بنیامین؛ چپ مستقل،یا لیبرال ضد بورژوا

Benjamin, walter (1892- 1940) آرام بختیاری تخریب ریوانجیستی روشنگران توسط ژورنالیسم زرد. والتر…

کله چې جګړه کاروبار شي

محمد سليم سليمان جګړه د انسانانو لپاره د مرګ، بې‌ځایه کېدو،…

 افغانستان؛ در بن‌بست اعتماد و آینده ناپیدا

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ میان بی‌اعتمادی و بن‌بست سیاسی افغانستان در یکی…

شایسته‌سالاری؛ بنیان عدالت اجتماعی و پیش‌شرط حکمرانی کارآمد

 نور محمد غفوری عدالت اجتماعی، به‌عنوان یکی از بنیادی‌ترین ارزش‌های دولت…

رسول حمزتف شاعر شوروی و مردم داغستان

مترجم:  رسول حمزتف از مهم‌ترین شاعران داغستان و یکی از چهره‌های…

                                      نسل فراسو

 نویسنده: مهرالدین مشید نسلی که پیوندهای انسانی را بر مرزبندی‌های قومی…

سیاست ماجراجویانه و هزینه‌ای که ملت‌ها می‌پردازند

 نور محمد غفوری  تاریخ بشر بارها ثابت کرده است که ملت‌ها…

آمانج جبار

آقای "آمانج جبار" (به کردی: ئامانج جەبار) شاعر معاصر کرد،…

افغانستان؛ بن‌بست مشروعیت و بازی قدرت‌ها

 نویسنده: مهرالدین مشید           فغانستان؛ از انزوای سیاسی تا بحران اجتماعی و…

اپیکور؛ جهانی شاد و بدون رنج

Epikur (341- 271 پ.م. ) آرام بختیاری فلسفه اپیکور؛ نبوغ روشنفکران یونان…

 جوان افغانستان؛ از فروپاشی امید تا ضرورت رستاخیز فکری و…

 نویسنده: مهرالدین مشید در تاریخ ملت‌ها، گاهی فاجعه تنها در ویرانی…

ولادیمیر مایاکوفسکی

برگردان. رحیم کاکایی نگاه لنین به فوتوریسم و مایاکوفسکی  چهره‌ کلیدی فرهنگ…

زنان و تولید علم در تاریخ تمدن اسلامی !

مقدمه زنان مسلمان ، از خانه تا دانشگاه ، از مسجد…

کودتای داوود؛ آغاز فصل پرآشوب تاریخ معاصر افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید کودتای  ۲۶ سنبله ۱۳۵۵ سرآغاز تراژدی نیم‌قرن افغانستان کودتای…

         وحدت خواست مبرم زمان است

هرکه دورافتاده شد ازاصل خویش  باز جوید روز گاری وصل خویش اصالت…

فن تفکر و تمرین فلسفه

درسنامه برای مدارس آموزش سیاسی پدیدآورنده و ویراستار: یوری نیکولاویچ آنتونوف…

بدخشان در محراق کارزار تبلیغات

سیاسی -- نظامی پاکستان ! ولایت بدخشان در شمالشرق ترین قسمت…

سفرنامۀ زندگی

رسول پویان نــوای نـی و نـغـــمـۀ آبـشار هـوای خوش و دامـن کهسار سـرود…

هه‌لو شهید جعفر

آقای "هه‌لو شهید جعفر" (به کُردی: هەڵۆ شەهید جەعفەر) شاعر…

پیاوړی او نومیالی لیکوال

له (ډاکټر طارق رشاد) سره چې پیاوړی او نومیالی لیکوال،…

«
»

     رمان های جرح اورول ، خاطرات فضای دیکتاتوری

      

علی شاه  سلطانی

 

                    جرج اورول ، رمان نویس و معترض اجتماعی .

 

 George   Orwell  1903 – 1950

 

نام واقعی جرج اورول ، نویسنده انگلیسی ، اریک آرتور- بلیر است . او در 30 سالگی نام اورول را که اسم رودخانه ای در بریتانیا است برای خود برگزید . اورول در سال 1903 در شهر مطهری هند، بنگلادش امروزی ، که آنزمان مستعمره انگلیس بود ، بدنیا آمد و در سال 1950 در سن 47 سالگی بر اثر ابتلا به بیماری سل در لندن درگذشت .

اورول بدلیل اعتراض به سیاست استعماری انگلیس و نوشتن رمان انتقادی ” روزهای برمه ای ” از اداره پلیس استعماری انگلیس در کشور برمه اخراج شد . بعد از ترک برمه ، در لندن و پاریس یک زندگی کارگری ، آواره و بی خانمان را از سر گذراند .

اورول در جنگ داخلی اسپانیا نیز در کنار یک گروه تروتسکیستی علیه فاشیسم جنگید . او در این رابطه رمان ” کاتالونی من ” را نوشت . گرچه وی خودرا سوسیالیستی آزادیخواه میدانست، چپها او را ولی تروتسکیست نامیدند .

اورول ، روزنامه نگار ، رمان نویس ، و نویسنده مقالات سیاسی است که رمانهای اجتماعی انتقادی مهمی نیز نوشت . منتقدین چپ تضادهای شخصی و درونی اورول را محصول شرایط زندگی تاریخی او میدانند و اشاره میکنند که وی فرزند دوره استعمار انگلیس بود که در شبه قاره هند بدنیا آمد ، سوسیالیست شد ، علیه فاشیسم جنگید ، از استالینیسم سرخورده شد ، در جنگ داخلی اسپانیا مجروح شد و در میانه سالی درگذشت .

جرج اورول را میتوان یکی از مدافعان و سخنگویان قربانیان فاشیسم و توتالیتاریسم قرن گذشته دانست.

او در رمانهایش به افشای دیکتاتوری نظام های فاشیستی ، امپریالیستی ، استالینیستی و دیگرنظام های اتوریته پرداخت .

در آثار اورول بحرانهای اجتماعی سیاسی نیمه اول قرن 20 مشاهده میشود . او در آنجا به روش استعماری حکومت نمودن دولت انگلیس در آسیای شرقی اعتراض کرد . اورول در رمانهایش به بن بست اخلاقی حاکمیت استعمار انگلیس نیز اشاره میکند .

بخش دیگری از آثار اورول همدردی با قربانیان جامعه طبقاتی بورژوایی است . او نظری انتقادی سیاسی نسبت به مدرنیته آنزمان نیز داشت و به نقد خطر تهدیدکننده کنترل شدید فرد در جوامع دیکتاتوری پرداخت .

دو رمان او از درون سه ایدئولوژی فاشیسم ، لیبرالیسم ، و استالینیسم به افشاگری می پردازند . رمان “مزرعه حیوانات ” و رمان ضد اتوپی و آینده نگر ” 1984 ” از جمله بهترین شاهکارهای ادبیات اجتماعی و انتقادی ضد دیکتاتوری قرن 20 هستند .

رمان مزرعه یا قلعه حیوانات جرح اورول رمانی است ضد استالینیستی . او در آنجا به انتقاد از روشنفکرانی میپردازد که بعد از بقدرت رسیدن ، اصول اخلاقی و انقلابی را زیر پا میگذارند و مثل حاکمان پیشین، فاسد و مبتذل میشوند .

رمان ضد اتوپیستی ” 1984 ” جرج اورول یکی از کلاسیک های مدرن ادبیات جهانی است که در کنار رمان ” جهان زیبای جدبد ” آلدوس هوکسلر، مهمترین رمان آنتی اتوپی قرن 20 بود و در باره فاشیسم هیتلری میباشد .

اورول مینویسد در حکومتهای توتالیتر و تمامیت گرا ، روشنفکران را یا بقتل میرسانند و یا به سکوت وادار میکنند و یا آنها را مجبور میکنند که استعدادهای خودرا بفروشند . قهرمانان غالب آثار او از اقشار پایین جامعه هستند که برای فرار از فشار سرمایه داری به رمانتیک خیالی گذشته پناه میبرند .

اورول از شرایط دیکتاتوری شکایت میکند که حتی مهاجرت درونی روشنفکران را نیز تاب نمی آورند و آنان را حتی در رختخواب هم تعقیب میکنند . وی میگفت وجود مذهب زمانی غیر ضروری است که دشمن دیگر نیاز به ریختن اشک رنجبران نداشته باشد . دولت انگلیس گویا سالها پیش فاش ساخت که جرج اورول در جوانی مدتی مامور مخفی امنیتی آن بوده .

از جمله آموزگاران ادبی اورول – زولا ، سویفت ، دفو، جویس ، دیکنز ، گئورگه مور ، و مکتب ادبی ناتورالیسم بودند . از جمله آثار وی – مزرعه حیوانات – رمان اتوپیستی 1984 – کاتالونی من – روزهایی در برمه – خیابانی به روستا – بگذار اسپیدها پرواز کنند – چرا می نویسم – سرکشی برای تنفس – در درون والس – شلیک به فیل – یک دختر روحانی – و زندگی تکاندهنده ، هستند .

تماس /

       Falsaf@web.de