پاسخی به پرسشی که چرا؟ گفته بودم، خامنه‌یی قصد حمله…

محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مبان بخش نخست در هفته‌ی گذشته‌ یک هم‌وطن ما یا…

از کابل تا تهران؛ مهار افراطیت یا مهندسی قدرت و…

نویسنده: مهرالدین مشید زورگویی یا ژئوپلیتیک ضربه؛ بازی با آتش تحولات امنیتی…

ویکتور هوګو

هغه د فرانسې نامتو شاعر، ناول، رومان او ډرامه لیکونکی…

یک عکس وهزار خاطره

راديو تلويزيون و افغانفلم سابق افغانستان تنى چند از ژورناليستان اولين…

مارهای آستین؛ بازگشت هیولاهای جنگ نیابتی به دامان پاکستان

نویسنده: مهرالدین مشید از عمق استراتیژی تا عمق بحران؛ چرخش شمشیر…

ظلم ظالم

رسول پویان جهان به لاف وپـوف ظلم برنمی گردد اســـیـر ظالـــم و…

روز جهانی زن در میانۀ بحران و عقبگرد تاریخی

اعلامیۀ سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان به پیشواز هشتم مارچ، روز…

نه به جنگ، نه به استبداد؛ راه ما رهایی اجتماعی…

اعلامیه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان در مورد جنگ امریکا-اسرائیل با…

زردشت نیچه؛ پیشگویی تراژدی ایرانی؟

Friedrich Nietzsche (1844-1900) آرام بختیاری تراژدی ایران، یا شیعه ایرانی، از زبان…

جنگ با ایران؛ معادله برنده و بازنده در ترازوی ژئوپلیتیک

نویسنده: مهرالدین مشید تهران خشمگین در نبرد برای بقا این نوشته با…

کوتاه خاطره هایی از مسکو

(کمیته سرتاسری سازمان دموکراتیک جوانان افغانستان، فستیوال جهانی جوانان و…

اعلامیه در محکومیت جنگ ارتجاعی میان پاکستان و افغانستان

سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان جنگ و صف‌آرایی نظامی میان قدرت…

بوی ریا 

برسد کاش به تو یار چو پیغام کنم  وصفی از لعل…

               کاروان وحدت 

بر خیز تا هم آ ییم ، با  کاروان وحدت  جا…

دوست دارم این وطن را !

امروز زمان آن فرارسیده است که مردم افغانستان یک‌صدا بگویند…

زبرځواکونه څنګه په نورو هېوادونو خپل نفوذ ساتي؟

ليکنه: حميدالله بسيا په ساده ډول زبرځواک  يا سوپر پاور  Superpower…

افغانستان در مدار واگرایی؛ تراژیدی‌های اجتماعی، سیاسی و رسانه‌ای

نویسنده: مهرالدین مشید با ادعا های فراتر از « پنج چاریک»…

آیا طالبان دروغ می گویند یا وزارت خارجه ی روسیه؟ …

  نوشته ی : اسماعیل فروغی       بتاریخ بیست و سوم…

د سعوديانو او تر دوی بر لاسونه هم بيا د…

عبدالصمد ازهر                 …

چهل و یکمین سالگرد وفات مولانا داکتر استاد محمد سعید…

روز پنجشنبه مورخ « هفت حوت سال ۱۴۰۴ هجری شمسی…

«
»

انتقاد گسترده رسانه های چین از عملکرد دولت ترکیه شدت یافت

تنش در روابط آنکارا – پکن

رسانه های گروهی چین در پی اعتراضات ضد چینی اخیر در ترکیه، موج جدیدی از انتقادها و حملات خود را متوجه دولت آنکارا کرده اند.

در شرایطی که روابط پکن – آنکارا، همچنان در سایه حمایت های ترکیه از اویغورهای استان «سین کیانگ» چین تیره است، مناسبات دوجانبه پس از اعتراضات هفته گذشته در ترکیه پسرفت های شدیدی را تجربه کرده است.

هفته گذشته پس از آنکه اعتراضات ضد چینی در ترکیه با آتش زدن یک رستوران های چینی و ضرب و جرح چینی ها و تجمع در برابر سرکنسولگری این کشور در استانبول به اوج رسید، وزارت خارجه چین این اقدام را به شدت مورد انتقاد قرار داد.

در پی این وضعیت سفارت چین در ترکیه نیز از چینی ها خواست که نسبت به سفرهای گردشگری به ترکیه هوشیارتر باشند تا از سوی معترضان خیابانی مورد آذار و اذیت قرار نگیرند.

این اختلافات که همچنان به روند خود ادامه می دهد و روابط دو کشور را دستخوش بحرانی جدی کرده، از سوی رسانه های چینی وارد مرحله جدیدی شده است.

این رسانه ها که از هفته گذشته همچنان نوک تیز انتقادهای خود را متوجه موج به راه افتاده ضد چینی در ترکیه کرده بودند، طی روزهای اخیر نیز بخش قابل توجهی از مقالات و مطالب خود را به انتقاد از عملکرد و کوتاهی دولت ترکیه در این رابطه اختصاص داده اند.

خبرگزاری شین هوا، روز جمعه در گزارشی هشدار داده است که ترکیه در این شرایط بیشتر از طرف دیگر متضرر خواهد شد.

این گزارش می افزاید که دامن زدن به اختلافات دو کشور با برپایی چنین اعتراضاتی منافعی برای آنکارا نخواهد داشت.

در همین حال شین هوا تاکید کرده است که سیاست های دولت فعلی ترکیه شکست خورده و این کشور به دلیل ناکامی در سیاست های منطقه ای خود به دنبال منحرف کردن اذهان عمومی است.

تارنمای دولتی «چاینا ارگ» پا را از این فراتر گذاشته و هشدار داده که «ترکیه نمی تواند در مقابل اعتراضات ضد چینی ساکت باشد».

این سایت چینی افزوده است که ترک ها حق ندارند روابط دوجانبه را گروگان سیاست های خود قرار داده و با دست روی دست گذاشتن، نظاره گر این وضعیت باشند.

تارنمای چینی از اینکه اعتراضات از 13 تیرماه جاری شدت گرفته ابراز نگرانی کرده و آورده است: خیلی عجیب است که این قضایا با شورش های شش سال پیش استان «سین کیانگ» در شمال غرب چین در چنین روزی مصادف شده است.

در آن شورش ها شماری از اویغورها با پلیس چین درگیر شدند که بر اثر آن 197 نفر در یک روز کشته شدند.

همین موضوع نخستین دور تیرگی روابط دو کشور را در پنج سال پیش رقم زد؛ زمانی که «رجب طیب اردوغان» نخست وزیر وقت ترکیه خشونت های قومی در ناحیه «سین کیانگ» چین را محکوم کرد و آن را نوعی «نسل کشی» نامید.

چاینا ارگ در ادامه تاکید کرد که به نظر می رسد اعتراضات ضد چینی در ترکیه با گزارش های غربی ها در خصوص محدودیت ها برای مسلمانان اویغور در منطقه خودمختار سین کیانگ چین تشدید شده است.

شماری از روزنامه های غربی پیشتر گزارش کرده بودند که دولت چین آزادی روزه داران را در مناطق مسلمان نشین بخصوص در استان یاد شده، محدود کرده است.

روزنامه گلوبال تایمز، یکی دیگر از روزنامه های چین به دولت ترکیه تاخته و آورده است: مشکلات داخلی آنکارا به اوج خود رسیده است. این کشور برای منحرف کردن اذهان عمومی در تلاش است تا به اعتراضات ضد چینی دامن بزند و توجه افکار عمومی دنیا را از اصل ماجرا دور سازد.

این گزارش خاطر نشان می سازد که ترک ها نباید اجازه بدهند چنین شرایطی در آن کشور شکل بگیرد. این موضوع با روند بهبود مناسبات همخوانی ندارد.

چینی ها به شدت نگران حمایت های ترکیه از اویغورها هستند و هراس دارند این حمایت ها باعث تقویت جنبش های استقلال طلبانه در شمال غرب چین شود.

چین «سین کیانگ» را بخش لاینفک خود می داند و به شدت با استقلال طلبی و جدایی طلبی در این منطقه مخالفت می ورزد.

منطقه خودمختار «سین کیانگ» در شمال غرب چین، عمدتا یک منطقه مسلمان نشین است که قومیت اصلی آن را اویغورها تشکیل می دهند که زبان آنها شبیه زبان ترکی است. آمارها حاکی است نزدیک به هشت میلیون و 300 هزار نفر اویغور در این استان سکونت دارند.