نشانه هایی از رستاخیز مردمی و نگرانی های رهبران طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید آنسوی افق های تاریک و طلوع خورشید آزادی…

صید گرفتار 

چو برگی در شکنج پنجه های باد پاییزم  به خواری و…

داستان «تو را دوست دارد!»

نویسنده «تولگا گوموشای» مترجم «پونه شاهی» نگهبان کلاس‌ام، بنابراین، در طول…

ترجمه داستان «علی بابا و چهل راهزن»

نویسنده «آنتوان گالاند»؛ مترجم «اسماعیل پورکاظم» در زمان‌های بسیار پیش از…

دولت از اسلام یا در اسلام؟

دولت از اسلام عبارت از حکومت قانون استکه: ارزش های…

دل صدپاره 

رسول پویان  اگر یک لحظه گـردد در تمام عمر همدردم  ز ژرفای…

نگاهی به برخی از لایه های اجتماعی

ترجمه. رحیم کاکایی یوری آنتونوف اساساً، هر فرد و هر گروه اجتماعی…

دیدی گذرا بر اندیشه های اصلاحی در اسلام و جایگاه…

نویسنده: مهرالدین مشید تروریسم بازتولید اسلام سیاسی و بی پایه بودن…

بزرگداشت ازدهمین سال درگذشت داکتراناهیتا راتبزاد  

به تاریخ هفت سپتامبر سالجاری ازسوی  شورای سراسری زنان افغانستان…

بازی با دم اژدها یا تعامل با حاکمان تروریست و…

نویسنده: مهرالدین مشید تبدیل شدن افغانستان به مفرزۀ تروریسم  و احتمال…

دلسوز صابر

بانو "دلسوز شیخ صابر"  (بە کُردی: دڵسۆز شێخ سابیر -…

عرفان در هنر

دکتر بیژن باران عرفان در هنر تجسمی با هنر کلامی…

زیبا پسند

غم خانه گشته است دل مستمند من هم شد خمیده قد…

احمد مسعود به دنبال چیست ؟

                              نوشته ی : اسماعیل فروغی      به…

اطاق فکر، د فکر خونه یا (Think Tank) یعنی چه؟

نور محمد غفوری در بین گروه های سیاسی، اجتماعی، علمی و…

دیدی گذرا بر اندیشه های اصلاحی در اسلام و جایگاه…

نویسنده: مهرالدین مشید تروریسم بازتولید اسلام سیاسی و بی پایه بودن…

فراز و فرود کاتوتسکی، از مارکسیست کبیر تا اپورتونیست "مرتد"

karl kautsky 1854-1937 آرام بختیاری کائوتسکی مرتد رنگات؛ تئوریسین سوسیال دمکراسی. کارل کائوتسکی…

گذر عمر 

رسول پویان  عمـر در انـتـظار می گذرد  بـا دل بـی قـــرار می…

شماره دوم/ سوم سال ۲۷م محبت

شماره دوم/ سوم سال ۲۷م محبت از چاپ برآمد و…

امید

قاسم آسمایی عبدالله سپنتگر از جملۀ سروده سرایانی است که کم…

«
»

نگاهی به چیستی و چرایی مشارکت سیاسی

سید نجیب‌الله مصعب، دانشجوی علوم سیاسی

 تعريف و كليات مشاركت سياسى :- مشاركت سياسى از مفاهيم علوم سياسى است كه در چند دهه گذشته دگرگونى‌هاى گوناگون را به تجربه گرفته است. نقطه صفرى و آغاز كاوش بر ماهيت اين واژه را مي‌توان دهه‌هاى ١٩٤٠ و ١٩٥٠ دانست . اولين سنگ‌بناى مشاركت سياسى در قالب مبارزات انتخاباتى يا حزبى گذاشته شد . اين روند تا دهه‌هاى پايانى قرن بيستم ادامه يافت؛ تا اين‌كه با رخنه موضوعات فرهنگى و اجتماعى و شعبات مرتبط آن‌ها ( مثل جنبش‌هاى اجتماعى جديد و بروز بينش‌هاى بكر در نحوه‌ى زندگى ) پرده و حفاظ مشاركت سياسىِ سنتى دريده شد. پژوهشگرانى چون پيترسون ، مشاركت سياسى را «تلاش‌هاى كه با هدف تأثيرگذارى بر جامعه صورت می‌گيرد .» مى‌داند. لاس سيورلا از ديگر پژوهشگرانى است كه از مشاركت جوانان به عنوان «فرايند كشف و ابراز هويت‌ها» ياد كرده است . در نتيجه با تلفيق اين دو ديدگاه مي‌شود منتج به تعريف زير شد . ( كنش‌ها و واكنش‌هايى كه محتوا و عواقب سياسى دارد وبا هدف متأثر ساختن عوامل قدرت و منابع اقدام به عمل مى‌كند ) مشاركت سياسى نام نهاده مي‌شود . در اين تعريف به دو نكته اساسى اشاره شده است . ١- تنها شكار مطرح ، جهت تأثير گذارى ، دولت نيست . هر قشرى كه برخوردار از عوامل قدرت و منابع است؛ در احتواى اين چتر است. بطور نمونه می‌توان از شركت‌هاى چند مليتى ، نهاد هاى بين‌المللى ، دولت‌هاى خارجى، گروه‌ها و دستگاه‌هاى داخلى نا‌م‌برد.

 ٢-فى‌نفسه، سياسى بودنِ اقدام امر حتمى نيست . در مواردى مى‌شود با ظاهر اجتماعى و فرهنگى ، كارى كرد كه نتيجه‌ى سياسى بازده اش باشد .

 ميزان مشاركت سياسى :- افراد با طبع‌ها ، اميال و سلايقى كه در طينت شان نهفته است ؛ در كارزار هاى مشاركت سياسى هر يك با ذهنيت و سطوح متفاوت ظاهر مي‌شوند . آغاز اين حضور و ظهور دادن رأى است و تا اشغال بلندترين مناصب سياسى مسير مي‌پيمايد . مايكل راش اين حضور را با درج رتب در نمودارى ترسيم مى‌كند . ١- داشتن مقام سياسى يا ادارى ٢- جستجوى مقام سياسى يا ادارى ٣-عضويت فعال در يك سازمان سياسى ٤- مشاركت در اجتماعات عمومى ، تظاهرات و امثالهم ٥- عضويت انفعالى دريك سازمان سياسى ٦- عضويت انفعالى در يك سازمان شبه سياسى ٧- مشاركت در بحث هاى سياسى غير رسمى ٨- اندكى علاقه به سياست ٩- رأى دادن ١٠- عدم در گيرى در سياست انحأ مشاركت سياسى جوانان :- با تحولات ، مفهوم مشاركت سياسى در دهه‌هاى پسين ، قالب‌ها و اشكال مشاركت سياسى نيز به نحو گسترده‌يى تغيير را در خود جا دادند. بر اين اساس طيف‌نگارى و دسته‌بندى‌هاى مختلف در اين بحث رونما گرديد . در معمول‌ترين طيف‌نگارى مشاركت سياسى را به گونه‌هاى متعارف و غير متعارف نگارده است. ١- گونه متعارف مشاركت سياسى، مثل مشاركت انتخاباتى و حزبى. ٢-گونه‌هاى غير متعارف مشاركت سياسى ، نظير جنبش‌هاى اجتماعى نو پا و نوريشه و تبارز سياسى در پوشالى‌ها و لاك‌هاى فرهنگى مأبى . لاس سيورلا از ديگر دانشمندانى كه به تحليل نحوه‌ى مشاركت جوانان در حوزه‌ى سياست پرداخته است . لاس سيورا مشاركت جوانان را در دو حوزه‌ى مشاركت سياسى مدرن و مشاركت سياسى پسا مدرن بررسى مي‌كند .

-جوانان و مشاركت سياسى مدرن: اشتراك در انتخابات در قالب‌هاى متنوع و متأخر، مثل پارلمان جوانان، شوراى مكاتب و دانشگاه‌ها.

– جوانان و مشاركت سياسى پسا مدرن : مشاركت‌هاى فرهنگى ، مجازى ، ديجيتالى و … و در فرجام ، جوان‌، سياست و مشاركت ، سه واژه گانى اند كه مثلث جوامع ، بر اين ستون پايه‌ها ايستاده اند . جوانان نبض تپش‌گرِ هر جامعه اند؛ و هر حركتى ميمون در جوامع ، خواستگاه اش نسل تابو شكن ( جوان ) است . افغانستان خود كشوريست كه بار ها شاهد حضور جوانان در كارزار سياست بوده است . و سياست ، راهكار و روزنه‎‌اى كه لازمه‌ى قوام و دوام دولت‌هاست ؛ و در نهايت مشاركت، روحِ جان افزاىِ سياست است . مشاركت است كه سياست را معنى مي‌دهد . سياست عنصري‌ست كه لازمه اش اجتماع است و حضور اجتماع ، خلق مشاركت مي‌كند؛ و اگر اين حضور و مشاركت در سياست آكنده از حضور جوان باشد؛ ميمنت اين مشاركت مضاعف خواهد بود.