افغانستان در آستانه بحران چند لایه؛ ابتکار خروج از جنگ

 نویسنده: مهرالدین مشید چه کسی باید ابتکار خروج از جنگ را…

فراتر از امیر؛ درون معماری قدرت طالبان

قسمت دوم: از هویت تا قدرت؛ چگونه یک سازمان خود…

نیهلیسم؛ محصول شکست سیاسی یا فردی؟

Nihilism. آرام بختیاری نیهلیسم یعنی پوچی، انفعال، زوال، بطالت، و فاقد هدف.  نیهلیسم…

گزیده‌ی اشعار شرمین ولی

اشعار کتاب اندوه ارغوانی یک سیب گزیده‌ی اشعار شرمین ولی مترجم: زانا کوردستانی (۱) پاییز…

فراتر از امیر؛ درون معماری قدرت طالبان

قسمت اول: مسئله فقط امیر نیست وقتی درباره طالبان صحبت می‌کنیم،…

بعد از ضربه چه می‌ماند؟

افغانستان و منطقه در عصر جنگ‌های فرسایشی Wahidullah Noorzai — Former…

دل دادن و دل بردن!

امین الله مفکر  امینی                2026-25-09 دلـــــدادن ودل بردن ودل بستن نباشد…

ایدئولوژی سایه ای سنگین برفراز اندیشه ها

 نویسنده: مهرالدین مشید              زنجیر های ناپیدای ایدئولوژی  انسان موجودی معناجو است. او…

علم ګل سحر

له ګران علم ګل سحر سره، چې د علم او…

فاصله میان قدرت و اثر

Wahidullah Noorzai — Former Senior ANP/ANCOP Officer | Field Strategist…

چند شعر کوردی با ترجمه 

چوون خەم و پەژارە  وڵاتمی داگیرکرد دەسوری داکوو دڵخۆشیان خەسان. ◇ در این سرزمین  غم حاکم…

نورستان؛ از خاطره یک جنگ تا آغاز یک دوره تاریخ

 نویسنده: مهرالدین مشید آغاز دوباره درگیری‌ها در منطقه کامدیش نورستان، خاطره…

افغانستان میان مهندسی قدرت و بازی امنیتی طالبان و پاکستان

 نویسنده: مهرالدین مشید درگیری طالبان  با مردم؛ فرار از حل بحران…

اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا

طرح دوسیه ۹۷ ملیونی اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا شامل…

ابو نواس اهوازی؛ نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی

(بخش 1)، علی میرفطروس ۳۱٫ شهریور ۲۵۸۵ شاهنشاهی هم باده، گوارا وُ هم…

نگاهی هنری و زیبایی‌شناختی

به آثار آیبک (موسی تاش‌محمدوف)  نویسنده بزرگ ازبکستان دوران شوروی برگردان. رحیم…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد؛…

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

دیوانگان نفت و ثروت

رسول پویان از خواب بخیز که دشمنان بیدار اند غافل منشین که…

میان مبارزه طبقاتی- و هنر عشق ورزیدن

Erich Fromm (1900- 1980 ). آرام بختیاری اریش فروم؛ التقاط مکاتب جهت…

  تاریخ در آینهٔ نویسنده؛ از حقیقتِ روایت تا روایتِ حقیقت

 نویسنده: مهرالدین مشید باور بر این بوده است که نویسندگان داستان‌ها…

«
»

         مسوولین حکومت گویا وحدت ملی باید پاسخ بگویند

                                                                                               نوشته ی  :  اسماعیل فروغی

                                                                                                               جنوری 2015

              

         بیش از شش ماه به درازا کشاندن نتیجه ی انتخابات و حدود صد روز به تأخیر انداختتن تشکیل کابینه ،  زیانهای گرانبار امنیتی ، اقتصادی  و اجتماعی را بر ملت ما تحمیل نموده است  .

         طی این مدت ، نسبت ایجاد وضعیت تاریک و سردرگم در کشور ،  اوضاع امنیتی وطن وخیم تر شده ، صدها هموطن بیگناه ما بیشتر بکام مرگ فرورفته اند .  

        طی این مدت ، باساس گزارشهای رسمی وزارت مالیه ، بیش از پنج میلیارد دالر به اقتصاد ملی کشور صدمه وارد شده و بیش از شش میلیارد دالر سرمایه های شخصی از کشور خارج گردیده است .

        و بد تر از همه ، طی این مدت با ایجاد چنین وضعیت تاریک و سردرگم  ، اعتماد مردم به دستآوردها و ارزشهای بزرگ بشری چون ” انتخابات ”  و ” وحدت ملی ”   بشدت خدشه دار گردیده ، توده های مردم  باردیگر به هیچیک از گروههایی که زیر چنین شعارهای قشنگ بخواهند  مردم را بسوی خود بکشانند ، هرگز باور نخواهند نمود .  

        اینها زیانهای بزرگ و انکار ناپذیریست که از برکت حکومت گویا وحدت ملی ، پیش از شروع کارشان ، به مردم و کشور ما رسیده است . و اساساً مسوولین این زیانها باید پیش از آغاز کارشان در برابر قانون پاسخ بگویند .

        اگر سیزده سال حکمروایی رییس جمهور پیشین حامد کرزی و حامیان امریکایی شان بجای گسترش فساد ، ناامنی و کشت و قاچاق مواد مخدر ، قانون و قانونیت را در کشور ما حاکم مینمودند ؛ اکنون  سردمداران گویا حکومت وحدت ملی باید به میز محاکمه کشانیده شده و از آنان پرسیده میشد که :

        آیا شما با کدام حق ، بخاطر منافع شخصی ، گروهی و قومی تان ، نتیجه ی انتخابات را شش ماه تمام به درازا کشانده و بیش از سه ماه کشوری در حال جنگ را بی وزیرجنگ گذاشتید . کشوری محتاج و ویران را بی وزیر مالیه ، اقتصاد ، معارف و یا ساختمان و فواید عامه گذاشتید  ؟

       میدانم که با دریغ و درد ، تاهنوز مرجع  توانا و قا نونمندی نداریم تا  نیت و توان پرسیدن از سردمداران حکومت را داشته باشد . سردمداران حکومت میتوانند ماههای دیگرهمچنان بر سر تشکیل کابینه و یا مسایل دیگر چانه زده و چرخ کار و زنده گی را از چرخیدن بازبدارند ؛ اما هرگز با مخالفت ، نافرمانی یا بازجویی قانونی روبرو نمیشوند . هرچند اخیراً پس از ماهها سردرگمی ، برخی از فعالین جامعه ی مدنی و شورای ملی کشور ، هشدارها یی ملایم و غیر موثر به حاکمان صادر نموده اند که گویا مردم را به نافرمانی مد نی فراخوانده و کابینه ی نمادین را به مردم معرفی خواهند نمود ؛ اما من تا هنوز به عملی شدن و موثریت آن باورمند نشده ام .

       به باور من تا هنوز نه مردم و نه جامعه ی مد نی ما به آن پخته گی و استقلالیت فکر و عمل رسیده اند که بتوانند به موقع جلو بیعدالتی ، فساد و بی تفاوتی و خیانت حکومتداران را بگیرند .

       مردم و جامعه ی مدنی باید بدانند که بی تفاوتی و خاموشی در برابر قضایای جدی ملی ، خود بحران زاست و یا کم ازکم بحرانها را به درازا میکشاند .

       اکنون  زمان آن فرارسیده است تا مردم و جامعه ی مد نی ما از هر حادثه ی مهم  درس تاریخی بیاموزند . حقوق و توانایی های نهفته در خود را به شناسایی گرفته ، شجاعانه و به موقع از آن استفاده نمایند .