دو یاداشت !

1-- افغانستان و اثرات موقعیت جغرفیایی ان . 2-- چاره اساسی…

تعلق بر انسانیت بجا است !

امین الله مفکر امینی              2026-08-10! بــه هر طرف مینگرم بوی تعلقات…

از قهرمان‌سازی تا نقد تاریخی؛ بازخوانی کارنامه رهبران در شش…

 نویسنده: مهرالدین مشید بزرگ‌نمایی رهبران؛ ناسپاسی به آرزو های مردم افغانستان رخدادهای…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی(بخش۲)

علی میرفطروس -« عربِ بادیه نشین را رها کن و او…

پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب

له ښاغلي پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب سره، چې د…

پیام هستی

رسول پویان ز قلب هستی پیامی بـه گوش دل گفتند چه خوش…

افغانستان در آستانه بحران چند لایه؛ ابتکار خروج از جنگ

 نویسنده: مهرالدین مشید چه کسی باید ابتکار خروج از جنگ را…

فراتر از امیر؛ درون معماری قدرت طالبان

قسمت دوم: از هویت تا قدرت؛ چگونه یک سازمان خود…

نیهلیسم؛ محصول شکست سیاسی یا فردی؟

Nihilism. آرام بختیاری نیهلیسم یعنی پوچی، انفعال، زوال، بطالت، و فاقد هدف.  نیهلیسم…

گزیده‌ی اشعار شرمین ولی

اشعار کتاب اندوه ارغوانی یک سیب گزیده‌ی اشعار شرمین ولی مترجم: زانا کوردستانی (۱) پاییز…

فراتر از امیر؛ درون معماری قدرت طالبان

قسمت اول: مسئله فقط امیر نیست وقتی درباره طالبان صحبت می‌کنیم،…

بعد از ضربه چه می‌ماند؟

افغانستان و منطقه در عصر جنگ‌های فرسایشی Wahidullah Noorzai — Former…

دل دادن و دل بردن!

امین الله مفکر  امینی                2026-25-09 دلـــــدادن ودل بردن ودل بستن نباشد…

ایدئولوژی سایه ای سنگین برفراز اندیشه ها

 نویسنده: مهرالدین مشید              زنجیر های ناپیدای ایدئولوژی  انسان موجودی معناجو است. او…

علم ګل سحر

له ګران علم ګل سحر سره، چې د علم او…

فاصله میان قدرت و اثر

Wahidullah Noorzai — Former Senior ANP/ANCOP Officer | Field Strategist…

چند شعر کوردی با ترجمه 

چوون خەم و پەژارە  وڵاتمی داگیرکرد دەسوری داکوو دڵخۆشیان خەسان. ◇ در این سرزمین  غم حاکم…

نورستان؛ از خاطره یک جنگ تا آغاز یک دوره تاریخ

 نویسنده: مهرالدین مشید آغاز دوباره درگیری‌ها در منطقه کامدیش نورستان، خاطره…

افغانستان میان مهندسی قدرت و بازی امنیتی طالبان و پاکستان

 نویسنده: مهرالدین مشید درگیری طالبان  با مردم؛ فرار از حل بحران…

اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا

طرح دوسیه ۹۷ ملیونی اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا شامل…

«
»

جهان در خطر هرج و مرج

نویسنده: گنادی زوگانوفبرگرفته از : دوماه‌نامه «دانش و امید»، سال اول، شماره دوم، آبان ۱۳۹۹

«۷۵ سال از روزهایی می‌گذرد که استالین، پس از پیروزی ارتش سرخ در مه ۱۹۴۵، همراه با روزولت و چرچیل، رئوس مسایل آینده جهان و ساختار دولت را تعیین کرد. ایجاد سازمان ملل متحد پدیده‌ای فوق‌العاده مهم بود که برای دهه‌های طولانی امکان نجات جهان، در درجه اول از یک فاجعه هسته‌ای را فراهم کرد.

اما من می‌خواهم نکته اصلی را در سخنرانی پوتین و همه سخنرانانی که از این جایگاه بلند نظرات خود را بیان می‌کنند، بشنوم. دنیا دارد به دوره‌ای از هرج و مرج کشانده می‌شود! حتی آخرین گزارش دویچه بانک، نیز اشاره دارد که برای محافظت همه ما در برابر این هرج و مرج باید کارهای زیادی انجام شود.

سرمایه‌داری و جهانی‌سازی آمریکایی دنیا را نجات نخواهد داد. سه سناریو برای سیاست جهانی وجود دارد. یکی از این سناریوها در کتاب «جهانی‌سازی و سرنوشت بشریت» من منتشر شده، که هدف آن متعادل‌سازی منافع است.

حزب ما و تعدادی از دانشمندان برجسته ما (از‌جمله آکادمیسین کوپتیوگ) در ژوئن ۱۹۹۲ در کنفرانسی در ریودوژانیرو شرکت کردند. ما قطع‌نامه‌ای در مورد تعادل در روابط بین کشورها را معرفی کردیم. اما آمریکایی‌ها تنها کسانی بودند که از حمایت از این قطع‌نامه که توازن منافع را تضمین می‌کند، امتناع کردند. آنها گفتند: «ما میزبان اصلی هستیم.» و تصمیم گرفتند که برنامه جهانی‌سازی به سبک آمریکایی را اجرا کنند.

آمریکایی‌ها معتقد بودند که ترور اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی و فرصتی که برای تغذیه از منابع عظیم و بازارهای ما به‌دست آورده‌اند، به آنها این حق را می‌دهد که شرایط خود را به همه دیکته کنند. اما سرمایه‌داری آمریکاییزه شده در روسیه فقط ۱۷ سال دوام آورد. ایالات متحده با نابودی یک کشور و تغذیه از منابع عظیم آن، برای مدتی بحران شدید خود را به تأخیر انداخت. اما در سال ۲۰۰۸ بحران اقتصادی این کشور آغاز شد و پس از آن بحران تقریباً ۲۰۰ کشور دیگر جهان را گرفتار کرد.

بار دیگر این بحران در سال ۱۵ـ۲۰۱۴ تکرار شد. و در نتیجه آن، اکنون جهان با خطر جنگ مواجه شده که عملاً نشانه‌هایش را در اطراف مرزهای‌مان می‌بینیم. این واقعیت که انگلیسی‌ها ۲۸ هواپیما را در مرزهای ما دائماً در حال پرواز دارند و مانع زندگی و خواب آرام ما می‌شوند، این موضوع را نشان می‌دهد.»