افغانستان، سوار بر شانه های ژیوپولیتیک پرتنش و پیچیده منطقه…

نویسنده: مهرالدین مشید روایتی از زنده گی در سایه امید یا…

میراث سکاها، هویت ایرانی و مسئله تورانیان در شاهنامه 

- دکتر بیژن باران شاهنامه، خاطره حماسی سکاهای ایران، جغرافیای اسطوره‌ای…

افغانستان نقطه مرکزی جیو پولیتیک

در سیاست قدرت های مخرب نظم و ثبات ! در بردن…

شور و حال عشق 

رسول پویان  عشق دردام سیاست مرغ بسمل می شود  پـرپـر احسـاس دل بندِ سـلاسـل می شود  تا ز چنگِ بازی ی صیاد مـرغ دل پـرید  عشوه از بهر فریب دل، مشکل…

«سازش» و «سازشکاری» یعنی چه؟

‫ رفیق نورالدین کیانوری ــ پرسش و پاسخ، شمارهٔ ۲۰، دی‌ماه ۱۳۵۹ــ…

دو کلمه؛ همچون دو پرخاش

Eklektism, Dogmatism. آرام بختیاری التقاطی و دگماتیسم؛ دو واژه یا دو سیستم…

«اسپینوزا در ترازوی مکتب من بیش از این نه‌می‌دانم: فیلسوفی،…

تذکر ضروری و تازه و بکر!در پایان هر بخش لینک…

                 یک گرفتاری با مافیا

        و یک دنیا آموزش شرعی، حقوقی، سیاسی و مدنی                          (قسمت دوم)                        چرا…

ژئوپولیتیک ساختار قدرت؛ تنوع قومی و آیندهٔ دولت‌سازی در افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ از رویای فدرالیسم تا کابوس بالکانیزه شدن…

آیا محمد اشرف غني د بیا راڅرګندېدو په درشل کې…

نور محمد غفوری لنډیز د ۲۰۲۱م کال د اګست له سیاسي بدلون وروسته…

برگردان، یا همان واژه‌ی شناسای عربی ترجمه

محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مکتب دینی-فلسفی من بیش از این نه می‌دانم از گذشته‌‌های…

چرا صدای گاندی ها در کوهستان‌های افغانستان پژواک نیافت ؟

نویسنده: مهرالدین مشید جغرافیای خشونت، سیاست قبیله‌ای و غیبت ماندلاها در…

جمعبندی غیر تحلیلی از جریانات اخیر نظامی و دپلماتیک افغانستان…

آنچه سیاسیون و نظامی های پاکستان پس از حملات هوایی…

                     یک گرفتاری با مافیا

محمد عالم افتخار         و یک دنیا آموزش شرعی، حقوقی، سیاسی و…

فلسفه سیاسی فردوسی و روانشناسی ترس در شاهنامه

دکتر بیژن باران نتیجه‌گیری. شاهنامه فردوسی چیزی بیش از یک…

سناریوی براندازی طالبان؛ از سوی پاکستان و ایران!؟

نویسنده: مهرالدین مشید براندازی طالبان واقعیت ژیوپولیتیک یا توهم تحلیل گران دراین…

دو کنیز در سحرگاه فلسفه یونان

Greece Philosophie.2800j. آرام بختیاری فلسفه یونان؛ افسانه و عرفان، منطق و برهان. در…

جنگی حاجی

آقای "جنگی حاجی" (به کُردی: جەنگی حاجی) با نام کامل…

 شانسی برای نجات افغانستان باقی مانده یا فرصت‌ها از دست…

نویسنده: مهرالدین مشید بیداری وجدان جمعی مردم؛ بازسازی مشروعیت سیاسی این پرسشی…

مارکسیسم قلب جوانان را تسخیر می‌کند

ا. م. شیری «چگونه یک ایدئولوژی غربی مانند مارکسیسم می‌تواند در…

«
»

جریدۀ امان افغان

ممکن است تصویر ‏‏‏‏۲‏ نفر‏، ‏بنای یادبود‏‏ و ‏نوشتار‏‏ باشد

باز تایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی

به مناسبت یکصدو دومین سال آغاز نشر آن

دربارۀ بازنشر جریدۀ امان افغان

در دورۀ امانیه (1919 ـــ 1929) و نهضت مبتنی بر اندیشه‌های مشروطیت، همانگونه که در همه عرصه‌های زندگی وطن و جامعه انقلاب و تحولی بزرگی بوجود آمد، در عرصۀ مطبوعات نیز قدم‌های بزرگ و بنیادی برداشته شد و عملاً جهت تحقق ماده یازدهم «نظامنامۀ دولت علیه افغانستان» یا اولین قانون اساسی کشور که مشعر بود: «مطبوعات و چاپ روزنامه‌های داخلی مطابق به احکام قوانین مربوطه آزاد است …» زمینه برای چاپ و پخش روزنامه‌ها و جراید فراهم گردید.

در این دوران روزنامه‌های دولتي: اتحاد مشرقي، افغان، ابلاغ ، حقيقت، و امان افغان، و هفته نامه‌های: امان افغان، غازی، اتفاق اسلام، ستاره افغان، طلوع افغان، بیدار، ارشادالنسوان، و ماهنامه‌های مجموعهء عسکریه، معرف معارف، آیینهء عرفان مجموعهء صحيه و پشتون ږغ در شهر کابل و ولایات کشور به چاپ می‌رسیدند.

هم چنان نشریه‌های آزاد انیس به مدیریت مسؤول غلام‌محی‌الدین انیس و نسیم سحر به مدیریت مسؤول احمدراتب و نوروز به مدیریت مسؤول محمد نوروز نشر می‌شد.

امان افغان نشریه خبری، سیاسی و اجتماعی بود که در سال‌های 1298-1307 ش/1919- 1928م، در سه دوره جداگانه در کابل نشر می‌شد. اولین  شماره آن بتاریخ 22 ماه حمل 1298/اپریل 1919  چاپ  و  بعد از چهار شماره نشر آن متوقف شد.

دورۀ دوم امان افغان بتاریخ 23 ماه عقرب 1298 آغاز و نشر آن بعد از 10 شماره متوقف گردید.

شماره اول دوره سوم امان افغان به تاریخ 10 حمل 1299 ش/30 مارچ 1920 نشر شد و این دورۀ نشرات آن تا خزان 1307 ش/1928م ادامه یافت.

امان افغان در دورۀ اول نشرات در هر 15 روز و در دوره‌های بعدی، به شکل هفته‌نامه  و در اواخر به شکل روزنامه منتشر می‌شد.

نخستین مدیریت مسئول امان افغان را عبدالهادی داوی یکی از همکاران و محرران جریده سراج الاخبار افغانیه به عهده داشت و در واقعیت این اخبار  ادامه دهنده خط نشراتی سراج الاخبار افغانیه بود. سپس ادارۀ آنرا محمدخان فرحت، عبدالجبارخان، میر سیدقاسم‌خان، غلام‌احمد و غلام‌نبی جلال‌آبادی به عهده ‌داشتند.

خطوط اساسی نشراتی مطبوعات دورۀ امانیه از جمله امان افغان بر محور  خبردهی از فعالیت‌ها و اقدامات عمرانی دولت، روشنگری، مبارزه با خرافات، زمینه سازی ذهنی برای پذیرش تحولات اجتماعی و آگاه‌ساختن مردم از وضع وطن و جهان بود .

نشر امان افغان با سقوط دولت امانیه و به قدرت رسیدن دولت جهل و جنایت (۲۴ جدی ۱۳۰۷ هـ.ش) متوقف و غلام‌نبی جلال‌آبادی مدیر مسئول آن کشته شد.

راه پرچم افتخار دارد که بمناسبت «یک صد و سومین سال نشر جریدۀ امان افغان»، و ادای احترام به نویسندگان روشنگر و وطنپرست آن، نخستین شمارۀ دور سوم نشرات آن را به شکل دیجیتال همگانی می‌سازد.

روح همه قلم‌بدستان کشور که در راه روشن‌گری و روشن‌نگری، آزادی و آزادی‌خواهی، مبارزه با خرافات و جهالت قدم زنند و قلم را به حیث شمشیر بکار بردند، شاد باد.

                             قاسم آسمایی