این بار توطیه برضد مردم افغانستان سنگین تر و پیچیده…

نویسنده: مهرالدین مشید سرزمینی امروز به نام  افغانستان هرچند از سده…

اسدالله بلهار جلالزي

له خوږ ژبي شاعر، تکړه کیسه لیکونکي او ژورنالیست ښاغلي…

مهاجرستیزی آخوندهای ایران و غمنامه بی‌پایان مردم افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید هزاران کیلومتر دور از میهن، میلیون‌ها مهاجر افغانستانی…

آغوش وطن

فریادِ خراسان بزرگ   و   ایران قدیم  رسول پویان   جوزای 1404  در خانـه قـوی باش که…

اعلامیه‌ی سربازِ مکتب دینی – فلسفی “من بیش از این…

هشدار نسبت به نقش حامد کرزی در روند سیاست‌گذاری مهاجرتی اروپا! در…

چند شعر کوتاه از زانا کوردستانی 

(۱) اگر ماه و خورشید را هم از آسمان پایین بیاورند هرگز دل به…

مشاهیر جنبش کارگری، در سوسیال دمکراسی انقلابی

August Bebel(1840-1913) آرام بختیاری آگوست ببل،- در جنبش کارگری آلمان.   آگوست ببل (1913-1840)…

جـنـبـش نـازیـسـم نـو

 " جـنـبـش نـازیـسـم نـو"، کـه بـا نـظـر بـه فـعـلـیـت تـهـدیـدآمـیـز…

آویزان نوری

بانو "آویزان نوری" (به کُردی: ئاواێزان نوری)، شاعر و نویسنده‌ی…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

چه بازی دردناک با سرنوشت انسان 

نویسنده: مهرالدین مشید  قدرت ابزاری برای رهایی انسان، نه ابزاری برای…

آیا هوش مصنوعی مسلمان است؟

عثمان نجیب من یادداشتی از یک پیش‌بینی هراس انداز در مورد…

خالق  “ قرارداد اجتماعی ” را گرامی میداریم 

میرعبدالواحد سادات  1 تتبع و نگارش از :  میر عبدالواحد سادات  دوم جولای مصادف به دوصدو چهل و هفتمین سال وفات یکی از تاثیر گزار ترین نمایندگان  عصرروشنگری اروپا و برجسته ترین نقاد آن عصر ژان ژاک روسو  است .  اندیشمندی که…

نه یک پیروزی دیپلوماتیک؛ بلکه یک اشتباه استراتژیک در هندسه‌…

نویسنده: مهرالدین مشید                              به رسمیت شناسی طالبان از سوی روسیه و…

اخراج بی رویه ی مهاجران افغان از ایران

  نوشته ی :اسماعیل فروغی       این روزها خبراخراج دسته جمعی و گسترده…

شناخت روسیه از طالبان

با خانه نشینی و بیکاری که چشم و گوش با…

داد خواهی بخاطر حق و حقوق افغانان مظلوم و داعیه…

بنام خداوند حق و عدالت مهاجرت افغانان که درطی نیم قرن…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

سیاست فاشیستی اخراج افغانها باید فورا متوقف شود!

هیچ انسانی غیر قانونی نیست! جمهوری اسلامی در پی شکست مفتضحانه…

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز!!

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز،…

«
»

نگاهی به چیستی و چرایی مشارکت سیاسی

سید نجیب‌الله مصعب، دانشجوی علوم سیاسی

 تعريف و كليات مشاركت سياسى :- مشاركت سياسى از مفاهيم علوم سياسى است كه در چند دهه گذشته دگرگونى‌هاى گوناگون را به تجربه گرفته است. نقطه صفرى و آغاز كاوش بر ماهيت اين واژه را مي‌توان دهه‌هاى ١٩٤٠ و ١٩٥٠ دانست . اولين سنگ‌بناى مشاركت سياسى در قالب مبارزات انتخاباتى يا حزبى گذاشته شد . اين روند تا دهه‌هاى پايانى قرن بيستم ادامه يافت؛ تا اين‌كه با رخنه موضوعات فرهنگى و اجتماعى و شعبات مرتبط آن‌ها ( مثل جنبش‌هاى اجتماعى جديد و بروز بينش‌هاى بكر در نحوه‌ى زندگى ) پرده و حفاظ مشاركت سياسىِ سنتى دريده شد. پژوهشگرانى چون پيترسون ، مشاركت سياسى را «تلاش‌هاى كه با هدف تأثيرگذارى بر جامعه صورت می‌گيرد .» مى‌داند. لاس سيورلا از ديگر پژوهشگرانى است كه از مشاركت جوانان به عنوان «فرايند كشف و ابراز هويت‌ها» ياد كرده است . در نتيجه با تلفيق اين دو ديدگاه مي‌شود منتج به تعريف زير شد . ( كنش‌ها و واكنش‌هايى كه محتوا و عواقب سياسى دارد وبا هدف متأثر ساختن عوامل قدرت و منابع اقدام به عمل مى‌كند ) مشاركت سياسى نام نهاده مي‌شود . در اين تعريف به دو نكته اساسى اشاره شده است . ١- تنها شكار مطرح ، جهت تأثير گذارى ، دولت نيست . هر قشرى كه برخوردار از عوامل قدرت و منابع است؛ در احتواى اين چتر است. بطور نمونه می‌توان از شركت‌هاى چند مليتى ، نهاد هاى بين‌المللى ، دولت‌هاى خارجى، گروه‌ها و دستگاه‌هاى داخلى نا‌م‌برد.

 ٢-فى‌نفسه، سياسى بودنِ اقدام امر حتمى نيست . در مواردى مى‌شود با ظاهر اجتماعى و فرهنگى ، كارى كرد كه نتيجه‌ى سياسى بازده اش باشد .

 ميزان مشاركت سياسى :- افراد با طبع‌ها ، اميال و سلايقى كه در طينت شان نهفته است ؛ در كارزار هاى مشاركت سياسى هر يك با ذهنيت و سطوح متفاوت ظاهر مي‌شوند . آغاز اين حضور و ظهور دادن رأى است و تا اشغال بلندترين مناصب سياسى مسير مي‌پيمايد . مايكل راش اين حضور را با درج رتب در نمودارى ترسيم مى‌كند . ١- داشتن مقام سياسى يا ادارى ٢- جستجوى مقام سياسى يا ادارى ٣-عضويت فعال در يك سازمان سياسى ٤- مشاركت در اجتماعات عمومى ، تظاهرات و امثالهم ٥- عضويت انفعالى دريك سازمان سياسى ٦- عضويت انفعالى در يك سازمان شبه سياسى ٧- مشاركت در بحث هاى سياسى غير رسمى ٨- اندكى علاقه به سياست ٩- رأى دادن ١٠- عدم در گيرى در سياست انحأ مشاركت سياسى جوانان :- با تحولات ، مفهوم مشاركت سياسى در دهه‌هاى پسين ، قالب‌ها و اشكال مشاركت سياسى نيز به نحو گسترده‌يى تغيير را در خود جا دادند. بر اين اساس طيف‌نگارى و دسته‌بندى‌هاى مختلف در اين بحث رونما گرديد . در معمول‌ترين طيف‌نگارى مشاركت سياسى را به گونه‌هاى متعارف و غير متعارف نگارده است. ١- گونه متعارف مشاركت سياسى، مثل مشاركت انتخاباتى و حزبى. ٢-گونه‌هاى غير متعارف مشاركت سياسى ، نظير جنبش‌هاى اجتماعى نو پا و نوريشه و تبارز سياسى در پوشالى‌ها و لاك‌هاى فرهنگى مأبى . لاس سيورلا از ديگر دانشمندانى كه به تحليل نحوه‌ى مشاركت جوانان در حوزه‌ى سياست پرداخته است . لاس سيورا مشاركت جوانان را در دو حوزه‌ى مشاركت سياسى مدرن و مشاركت سياسى پسا مدرن بررسى مي‌كند .

-جوانان و مشاركت سياسى مدرن: اشتراك در انتخابات در قالب‌هاى متنوع و متأخر، مثل پارلمان جوانان، شوراى مكاتب و دانشگاه‌ها.

– جوانان و مشاركت سياسى پسا مدرن : مشاركت‌هاى فرهنگى ، مجازى ، ديجيتالى و … و در فرجام ، جوان‌، سياست و مشاركت ، سه واژه گانى اند كه مثلث جوامع ، بر اين ستون پايه‌ها ايستاده اند . جوانان نبض تپش‌گرِ هر جامعه اند؛ و هر حركتى ميمون در جوامع ، خواستگاه اش نسل تابو شكن ( جوان ) است . افغانستان خود كشوريست كه بار ها شاهد حضور جوانان در كارزار سياست بوده است . و سياست ، راهكار و روزنه‎‌اى كه لازمه‌ى قوام و دوام دولت‌هاست ؛ و در نهايت مشاركت، روحِ جان افزاىِ سياست است . مشاركت است كه سياست را معنى مي‌دهد . سياست عنصري‌ست كه لازمه اش اجتماع است و حضور اجتماع ، خلق مشاركت مي‌كند؛ و اگر اين حضور و مشاركت در سياست آكنده از حضور جوان باشد؛ ميمنت اين مشاركت مضاعف خواهد بود.