سرمایه‌داری لیبرال و واکنش سوسیال‌دموکراسی

نور محمد غفوری تقابل، اصلاح یا همزیستی انتقادی؟ مقدمه سرمایه‌داری لیبرال به‌عنوان نظام…

             تشدید تنش تهران و واشنگتن؛ پس‌لرزه‌های منطقه‌ای آن

نویسنده: مهرالدین مشید سرنوشت دیکتاتوری‌های دینی؛ آزمون بقا برای اخوندیسم و…

دربارۀ «اصولنامۀ جزایی محاکم» اداره طالبان

اعلامیۀ انجمن سراسری حقوق؜دانان افغانستان بنام خداوند حق و عدالت انجمن سراسری…

هر که را مشکلی است!

امین الله مفکر امینی          2026-30-01 ! هر که را مشکلی باشد ناچار…

آ.و. لوناچارسکی

برگردان. رحیم کاکایی و.گ. بلینسکی پیشگفتار مترجم درباره ویساریون بلینسکی نویسنده، منتقد…

برهنه گویی و عریان سالاری؛ سیاستِ بی‌پرده و حاکمیتِ بی‌نقاب

نویسنده: مهرالدین مشید تحلیلی از زوال مشروعیت و فروپاشی پوشش های…

لیبرال کپیټالیزم: تاریخي شالید، بنسټونه او علمي نقد

نور محمد غفوری لنډیز  لیبراله سرمایه‌داري یا (لیبراله پانګوالي) يا (لیبرال کپیټالزم)…

همراه جمیله، وداع با گلزری!

Aitmatow, Tschingis) 20081928- ) آرام بختیاری سوسیالیسم، دیالکتیک وحدت خلقها شد. چنگیز آیتماتف،…

کیست ژورنالیست ؟

هرکی مایک در اختیارش بود ژورنالیست نیستیا  به یک رسانه …

مخاطب خاص نیست!

این سخن، با آنانی‌ست که روزی از شیر و قیماق…

نظریات قوم‌گرایانه و راسیستی مردود است!

نویسنده: نور محمد غفوری ۱. مقدمه مقالهٔ حاضر با عنوان «نظریات قوم‌گرایانه و…

       اصولنامه ی جزایی طالبان خیلی نفرت انگیزو ضد اسلامیست 

       نوشته ی : فروغی        پس ازنشروتطبیق احکام سختگیرانه و نفرت انگیز…

وفاداری به آرمان‌ها و رسالت نجات وطن

وفاداری به آرمان‌ها و رسالت نجات وطن پس از فروپاشی حکومتی…

شصت و یکمین سالگرد با افتخار حزب ما خجسته باد

رفقاى گرامى از نام سازمان حزبى ما در ايالات متحده امريكا به…

مرکه

له ښاغلي (عبدالملک پرهیز) سره د نړېوال ادبي ښوونځی اکسپرسیونیسم…

سرمایه‌داری در لبهٔ شکست؛ اقتصاد بحران‌زده و سیاست مشت‌آهنین

نویسنده: مهرالدین مشید بحران های ساختاری نظام سرمایه داری و ظهور…

سوسیال دموکراسی؛ تمایز مفهومی، تجربهٔ تاریخی و امکان بومی‌سازی در…

نور محمد غفوری مقالهٔ را تحت عنوان (چرا نهضت جدید سوسیال‌دموکراسی…

الگوریتم څه شی دی، څه وخت، چیرته او څنګه را…

نور محمد غفوري الگوریتم د ستونزې د حل لپاره د منظمو،…

د گوند کالیزه په مناسبت‎

پتمنو خویندو او ملگرو د افغانستان دخلق دموکراتیک گوند د…

بوی نفت و خون 

رسول پویان  ز خون سرخ بشر دست ظلم گلگون است  زطرف جیحـون وکارون تا امازون است  خـدا نظـاره گـر قـتل نظـم و قـانـون است  ز بیم جنگ و تجاوز بشر جگرخون است  شرار…

«
»

اغراق در بیان موقعیت جغرافیایی افغانستان

برخی تحلیلگران قراردادی در شبکه های تلویزیونی در باب موقعیت جغرافیایی افغانستان آنقدر غلو می‌کنند که از لحاظ عملی و دیدگاه سیاست جهانی و منطقوی مطلقیت نظر شان دور از برخی حقایق میباشد .

این واقعیت است که سرزمین کوهستانی و محاط به خشکه افغانستان در موقعیت همسرحدی با شش کشور همسایه با داشتن ذخایر تریلیونها دالری زیر زمینی و چهار راه بودن برای انتقالات ترانسپورتی از اهمیت ویژه برخوردار است .

اما خوش فهمی اغراق آمیز درین مورد که گفته می‌شود، جهان به افغانستان احتیاج دارد و این احتیاج جبری کشور را بدون رعایت موازین پذیرفته شده جهانی به جایگاه لازم یک دولت قانونی می‌رساند چندان معقول نمی‌باشد.

کشورهایکه در تعین سرنوشت جهانی و‌منطقوی موثر اند تنها از لحاظ اهمیت جغرافیای سیاسی نه که از زاویه رقابت‌های راهکاری و راهبردی متکی به منافع شان به آن می‌نگرند . چنین حالت در بازی بزرگ‌ قرن نزده و جنگ سرد قرن بیست نیز وجود داشت و از عوامل اشغال و لشکرکشی گردید.

در رقابت جاری سه عامل از سه دیدگاه افغانستان را مورد توجه درآورده است :

۱– عامل اقتصادی .

۲– عامل فعالیت‌های استخباراتی و تخریبی .

۳– تشوشات ناشی از مبدل شدن کشور به باشگاه تروریستان .

این عوامل سبب نمی‌گردد که جهان محتاج به افغانستان باشد بلکه باعث رقابت منفی که حاصل آن جز به زانو افتیدن کشور چیز دیگر نمی‌باشد .طی نیم قرن اخیر کشور به چنین مصیبت مبتلا گردیده است .

سرزمینی که به بحر راه ندارد ، کوهستانی و صعب‌العبور است ، در منابع عمده آبی آن همسایگان خودرا شریک می‌دانند، نیم قرن جنگ و تخریب و ویرانی را دیده باشد ، کادر و پرسنل علمی. وفنی ان فرار کرده و هنوز هم رو به فرار باشد جهان محتاج آن نیست ، خود محتاج به جهان میباشد . نخوت شکست بیگانگان نمی‌تواند چنین کشور فقیر را از شوره زار های باقیمانده جنگ بیرون کند ، آزادی که پشتوانه اقتصادی خود کفا و استراتژی باز سازی بعد از جنگ را نداشته باشد عامل تامین ثبات و تحکیم مبادی دولتداری خوب شده نمی‌تواند بخصوص که همسایه بدی چون پاکستان بحیث زخم ناسور در کنار ان باشد ، تنها بندش سرحدات پاکستان بروی تجارت کشور نشان می‌دهد که ما محتاجیم نه همسایه ها و جهان به ما . همچنان اگر ورود هفته وار چهل ملیون دالر قطع شود باز دیده می‌شود که محتاجی کاذب جهان چه روزی بحال مالی این کشور می آورد.

چسبیدن به جمله قالب بندی شده مربوط به موقعیت جغرافیایی ، استراتژی سیاسی قرار گرفتن در جمله ۱۹۵ کشور جهان ، کار رفع وضعیت نا به سامان اقتصادی و خطرات زمینه یابی تداوم تحرکات ضد امنیتی رقبای چین و همسایگان شمالی که منظور آن ایجاد بی ثباتی در چین و روسیه میباشد را به بیراهه می‌برد و سال‌های دیگر همان بازی های تکراری به تکرار گرفته می‌شود( سفرهای هیئت‌ روسیه زیر نام توسعه همکاری های اقتصادی مبین این واقعیت است .)

افغانستان به جهان محتاج همکاری های اقتصادی ، تربیت کادر و پرسونل علمی و فنی ، برسمیت شناسی ، مبارزه مشترک با تروریسم ، حسن همجواری با همسایگان و روابط نیک با جهان میباشد . برای رفع این ضرورت‌ها ی استراتژیک بزرگ منشی و هوابندی توهم آمیز، تکبر و غرور راهگشا نمی‌باشد . ” از غرور وهم باید اندکی بالا گذشت ” .