آیا زمان همگرایی نیروهای سیاسی افغانستان فرا نرسیده است؟

 نویسنده: مهرالدین مشید از راست و چپ تا طالبان؛ ضرورت توافق…

آته ایسم؛ ضرورت انقلاب و روشنگری است؟

Atheism: خدا ناوری  آرام بختیاری 2600 سال بحث و جدل خونین؛ آته…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواریهای عصر ساسانی

(بخش۳)،علی میرفطروس -«من فرزندِ جامم؛ از آن شیر می‌نوشم  و تا روز رستاخیز،…

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

زورا سورونبایوا  شاعر، نویسنده و نمایشنامه‌نویس قرقیزی شوروی

برگردان. رحیم کاکایی زورا سورونبایوا  نخستین نویسنده زن در قیرقیزستان شوروی،…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

خاطرات امین الله مفکر

خاطرات اینجانت امین الله مفکر امینی شاعر و نویسنده درچـــاربــــــخش مختصرا…

افغانستان در دوراهی تاریخ؛ تداوم بحران یا گذار به حاکمیت…

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان امروز در نقطه‌ای حساس از تاریخ معاصر…

بی تفاوتی جهان در برابر تروریزم جهادی در افغانستان!

القاعده و طالبان دو رویی یک سکه اند! جهان در برابر…

اخلاق و تمدن

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیـطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

مشروعیت‌زدایی قومی طالبان؛ خلع سلاح قومی این گروه

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از مهم‌ترین موانع در مسیر حل بحران…

آن کارسون، برنده نوبل ادبیات ۲۰۲۶؛ از ادبیات کلاسیک تا…

      بهرام رحمانی bahram.rehmani@gmail.com  آکادمی سوئد روز پنج‌شنبه ۸ اکتبر ۲۰۲۶، جایزه نوبل…

رمانتیسم؛ عطر شانل آیدا، یا سیگار اشنو شهلا ؟

Romantik . آرام بختیاری رمانتیک، مکتبی چند وجهی؛ خردگریز، اتوپیستی، هومانیستی. رمانتیک واژه…

رساله‌ای در باب تخیل (3)

« آزادی و هراس انسان از خلوت خویش » تهیه و…

جنگ ایران، محاسبات ترامپ و بازتعریف آسیب‌پذیری در جغرافیای منطقه

وحیدالله نورزی جنگ‌ها را نمی‌توان تنها با شمار حملات، میزان خسارات…

دو یاداشت !

1-- افغانستان و اثرات موقعیت جغرفیایی ان . 2-- چاره اساسی…

تعلق بر انسانیت بجا است !

امین الله مفکر امینی              2026-08-10! بــه هر طرف مینگرم بوی تعلقات…

از قهرمان‌سازی تا نقد تاریخی؛ بازخوانی کارنامه رهبران در شش…

 نویسنده: مهرالدین مشید بزرگ‌نمایی رهبران؛ ناسپاسی به آرزو های مردم افغانستان رخدادهای…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی(بخش۲)

علی میرفطروس -« عربِ بادیه نشین را رها کن و او…

پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب

له ښاغلي پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب سره، چې د…

«
»

راه مان از هم جداست

 حسن – الف

آقای عظیمی قدیم از دیدگاه خودشان مطلبی نوشته اند در خصوص غیبت فعالان شناخته شده حرکت ملی آذربایجان و عدم صدور بیانیه تجمع و حضور در عرصه های میدانی از جانب این بزرگواران. از کلام ایشان نکات زیر استنباط می شود:

1-    فعالان فرهنگی و سیاسی با سابقه از ادامه فعالیت خسته شده اند.

2-    حضور آنان در عرصه های میدانی می تواند برای خود آنها مسئله ساز شود و یا برای حرکت ملی فاجعه ساز شود.

3-    آنها دین خود را به حرکت ملی آذربایجان ادا کرده اند.

4-    و…

در کنار فرمایشات گوهر بار جناب آقای عظیمی قدیم دیروز آقای احمد اوبالی هم در ابتدای برنامه از عدم همراهی فعالان سابقه دار و شناخته شده نالیدند و همچنین برخی متنهای نوشته شده توسط این عزیزان را به باد ناسزا گرفتند و البته براساس اخبار رسیده از خارج کشور بسیار نارحت بوده اند از اینکه چرا فعالان شناخته شده حرکت ملی آذربایجان به ساز ایشان نرقصیدند و در این مقطع تاریخی! ایشان را تنها گذاشتند.

نظیر همین صحبتها از طرف آقای دکتر چهرگانی نیز ابراز شده است که چون هنوز خودشان مانند آقای عظیمی قدیم و احمد اوبالی به صراحت در جایی منعکس نکرده اند به اصل گفتار ایشان اشاره نمی کنم.

گویا این عزیزان هنوز هم در خواب به سر می برند و یا اینکه خودشان را به خواب زده اند. بیانیه های صادر شده از طرف فعالان ملی – مدنی حرکت ملی آذربایجان به حد کافی گویا و رسا بوده است. عقل جمعی و روح ملی در فضای حرکت ملی آذربایجان جاری و ساری است. اینکه آقای علیرضا فرشی و یا سیامک کوشی و یا… همانگونه فکر می کنند که اینجانب و یا سایر دوستان می اندیشیم اتفاقی نیست. ظاهراً آقایان عظیمی قدیم و احمد اوبالی و دکتر چهرگانی و سایر عزیزان هنوز پی نبرده اند که فضای سیاسی کشور عوض شده و حرکت ملی آذربایجان با استفاده از تجارب گذشته در تلاش است تا در معادلات سیاسی درون کشور نقشی ایفا نماید.

عدم مشارکت سیاسی و عدم پیگیری مطالبات از مجاری قانونی عواقب بسیار سنگینی برای حرکت خواهد داشت. در طول یکی دو سال گذشته مشارکت سیاسی فعالان شناخته شده موجب بهبود اوضاع گردیده و کارهایی صورت گرفته است که سابق بر این حتی خواب آن را هم نمی شد دید. مراسم ساز نوازی عاشیق های آذربایجانی به صورت دوره ای در سینماها برگزار می گردد و این مسئله گام بسیار مهمی در راستای اشاعه فرهنگ و موسیقی ملی ماست که یکی از دستاوردهای مشارکت سیاسی فعالان باسابقه است. از سویی دیگر کانونهای تدریس زبان مادری شکل گرفته اند که این مسئله نیز گام بسیار مهمی در راستای تدریس زبان مادری بوده و سابقاً حتی خواب آن را نیز نمی توانستیم ببینیم.

حالا حرکت ملی چشم به کرسی های مجلس دوخته است و فعالان به زعم شما خسته و از پا افتاده حرکت ملی آذربایجان وارد فاز جدیدی شده اند. ما راههای گذشته را به دقت سنجیده ایم و تقریباً برای همه مسلم شده است که دامن زدن به هیجانات کور توده ای یکی از شگردهای کنترل امنیتی می باشد. آقای اوبالی و آقای دکتر چهرگانی و هر کسی که مثل ایشان فکر می کنند به آسیاب دشمن آب می ریزند و می خواهند دور تسلسل دو دهه اخیر را بار دیگر تکرار کنند. بر همین اساس راهمان از هم جداست. خود این بزرگواران بهتر از همه می دانند که هیجانات خیابانی دستاورد قابل اعتنایی نخواهد داشت و اگر هم عده ای بخواهند این روند را ادامه بدهند به خوبی می دانند که نتیجه اش غیر از سرکوب حرکت ملی چیزی نخواهد بود.