از نظام مردم سالاری تا زور سالاری
فرهاد
زمانه کج روشان را ببر کشد بیدل
هر آنکه راست بود خار چشم افلاک است
ششم جدی سال جاری سی و شش سال از آمدن قطعات محدود شوروی وقت که به اساس ماده پنجاه دوم منشور سازمان ملل متحد و دعوت دولت وقت وارد کشور ما شده بودند سپری میشود! از آن تاریخ تا الحال سران گروها، کشورها، سازمانها، احزاب مردم مطابق عقیده، آرمان و اراده که داشتند و دارند برداشت نظریات و عقاید خویش را در این رابطه بیان داشته اند.
با وجود دروغ پراگنی ها اتهام بستن ها و سیاه کردن هزاران گده کاغذ به واسطه عده از سران متذکره نتوانسته اند واقعیت ها تحولات ترقی پسند آن زمان و حقانیت گفته های مرحوم ببرک کارمل از انزار میلیون ها مردم کشور و جهان پنهان سازند! نظر به نوشته قلم به دستان پر افتخار کشور مرحوم ببرک کارمل با وضاحت میگفت: عدالت اجتماعی با نظام استثماری عقب گرا نمی گنجد و یگانه راه نجات نظام آن نظام مستقل آزاد و با اراده خود مردم با حفظ احترام و رعایت به حقایق عنعنات و سنن جامعه در وجود حکومت دیموکراینک میتواند عملی گردد.
با در نظر داشت گفته های فوق و غرض برآورده شدن خواستهای ده ها میلیون مردم رهبری وقت در آغاز کار خویش ده ها هزار زندانی که سران گروه های مخالف نیز شامل آن بودند از زندان ها رها نمود و با صدور اعلامیه غرض خاموش ساختن جنگ اعلان ناشده و تحمیلی از خارج از گروه های مخالف رسما تقاضا نمود با ماندن سلاح به زمین با سهم گیری در تامین صلح و ثبات رشد ترقی و آبادانی کشور سهم گرفته وظایف ایمانی و وجدانی خویش را در مقابل مردم و وطن ادا سازند.
با تاسف که سران گروه ها و حامیان خارجی شان به آن تقاضای انسانی و اسلامی جواب مثبت نداده به جنگ علیه دولت وقت ادامه دادند از اینکه مردم ما در طول تاریخ خواهان دموکراسی و ترقی بودند بخاطر دستیابی به همچو اهداف سازمانهای از جمله سازمان زنان جوانان اتحادیه های ژورنالیستان، حقوق دانان، اتحادیه صنفی و پیشه وران و جبهه متحد ملی پدر وطن را ایجاد عملا به فعالیت آغاز نمودند بخاطر دفاع از حاکمیت ملی، تمامیت ارضی، استقلال کشور، شرافت و عزت و تامین امنیت مردم قوای مسلح مجهز صادق، مسلکی و وطن دوست را تقویه بیشتر نمودند.
قوای متذکره توانست در میدانهای گرم و سرد مبارزه به خصوص دفاع پنج سال مستقلانه از خود افتخاراتی به جا بگذارد که امروز مردم حق شناس و با سپاس ما از آن به نیکویی یاد آوری مینمایند. تطبیق عدالت اجتماعی یکسان قانون، بلند بردن سطح آگاهی زحمت کشان جلب همکاری سرمایه داران ملی و خارجی غرض سرمایه گزاری ها اتخاذ تصامیم راهبردی در همه عرصه ها از جمله اقتصادی اجتماعی، فرهنگی، بخاطر شد انکشاف اقتصادی و کاریابی زمینه جلب همکاری میلیونها تن شهروندان را مساعد ساخت از همین لحاظ کشور ما در بخش زراعت دستاوردهای داشت.
آگاهان امور انفاذ اصول جمهوری دموکراتیک و قانون ارگان های محلی قدرت و اداره دولتی وقت را بهترین وسیله غرض سهم گیری مردم از قریه تا سطح رهبری دولت بخاطر دستیابی به اهداف دموکراسی و مردم سالاری خوانده اشتراک میلیونها مردم را در انتخاب نمایندگان از قریه تا بالا ترین سح رهبری دولت بزرگترین دستاورد آن زمان دانسته و میدانند.
شرکت توزیع کود کیمیاوی بانک ها انکشاف زراعتی و ادویه ضد آفات زراعتی در کمپاین های خزانی و بهاری صد ها هزار تن کود کیمیاوی ادویه ضد آفات زراعتی از جمله سلفر غرض بلند بردن تولیدات زراعتی برای باغداران، زارعان همه ساله توزیع میگردند شرکت های میکانیزه در اکثریت ولسوالی وجود داشت غرض کشت حبوبات از ناحیه تهیه ماشین آلات زارعان را همکاری همه جانبه مینمودند غرض پاک کاری کاریز و کانالهای آبیاری صد ها تن گندم طور رایگان در اختیار زارعان باغداران قرار داده می شد بزرگترین کانالها از جمله کانال آبیاری پروان همه ساله طور رایگان به واسطه شرکت آبیاری ولایت متذکره پاک کاری میشد.
از همین لحاظ بود که صد ها هزار تن میوه خشک و تازه به کشورهای اروپا و آسیا صادر میگردید سالانه شش صد هزار تن زیتون از تولیدات فارم های ننگرهار، چهل هزار تن پخته از ولایات هلمند و شمال به کشورهای خارجی صادر میگردید. اداره وتنری در خدمت مالداران کشور قرار داشت کوپراتیف ها و اتحادیه ها که در انسجام موالدین بخاطر تهیه و تورید مواد ماشین آلات مورد ضرورت اخذ قرضه بازاریابی نقش حیاتی داشت توسط قانون از امتیازات خاص از جمله معافیت از پرداخت محصول گمرکی و مالیات از تاریخ ایجاد الی پنج سال معاف بودند. غرض رشد انکشاف زنبور داری، پیله وری و مرغداری همکاری لازم صورت میگرفت.
به نسبت حمایت از تولیدات صنایع دستی که چهل فیصد عاید ناخالص ملی را تشکیل میداد اکثریت فابریکه های نساجی، افغان ترکانی، پشمینه بافی، شرکت های تعاونی و دوستی افغان کارت، بوت آهو و غیره برای خیاطان تولیدات صنایع چرمی، قالین بافان، نجاران و موبل سازان، بوت دوزان، گلیم بافان را از ناحیه تهیه مواد خام به نرخ ارزان همکاری مینمودند.
از همین لحاظ هفته ده ها کانتینر تولیدات صنایع دستی به کشورهای امریکا، اروپا و مسکو صادر میگردید. دولت وقت شوروی یک مغازه بزرگ فروشاتی را غرض معرفی و فروشات تولیدات صنایع دستی افغانستان برای همیش در اختیار مسئولین قرار داده بود. قوای مسلح کشور و ارگانهای ذیربط تمام ضرورت های خویش از جمله بوت دریشی کمربند و غیره از تولیدات داخلی خریداری مینمودند.
جاده ولایت صدارت و کوچه مرغ فروشی شهر کابل، شهر هرات، بلخ، غزنی و ولسوالی استالف توجه سیاحین یعنی جهانگردان که به نام توریست یاد میشدند بخود جلب روزانه صد ها تن غرض خریداری اجناس مورد ضرورت خویش به جاهای متذکره مراجعه مینمودند. صنایع زرگری، حکاکی، ظریفه از جمله سنگی، چوبی، مسی و غیره شهرت جهانی پیدا کرده سالانه میلیونها جلد پوست قره قل به مارکیت های جهان صادر میگردید.
فلزکاران، نجاران، موبل سازان، حلبی سازان، آهنگران با تولیدات خویش توانسته بودند خواست های هموطنان و ارگان های دولتی را برآورده سازند از تولید اجناس بی کیفیت غیر ضروری و تولیداتی که در داخل تولید خواست های هموطنان ما را مرفوع مینمود جلوگیری به عمل میامد.
غرض ثابت نگه داشتن قیمت ها روزانه یک صد و بیست تن آرد ده ها هزار لیتر تیل و هزاران تن شکر برای خبازان، هوتلداران رستورانت ها، قنادی ها و کلچه پزی های شهر کابل به نرخ دولتی توزیع میشد. برق، شکر و پخته سبسایدی ماهوار برای هفت صد هزار خانواده هفت قلم مواد کوپون که خواست یک خانواده هفت نفری را در یک ماه برآورده میساخت طور رایگان توزیع میگردید شرکت ها و کوپراتیف های ساختمانی مصروف اعمار خانه های مسکونی و ادارات دولتی بودند اعمار ده ها هزار اپارتمان در مکروریانها، بلاک های هوایی شهرک سارندوی قصبه خانه سازی سره مینه، بلاک های شاروالی بلخ و غیره اثبات ادعای ماست.
فرزندان اصیل مردم که در گرفتن امتیاز در صف آخر و در قربانی در صف مقدم قرار داشتن با دادن قربانی ها امنیت قطارهای مواد غذائی سوخت و اموال تجاران ملی را در شاهراه میگرفتند. ترانسپورت که شاهرک اقتصاد محسوب میشود به نسبت توجه بالای آن صورت گرفته بود خدمات بزرگ را با وجود حریق ساختن هزاران موترها به واسطه دشمنان مردم و شهید ساختن دریوران برای مردم خویش انجام میدادند. بیش از یک هزار عراده از جمله برق در شهر کابل فعالیت داشت.
انجینران و کارگران وزارت معادن از جمله اداره جیولوجی بیش از هفت صد معادن را با وجود چالش ها نا امنی ها آماده بهره برداری ساخته بودند. بانک های صنعتی، رهنی و تعمیراتی پشتنی تجارتی بانک با توزیع قرضه های میان و طویل المدت اصناف، پیشه وران، صنعت کاران و تجاران ملی و کوپراتیف های صنایع دستی را غرض رشد، انکشاف و بازاریابی تولیدات شان همکاری مینمودند. از همین لحاظ بود که کوپراتیف های چرمگری بریکوت و پوستین دوزی استالف در سال 1367 در جمله چهل کشور اشتراک کننده در بلغاریا طور جداگانه مفتخر به دریافت مدال های طلا و دیپلوم های افتخاری شدند.
طبابت در خدمت مردم قرار داشت از تورید اجناس مواد و ادویه طبی کم کیفیت جلوگیری به عمل میامد. در آن زمان ماهانه صد ها تن از پاکستان غرض شعاً دادن امراض سرطانی به کابل میامدند تولیدات ادویه طبی هوخست از شهرت و اعتبار والای برخوردار بود.
دستاورد و افتخارات حماسه آفرین فرهنگیان کشور در قلب ده ها میلیون افغان با وجدان راه پیدا کرده است. نویسندگان و قلم به دتسان مصروف نوشتن کتاب ها، اخبار، مجله و غیره بخاطر انعکاس واقعیت ها بودند. تجاران ملی و متشبثین خصوصی بخاطر حمایت رشد، انکشاف، معرفی تولیدات داخلی کارنامه های از خود به جا گذاشته اند با وجود حملات خونین جنگ افروزان آتش سوزی مکاتب به شهادت رسانیدن استادان و شاگردان میلیونها تن در روستا و شهرها مصروف آموزش و پرورش بودند بر علاوه پوهنتون های داخل کشور سالانه دو هزار تن طور مجانی به شوروی وقت و هزاران تن به کشورهای سوسیالیستی غرض آموزش به سویه دیپلوم ماستر و دوکتوری در برس های تحصیلی معرفی می شدند. در مقابل مخالفین وقت بخاطر دریافت پول های گزاف از ادارات استخبارات خارجی هزاران مکاتب را آتش زده هزاران کیلومتر لین برق، تیلفون را قطع، پل ها و جاده ها را انفجار میدادند.
بعد از آنکه قوت های محدود شوروی طبق فیصله ژنیف که امریکا و اتحادیه شوروی وقت در پای آن منحیث تضمین کننده امضا نموده بودند به وطن آبائی خویش عودت نمودند. یک صد و چهل و سه پروژه های حیاتی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، علمی که چهره های افغانستان را به حیث یک کشور نسبتا پیشرفته مبدل ساخته بود از دستاوردها و کارنامه های آنها باقی مانده از همین لحاظ بود که دولت وقت با استفاده از آن توانسته بودند غرض آرامش، ثبات و پیشرفت خدماتی افتخار آفرین را برای هموطنان خویش انجام دهند.
با تاسف بعد از پایمال کردن فیصله ژنیف و پشت پا زدن پلان پنج فقره ئی سازمان ملل که در آن فیصله شده بود که قدرت به یک نیروی بی طرف منتقل گردد تشنه گان قدرت و ثروت توانستند دستاورد های پنج هزار ساله را نیست و نابود به ارزش هزاران میلیارد دالر ثروت های مادی و معنوی کشور و مردم را غارت به پاکستان انتقال دهند بعد از تحولات که از سال 1371 تا الحال به وقوع پیوسته ثمره آن از این قرار است.
مبدل ساختن سرزمین انگور به سرزمین سوخته، انفجار های بت بامیان ویرانی شهرها از جمله شهر کابل، منحل کردن قوای مسلح از جمله اردوی ملی که با صد ها هزار میل سلاح های خفیف، ثقیل، بیش از ده هزار چین تانک، توب، شش صد بال طیارات اکمالاتی، محاربوی، کشفی مجهز و صد ها هزار افسران مسلکی تحصیل کرده، صادق، وطن دوست و سربازان قهرمان در آن مصرف کار و مبارزه بودند. لیلام نمودن هزاران دستگاه های بزرگ تولیدی، تجارتی، خدماتی، دولتی و مختلط به نرخ کاه ماش، غضب میلیونها جریب زمین به واسطه غاضبین حیف و میل نمودن هشتاد فیصد نود میلیارد دالری که زیر نام کمک به افغانستان سرازیر شد. معرفی کشور در ردیف چهار کشور فاسد جهان.
مبدل ساختن کشور به پایگاه مافیای بین المللی مواد مخدر میدان نبرد، بازار مصرفی، تهیه کننده مواد خام آزمایش انواع ایدولوژی ها و سلاح های پیشرفته کشورهای منطقه و جهان، معتاد شدن سه میلیون به مواد مخدر از جمله زنان و کودکان، کسر بیلانس نود و شش فیصد تجارت یعنی واردات نود و شش فیصد صادرات چهار فیصد، ورشکست شدن ده ها هزار دستگاه های تولیدی، تجارتی، خصوصی، به نسبت عدم حمایت از تولیدات داخلی، تثبیت مالیات غیر عادلانه، عدم توجه به حل راه های ترانزیتی با پاکستان کشورهای آسیای میانه آواره و مهاجر شدن میلیونها تن کارگران کارمندان ماهر بخاطر کاریابی به کشورهای منطقه و جهان، عدم توجه به احیا و اعمار دستگاه های پروسس مواد غذایی پیشه وری گدام های ذخیره و هنگرها و نشر و پخش بانک نوت های جعلی در پاکستان فرار اسعار و پول شوئی تشدید شدن سیل های خون، جنگ های غارتگرانه در اکثریت ولایات، مردم علت افزایش جنگ های خونین را در هلمند یک جنگ استخباراتی بخاطر دستیابی به عایدات مواد مخدر خوانده می افزایند شصت فیصد مواد مخدر کشور در ولسوالی های ولایت هلمند کشت شده و طالبان بزرگترین عایدات خویش را از مدرک مواد مخدر به دست آورده اند. سخن گوی وزارت دفاع ملی میگوید کنترول جنگ در ولایت هلمند در دست دولت است جبار قهرمان میگوید در صورتیکه صلاحیت فضا زمین در دست خارجی ها باشد مصارف جنگ را خارجی ها بدهند پس چطور میتوان ادعا کرد که کنترول جنگ در دست دولت است. مردم میگویند چهار دهه گذشته ثابت ساخت که جنگ بخاطر دستیابی به هزاران معادن، جنگلات، آثار باستانی، دریاهای خروشان، عاید ده ها میلیارد دالر مواد مخدر بوده و میباشد. مردم ولسوالی های قرغه ئی، کنر، نورستان، ننگرهار، بدخشان، بغلان از افزایش و جابجا شدن فامیل های داعشیان اظهار نگرانی نموده اند. وسایل اطلاعات جمعی از موجودیت دو صد و شصت چهار گروه هراس افگن در مسر پروژه تابی از سرحد ترکمنستان تا مرز خط دیورند خبری را به نشر کرده اند.
برخورد دو گانه کشورها در مبارزه با تروریزم مواد مخدر، مبدل ساختن سرزمین ما به میدان رقابت های خصمانه کشورهای منطقه و جهان نیز بخش از دشواری ها موجود میباشد در حالی که اداره بررسی ایالات متحده امریکا (سیگار) از ناپدید شدن دود صد و بیست میلیون دالر در وزارت صحت خبر میدهند با تاسف هنوز هم روزانه هزاران تن با قبول توهین و تحقیر به کشورهای هندوستان و پاکستان غرض تداوی سفر مینمایند. آگاهان میگویند آلوده شدن هوا سبب افزایش هشتاد فیصد امراض ها از جمله سرطان تنفسی در کشور گردید توریدا اجناس مواد سوخت و ادویه طبی کم کیفیت نیز سبب انواع امراض در کشور گردیده.
بیش از دو هزار معادن غیر معیاری و قانونی به واسطه زورمندان استخراج به خارج کشور قاچاق میشد شصت فیصد جنگلات مثمر و غیر مثمر به واسطه قاچاقبران و زورمندان محل قطع به خارج کشور قاچاق میشود با وجود فرمان حامد کرزی رئیس جمهور پیشین نهاد ها، ارگان ها اجناس مورد ضرورت خویش را از تولیدات داخلی خریداری نکرده اند.
ده ها هزار تن به نسبت مشکلات اقتصادی به مافیای مواد مخدر و مخالفین مسلح پیوسته اند. فقر، گرسنگی، خود کامه گی، ظلم و استبداد در کشور بیداد میکند صدای مردم به آسمانها بلند شده گوش شنوا و چشم بینا وجود ندارد. نخست وزیر هند در جریان سفرش وعده های همکاری بیشتر را برای افغانستان داد مردم میگویند با موجودیت زور سالاران در قدرت کمک های متذکره مثل هزاران عراده موترهای شهری گذشته به آهن کهنه مبدل خواهند شد مردم سفر راحل شریف را به افغانستان تکرار بازی های گذشته خوانده می افزایند آزموده را آزمودن خطاست.
خلاصه اینکه مردم و اگاهان امور علت نابودی دستاورد های هزاران سال گذشته را جایگزین ساختن زور سالاران یعنی تشنه گان قدرت و ثروت به جای نظام مردم سالاران به واسطه کشورهای مهاجم به تاریخ هشتم ثور 1371 صورت گرفت دانسته و میدانند. با تاسف گروه های متذکره هنوز هم با انجام بازی های خویش ادامه داده به خواست ده ها میلیون مردم توجه نکرده سنگ حقانیت را به سینه میزنند. از همین لحاظ است که آگاهان امور از جمله داود مرادیان کلید حل دشواری های خونین موجود را در کابل دانسته بخاطر حل اساسی و اصلاحات بنیادی آن ایجاد یک اداره سالم و کارایی را در کشور لازم و ضروری میخواند می افزایند.
وقت آن رسیده که تمام نیروهای سالم اندیش کشور بخاطر کاهش دشواری های موجود دست اتحاد و همکاری را صادقانه به سوی یکدیگر دراز فشارهای لازم را از طریق مبارزات مسالمت آمیز، حرکات مدنی غرض اصلاحات بنیادی و ایجاد یک اداره سالم و کارایی وظایف ایمانی خویش را انجام دهند. زیرا که بدون ایجاد همچو یک اداره نمیتوان به تامین صلح و ثبات واقعی و رفاه مردم در کشور امیدوار بود.