افغانستان در مدار واگرایی؛ تراژیدی‌های اجتماعی، سیاسی و رسانه‌ای

نویسنده: مهرالدین مشید با ادعا های فراتر از « پنج چاریک»…

آیا طالبان دروغ می گویند یا وزارت خارجه ی روسیه؟ …

  نوشته ی : اسماعیل فروغی       بتاریخ بیست و سوم…

د سعوديانو او تر دوی بر لاسونه هم بيا د…

عبدالصمد ازهر                 …

چهل و یکمین سالگرد وفات مولانا داکتر استاد محمد سعید…

روز پنجشنبه مورخ « هفت حوت سال ۱۴۰۴ هجری شمسی…

محکومیت تجاوز نظامی پاکستان بر افغانستان

اعلامیه و فراخوان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان بنام خداوند حق و…

وزیر دفاع پاکستان؛ از ناگفته های ساختاری تا راهبرد های…

نویسنده: مهرالدین مشید سیاست ابهام استراتژیک پاکستان؛ ازاعتراف‌های تاکتیکی تا ناگفته‌های…

بمناسبت روز های جهانی عدالت اجتماعی و زبان مادری

بنام خداوند حق و عدالت هموطنان گرامی، ۲۰ و ۲۱ فبروری روز…

مارکوس تولیوس سیسرو

هغه د لرغوني روم فیلسوف، سیاستوال، وکیل، ویناوال، شاعر او…

مبانی نظری عدالت اجتماعی

نور محمد غفوری بررسی نظریه‌ها و رویکردهای معاصر چکیدهعدالت اجتماعی از بنیادی‌ترین…

اینشتین؛ جمهوری خواه، سوسیالیست احساسی

Albert Einstein (1879-1955) آرام بختیاری آلبرت اینشتین: دانشمند، فیلسوف، هومانیست، جهان وطن.  آلبرت…

آموریم خود کفایی !

امین الله مفکر امینی                    2026-16-02! هـــر که آمد در این خطه ی…

آگاهی، عدالت و دموکراسی؛ سه رکن تحول پایدار

نور محمد غفوری تحول سیاسی و اجتماعیِ پایدار، نه با شعار…

بحران روایت ملی در افغانستان؛ غلبه گفتمان‌های قومی و ایدئولوژیک

نویسنده: مهرالدین مشید  بحران داعیهٔ ملی و جست‌وجوی رهبری راستین در…

نمونه های اشعار کهن فارسی، بخش دوم با اضافهء اشعار…

******** در ادامه مطالب فبلا ارايه و نشر شده در سایتهای…

پارادوکس انرژی در افغانستان: زغال‌سنگ یا آب؟

​تحلیلی بر گذار از سوخت‌های فسیلی به توسعه پایدار ​ ​افغانستان در…

افتضاح اپستین و فروپاشی وجدان بشریت در سرمایه‌داری پسین

نویسنده: مهرالدین مشید در دهه‌های اخیر، مطالعات انتقادی قدرت و جرم…

«او با تلخی، بیهوده‌گویی و خودپسندی را تمسخر می‌کرد…»

 به مناسبت دویستمین سالگرد تولد م. ای. سالتیکوف- شچدرین برگردان: رحیم…

مرگ ارزش و اخلاق

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

از دوری ی میهن سوزم!

امین الله مفکر امینی     2026-01-02! چنان از دوری ی میهن سوزم بجان…

        یک نـامـه به تاریخ؛ و یک نـخوانـدنی ترین!

با هدیه سلام ها و احترامات قلبی و وجدانی؛ این…

«
»

مقاومت دوم یا مقاومت ملی ؟

      نوشته ی : اسماعیل فروغی

       اخیراً پس از تهدید طالبان برنیروهای امریکایی مبنی براینکه هرگاه در مدت معین از افغانستان خارج نشوند حملات شان برامریکاییان را از سرخواهند گرفت ؛ مقامات بلند پایه ی نظامی امریکا طی صحبتهای رو در رو با رهبران افغانستان ، کاملاً واضح ساخته اند که تا پانزدهم جنوری 2021 تعداد نظامیان شان را درافغانستان به 2500 تن کاهش داده و تا ماه می 2021 همه را به خانه برگردانند . 

      با خروج سربازان امریکایی ازافغانستان ، دولتِ متکی ومحتاج به کمک افغانستان، بسیاربی موازنه شده ، بیشتردرلبه ی پرتگاه سقوط قرارخواهد گرفت . شکست روند کنونی صلح درقطرکه امریکاییان چندان به آن خوشبین نیستند ، میتواند به این روند ، سرعت خطرناک تر ببخشد . 

       امریکاییان که دیگر توان مالی کافی برای ادامه ی جنگ نداشته ، علاقه ی آنچنانی برای بقای دولت دست نشانده ی شان ندارند ؛ نیت آن دارند تا درتفاهم با پاکستان ، کودتای سفیدی درافغانستان براه انداخته ، طالبان را به نحوی وارد بدنه ی قدرت کرده ، اهداف سودجویانه و جنگ طلبانه ی شان را با هزینه و تلفات کمتر- به شیوه ای دیگر دنبال نمایند .

      درچنین وضعیت ، درحالی که طالبان با شدت بخشیدن حملات تروریستی شان برپاسگاههای نظامی و اهداف ملکی ، گام به گام برای تحقق رویای امارت نزدیک می شوند ، حکومتداران خود محور و رهبران پول پرست جهادی به اشکال مختلف برای حفط و بقای جایگاه ها و ثروتهای میلیونی شان ، به تقلا افتاده اند .

      برخی ازآنان با احتیاط ازاحتمال مقابله ی نظامی سخن گفته وبرخی دیگر چون محمد یونس قانونی حتا براه انداختن « مقاومت دوم » را نیز از امکان دور ندانسته است .

      بی تردید هدف آنان از مقابله ی نظامی یا براه انداختن مقاومت دوم ، پیش از همه پاسداری از مقام ها و ثروتهای قارونی شان و حفاظت ازامتیازات بیشماردولتی و کرسی های فرزندان ، خویشاوندان و دوستان شان می باشد تا مبارزه دربرابر طالبان و فساد گسترده ی دولتی . 

      حقایق نشان می دهد که این رهبران پول پرست و جاه طلب ، همانگونه که مقاومت اول شان را درمعامله های ننگین و رنگارنگ به پای امریکا ، خلیلزاد ، کرزی ومحمد اشرف غنی ریختند ، مقاومت دوم خیالی شان را هم صد در سد بسیارارزان وبی بها ، به بازارهای مکاره ی دیگری بفروش خواهندرساند .

      نسل جوان کشور نباید دیگربه این معامله گران پول پرست و مقاومت های تخیلی شان اعتماد نمایند . نسل جوان و دگرگون کننده ی ما برای پاسداری ازآبرو ومدنیتِ نیم جان افغانستان و بخاطر ایستاده گی دربرابر بربریت طالبانی و مافیای فاسد دیسانتی – جهادی ، نه به ” مقاومت دوم ” بلکه به مقاومت ملی نیازمند استند ـ مقاومتی که درآن قوای مسلح قهرمان ما ، تمام نهادهای ملی ومدنی و کلیه گروه های قومی کشور شرکت داشته باشند . مقاومتی که در آن دیسانت شده ها و مولتی میلیونران جهادی ، راه نداشته باشند .