آغوش مادر وطن!

امین الله مفکر امینی       2024-08-12! مــرا مادر وطن ومردمش بس گرامیســـت هرکه مادروطن…

نور کهن 

رسول پویان  نـور کهن ز روزن دل جلوه گر شدست  هـور از…

بمناسبت  ۷۶ و مین  سالروز  تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر  

نوشته از بصیر دهزاد  اوضاع وخیم کنونی بین المللی، حلقه تنگ…

دادخواهی برای مهاجرین افغان که از تاجیکستان اخراج اجباری می…

من محمدآصف فقیری نویسنده و پژوهشگر و مدرس حقوق و…

عرفان در سیاست

– دکتر بیژن باران ایران از سده 19 با نپذیرفتن…

دعوت صالح به آمریکا و" هفت خوان رستم "اختلاف های…

نویسنده : مهرالدین مشید  چرخش در سیاست آمریکا یا ابزاری برای…

پردۍ ناولې پروژې ودروئ

عبدالصمد ازهر                 …

حقوق بشر 

تدقیق و نگارشی از سخی صمیم.   حقوق بشرچه نوع حقوق راگویند…

ترجمه‌ی شعرهایی از آقای "آسو ملا"

(به کُردی: ئاسۆی مەلا) شاعر کُرد زبان توسط #زانا_کوردستانی  (۱) مفت مفت‌اند، شلوار،…

فرهاد پیربال

استاد "فرهاد پیربال" (به کُردی: فەرهاد پیرباڵ) نویسنده، شاعر، مترجم،…

چگونگی شرکت هوایی آریانا در چند دهه اخیر

من محمدآصف فقیری نویسنده وپژوهشگر٬ که چندین مقاله در ژورنال…

سرنوشت ناپیدای دو هم سرنوشت

نویسنده: مهرالدین مشید مناظرۀ پیر خردمند و راهرو عیار  مردی شوریده حال…

ترجمه‌ی شعرهایی از استاد "طلعت طاهر"

(به کُردی: تەڵعەت تاهێر) شاعر کُرد زبان توسط #زانا_کوردستانی  اختیار همه‌ی  اعضای…

ترجمه‌ی شعرهایی از استاد "صالح بیچار" (به کُردی: ساڵح بێچار)…

همچون خاشاکی در باد  روزی مرگ، می‌آید و به نزد عزیزانم، می‌بَرَدم  مُبدل…

ترجمه‌ی چند شعر از خانم "#سارا_پشتیوان" توسط #زانا_کوردستانی

هنوز هم از تاریکی می‌ترسم  ولی تو دیگر از ترس‌های من…

 رهبرم

                رفتی به جاودانه ونام تو زنده است در قلبها همیشه مقام…

په کابل کې د علامه عبدالشکور رشاد بابا شلم تلین…

تېره یکشنبه د لیندۍ یا قوس پر ۱۱مه په کابل…

    نیو لیبرالیزم چگونه انسان، انسانیت و ارزش های انسانی و…

سلیمان کبیر نوری امروز، اهرمن نیو لیبرالیزم خونتا یعنی امپریالیزم خون…

طالبان دستخوش بازی های آشکار روسیه و چین و بازی…

نویسنده: مهرالدین مشید سایه ی سنگین دیپلوماسی روسیه و چین و…

اشک سیل آسا 

رفتی و با رفتنت روی غزل بی رنگ شد سکته گی…

«
»

هشداری که باید جدی گرفت؛ انسانیت در خطر جدی است!

گزارش سازمان ملل متحد که به دست خبرگزاری فرانسه رسیده است هشدار می‌دهد، سلامتی ده‌ها میلیون نفر در دهه‌های آینده با سوء تغذیه، خشکسالی و بیماری‌های مرتبط با تغییر اقلیم تضعیف خواهد شد و در معرض تهدید است.

محققان هیئت بین‌دولتی تغییر اقلیم در این گزارش که قرار است در سال ۲۰۲۲ منتشر شود، درباره تاثیرات گرم شدن کره‌زمین هشدار می‌دهند و معتقدند که بسیاری از این تاثیرات در کوتاه مدت اجتناب ناپذیر است.

غذا


طبق این گزارش تا سال ۲۰۵۰ بیش از ۸۰ میلیون نفر دیگر در معرض گرسنگی قرار خواهند گرفت که علت آن برداشت بد محصول، کاهش ارزش غذایی برخی از محصولات و افزایش قیمت است.

سلامت انسان بر روی سه رکن استوار است: غذا، دسترسی به آب و سرپناه. در غیر اینصورت انسان‌ها آسیب‌پذیر هستند و به فروپاشی تهدید می‌شوند


ماریا نیرا، مدیر گروه محیط زیست، تغییرات آب و هوا و بهداشت سازمان جهانی بهداشت در اینباره می‌گوید: «سلامت انسان بر روی سه رکن استوار است: غذا، دسترسی به آب و سرپناه. در غیر اینصورت انسان‌ها آسیب‌پذیر هستند و به فروپاشی تهدید می‌شوند.

کمبود آب می‌تواند کشت برنج را تا ۴۰ درصد در مناطق تولید کننده به خطر بیندازد در حالیکه تولید ذرت جهان از سال ۱۹۸۱ به این طرف چهار درصد به دلیل تغییرات آب و هوا کاهش یافته است. در همین مدت تولید ارزن و سورگوم [دانه ذرت خوشه‌ای] نیز به ترتیب ۲۰ و ۱۵ درصد کاهش یافته است.

برداشت بد محصولات به مدت ۵۰ سال به‌طور پیوسته افزایش یافته و افزایش حوادث شدید آب و هوایی به طور فزاینده‌ای بر روی تولید تاثیر می‌گذارد.

پیش بینی می‌شود مصرف پروتئین از برنج، گندم، جو یا سیب‌زمینی بین شش تا ۱۴ درصد کاهش یابد کمبودهایی که تا ۱۵۰ میلیون نفر دیگر را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد.



به این موارد باید فشار بیشتر بر روی زمین به دلیل افزایش تقاضا برای زیست‌سوخت یا کاشت درختان برای جداسازی کربن را اضافه کرد. همه این عوامل قیمت‌ها را تا سال ۲۰۵۰ حدود ۳۰ درصد افزایش می‌دهد.

این موضوع بیش از ۱۸۰ میلیون نفر از افراد کم درآمد را در آستانه سوء تغذیه مزمن قرار خواهد داد. این خطر همچنین توزیع نامتقارنی دارد و بیشتر در قاره آفریقا و همچنین جنوب شرق آسیا پیش‌بینی می‌شود رخ دهد.

از سوی دیگر پیش بینی می‌شود که بیش از ۱۰ میلیون از کودکان در آفریقا یا آسیا تا سال ۲۰۵۰ دچار سوء تغذیه یا راشیتیسم شوند.

آب


خلاصه این گزارش چهارهزار صفحه‌ای می‌گوید که در موضوع آب بیش از نیمی از جمعیت جهان در وضعیت غیر امن قرار خواهند گرفت. به طوریکه تقریبا ۷۵ درصد از منابع زیرزمینی آب که منبع اصلی تامین آب آشامیدنی ۲.۵ میلیارد نفر است می‌تواند تا سال ۲۰۵۰ تحت تاثیر تغییرات آب و هوایی قرار گیرد در حالی که ذوب شدن یخچال‌های طبیعی به شدت روی چرخه آب [رودخانه‌ها، دریاها، تبخیر، باران] تاثیر گذاشته است. پدیده‌هایی که می‌تواند تا سال ۲۰۵۰ منجر به آوارگی ۳۰ تا ۱۴۰ میلیون نفر در آفریقا، آسیای جنوب شرقی و آمریکای لاتین شود و تولید ناخالص داخلی را به نصف کاهش دهد.

بیماری‌ها


گرم شدن زمین باعث گسترش مناطق مناسب برای ناقلین بیماری به ویژه پشه‌ها می‌شود. تا سال ۲۰۵۰ نیمی از ساکنان سیاره زمین می‌توانند در معرض بیماری‌هایی مانند تب دنگی، تب زرد یا ویروس‌هایی مانند زیکا قرار گیرند.

مالاریا یا بیماری لایم قربانی‌های بیشتری خواهند گرفت و مرگ و میر ناشی از اسهال در کودکان با وجود توسعه اقتصادی- اجتماعی دست کم تا اواسط قرن افزایش خواهد یافت.

بیماری‌های مربوط به کیفیت هوا از جمله آلودگی ازن معمولا در مورد امواج گرما نیز به طور قابل توجهی افزایش می‌یابد. این گزارش هشدار می‌دهد خطر آلودگی آب یا غذا از سوی سموم دریایی افزایش می‌یابد.

زیرساخت‌ها


کارشناسان هیئت بین‌دولتی تغییر اقلیم همچنین پیش بینی می‌کنند فشارهای بر سیستم‌های درمانی مانند آن چیزی که در طی همه‌گیری کووید-۱۹ ظاهر شد، عواقب قابل توجه و منفی برای آسیب‌پذیرترین افراد به دنبال خواهد داشت.

استفانی تای، محقق در موسسه منابع جهانی می‌گوید: کووید، خطوط گسل در سیستم‌های بهداشتی ما را برجسته کرده است. تاثیرات تغییرات آب و هوایی حتی برای مدت زمان طولانی‌تر و از راه‌هایی که ما هنوز درک کاملی از آن‌ها نداریم سیستم‌های بهداشتی را بیش از پیش تحت فشار قرار می‌دهد.