میرزا تورسون‌زاده شاعر صلح و دوستی تاجیکستان

 برگردان. رحیم کاکایی زویا عثمانووا میهن‌دوستی پرشور که هرگز چیزی را بر…

 افغانستان ؛ در چنبره افراطیت دینی و تندروی قومی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در طول تاریخ معاصر خود، به‌ویژه در…

از دیدگاه علم سیاست !

تلاش و سعی چه به شکل مسلحانه باشد یا غیر…

افغانستان در بن‌بست؛ راه‌های برون‌رفت و چشم‌انداز آیند

نویسنده: مهرالدین مشید فردای افغانستان و چگونگی عبور از وضعیت موجود در…

فرانس مهرینگ؛ تئوریسین ژورنالیست، ژورنالیست صاحبنظر

France Mehring (1846- 1919 ) آرام بختیاری مهرینگ؛ کوشش در راه روشنگری…

افغانستان در آستانه یکخطر وبحران جدید ( تداوم بحران نیم قرنه) 

نوشته از بصیر دهزاد  آغاز جنگ ها و حملات پراگنده گروه…

قرائت های تاریخی و فراتاریخی دینی؛ از بن بست تا…

نویسنده: مهرالدین مشید در دو سده اخیر، یکی از مهم‌ترین رویکردها…

تضاد دین و حقیقت...!

توهم خدای دین، حقیقتِ بشر را در آزادی او به…

نقدواره پژوهشیِ بر  مفاهیم جمهوری و جمهوریت 

1میرعبدالواحد سادات     از منظر  حقوق اساسی و علوم سیاسی  در راستای :  …

روح و نَفْس چیست؟

برهان الدین « سعیدی»  بادِ نفس مر سینه را ز اندوه…

طبع  شکسته

نوشته نذیر ظفر  2/8/26 ورجینیا  كوچهِ ما پر از گلِ است ،…

تحولات بدخشان؛ نشانه‌های سقوط یا پایان مأموریت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید جرقه‌ای که آتش مقاومت را در سراسر افغانستان…

بردی کربابایف

برگردان . رحیم کاکایی روسلان سمیاشکین نویسنده براستی مردمی و یکی از  بنیان…

ژورنالیست، راوی حقیقت است، نه مبلغ یک روایت

نور محمد غفوری هر حرفه‌ای چارچوب، قواعد، اصول و معیارهای خاص…

پر له خەمم!

[خه‌م] پر له خەمم! پر لە خەم... خەم له سینگمە، پر لە بەخەڵم‌و پر لە…

یاداشت انتقادی بر یک مصاحبه تلویزیونی

نور محمد غفوری ژورنالیسم، رسالتش پرسیدن است، نه دفاع کردن؛ روشن…

بنیادگرایی دینی و لیبرال‌دموکراسی؛ از سوخت‌رسانی تا امتم دهی به…

نویسنده: مهرالدین مشید  رابطه متقابل افراط‌گرایی دینی، بحران‌های نظم لیبرال و…

راز ارقام در هستی

رسول پویان جهان با رمز و رازش در دل ارقام پنهان…

بنیامین؛ چپ مستقل،یا لیبرال ضد بورژوا

Benjamin, walter (1892- 1940) آرام بختیاری تخریب ریوانجیستی روشنگران توسط ژورنالیسم زرد. والتر…

کله چې جګړه کاروبار شي

محمد سليم سليمان جګړه د انسانانو لپاره د مرګ، بې‌ځایه کېدو،…

«
»

رژه نظامی در کرواسی برای پیروزی بر صرب ها و عزای عمومی در صربستان

بلگراد – برگزاری رژه نظامی در کرواسی به مناسبت بیستمین سالگرد آزادی شهر «کنین» از دست صرب ها در منطقه کراینا کرواسی و اعلام روز عزاداری عمومی در صربستان به خاطر حدود 2 هزار قربانی نشان می دهد که عواقب ناشی از جنگ های دهه نود در روابط کشورهای منطقه سایه انداخته است.

با وجود گذشت بیست و پنج سال از جنگ های خونین در منطقه بالکان غربی بین صربستان، کرواسی و بوسنی و هرزگوین از جمهوری های یوگسلاوی سابق و گذشت بیست سال از عملیات ارتش کرواسی به نام «طوفان» که برای آزاد کردن منطقه کنین از نیروهای صرب انجام شد، موانعی بزرگ در بهبود روابط بین کشورهای منطقه است.
پرتاب سنگ به آلکساندر ووچیچ نخست وزیر صربستان که برای شرکت در بیستمین سالگرد و ادای احترام به حدود 8 هزار قربانی سربرنیتسا به بوسنی و هرزگوین سفر کرده بود، می توان دریافت که فراموش کردن جنگ های خونین دهه نود میلادی را در منطقه بالکان غربی نمی توان حداقل به این زودی ها انتظار داشت.
مقامات صربستان بارها برگزاری جشن و رژه نظامی در کرواسی را به عنوان پیروزی در عملیات طوفان را مورد انتقاد قرار دادند و این اقدام کرواسی را برای پروسه همکاری های منطقه ای و ثبات و صلح در این منطقه مناسب نمی دانند.
عملیات طوفان توسط ارتش کرواسی در چهارم اوت سال 1995 میلادی با حمله نیروهای زرهی ارتش این کشور در منطقه صرب نشین در شهر «کنین» انجام گرفت.
شهر کنین مرکز منطقه کراینا در کرواسی در آن زمان از سوی سازمان ملل منطقه حفاظت شده بود.
بر اساس گزارش های اعلام شده، نیروهای صلح بین المللی که در این منطقه حضور داشتند نه تنها برای جلوگیری از عملیات ارتش کرواسی هیچ گونه واکنشی از خود نشان ندادند، بلکه به محض دریافت اطلاعات برای شروع حمله نظامی ارتش کرواسی شهر کنین را ترک کردند.
بنا به گزارش های رسانه های خبری صربستان، در عملیات طوفان که در 4 اوت سال 1995میلادی با حمله حدود 130 هزار نیروی مسلح ارتش کرواسی و کمک نیروهای ناتو آغاز شد، در پنجم اوت همان سال شهر کنین مرکز منطقه کراین به تصرف نیروهای کرواسی در آمد.
در کرواسی هر ساله روز 5 اوت به عنوان روز پیروزی ارتش این کشور جشن گرفته می شود و صربستان از سال جاری میلادی روز پنجم اوت را روز عزای عمومی اعلام کرده است.
در عملیات طوفان که 4 روز به درازا کشید بیش از 25 هزار خانه صرب ها و همچنین 13 هزار اماکن تجاری، کلیسا، موزه و مراکز تاریخی و فرهنگی صرب ها در آن منطقه غارت و ویران شدند.
در عملیات ارتش کروواسی در سال 1995میلادی در شهر کنین نزدیک به 250 هزار صرب از خانه های خود رانده شدند و یک هزار 853 صرب که در بین آنها زن و بچه بودند کشته و مفقود الاثر شدند.
با وجود گذشت بیست سال از این جنگ هنوز مساله مفقودین جنگی و بازگشت صرب های رانده شده به کاشانه های خود حل و فصل نشده است.
کرواسی یکی از 6 جمهوری یوگسلاوی سابق به شمار می رود که با برگزاری همه پرسی عمومی در تاریخ 25 ژوئن 1991 میلادی اعلام استقلال کرد.
جمهوری کرواسی براساس سرشماری سال 2003 میلادی بیش از 4 میلیون و 437 هزار نفر جمعیت دارد و از غرب با اسلوونی ازشمال با مجارستان و از شرق با صربستان و بوسنی وهرزگوین و از جنوب با مونته نگرو مرز مشترک دارد.