نصایح نامچه

موسی فرکیش «نصایح‌نامچه»، در حقیقت متن گفتار و پیشنهادهای عبدالرحمان خان…

یازدهم سپتامبر؛ مبارزه با تروریسم یا چرخه معکوس تحول در…

نویسننده: مهرالدین مشید حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ نه تنها سیاست خارجی…

 آیا راه رشد غیر سرمایداری پاسخگوی  اهداف استراتیژیک خلقهای جهان…

مقدمه این را همه میدانند که در ایجاد جنبشها وحریانات تند…

استاد ګل پاچا الفت 

خدای بخښلی  استاد گل پاجا الفت  هغه  لوی  او وتلی…

د سیاسي ګوندونو په جوړولو او فعالیت کې د مرام…

 انسان له اوله په ټولنیز ژوند کې د ګډو موخو…

خاطر شاد 

رسول پویان  تـو گـویی خامـۀ پاییز کلک استاد است  به هر طرف…

برجحان تعلقات!

امین الله مفکر امینی                     2025-07-09 برجحان ز تـــــــــعلقات وافکاری واهی خدا جوییــــــــم با…

اگر سقراط ‌پدر فلسفه است، کنفوسیوس یا ملاصدرا چرا چنین…

بخش دوم از مقاله‌ی سقراط، تیشه‌زنی، به ریشه‌ی دانایی. بحثی از…

پاسخی به پرسشی

محمدعثمان نجیب  آغا صاحب گرامی، نه دانستم دلیل شتابان شما برای…

استاد قیام الدین خادم 

استاد خادم د پښتو ادبیاتو په اسمان کې له هغو…

روشنگری روس، ملی گرا، رفرمیستی، علم گرا

Lomonossow, Michail(1765-1711 آرام بختیاری لومونسف؛- شاعر، دانشمند، روشنگر. میشائیل لومونسف(1765-1711.م)، شاعر، محقق، فیلسوف،…

د سیاسي ګوند او سازمان اساسي او تشریفاتي سندونه

د یوه سیاسي ګوند او د هر سیاسي او ټولنیز…

اعتراف به خطا؛ اخلاق و پل عبور از تاریکی به…

نوسنده: مهرالدین مشید  تاریخ، دادگاه اشتباهات مشترک ما تاریخ معاصر افغانستان و…

وقتی اژدها می‌غرّد، خرس می‌خروشد و فیل می‌خرامد؛ بشکه زرد…

نوسنده: مهرالدین مشید  پیام نشست شانگهای برای طالبان؛ نشانه‌ای از افول…

در سوگ کنر

بمناسبت زلزله ي مهلک ولایت کنر از زمین لرزه کنر هر…

درمراثی قربانییان زمین لرزه ی مشرق زمیـــن !

امین الله مفکرامینی                   2025-02-09! بدیــــــــده اشکِ ماتم و بدل خونم ز لغزشِ…

اشک قلم 

رسول پویان  اشک قلم به صفحـۀ دل ها چکیده است  صد لاله…

استاد عبدالروف بینوا

استاد بینوا د هېواد، سیمې او نړۍ په کچه ستر…

کودکانی که کودکی نمی‌ کنند

خیابان، خانه بی‌در و پیکر کودکان فراموش‌ شده! فرشید یاسائی *  ما…

بحران هویت ملی؛ ناکامی ملت سازی و به زنجیرکشیده شدن…

نویسنده: مهرالدین مشید نیم قرن مبارزۀ سیاسی و فرهنگی و تبدیل…

«
»

فارین پالیسی: حضور روسیه در سوریه، اراده آمریکا را به چالش کشیده است

نشریه «فارین پالیسی» در مقاله ای به بررسی تاثیرات عملیات نظامی روسیه در سوریه بر موقعیت آمریکا در خاورمیانه به صورت عام و سوریه به صورت خاص پرداخت و نوشت: حضور روسیه در سوریه اراده آمریکا را به چالش کشیده است.

در این مقاله که «دن.د.لوس» گزارشگر ارشد امنیت ملی «فارین پالیسی» به رشته تحریر درآورده، آمده است: در شرایط پس از مداخله نظامی روسیه در سوریه، اوباما با آزمون حیاتی قدرت و نفوذ آمریکا در خارومیانه رو به رو شده است.
نشریه آمریکایی نوشت: دیدار هفته گذشته محمد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی، با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه برای بحث در مورد سوریه، نشان از آن دارد که پویش های قدرت در خاورمیانه تنها در عرض چند هفته تغییر کرده و رئیس جمهوری روسیه توانسته است جای همتای آمریکایی خود را در تعیین معادلات منطقه ای بگیرد.
«بمباران دشمنان بشار اسد در سوریه توسط جنگنده های روسی و تعلل آمریکا، نشان از آن دارد که مسکو ابتکار عمل را در هر دو سطح نظامی و دیپلماتیک به دست گرفته است. معنی این وضعیت این است که هیأت های بلندمرتبه عربستان و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس، از این پس به جای آنکه به واشنگتن چشم بدوزند با مسکو تعامل خواهند داشت.»
به نوشته این نشریه، دیپلمات های پیشین و ناظران خارجی بر این باور هستند که کسب تأیید آمریکا برای ملاقات با پوتین از سوی مقامات عربستانی، محل شک است و احتمالا ریاض با نادیده گرفتن آمریکا، آنچه را که در راستای مصالح خود تشخیص داده، پیگیری کرده است.
فارین پالیسی همچنین در مصاحبه با رایان کروکر، دیپلمات شناخته شده آمریکایی، به نقل از وی می نویسد: اگر دیدار سعودی ها از روسیه از پیش با آمریکا هماهنگ شده بود، می شد آن را قابل قبول دانست؛ اما اگر چنین هماهنگی ای صورت نگرفته باشد، معنای آن این است که عربستانی ها بار دیگر ما را نادیده گرفته اند.
‘دن. د. لوس’ در ادامه می افزاید «با به کار گرفتن تنها چند ده هواپیمای نظامی و چند هزار نیروی نظامی، روسیه صحنه استراتژیک سوریه را بر عکس کرده و چالشی بی سابقه را پیش روی دولت اوباما قرار داده است. به این ترتیب، در حالی که مسکو ابتکار عمل را در صحنه نبرد به دست گرفته است، برخی مقامات بلندپایه کشورهای خاورمیانه به روسیه سفر کرده و با پوتین گفت و گو کرده اند. در این میان، رییس جمهور روسیه توانسته است قدرت های اصلی از جمله آمریکا را قانع کند که فروپاشی ناگهانی نظام اسد از نظر سیاسی فاجعه بار بوده و به داعش فرصت خواهد داد تا خاک سوریه را به تصرف خود درآورد.»
«در این میان کشورهای عربی که برای سال ها خواهان برکنار شدن اسد بودند نیز هر چند هنوز به عنوان راه حل نهایی قابل قبول بر سوریه بدون اسد تاکید دارند، اما نشانه هایی را از خود بروز داده اند که برکناری فوری اسد دیگر اولویت نخست آن ها نیست. این تغیییر، بخشی از پویش های کلان تر خاورمیانه است که بنا بر آن ها متحدان اصلی آمریکا (عربستان، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و مصر) به این نتیجه می رسند که اوباما در حال از دست دادن نفوذ و اعتبار خود در جریان جنگ داخلی سوریه و مبارزه با داعش است.»
نویسنده همچنین به آثار و پیامدهای تحولات عرصه سوریه بر تحولات سیاسی داخلی آمریکا اشاره می کند و این گونه ادامه می دهد: رئیس جمهوری آمریکا با چالشی دیگر نیز در سطح داخلی و در برابر رقبای سیاسی خود رو به رو است. برای نمونه، هیلاری کلینتون که در رقابت بر سر نامزدی حزب دمکرات از رقبای خود پیشی گرفته است، آشکارا اختلاف دیدگاه خود با اوباما در مورد سوریه را بیان کرده است. وی اخیرا تلاش های آمریکا برای آموزش شورشیان سوری را یک شکست دانسته است.
در حالی که مقامات آمریکایی بیان کرده اند که برنامه ای برای رو در رو شدن با روسیه و پذیرش خطر چرخه خطرناکی از بالاگرفتن منازعه بین دو طرف ندارند، بسیاری در آمریکا دولت این کشور را به واکنش در برابر اقدامات نظامی روسیه در سوریه فرا می خوانند. برای نمونه «زبیگنیو برژینسکی»، مشاور امنیت ملی آمریکا در دولت جیمی کارتر، در یادداشتی که برای «فایننشال تایمز» نوشته، خواستار هشدار جدی به روسیه برای پایان دادن به عملیات نظامی خود که منافع آمریکا را به صورت مستقیم متاثر می سازد، شده است.
مقاله در نهایت این گونه نتیجه می گیرد که «کاخ سفید در شرایط موجود حتی از برنامه های اولیه خود در سوریه نیز عقب نشینی کرده است. شاهد این مدعا نیز آن است که دولت آمریکا ماه گذشته اعلام کرد تلاش های پنتاگون برای ایجاد یک نیروی مخالف میانه رو در سوریه شکست خورده است.»