طالبان، تی‌تی‌پی و چرخش به سوی هند؛ رمز یک رقابت…

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از پرسش‌های مهم و پیچیده در تحولات…

میدان، فشار و خطای پیروزی: چه زمانی هزینه به قدرت…

Wahidullah Noorzai | Noorzai International Doctrine Academy (NIDA) تز مقاله در منازعات…

سیستم څه ته وایي؟

نور محمد غفوری سریزه سیستم (System) د انسان د ژوند، طبیعت، ټولنې،…

آیا زمان همگرایی نیروهای سیاسی افغانستان فرا نرسیده است؟

 نویسنده: مهرالدین مشید از راست و چپ تا طالبان؛ ضرورت توافق…

آته ایسم؛ ضرورت انقلاب و روشنگری است؟

Atheism: خدا ناوری  آرام بختیاری 2600 سال بحث و جدل خونین؛ آته…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواریهای عصر ساسانی

(بخش۳)،علی میرفطروس -«من فرزندِ جامم؛ از آن شیر می‌نوشم  و تا روز رستاخیز،…

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

زورا سورونبایوا  شاعر، نویسنده و نمایشنامه‌نویس قرقیزی شوروی

برگردان. رحیم کاکایی زورا سورونبایوا  نخستین نویسنده زن در قیرقیزستان شوروی،…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

خاطرات امین الله مفکر

خاطرات اینجانت امین الله مفکر امینی شاعر و نویسنده درچـــاربــــــخش مختصرا…

افغانستان در دوراهی تاریخ؛ تداوم بحران یا گذار به حاکمیت…

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان امروز در نقطه‌ای حساس از تاریخ معاصر…

بی تفاوتی جهان در برابر تروریزم جهادی در افغانستان!

القاعده و طالبان دو رویی یک سکه اند! جهان در برابر…

اخلاق و تمدن

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیـطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

مشروعیت‌زدایی قومی طالبان؛ خلع سلاح قومی این گروه

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از مهم‌ترین موانع در مسیر حل بحران…

آن کارسون، برنده نوبل ادبیات ۲۰۲۶؛ از ادبیات کلاسیک تا…

      بهرام رحمانی bahram.rehmani@gmail.com  آکادمی سوئد روز پنج‌شنبه ۸ اکتبر ۲۰۲۶، جایزه نوبل…

رمانتیسم؛ عطر شانل آیدا، یا سیگار اشنو شهلا ؟

Romantik . آرام بختیاری رمانتیک، مکتبی چند وجهی؛ خردگریز، اتوپیستی، هومانیستی. رمانتیک واژه…

رساله‌ای در باب تخیل (3)

« آزادی و هراس انسان از خلوت خویش » تهیه و…

جنگ ایران، محاسبات ترامپ و بازتعریف آسیب‌پذیری در جغرافیای منطقه

وحیدالله نورزی جنگ‌ها را نمی‌توان تنها با شمار حملات، میزان خسارات…

دو یاداشت !

1-- افغانستان و اثرات موقعیت جغرفیایی ان . 2-- چاره اساسی…

تعلق بر انسانیت بجا است !

امین الله مفکر امینی              2026-08-10! بــه هر طرف مینگرم بوی تعلقات…

«
»

مشرق زمین که سالها پیش از بند استعمار رسته است باید قرن ۲۱ را بخود رقم بزند

غرب وجهان سرمایه بحیث یک جمع نظامی ، سیاسی ، قدرت پول وسرمایه طی صد سال اخیر با حفظ جنگها ( دو جنگ جهانی ) در تعامل با سائر کشورهااختلافات را کنار گذاشته در کنار هم‌بر منفعت های جمعی تکیه کرده است، این شیوه کاری غرب در پنج قاره جهان علیه هر کشوریکه از حدود منافع غرب سرکشی میکرد عملی میشد، پیمانهای نظامی جهانی و منطقوی برای همین منظور ایجاد میگردید ، بعدها تنها امریکا در ۳۷ نقطه دنیا پایگاه نظامی تاسیس کرد وجهان را زیر پوشش ان دراورد .

چشم انداز سیاسی ان وقت درستی عمل اتحاد شوروی  در زمان جنگ سرد را که با جمعی از ممالک به منظور مقابله با هژمونی استعماری غرب و امریکا پیش گرفته بود نشان میداد .

در ان مقابله از اروپای شرقی تا جنوب وجنوب شرق اسیا ، از امریکای لاتین تا قاره افریقا ، جهان اسلام ، از کشورهای شامل در پیمان وارسا تا ممالک شامل جنبش عدم انسلاک ، جنبشهای ازادی بخش ملی و احزاب و تشکلات کارگری در کشورهای مختلف جهان از لحاظ فکری و عملی در یک جبه قرار داشتند و با ایده ( منافع جهانی امریکاهردو نیم قاره کره زمین را در بر میگیرد ” بحیث یک سد باز دارنده عمل میکردند .

ان وزنه در سطح جهان با سیاست حجیم جنگی ، تجاوزی ، تعزیراتی ، تهدیدی و تفرقه و نفوذ امریکا باعث شد تا در دهه هفتاد امریکا تن به ( دیتانت ) دهد ، دران زمان توازن قوامیان شوروی و امریکا بقرار دیل بود :

امریکا :  

  تعداد راکتهای بالستیک :  ۱۰۵۴ بال

تعداد راکتهای قابل پرتاب : ۷۱۰ بال

تعداد زیر دریایی ها   :    ۴۴

اتحاد شوروی :

تعداد راکتهای بالستیک : ۱۶۱۸ بال

تعداد راکتهای قابل پرتاب :  ۹۵۰ بال

تعداد تحت البحری ها    :  ۶۲

امریکا در سالهای اول بعد از جنگ جهانی دوم با متحدینش یکه تاز جهان بود و با ان یکه تازی مانند دوران بعد از جنگ سرد در ملل متحد هم عمل میکرد .

با تغیر وضعیت قدرت در بلاک مقابل امریکا، پیدایش چین توده ای ، تحکیم سیستم جهانی سوسیالیستی ، به میان امدن جنبش عدم انسلاک بال بلند پروازی امریکا تا حدی از پرواز مانده به امضای معاهدات سالت ( تحدید سلاح اتمی – استراتژیک ) حاضر شد . در ان زمان جهان مصئون تر از  سااهای بعد از جنگ سرد بود .

امریکا در تعهدات پس از جنگ سرد بنابر توانمندی تک قدرتی پابند نماند و کشورهای تحت پلان استراتژیک را زیر تهدید و فشار بیشتر در اورد .

روسیه بار بار در دوستی با امریکاابراز علاقمندی کرده پوتین طرح عضویت فدراتیف روسیه به اتحادیه اروپا و پیمان ناتو را پیش نمود اما ان تقاضاها رد گردیده ایالات متحده امریکا بر سیاست تهدید و شانتاژ ادامه داد .

انکشافات منفی پسا جنگ سرد از بالکان تا جهان عرب و افغانستان و اکنون اوکراین بار دیگر عملآ جهان را بسوی انقطاب جدید استقامت میدهد . وضعیت جاری و دور نمایی جهان طالب انست تا در مقابله با هژمونی غرب قطب جدیدی متشکل از کشورهای به میان اید که تاب مقابله با هژمونی جمعی غرب را از لحاظ نظامی ، اقتصادی ، سیاسی ، مناسبات دپلماتیک و تبلیغاتی داشته باشد تا جهان بتواند از محدودیت و انحصار غرب نجات یافته از خطرات جنگ بخصوص تشوشات اتمی در امان بماند  .

چنین پوتنسیال عملآ وجود دارد و میتواند در روابط بین الملل صفحه جدیدی بگشاید و  لجام‌گسیختگی های امریکا و متحدین ان را مهار نماید .

طبق یک احصائیه تنها کشورهای شامل بریکس از پوتنسیال ذیل برخوردار است :

صادرات مجموعی سه صد هزار و پنجصد و بیست ودو ملیار دالر .

واردات مجموعی سه هزار و بیست ودو ملیارد دالر

نفوس مجموعی ۴۰ فیصد جهان که دو اعشاریه نه صد و هشتاد وهشت   ملیارد میشود .

مساحت مجموعی ۲۵ فیصد کل زمین

رشد مجموعی اقتصادی نه اعشاریه سه فیصد

کشور های عضو شانگهای با ایران و عده ای از ممالک  شرق میانه ضم  این پوتنسیال گردد در حقیقت نیروی عظیمی در جهان تبارز میکند که میتوانند به بر گردانندگی سه صد ساله غرب در نظم جهانی پایان دهد و مشرق زمین که از لحاظ ساحه ، نفوس ، دارایی های طبیعی ، اراضی وسیع و منابع سرشار ابی غنی تر  است پس از قرنها استعمار زدگی و پس از سالها غفلت زدگی نظم نوین جهان را به نفع خود رقم زند و به تک قدرتی ظالمانه غرب پایان بدهد .