طالبان دستخوش بازی های آشکار روسیه و چین و بازی…

نویسنده: مهرالدین مشید سایه ی سنگین دیپلوماسی روسیه و چین و…

اشک سیل آسا 

رفتی و با رفتنت روی غزل بی رنگ شد سکته گی…

بیاد رمان سوسیالیسم تخیلی " چه باید کرد؟ "

Tschernyschweski, N.G, (1828-1889) آرام بختیاری دمکرات های انقلابی پیشا مارکسیستی و جنبش…

          داکتر اسد اله حبیب ، حبیب مردم افغانستان   

      تابش گهرباری ازتا بنده گی های مردم افغانستان در چرخش…

قانون اساسی یا حقوق اساسی 

  تحقیق ونگارش از سخی صمیم  نظریات و افکار این قلم انفرادی…

دبیر و مدیران بخش اجرایی دومین (جشنواره جهانی شعرِ سبزمنش)…

به گزارش سبزمنش به نقل از دبیرخانه‌ی دومین(جشنواره جهانی شعرِ…

شاعر و نویسنده‌ی کُرد

استاد "عمر علی" (به کُردی: عومه‌ر عه‌لی)، شاعر و نویسنده‌ی…

باز مرغ هوسش پر گیرد عمل لغو خود از…

در سالون کنفرانس بن اول که ۲۳ سال قبل فجایع…

پاکستان بهای تروریست پروری خود را می پردازد

نویسنده: مهرالدین مشید تنش ها میان کابل و اسلام آباد و…

اغراق در بیان موقعیت جغرافیایی افغانستان

برخی تحلیلگران قراردادی در شبکه های تلویزیونی در باب موقعیت…

موشک بالستیک قاره‌پیما چیست؟

همانطور که از نام موشک بالستیک قاره‌پیما پیداست، این سلاح‌ها…

مردم افغانستان حکومت قانونی می خواهند؛ نه زندانی به نام…

نویسنده: مهرالدین مشید امارت طالبان با اسلام بیگانه است و با…

اهدای کتب توسط دوکتور فیض الله نهال ایماق به کتابخانه…

 سه صد و شصت  و هشت  جلد کتاب به وزارت…

برتراند راسل،- صلح، سوسیالیسم، روشنگری

Bertrand Russel (1872- 1970) آرم بختیاری کوشش ناتمام برای کشف فرمول جهان.  راسل(1970-1872)،…

برای چهارمین بار از سپردن کرسی افغانستان در ملل متحد…

افغانستان بحیث یک کشور ، عضو دائمی سازمان ملل متحد…

سیاست‌های شیطنت امیز پاکستان علیه افغانستان

از گذشته هاکه بگذریم ،همین حالا کارزار تبلیغی و تحرکات…

بمناسبت روز بین المللی حمایت از حقوق اطفال 

نوشته  و گردآوری معلوماتی از بصیر دهزاد    امروز  ۲۰ نوامبر زور بین…

شیردروازه و آسمایی خصم افگن و هندوکش عقاب پرور! ما…

نویسنده: مهرالدین مشید ما هنوز خیلی قرضدار مردم مظلوم افغانستان هستیم چند…

څنگه یی

 شعر ملمع - شیر و شکر از دکتور ایماق شعر ملمع (…

«
»

یارگیری های انتخاباتی و شانس بیشتر عبداله در دور دوم انتخابات افغانستان

بیان رخداد:

در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری افغانستان هیچ یک از نامزدها بیش از پنجاه در صد آرا را بدست نیاوردند و کمیسیون مستقل انتخابات با اعلام نتایج نهایی اعلام کرد که دور دوم انتخابات در میان دو نامزد پیشتاز دکتر عبداله عبداله و دکتر اشرف غنی احمدزی در تاریخ ۲۴ خرداد برگزار خواهد شد. بر اساس قانون اساسی افغانستاننامزدهایی که در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری نتوانستند بیشتر آرا را از آن خود کنند می‎توانند در دور دوم انتخابات از یک نامزد پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری اعلام حمایت کنند. در واقع مردم برای نخستین بار در تاریخ این کشور، خود را مهایی برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری می‌کنند.در این بین هر چند پذیرش نتایج اعلام شده توسط کمیسیون انتخابات از سوی نامزدها با اما و اگرهایی همراه بود اما مهمترین ناراضی و پیروز دور نخست این انتخابات یعنی دکتر عبداله با پذیرش ورود به دور دوم و رقابت با دکتر اشرف غنی احمد زی عملا رقابت ها را گرم تر کرد.

واژگان کلیدی:یارگیری های انتخاباتی در افغانستان؛دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان؛رقابت عبداله و غنی در دوم انتخابات افغانستان؛انتخاباتافغانستان؛شانس بیشتر عبداله در دور دوم انتخابات افغانستان

 

 

چالش های دور دوم :

در واقع هر چند برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان را می توان نشانه ای از تقویت دموکراسی و مردم سالاری و حرکت رو به رشد افغانستان در جهت جایگزینی رقابتهای سیاسی در برابر رقابتها و درگیری های نظامی به شمار آورد؛ اما کشیده شدن انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم همچنان با چالش هایی روبرو است. در این میان یکی از مهمترین چالش های دور دوم انتخابات ریاست جمهوری درافغانستان فراهم کردن شرایط برگزاری انتخابات سالم است . در واقع عملکرد کمیسیون انتخابات در مرحله نخست انتقادات زیادی را برانگیخت. چنانچه باطل کردن درصد چشمگیری از آرا، نرسیدن برگه رای کافی به برخی حوزه‌ها، مداخله برخی اعضای کمیسیون، تقلب سازمان یافته و مواردی از این قبیل موجب شد تا تقریبا تمامی نامزدها نسبت به عملکرد نهادهای انتخاباتی معترض باشند. در این بین اکنون نیز دکتر عبداله عبداله نامزد اصلاحات و همگرایی در مبارزات دور دوم انتخاباتی از کمیسیون مستقل انتخابات خواسته که در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری از تقلب جلوگیری نماید. در واقع عبداله از آغاز تقلب را “تنها رقیب” خود می‌دانست و حتی ستاد وی اعلام کرده بود که بیش از نیم میلیون رای به حساب آقای غنی افزوده شده‌است. در مقابل، آقای غنی از تقلب “مهندسی شده” به سود رقیب خود سخن می گوید.در این بین واقع تقلب سازمان یافته در دور دوم و نهایی می تواند پیامد منفی گسترده ای در کشور داشته باشد. در بعد دیگری خطر قومی شدن هر چه بیشتر رقابتهای انتخاباتی و به تبع آن تشدید شکافهای قومی در افغانستان وجود دارد. در حقیقت قومیت نقشی تعیین کننده در میزان آرای نامزدهای دور نخست ایفا کرد و ائتلافهایی برمبنای قومی شکل گرفت. در این میان هر چند در این میان هر چند در آغاز مبارزات دور دوم انتخابات ریاست جمهورى، کمیسیون مستقل انتخابات اعلام کرده است که نامزدان نباید در دوران تبلیغات مسایل، قومى، نژادى و مذهبى را مطرح نمایند ولی با توجه به توجه غنی به بهره گیری از این رویکرد نگران کننده است و می تواند پیامدهایی منفی نیز داشته باشد.

گذشته از این از نگاه امنیتی با وجود تلاش های دولت و نیروهای امنیتی در برگزاری بهتر انتخابات از دوره قبلی و وجود طرح های امنیتی را در آستانه برگزاری دور دوم انتخابات باید اشاره کرد که با گرم شدن هوا درگیری های مخالفان جریان افراط و شدید تر میشود و عملیات های بهاری مخالفان بعد نوینی به خود می گیرد و این امر میتواند در مناطقی موجب چالش گردد و سبب پایین آمدن مشارکت مردم در مناطق ناامن گردد.

 

یارگیری های انتخاباتی

در دور نخست انتخابات آقای غنی با کسب ۳۱.۶درصد آرا توانست بعد از دکتر عبداله عبداله با حدود ۴۵ در صد آرا قرار گیرد. در این بینپس از آن که مشخص شد انتخابات با شرکت عبداله و غنی به دور دوم می‌رود، حملات متقابلی بین آنها آغاز شد و در سخنرانی‌ها، مصاحبه‌های مطبوعاتی نامزدها و مطالب هواداران آنها در شبکه‌های اجتماعی شخصیت، اطرافیان، برنامه انتخاباتی و پیشینه سیاسی نامزدها و جنبه‌های منفی و ضعف‌های طرف مقابل مورد نقد قرار گرفت . در این راستا اصرار تبلیغات ستاد عبداله بر اینکه در صورت بررسی درست تقلب انتخاباتی او را در دور نخست به پیروزی می‌رسید، اشرف غنی را در موضع دفاعی قرار داده است. اما در مقابل، ستاد اشرف غنی تلاش کرده علت طرح این موضوع از سوی رقیب را هراس عبداله از رفتن به دور دوم انتخابات بداند. در این حال باید توجه داشت که در کنار این هجمه های رویارویی دو نامزد تیم های رقیب تلاش کرده اند تا با اقناع نامزدهای بازنده دور نخست و شخصیت های قومی و جهادی عملا نامزد برتر در انتخابات دور دوم گردند. چنانچه از یک سو «گل‌آغا شیرزی» و «زلمی رسول» از نامزدهای دور نخست از عبداله عبداله حمایت کرده و «داود سلطان‎زوی» از کاندیداتوری اشرف غنی احمدزی اعلام حمایت کرده اند . در این میان در حالی که امر االه صالح رئیس سابق اداره امنیت ملی افغانستان و رهبر نهاد “روند سبز” و جمیل کرزی، رهبر حزب همبستگی جوانان افغانستان و… از عبداله حمایت کرده اند؛ صبغت االه مجددی رییس جمهور پیشین و رهبر جبهه نجات ملی ؛ احمد ضیا مسعود برادر احمدشاه مسعود و معاون پیشین رییس جمهور کرزای و پیر سید احمد گیلانی رییس حزب محاذ ملی نیز از نامزدی دکتر اشرف غنی اعلام حمایت کرده اند. در این بین هر چند هنوز وضعیت هواداری «عبدالرب رسول سیاف»، «قطب الدین هلال» و «هدایت‎امین ارسلا» از نامزدهای دور دوم مشخص نیست اما با نگاهی به آمار و ارقامی میتوان دریافت که مهمترین و بهترین یارگیری ها را تیم دکتر عبداله با همراه کردن «زلمی رسول» با یازده درصد آرا دور نخست و«گل‌آغا شیرزی» مرد قدرتمند جلال آباد انجام داده است.

 

 

چشم انداز فرارو

در واقع جدا از نگاه ستاد عبداله و بسیاری که دکتر عبداله را نامزد پیروز دور نخست انتخابات با بیش از نیمی از آرا می دانستند اکنون هم در دوران رقابت عبداله و اشرف غنی احمدزی شانس عبداله در راهیابی به ارگ حکومتی کابل بسیار گسترده تر از اشرف غنی است . در این بین هر چند غنی تلاش میکند تا به نوعی با دامن زدن احساسات قومی پشتون ها و برجسته کردن ضعف های همراهان تیم دکتر عبداله از این امر به نفع خود بهره برد، اما باید گفت شخصیت جنجال‌برانگیز و تند غنی در کنار همسر مسیحی و لبنانی‌ اشرف‌غنی احمدزی از نقاظ ضعف وی در جامعه غالبا سنتیافغانستان به شمار میرود. در این حال هر چند آقای اشرف‌غنی احمدزی همواره کوشیده در جریان کارزارها اعتقاد و پایبندی‌اش به اسلام را پررنگ نشان دهد اما نداشتن سابقه جهادی پررنگی چون عبداله و متهم بودن به حمایت “قوم‌گرایان افراطی” در کنار اختلاف فکری آقای احمدزی و عبدالرشید دوستم معاون نخستش و همچنین مشخص نبودن وضعیت دقیق همراهی دوستم می تواند به شکست کامل وی در دوم بیانجامد. در این راستا هر چند غنی احمد زی به دنبال یارگیری های و جذب احزاب و گروه ها، شخصیت ها و چهره های سیاسی بیشتری هست تا وزنه خود را برای جذب آرا بیشتر کند اما با توجه به برتری و فاصله زیاد عبداله از غنی در دور نخست و همراهی بیشتر نامزدها و شخصیت های موثر قومی و ملی افغانستان از عبداله و پشتوانه جهادی و دو قومی وی ( پشتون و تاجیک) اگر اتفاق مهمی چون تقلب گسترده و یا دخالت خارجی عمده ای رخ ندهد از اکنون باید عبداله را پیروز انتخابات دور دوم دانست.