آویزان نوری

بانو "آویزان نوری" (به کُردی: ئاواێزان نوری)، شاعر و نویسنده‌ی…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

چه بازی دردناک با سرنوشت انسان 

نویسنده: مهرالدین مشید  قدرت ابزاری برای رهایی انسان، نه ابزاری برای…

آیا هوش مصنوعی مسلمان است؟

عثمان نجیب من یادداشتی از یک پیش‌بینی هراس انداز در مورد…

خالق  “ قرارداد اجتماعی ” را گرامی میداریم 

میرعبدالواحد سادات  1 تتبع و نگارش از :  میر عبدالواحد سادات  دوم جولای مصادف به دوصدو چهل و هفتمین سال وفات یکی از تاثیر گزار ترین نمایندگان  عصرروشنگری اروپا و برجسته ترین نقاد آن عصر ژان ژاک روسو  است .  اندیشمندی که…

نه یک پیروزی دیپلوماتیک؛ بلکه یک اشتباه استراتژیک در هندسه‌…

نویسنده: مهرالدین مشید                              به رسمیت شناسی طالبان از سوی روسیه و…

اخراج بی رویه ی مهاجران افغان از ایران

  نوشته ی :اسماعیل فروغی       این روزها خبراخراج دسته جمعی و گسترده…

شناخت روسیه از طالبان

با خانه نشینی و بیکاری که چشم و گوش با…

داد خواهی بخاطر حق و حقوق افغانان مظلوم و داعیه…

بنام خداوند حق و عدالت مهاجرت افغانان که درطی نیم قرن…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

سیاست فاشیستی اخراج افغانها باید فورا متوقف شود!

هیچ انسانی غیر قانونی نیست! جمهوری اسلامی در پی شکست مفتضحانه…

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز!!

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز،…

حکومت آخوندی ایران جنایت کربلای قرن را رقم زد، یزیدان…

محمدعثمان نجیب ایران در گرمای سوزان، زمین را زیر پای هم‌وطنان…

حیات بشری را آتش فشان خاموشی به شدت تهدید میکند

نویسنده:مهرالدین مشید جهان در معرض توفانی فراتر از جنگ سوم  این پرسش…

دومین بار طی طریق در تعامل گذری انسان با هوش…

*محمدعثمان نجیب، بنیاد‌گذار مکتب دینی فلسفی من بیش‌از این نه…

درک لنینی از دموکراسی: نگاهی از سده 21

ترجمه. رحیم کاکایی یرومنکو ولادیمیر ایوانوویچ دکترعلوم فلسفه، مشاور رئیس مجلس قانونگذاری…

افغانستان در سایۀ رقابت‌های ژئوپولیتیکی جهانی ناشی از جنگ اسرائیل…

مقدمه تنش‌های دراز ‌مدت میان ایالات متحده آمریکا، اسرائیل و جمهوری…

فیلسوف آس و پاس،- مدافع مالکیت خصوصی!

max stirner (1806-1856) آرام بختیاری ماکس اشتیرنر، آغاز آنارشیسم فردگرایانه. ماکس اشتیرنر(1856-1806.م) آلمانی،…

افغانستان- آموزشگاهی خونین برای ایران و همسایگان 

سلیمان کبیر نوری در این مقاله می‌خوانید: چکیده نئولیبرالیسم و استعمار؛ تجربه‌ای عینی افغانستان؛…

جنگ های جیوپولیتیک جدید و افغانستان تحت حاکمیت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید از بازگشت تروریسم تا تقابل قدرت های بزرگ در…

«
»

رؤیای آمریکایی ترامپ، کابوسی برای جهان، و واقعیات زمانۀ ما

دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا ، در روز دوشنبه ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ در نخستین سخنرانی خود پس از مراسم تحلیف ریاست جمهوری گفت: «عصر طلایی آمریکا از هم اکنون آغاز می شود.»

او در سخنرانی نیم‌ساعتۀ خود، فشرده‌ای از رؤیاهای آمریکایی را به زبان آورد که از زمان پیدایش این کشور  تا‌کنون، همواره با کابوس آفرینی برای دنیا همراه بوده است.

ترامپ با تکیه بر این‌که اولویت اول او در سیاست گزاری های  پیش رو، آمریکا است، گفت: « آمریکا به زودی   بزرگ‎تر، قوی‎تر، و ویژه تر از هر‎زمان دیگری خواهد بود.»  او همچنین آمریکا را ناجی بشریت خواند که بر همۀ جنگ‎ها فائق آمده و جهان را از فاشیسم و کمونیسم و برده داری و … نجات داده است، و سر آخر تحقق “صلح و اتحاد” توسط آمریکا در جهان را به جهانیان وعده داد.

در این سخنرانی هیجان زده و تبلیغاتی، دو واقعیت نهفته بود.

اول: اعتراف به شکست سیاست‎های جنگ افروزانۀ آمریکا که هم واقعیات میدانی در دو عرصۀ جنگ اوکراین و فلسطین معرف آن است و هم مخالفت افکار جهانی علیه آمریکا و اسرائیل در یک سال گذشته. بازتاب این اعتراف در سخنان او چنین بود که گفت: « کشور ما دوباره شکوفا خواهد شد و دوباره در سراسر جهان مورد احترام قرار خواهد گرفت.»

دوم: تحمیل دور تازه ای از جنگ‎های اقتصادی و نظامی به جهان تا از افول نظام تک قطبی مبتنی بر هژمونی آمریکایی، پیشگیری شود. این معنا نیز در جمله ای که ترامپ بر زبان راند، مستتر است. او گفت: ” حاکمیت ما باز‎پس گرفته خواهد شد.”

آن‎ها که تاریخ پیدایش آمریکا و تکوین و تکامل این کشور را مطالعه کرده اند، می‎دانند که رؤیای آمریکایی دونالد ترامپ ریشه در گذشته های دور دارد. از زمان  تسلط قهری بر بومیان قارۀ آمریکا و استفاده از کار بردگان تا حاکم کردن نظام استعماری کهن و نوین بر سراسر جهان. عظمت آمریکایی مورد نظر ترامپ، جز از راه جنگ افروزی، غارت ثروت سرزمین‎ها و بهره کشی از ملت‏های خودی و غیر‎خودی حاصل نشده است. از آن جمله اند: تحمیل بیش از بیست سال جنگ بر مردم ویتنام، به راه انداختن کودتاهای نظامی در کشورها به سود نظام‏های سیاسی وابسته به آمریکا، تشکیل و تسلیح گروه های ترور و ارعاب و کشتار، گسترش جبری ناتو پس از پایان دوران جنگ سرد،  تحمیل تحریم‏های اقتصادی ویرانگر و مرگ آفرین بر ملت ها،  تجزیه و تقسیم کشورها در نقاط مختلف جهان برای سلطۀ همه جانبه بر مناطق استراتژیک و قبضۀ راه‏های زمینی و آبی به سود اقتصاد داخلی آمریکا، استثمار مدرن از راه صدور سرمایه و بازار آزاد و سلطۀ دلار، تسخیر بیش از پیش مغزها از راه جنگ روان‎شناختی و وارونه نمایی واقعیت‎های تاریخی.

دونالد ترامپ در سخنرانی خود با توسل به اهرم جنگ روان‎شناختی، در وارونه نمایی از تاریخ صد سال اخیر تا جایی پیش‎رفت که قربانی شدن ۲۷ میلیون از مردم اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در غلبه بر فاشیسم را به نام آمریکا نوشت. او عمداً  فراموش کرد که کشورش  نه تنها در جنگ جهانی دوم قربانی بسیار اندکی داد، بلکه در غلبه بر امپراتوری ژاپن در سال ۱۹۴۵ با انفجار دو بمب اتمی در هیروشیما و ناکازاکی، مرتکب نخستین فاجعۀ اتمی در جهان شد.

زمینه های تحقق رؤیاهای ترامپ

صرفنظر از جنیه های تبلیغاتی سخنان ترامپ در وصف آمریکای بزرگ، آنچه در تاریخ نزدیک جهان رخ داده است، به خوبی نشان می دهد که روند “باز پس گیری حاکمیت آمریکا” چیزی نیست جز ادامۀ جنون آمیز سیاست های گذشتۀ ایالات متحده در تجاوز به خاک کشورها و دست اندازی به ثروت ملل دیگر.

سخن از آمریکایی دانستن کانال پاناما، الحاق کانادا و گرینلند به آمریکا و نظایر آن در روزهای پس از پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا، نمونه هایی از روح حاکم بر سیاست آمریکایی در گذشته های دور و نزدیک است.

اما دو چیز بر‎این رؤیا پردازی و توهم دونالد ترامپ، خط بطلان می کشد: موقعیت داخلی آمریکا و هم چنین شرایط جهانی.

موقعیت داخلی آمریکا

آنچه از نظر شرایط داخلی آمریکا، آرای ترامپ را شکننده  و رؤیای او در کاهش  هزینه های نظامی و پاپس کشیدن از جنگ‎ها را ناممکن  می کند، دو چیز است:

اول، ترامپ که به نمایندگی از طرف ناسیونالیست‎های افراطی آمریکا به کاخ سفید بازگشت، بخشی از آرای کسانی را کسب نمود که در برابر فجایع غزه و لبنان به دموکرات‎های آمریکا پشت کردند. این آرا شکننده است، چون ادامۀ حمایت‎های همه جانبۀ آمریکا از جنگ‎ها در اوکراین و فلسطین، برای بقای آمریکا و اسرائیل، ضروری است. ادامۀ روندهای گذشته در اشکال جدید و پیش بینی نشده، افکار داخلی را مجدداً در برابر جمهوری خواهان و دولت ترامپ قرار خواهد داد.

دوم، صف آرایی  ترامپ در برابر گلوبالیست‎های آمریکایی و سرمایه داری عظیم نظامی، ناپایدار و تصنعی است. چرا که صدور سرمایه و جنگ، ضامن رشد آن‎ها و بقای آمریکا است. بنابراین منافع سرزمینی و جهانی هر‎دو جناح گلوبالیست و ناسیونالیست آمریکایی ، سخت به هم گره خورده و هیچ سیاستمدار آمریکایی را راه گریزی از تأمین منافع توأمان این دو جناح نیست. به زبان دیگر اگر ترامپ در نطق‎های تبلیغاتی خود آزاد بود که  به سود کسب آرا هر لاف و گزافه ای را به زبان آورد، پس از انتخابات این آزادی را در برابر حاکمان اقتصادی امریکا ندارد و باید مجری اهداف اقتصادی و سیاست‎های  ملی و بین المللی آن‎ها باشد.

بنابراین پیشبرد سیاست های کاخ سفید در جهان کماکان مانند گذشته مبتنی بر تأمین عظمت آمریکایی از راه جنگ‎های اقتصادی و نظامی خواهد بود.

شرایط جهانی

آنچه در سطح بین المللی، رؤیای ترامپ در احیای سرکردگی آمریکا بر جهان را با شکست روبرو خواهد کرد، سر بر آوردن قطب های قدرتمند اقتصادی و نظامی از سویی و بسیج افکار جهانی علیه سیاست‎های آمریکایی و اسرائیلی از سوی دیگر است.

واقعیات امروز جهان، برملا شدن هویت دموکراسی خواهی و حقوق بشر ادعایی غرب، حیثیت زدایی از تمدن آمریکایی، برآمد جنبش‎های صلح خواهانه  علیه آمریکا و اسرائیل و زایش دوران جدیدی است که می‎خواهد به عصر سلطه طلبی و حاکمیت امپریالیسم جهانی به سرکردگی آمریکا، پایان بخشد.

هم اکنون قدرت‎های اقتصادی و نظامی در پیمان‎های غیر‎امپریالیستی گام‎های بزرگ و شتابنده ای در پایان دادن به نظام فرتوت گذشته بر‎می‎دارند. جهان امروز با آنچه بلافاصله پس از دوران جنگ سرد از سر گذراند، ماهیتاً تفاوت دارد. صف آرایی قدرت‎های جدید جهانی و منطقه‎ای دربرابر آمریکا و نظم سابق بین المللی دیگر به دموکرات‎ها و جمهوری‎ خواهان ایالات متحده مجال نسخه پیچی های آمریکایی برای جهان را نخواهد داد.

این واقعیت‎های بین المللی است که دونالد ترامپ و میلیاردرهای تازه به دوران رسیدۀ آمریکایی را به دون کیشوت‎های زمانۀ ما  بدل کرده که با شمشیر و اسب چوبین “رؤیای امریکایی” به جنگ آسیاب  بادی احیای “حاکمیت” آمریکا بر جهان  می روند.

کابوس برای جهان

اما بی تردید رؤیابافی دونالد ترامپ برای آمریکا، کابوس‎های تازه ای برای جهان در‎بر‎دارد. این کابوس در  ادامۀ سیاست‎های جنگ افروزانه و تجزیه طلبانۀ آمریکا در دنیا و به ویژه در غرب آسیا و شرق دور خواهد بود. آمریکا قصد دارد تا بر حریف اقتصادی خود در چین، قدرت نظامی متشکل در روسیه،  و اتحاد و همبستگی ملت‎ها و     دولت‎ها در مقاومت و مبارزه علیه امپریالیسم در غرب آسیا و جنوب آمریکا، فائق آید. نقشۀ تسلط بر کانال ها و  تنگه های آبی و کریدورهای تجاری و حفظ حاکمیت دلار،  همۀ آن تلاشی است که دونالد ترامپ برای بازپس گرفتن سیادت آمریکا بر جهان، در‎نظر دارد. بنابراین سیاست آمریکا نه بر پایۀ صلح و اتحاد ادعایی دونالد ترامپ که همچنان بر پایۀ تحمیل جنگ  و تجزیۀ کشورها و جدایی ملت‏ها به سود حفظ حاکمیت آمریکا بر جهان خواهد بود.

بازگشت به گذشته ناممکن است

آموزه ها و تجارب تاریخی به ما می گوید که دوران‏ سیادت هر کشور امپریالیستی محدود است و امکان بازگشت تاریخ به گذشته وجود ندارد.  طلایۀ دوران جدید که شاخص اصلی آن تکثر‎گرایی و پرهیز از سلطه طلبی است، نشان می‎دهد که عمر اِعمال قدرت یک جانبه بر جهان به سر‎آمده است. لذا این آمریکا نیست که حاکمیت خود را باز پس خواهد گرفت، بلکه این ملت‎ها هستند که مبارزه برای رهایی از استعمار اقتصادی و سیاسی و فرهنگی را پی گرفته و حق تعیین سرنوشت خود را از قدرت‎های غربی به سرکردگی آمریکا  باز پس خواهند گرفت.

در این روند، تقویت بیش از پیش جنبش مقاومت در برابر تهاجم نظامی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، و رسانه‎ای آمریکا و متحدان غربی و عربی آن در جهان و منطقه، و تلاش برای  اتحادهای گسترده میان ملت‏های استقلال طلب، پیروزی نهایی  در برچیدن نظام فرتوت تک قطبی و هژمونی طلب را تضمین خواهد نمود.