان شد، انزوا و به‌فراموشی سپردن عامدانۀ این کشور توسط دولت‌ها و محافل بین‌المللی پس از روی کار آمدن طالبان در افغانستان است. قطع یا تعلیق بسیاری از کمک‌های انساندوستانه به مردم افغانستان نشانهٔ یک چنین سیاست ضدبشری است.

افزون بر این، سیاستمداران جنگ‌افروز و خشونت‌طلبی چون آنالنا بیربوک، از رهبران حزب سبز و وزیر خارجۀ آلمان، به‌بهانۀ ممنوعیت کار زنان در امور امدادی توسط حکومت طالبان در فوریهٔ ۲۰۲۳ (بهمن ۱۴۰۱)، نه‌تنها با قطع کمک‌های دارویی و غذایی به آن کشور، بلکه با تشویق سیاست‌های تحریم همه‌جانبه، از گرسنگی دادن به میلیونها افغانستانی به‌مثابه یک سلاح بیشرمانه‌ در پیشبرد سیاست‌های زورگویانه و تبعیض‌آمیز کشور خود نسبت به مردم جنوب جهانی استفاده کرده‌اند. این در حالی است که بنا به داده‌های برخی رسانه‌های دولتی و غیردولتی، بیش از نیمی از ساکنان افغانستان تنها برای زنده ماندن نیازمند کمک هستند. پیروان چنین سیاستی در اروپا و آمریکا تنها در مواقع چپاول و غارتِ ثروت‌های افغانستان و گسترش دامنۀ نفوذ خود در غرب آسیا به‌یاد این کشور می‌افتند، و بعد مردم آسیب‌دیدۀ این زمینِ سوخته را به‌حال خود رها می‌کنند تا به مرگ تدریجی از میان بروند. تنها گذاشتن زلزله‌زدگان افغانستان در راستای چنین سیاستی و یک اقدام آگاهانه و تعمدی از سوی غرب است.

تنها پس از دومین زمین‌لرزه در هرات و افزایش فاجعه‌بار مرگ و میر و آوارگی و گرسنگی بازماندگان، پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک‌های جهان خواهان کمک‌رسانی به مردم افغانستان شد و آلمان، چین، ترکیه، پاکستان، و ژاپن نیز بدون ذکر چگونگی کمک‌رسانی به مناطق زلزله‌زدۀ افغانستان، آمادگی خود را جهت حمایت از آسیب‌دیدگان اعلام کردند.

اما کشور ما ایران پیش و بیش از همۀ کشورها آمادۀ کمک‌رسانی به کشور همسایۀ خود بود. روز پس از وقوع زلزله در هرات، جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران، تیم‌های امداد مردمی، و یگان‌های امدادی سپاه پاسداران به‌تدریج عازم افغانستان شدند. آن‌ها با تجهیزات خاک‌برداری، زنده‌یابی، اسکان و درمان مجروحان و خوراک‌رسانی به جان به‌در بردگان، اقدامات خود را آغاز کردند. سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل نیز برای کمک‌رسانی در چارچوب همکاری‌های انساندوستانه اعلام آمادگی نمود. وزیر بهداشت افغانستان در دیداری که با مدیر عامل جمعیت هلال احمر خراسان رضوی داشت مراتب سپاسگزاری خود را از این کمک‌های بشردوستانۀ ایرانیان ابراز کرد.

تنها ماندن مردم افغانستان در زلزلۀ مهیب و پرتلفات ولایت هرات یک‌بار دیگر نشان داد که مجامع و محافل مدافع حقوق بشر و نهادها و سازمان‌های بین‌المللی، از جمله کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ، چگونه با معیارهای دوگانه عمل می‌کنند. می‌توان گفت که کمتر مردم مصیبت‌دیده‌ای در جهان وجود دارند که همچون افغانستانی‌ها از حمایت و عاطفۀ انسانی همنوعان خود در جهان بی‌بهره مانده و فراموش شده باشند. مردم این کشور بلادیده ۵۰ سال است که قربانی سیاست‌های جنگ‌افروزانه و استیلاجویانۀ قدرت‌های بزرگ غربی و در رأس آنها ایالات متحدۀ آمریکا بوده‌اند.

بدین امید که مردم افغانستان، که در همۀ سال‌های مقاومت و مبارزۀ خود علیه بیدادگری این قدرت‌ها و سرسپردگان بومی آن‌ها از همراهی و همیاری انسان‌های آگاه بهره‌مند بوده‌اند، در این روزهای سخت ناشی از زلزله و درد و دربه‌دری نیز از یاری وجدان‌های بیدار برای غلبه بر سختی‌های ناشی از این بلای طبیعت محروم نمانند.