چه باید کرد 

چه  با ید  کرد  ها  بسیا  ر گشته  از ینکه  راه …

باسط محمد غریب

آقای "باسط محمد غریب" (به کُردی: باست حەمە غەریب) شاعر…

طالبان نماد خشونت، تبعیض و سرکوب علیه زنان و دختران

شباهنگ راد یکی از مهم‌ترین روایت‌ها در تبیین پدیدهٔ طالبان این…

دیار حلبچه‌ای

شاعر کُرد زبان "دیار حلبچه‌ای" (به کُردی: دیار هه‌له‌بجه‌یی) با…

ایدئولوژی ستیزان؛ خود ایدئولوژی گرایند

ideologie . آرام بختیاری ایدئولوژی انسانی؛ ضروری، مفید و رهایی بخش است.  ایدئولوژی؛…

 پری قره‌داغی

بانو "پری قره‌داغی" (به کُردی: پەری قەرەداخی) شاعر معاصر کُرد،…

از صنف درس تا پشت فرمان؛ روایت یک نسل

نویسنده: مهرالدین مشید آینه غربت؛ روایت زندگی یک نسل در یک…

جبار صابر

استاد "جبار صابر" (به کُردی: جەبار سابیر) شاعر معاصر کُردزبان…

بیاد دنیای امن و آزاد

رسول پویان نفت و گاز اول فروغ منزل و کاشانه شد بعد…

اهمیت ژئوپولتیک و ژیواکونومیک دهلیز واخان؛

پاکستان در اندیشه کنترول کامل این دهلیزحیاتی: کریدور واخان (Wakhan Corridor)،…

ډرونونه، سیم‌کارتونه او ټکنالوژیک جنګ

ليکنه: حميدالله بسيا په اوسنۍ نړۍ کې د جګړو بڼه تر…

طالبان و بازی‌های پنهان؛ از فرافکنی سیاسی تا مهندسی استخباراتی

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و نبرد روایت ها؛ بازی های سیاسی…

مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

آیینۀ تاریخ

رسول پویان چه خـوش گفت توسیدیـد فیلسوف که بُد جنگ اسپارت وآتن…

زمزمه های بازگشت اشرف غنی به کابل از شایعه تا…

نویسنده: مهرالدین مشید در این روزها زمزمه‌های بازگشت اشرف غنی به…

«
»

پایان دوران یکه تازی و زورگویی امریکا

  نوشته ی : اسماعیل فروغی 

      «…جهان دربرابرچشمان ما بطورغیرقابل برگشتی درحال تغیربوده و به ناهنجاری های گذشته بازنخواهد گشت . ما صبرنخواهیم کرد تادنیای جدید بدون اراده ی ما و ملت‌های دیگرشکل بگیرد … حق حفاظت اززبان مادری ،حق اتکا بخود ، حق داشتن استقلال اقتصادی ، حق داشتن فن آوری و خودکفایی اقتصادی با شرایط برابر؛ حق تمام مردم روی زمین است …»

      اینها نکات برجسته ای ازآخرین اظهارات ولادیمیرپوتین رییس جمهورروسیه است که اخیراً دررابطه به سرنوشت آینده وتغیرقدرت ها درجهان بیان داشته و با استقبال گرم دولت‌ها وگروههای اجتماعی- سیاسی درکشورهای مختلف روبرو شده است.

     برخوردهای متنوع ومتضاد کشورهای جهان درحادثه ی اوکراین بصراحت نشان می دهد که جهان ما درراه تغیرات بنیادی ونوین است . نظم نوین جهانی که به ابتکار روسیه ، چین و هندوستان درحال شکل گیری تاریخی است ، به قلدری ها ، زورگویی ها و یکه تازی های امریکا که مدتهاست اروپای خردمند را هم با زور وتهدید به دنبال خود کشانده است ، برای ابد خاتمه خواهد داد .

      جنگ روسیه دراوکراین، درواقع جنگ دربرابرامریکای زورگوست ــ دربرابر کشوری که گاهی با استفاده ازسیادت مالي دالراش براقتصاد جهانی، کشوریا کشورهایی را به زانو در می آورد و زمانی با زورنظامی اش به بهانه های گونه گون، عراقی ، لیبیایی ، ونزویلایی، سوریه یا افغانستانی رامضمحل وبیچاره می سازد. 

       نبرد پیشگیرانه ی روسیه در برابرادامه وگسترش زورگویی های بی سرحدامریکا ، کشورهای جهان ازجمله اروپا را به این تفکروتکاپو واداشته است تا همه باهم بیندیشند که چرا باید جهان توسط تنها یک قدرت بزرگ و تسلط بلامنازع سیستم مالي دالر برتمام روند داد و ستد اقتصاد جهان ، اداره و کنترول شود ؟ چرا نباید جهان ما توسط یک ساختارسالم تروعادلانه تری اداره و تنظیم نگردد.

    حضور قدرتمند چین ، روسیه ، هندوستان و برازیل درمعادلات و معاملات اقتصادی – امنیتی جهان ، اکنون برای تمام کشورهایی که آزادی و خود ارادیت واقعی میخواهند این امکان را برابرکرده است تا با الهام ازچین ، روسیه ، ایران ، سوریه ، ونزویلا  ، کیوبا و دیگرکشورهای پرخاشگردربرابریکه تازی های امریکا ؛ دلیرانه درمقابل یکه تازی و زورگویی بایستند وهرگز به آمریکای جهانخوار تسلیم نشوند.

     ملت‌های زیرستم درآسیا ، افریقا وامریکای لاتین که درد شلاق های زورگویانه و عدالت ستیزانه ی امریکا و غرب را همواره چشیده اند ، حالا آرام آرام به این باور نزدیکتر شده اند که تنها درصورت مبارزه ی مشترک دربرابرسیاست‌های زورگویانه ی مالي و نظامی امریکاست که می توان به نظم نوین عادلانه دست یافت .