مرز بندی تخصصی: سیاست٬ ایمان و دولتداری...!

·      سیاست: اراده کردن همانا انسان موجودی در اراده یا حیوان سیاسی…

             پلان شهری یا مهندسی قدرت؟ واکاوی اهداف پنهان طالبان در…

نویسنده: مهرالدین مشید نگاهی به پروژه‌های عمرانی در شهر کابل با…

شوخ طبعی 

رسول پویان  خنده داروی طبع غمگین است  شـادخواری طبیب دیرین است  خنده روباش…

جنگی که بجای فروریزی دستگاه تروریست پرور، دندان های آن…

نویسنده: مهرالدین مشید جنگی که امید ها برای نابودی بزرگ ترین…

به یاد مادر

مادر به خوی عادت طفلانه ام هنوز از بهر تو سرخوش…

توهم پولی، دستمزد، تورم ـــ برشی از کتاب: «درس‌گفتارهای کاپیتال»

دانش و امید، شمارهٔ ۲۹، اردیبهشت ۱۴۰۴ ــ  اوایل سال ۱۴۰۳،…

     انزوای نمایشی، همکاری پنهانی: از انکار علنی تا توافق پشت…

نویسنده: مهرالدین مشید انزوای دیپلوماتیک تا معامله در سایه: روایت دوگانه…

یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

«
»

نگاهی به چیستی و چرایی مشارکت سیاسی

سید نجیب‌الله مصعب، دانشجوی علوم سیاسی

 تعريف و كليات مشاركت سياسى :- مشاركت سياسى از مفاهيم علوم سياسى است كه در چند دهه گذشته دگرگونى‌هاى گوناگون را به تجربه گرفته است. نقطه صفرى و آغاز كاوش بر ماهيت اين واژه را مي‌توان دهه‌هاى ١٩٤٠ و ١٩٥٠ دانست . اولين سنگ‌بناى مشاركت سياسى در قالب مبارزات انتخاباتى يا حزبى گذاشته شد . اين روند تا دهه‌هاى پايانى قرن بيستم ادامه يافت؛ تا اين‌كه با رخنه موضوعات فرهنگى و اجتماعى و شعبات مرتبط آن‌ها ( مثل جنبش‌هاى اجتماعى جديد و بروز بينش‌هاى بكر در نحوه‌ى زندگى ) پرده و حفاظ مشاركت سياسىِ سنتى دريده شد. پژوهشگرانى چون پيترسون ، مشاركت سياسى را «تلاش‌هاى كه با هدف تأثيرگذارى بر جامعه صورت می‌گيرد .» مى‌داند. لاس سيورلا از ديگر پژوهشگرانى است كه از مشاركت جوانان به عنوان «فرايند كشف و ابراز هويت‌ها» ياد كرده است . در نتيجه با تلفيق اين دو ديدگاه مي‌شود منتج به تعريف زير شد . ( كنش‌ها و واكنش‌هايى كه محتوا و عواقب سياسى دارد وبا هدف متأثر ساختن عوامل قدرت و منابع اقدام به عمل مى‌كند ) مشاركت سياسى نام نهاده مي‌شود . در اين تعريف به دو نكته اساسى اشاره شده است . ١- تنها شكار مطرح ، جهت تأثير گذارى ، دولت نيست . هر قشرى كه برخوردار از عوامل قدرت و منابع است؛ در احتواى اين چتر است. بطور نمونه می‌توان از شركت‌هاى چند مليتى ، نهاد هاى بين‌المللى ، دولت‌هاى خارجى، گروه‌ها و دستگاه‌هاى داخلى نا‌م‌برد.

 ٢-فى‌نفسه، سياسى بودنِ اقدام امر حتمى نيست . در مواردى مى‌شود با ظاهر اجتماعى و فرهنگى ، كارى كرد كه نتيجه‌ى سياسى بازده اش باشد .

 ميزان مشاركت سياسى :- افراد با طبع‌ها ، اميال و سلايقى كه در طينت شان نهفته است ؛ در كارزار هاى مشاركت سياسى هر يك با ذهنيت و سطوح متفاوت ظاهر مي‌شوند . آغاز اين حضور و ظهور دادن رأى است و تا اشغال بلندترين مناصب سياسى مسير مي‌پيمايد . مايكل راش اين حضور را با درج رتب در نمودارى ترسيم مى‌كند . ١- داشتن مقام سياسى يا ادارى ٢- جستجوى مقام سياسى يا ادارى ٣-عضويت فعال در يك سازمان سياسى ٤- مشاركت در اجتماعات عمومى ، تظاهرات و امثالهم ٥- عضويت انفعالى دريك سازمان سياسى ٦- عضويت انفعالى در يك سازمان شبه سياسى ٧- مشاركت در بحث هاى سياسى غير رسمى ٨- اندكى علاقه به سياست ٩- رأى دادن ١٠- عدم در گيرى در سياست انحأ مشاركت سياسى جوانان :- با تحولات ، مفهوم مشاركت سياسى در دهه‌هاى پسين ، قالب‌ها و اشكال مشاركت سياسى نيز به نحو گسترده‌يى تغيير را در خود جا دادند. بر اين اساس طيف‌نگارى و دسته‌بندى‌هاى مختلف در اين بحث رونما گرديد . در معمول‌ترين طيف‌نگارى مشاركت سياسى را به گونه‌هاى متعارف و غير متعارف نگارده است. ١- گونه متعارف مشاركت سياسى، مثل مشاركت انتخاباتى و حزبى. ٢-گونه‌هاى غير متعارف مشاركت سياسى ، نظير جنبش‌هاى اجتماعى نو پا و نوريشه و تبارز سياسى در پوشالى‌ها و لاك‌هاى فرهنگى مأبى . لاس سيورلا از ديگر دانشمندانى كه به تحليل نحوه‌ى مشاركت جوانان در حوزه‌ى سياست پرداخته است . لاس سيورا مشاركت جوانان را در دو حوزه‌ى مشاركت سياسى مدرن و مشاركت سياسى پسا مدرن بررسى مي‌كند .

-جوانان و مشاركت سياسى مدرن: اشتراك در انتخابات در قالب‌هاى متنوع و متأخر، مثل پارلمان جوانان، شوراى مكاتب و دانشگاه‌ها.

– جوانان و مشاركت سياسى پسا مدرن : مشاركت‌هاى فرهنگى ، مجازى ، ديجيتالى و … و در فرجام ، جوان‌، سياست و مشاركت ، سه واژه گانى اند كه مثلث جوامع ، بر اين ستون پايه‌ها ايستاده اند . جوانان نبض تپش‌گرِ هر جامعه اند؛ و هر حركتى ميمون در جوامع ، خواستگاه اش نسل تابو شكن ( جوان ) است . افغانستان خود كشوريست كه بار ها شاهد حضور جوانان در كارزار سياست بوده است . و سياست ، راهكار و روزنه‎‌اى كه لازمه‌ى قوام و دوام دولت‌هاست ؛ و در نهايت مشاركت، روحِ جان افزاىِ سياست است . مشاركت است كه سياست را معنى مي‌دهد . سياست عنصري‌ست كه لازمه اش اجتماع است و حضور اجتماع ، خلق مشاركت مي‌كند؛ و اگر اين حضور و مشاركت در سياست آكنده از حضور جوان باشد؛ ميمنت اين مشاركت مضاعف خواهد بود.