دو کنیز در سحرگاه فلسفه یونان

Greece Philosophie.2800j. آرام بختیاری فلسفه یونان؛ افسانه و عرفان، منطق و برهان. در…

جنگی حاجی

آقای "جنگی حاجی" (به کُردی: جەنگی حاجی) با نام کامل…

 شانسی برای نجات افغانستان باقی مانده یا فرصت‌ها از دست…

نویسنده: مهرالدین مشید بیداری وجدان جمعی مردم؛ بازسازی مشروعیت سیاسی این پرسشی…

مارکسیسم قلب جوانان را تسخیر می‌کند

ا. م. شیری «چگونه یک ایدئولوژی غربی مانند مارکسیسم می‌تواند در…

عالم تنهایی 

رسول پویان  آزاد و ســرافـــرازم در عـالـم تـنهـایی  عشق و دل بیدار است تا…

هرمشکل حل گردد

امین الله مفکرامینی           2025-10-11! نازم آن قامت رسـا که نگردد خـــــــم زاِدبــــار همــتـــــــی…

جګړه او ورور وژنه د هېواد ستونزې نه شي حل…

 نور محمد غفوری سریزه نیمه پېړۍ کېږي چې په افغانستان کې جګړه…

پاکستان؛ درگیر جنگ نیابتی هند یا اسیر میراث تروریست‌پروری های…

نویسنده: مهرالدین مشید پیاله کافی؛ دیروز زهری به کام مردم افغانستان…

مذاکره هیئت های افغانستان و پاکستان

در ترکیه از دید حقوق بین الملل عمومی این نشست‌ها برخاسته…

خُردشدن کرزی نزد پرویز مشرف و خُردساختن کشور، توسط کرزی…

بازخوانی تاریخی نه چندان دور محمدعثمان نجیب من در دوران نخست حکومت…

احمدشاه بابا

احمدشاه بابا نومیالی اتل، غښتلی، توریالی او پیاوړی ملي شخصیت:  احمدشاه…

«چپ نو» و سوسیال‌دموکراسی در افغانستان

نور محمد غفوری «چپ نو» و سوسیال‌دموکراسی در افغانستانبازاندیشی در ایدئولوژی…

تهدیدهای پاکستان برضد افغانستان؛ از سیاست بازدارندگی تا بازی ژئوپولیتیک

نویسنده:  مهرالدین مشید از سیاست بازدارنده گی تا تغییر در رهبری…

بحران مالی سازمان ملل و فاجعه انسانی در افغانستان

آزمونی برای تعهد جهانی به انسان‌دوستی و چندجانبه‌گرایی سازمان ملل متحد…

میراث سکاها در شاهنامه فردوسی: سیستان، سجستان و ایران

- دکتر بیژن باران مقدمه: شاهنامه و جغرافیای هویت ایرانی. شاهنامه…

تروتسکی در تاریخ اندیشه سیاسی چپ

leo Trotzki ( 1879- 1940 )  آرام بختیاری سنت ترور سیاسی با…

پاسخ  ما

میر عبدالواحد سادات پاسخ  ما  : بر مبنای وجدان ملی و ندای…

قهرمانی تیم فوتسال؛ نمادی از وحدت ملی و امیدی برای…

نویسنده: مهرالدین مشید شگفتن گل های لیخنند در سرزمین به تاراج…

تحول فرهنگ سیاسی؛ کلید طلایی وحدت و ثبات ملی در…

نور محمد غفوری (بخش چهارم و آخری)  ۷. ویژگی‌های فرهنگ سیاسی مطلوب برای…

ارسطو

نوموړی د لرغوني یونان او لوېدیځې نړۍ یو له لویو…

«
»

نشست قطر در هاله ای از توقع و ابهام 

                               نوشته ی : فروغی

          در نشست قطرکه تا چند روز دیگر برگزار خواهد شد ، رازهای پشت پرده ی زیادی فاش و برملا خواهد شد .

          در قطر، هم امریکا ییان و هم طالبان ناگزیراند به شرکت کننده گان صراحت بدهند که از مذاکرات صلح چه میخواستند و حالا چه میخواهند ؟

         طالبان باید صراحت بدهند که آیا امارت اسلامی میخواهند ، تقسیم قدرت در ولایات مختلف آرزو دارند ویا مثل آدم ، ازآدمکشی دست کشیده ، شامل حکومتی ائتلافی می شوند و به انتخابات رو می آورند ؟

         امریکاییان نیز باید واضح سازند که طالبان را با کدام کارشیوه وارد نظام خواهند کرد ؟ آیا نیت دارند تا حکومت ائتلافی یا موقت ایجاد نمایند یا طرفدار تغیر در قانون اساسی میباشند ؟ امریکاییان باید واضحاً پاسخ بگویند که چه زمان و تحت کدام شرایطی ، سربازان شان را از افغانستان خارج می نمایند ؟

        نماینده گان حکومت افغانستان هم که تا هنوز هیچ اطلاعی از رازهای پشت پرده ندارند ، وظایف سخت و سنگینی پیش رو دارند . آنان باید این شهامت را داشته باشند تا با درک واقعیتِ حضور طالبان ، از خط سرخ حقوق شهروندان و دستآوردهای مثبت بدست آمده ، گامی عقب ننشینند .

         حکومتی ها باید تمام امراض مهلکِ شان را کنار گذاشته ، از کُل افغانستان و تمام اقوام ساکن آن نماینده گی نمایند .

         نماینده گان حکومت باید با صداقت و عاقلانه واضح بسازند که در صورت شرکت طالبان در قدرت ، چه نظام و کدام سیستم حکومتی را پیشنهاد می نمایند ؟ جمهوری اسلامی میخواهند ، سیستم ریاستی پیشنهاد مینمایند یا پارلمانی و یا حتا سیستم فدرالی ؟

       حکومتی ها به این نکته هم توجه داشته باشند که هرگاه طالبان خواهان حکومت موقت بوده و یا روی امارت اسلامی پافشاری نمایند چه دلایل محکم منطقی – علمی برای رد آن دارند . و مثل اینها ….

      در هر حال ، روند مذاکرات نشان خواهد داد که آیا طالبان افراطی تا آن حد تغیر کرده اند که با شرکت سایر گروهها ، اقوام و مذاهب افغانستان در زیرچتر نظام مدنی مشترکی گرد آمده ، به انتخابات ، حقوق برابر زن با مرد ، و حقوق مدنی شهروندی احترام گذارند ؟ و یا بازهم نیت استقرار حاکمیت سیاه امارتی ـ قومی – مذهبی شان را در سر دارند ؟ که گمانه زنی دومی بیشتر متصور است .

       هرگاه چنان باشد ، تمام این تلاش ها ، تیردرهوا خالی کردن است و اغواگری و فریبِ استخباراتی که امریکاییان به منظور ادامه ی بازی بزرگ شان ، ادامه ی بی ثباتی در افغانستان و منطقه  و درنتیجه ادامه ی سودجویی های استعماری ــ اقتصادی شان با شرکت طالبان ، حکومت پاکستان، سعودی ها و حکومت افغانستان ، براه انداخته اند.