آیا هوش مصنوعی مسلمان است؟

عثمان نجیب من یادداشتی از یک پیش‌بینی هراس انداز در مورد…

خالق  “ قرارداد اجتماعی ” را گرامی میداریم 

میرعبدالواحد سادات  1 تتبع و نگارش از :  میر عبدالواحد سادات  دوم جولای مصادف به دوصدو چهل و هفتمین سال وفات یکی از تاثیر گزار ترین نمایندگان  عصرروشنگری اروپا و برجسته ترین نقاد آن عصر ژان ژاک روسو  است .  اندیشمندی که…

نه یک پیروزی دیپلوماتیک؛ بلکه یک اشتباه استراتژیک در هندسه‌…

نویسنده: مهرالدین مشید                              به رسمیت شناسی طالبان از سوی روسیه و…

اخراج بی رویه ی مهاجران افغان از ایران

  نوشته ی :اسماعیل فروغی       این روزها خبراخراج دسته جمعی و گسترده…

شناخت روسیه از طالبان

با خانه نشینی و بیکاری که چشم و گوش با…

داد خواهی بخاطر حق و حقوق افغانان مظلوم و داعیه…

بنام خداوند حق و عدالت مهاجرت افغانان که درطی نیم قرن…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

سیاست فاشیستی اخراج افغانها باید فورا متوقف شود!

هیچ انسانی غیر قانونی نیست! جمهوری اسلامی در پی شکست مفتضحانه…

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز!!

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز،…

حکومت آخوندی ایران جنایت کربلای قرن را رقم زد، یزیدان…

محمدعثمان نجیب ایران در گرمای سوزان، زمین را زیر پای هم‌وطنان…

حیات بشری را آتش فشان خاموشی به شدت تهدید میکند

نویسنده:مهرالدین مشید جهان در معرض توفانی فراتر از جنگ سوم  این پرسش…

دومین بار طی طریق در تعامل گذری انسان با هوش…

*محمدعثمان نجیب، بنیاد‌گذار مکتب دینی فلسفی من بیش‌از این نه…

درک لنینی از دموکراسی: نگاهی از سده 21

ترجمه. رحیم کاکایی یرومنکو ولادیمیر ایوانوویچ دکترعلوم فلسفه، مشاور رئیس مجلس قانونگذاری…

افغانستان در سایۀ رقابت‌های ژئوپولیتیکی جهانی ناشی از جنگ اسرائیل…

مقدمه تنش‌های دراز ‌مدت میان ایالات متحده آمریکا، اسرائیل و جمهوری…

فیلسوف آس و پاس،- مدافع مالکیت خصوصی!

max stirner (1806-1856) آرام بختیاری ماکس اشتیرنر، آغاز آنارشیسم فردگرایانه. ماکس اشتیرنر(1856-1806.م) آلمانی،…

افغانستان- آموزشگاهی خونین برای ایران و همسایگان 

سلیمان کبیر نوری در این مقاله می‌خوانید: چکیده نئولیبرالیسم و استعمار؛ تجربه‌ای عینی افغانستان؛…

جنگ های جیوپولیتیک جدید و افغانستان تحت حاکمیت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید از بازگشت تروریسم تا تقابل قدرت های بزرگ در…

سید جمال الدین افغان

 فیلسوف ،دانشمند بنیانگذار نهضت فکری وجنبش آزادی  خواهی افغانستان ،اساسگذار  اتحاد اسلامی ومبارز…

  به آرمان وطن

بیا برویم کشور تا بان را بسا زیم  خا نه ی…

نوستالوژی و جاذبه های فکری و اعتقادی 

نویسنده: مهرالدین مشید نوستالوژی و گذشته گرایی های فکری و اعتقادی زمانیکه…

«
»

    ادبیات ، رمانتیک جهانگردی یا ماجراجویی استعماری

Karl May 1842 – 1912

نصرت شاد 

                         کارل مای ، نویسنده جوانان پیش از جنگ .

کارل مای ( 1912 – 1842 ) پرخواننده ترین نویسنده جوانان در آلمان تا سال 1945، خالق رمانهای ماجراجویانه سفرنامه ای هیجان برانگیز است . در آثار او غیر از تمایلات صلح جویانه و ضد امپریالیستی ،علایق هومانیستی و گاهی هم انسان ستیزانه نیز مشاهده میشوند . او گرچه شغل معلمی آموخته بود ولی حدود 8 سال از عمر خود را بجرم دزدی و جعل اسناد و حیله وفریب در زندانهای دولت پرویس در آلمان گذراند .وی از خانواده ای فقیر و پر بچه برخاسته بود و چند نسل از اجداش کارگر رشته ریسندگی و بافندگی بودند .

یکی از انتقادهای وارد بر او اینست که در زمان استعمار غرب در خاورمیانه و آمریکای شمالی، او برتری پیشرفت صنعتی و فرهنگ مسیحی را بر فرهنگهای کشورهای جهان سوم آنزمان توجیح میکند . امروزه او را یکی از موفق ترین داستانسرایان آلمانی بشمار می آورند . او حتی امروزه خوانندگان بیشماری مخصوصا میان جوانان دارد .

کارل مای در یک کتابخانه دولتی در محل کارش با رمانهای سرگرم کننده قرن 18 و قرن 19 آشنا شد و بعدها این آثار را ” ثروت زندگی “نامید ، چون برای او جهان رمان ، واقعیت شده بود . وی بعدها در مصاحبه ای گفته بود ” بر اثر مطالعه زیاد رمان در نوجوانی ، جهان برای من رمان و رمان برای من جهان شده بودند ” .

منقدین ادبی مراحل نویسندگی کارل مای را به 4 مرحله تقسیم میکنند . یکم ، داستانها و نوولهای آغازین ، دوم ، رمان های جنجال برانگیز ، سوم ، داستانها و سفرنامه های جوانان ، چهارم ، آثار سنبلیک و استعاره ای پایانی . او آثار پایانی خود را اتوبیوگرافیک و ادامه مرحله استعاره ای ادبیات سفرنامه ای و ماجراجویانه خود میدانست .

در نقطه عطف عبور از قرن 19 به قرن بیست و بعد از مشهوریت عظیم ادبی کارل مای، بعضی از رسانه های غرض ورز کوشیدند تا زندگی خصوصی نویسنده را زیر ذره بین ببرند و ادعا کنند که او مادرزاد و از نظر ژنتیک آدمیست خلافکار و مجرم چون در آثارش نیز به لاف زنی و اغراق میپردازد و جهانی رمانتیک و غیرواقعی در باره کشورهای خارجی به خورد جوانان میدهد .

قهرمانان غالب آثار کارل مای دارای صفاتی مانند غرور و جرئت و فداکاری و صداقت و وفا هستند و در لحظه مرگ به مسیحیت روی می آورند . در رمانهای پیرامون سرخ پوستان آمریکا نیز آنان در یک زندگی مسالمت آمیز و دوستی با مهاجران سفید پوست زندگی میکنند و اغلب بین شان روابط عمیق رفاقت و همبستگی و کمک متقابل وجود دارد . در آثار او طبیعت کشورهای خاورمیانه و امریکا بصورتی زیبا و رمانتیک توصیف میشود .

کارل مای در جواب منقدین اش گفته بود ” موضوع من مشکل بشریت در فرد است . انسان یک درام است و نه یک فرد مجزا . در سرزمین انسانهای نجیب و باشرف، انسان در صلح ابدی خواهد زیست و مکتب درد و رنج پایان خواهد یافت .” امروزه داستانهای مسافرتی کارل مای به کشورهای خاور میانه را موفق ترین آثار سرگرم کننده ادبیات آلمانی بشمار می آورند . در مرکز غالب داستانهایش انسانهای اخلاقی و بدون عیب قرار دارند . او خالق داستانهای سرگرم کننده هیجان برانگیز و جنجالی برای جوانان و نوجوانان است .

کارل مای در باره کوه و صحرا و کویرهای کشورهای خاورمیانه یک مجموعه اثر 6 جلدی نوشت . بعضی از رمانهای اینگونه مجموعه عنوانهای فارسی و ایرانی دارند . در بعضی دیگر از آثارش او در باره غرب و طبیعت وحشی قاره امریکا در دهه 1860 مینویسد . در رمان چند جلدی سرخپوستی ” وینه تو ” او دوستی عمیق میان یک سفید پوست مهاجر اروپایی و رئیس یک ایل سرخپوستی در امریکا را توصیف میکند . در دهه 1960 رمانهای رئالیستی سرخپوستان وینه تو بصورت فیلم درآمد . کارل مای خالق داستانهای روستایی نیز است . سالها رمانهایش پرفروش ترین کتابها در تاریخ ادبیات آلمان بودند . غالب رمانهای او نزد جوانان به چاپهای میلیونی رسیدند .

کارل مای سالها از نام مستعار هوهنتال استفاده کرد . او در جوانی معلم و روزنامه نگار بود . وی در کودکی تا سن 5 سالگی کور و نابینا بود . و در جوانی موقع ترک خانه برای والدینش یاد داشتی از خود بجا گذاشت که در آن نوشته بود ” اینقدر بر اثر کار انگشتان تان را خونین نکنید . من میروم تا کمکی بیاورم ” . او بعد از اینکه در سال 1874 از زندان آزاد شد در سال 1875 شروع بکار نویسندگی برای یک روزنامه ولایتی نمود . بعد از مرگ بیاد و بنام کارل مای موزه سرخ پوستان را در شرق آلمان در شهر رادبویل افتتاح کردند که مرتب مورد بازدید کودکان و بزرگسالان قرار میگیرد

     از جمله آثار او –  تا عمق اردستان ، رمان ونی تو ، اردستان و چینستان ، از میان کویر ، گنج در دریاچه نقره ، در سرزمین گرگهای نقره ای ، صلح روی کره زمین ، سفر به شرق ، مجموعه داستانهای سفرنامه ای ، شور هند پیر ،و شیطان و ایشاروک  هستند . مجموعه آثار 70 جلدی او در سال 1961 منشر شد .

آرنو شمیت آثار نوشته شده او در طول 60 سال را اوج عالی ادبیات آلمانی نامید . قهرمانان آثار او معمولا آدمهای ساده و صادق و عادلی هستند که حامی تهیدستان و ناجی بی گناهان هستند . محل اتفاق داستان معمولا در کشورهایی مانند ترکیه و ایران و کشورهای عربی یا در غرب قاره امریکا است . مشهورترین قهرمانان آثار او در شرق،” قره بن نامزی” و در غرب،” شاترهند مشت زن پیر” نام دارند . قهرمانان آثاراو معمولا خصوصیات اسطوره ای- افسانه ای دارند که به آزادی اسیرشدگان می پردازند .

رمانهای کارل مای غیر از ساختار عالی دارای هیجانات بیرونی نیز هستند گرچه افراد از نظر خصوصی به صفات سیاه و سفید یا خوب و بد تقسیم میشوند . آرنو شمیت مدعی است که غالب رمانهای او مبلغ یک ارزش مذهبی استعاره ای هستند . هنر عظیم کارل مای در آنجاست که گرچه او آنزمان به خارج سفر ننموده بود ولی در داستانهایش بصورت خالق العاده ای به شرح و توصیف طبیعت و جامعه و مردم کشورهای خارجی میپردازد که خواننده و منتقدین ادبی را شگفت زده نمود . کارل مای در پایان عمر سفری به خاورمیانه و در سال 1908 سفری به امریکا نمود و با سرخپوستان در آنجا تماس برقرار کرد و مورد استقبال آنان قرار گرفت .

                    ————————————————————–

اگر امکان دارد لطفن مقاله را همراه عکسی از کارل مای درج کنید .

Nushad@web.de