از روایت سازی تا مهندسی نفوذ و تاثیر گذاری بر…

 نویسنده: مهرالدین مشید     سفید سازی، معامله و مهار؛ الگوهای نوین تعامل…

د ارواښاد سمیع الدین « افغاني » د پنځم تلین…

نن  د ارواښاد  سمیع الدین « افغاني »  چې  د…

از نیم قرن دست آلودگی بیگانگان

باید درس عبرت گرفت ! افغانستان در جغرافیای موجود جهان از…

به پیشواز شب یلدا

دوباره نوبت دیدار یلداست شب برف است و یخبندان و سرماست دگر…

فیثاغورث

نوموړی د نړۍ تر ټولو لوی فیلسوف او ریاضي پوه…

آنارشیسم؛ نوستالژی اتوپی است

Anarchism.  آرام بختیاری ناکجاآباد مدینه فاضله، شوق دیدار بهشت زمینی بود.   واژه یونانی…

ایستاده گی طالبان در برابر جریان شکست ناپذیری تاریخ

نویسنده: مهرالدین مشید فرهنگ تسامح گرای خراسان تاریخی و ستیزه جویی…

علم او ټکنالوژي؛ د رښتینې خپلواکۍ محور

په اوسني عصر کې د نړۍ بڼه په بشپړه توګه…

تله‌ی «شرِ کوچک‌تر»؛ چرا نباید بد را در برابر بدتر…

هانا آرنت، فیلسوفی که عمر خود را صرف مطالعه ریشه‌های…

هستی، انسان و عدم 

رسول پویان  عمری گذشت در خم و پیچ مدام هیچ  بـودن نـدیده مانـدن کس در دوام هیچ  جاه و جلال و قـدرت آدم فـسـانه بود  ابحـاری در سـراب تخیّـل تمــام هیچ  زور…

            ائتلاف های شکننده و شجره نامۀ سیاه سیاستگران افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید تغییر ناپذیری طالبان و ناتاثیر گذاری مخالفان اعتماد…

             خواب ظلمانی

خفتگا ن رویا ی  یک  آرا مش ا ند  همچوکشتی بسته…

      نسبت ونسبیت 

نسبت بیان منسوب ومربوط ،ربط وتعلق وبا مفاهیم تناسب ،متناسب…

این هم بیاد تاریخ بماند

قومگرایی و ائتلاف ها بر بنیاد قومیت حلال مشکل افغانستان نیست! گرایش…

چرا اخلاق در همه‌ عرصه‌های زنده‌گی میان بیش‌ترین بشرِ قرنِ…

اخلاق‌نگری به سیاست‌مدارانِ بد اخلاق: مورد ترامپ محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مکتب-دینی فلسفی من…

برابری حقوی + استعداد ذاتی = شایسته سالاری...!

انسان ها٬ نظر به توانایی های ذاتی برابر آفریده نشده اند.…

مرغ رویا  

رسول پویان  مسوزان بال پـرواز پرستـوهـای زیبا را   میفگـن در قفسهای طلایی…

تعامل که انزوا؟

نور محمد غفوري په نړیوالو اړیکو کې د هېوادونو برخلیک د…

از کابل تا دیاسپورا؛ روایتی از هفت خوان رنج های…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ در گره گاۀ تروریسم و مردم این…

هویت و عوامل تعیین‌کننده آن: بررسی علمی و تحقیقاتی

نور محمد غفوری خلاصه هویت یکی از مفاهیم بنیادین علوم اجتماعی و…

«
»

آوایی در ژنو ؟

علیرضا آوایی وزیر دادگستری حکومت اسلامی ایران ، که با مشارکت در اعدام مخالفان حکومت ایران در دهه ۱۳۶۰ شناخته شده است و در سال ۱۳۹۰، همراه ۲۸ مقام دیگرایران در فهرست تحریم‌های اتحادیه اروپا قرار گرفت دیروز در ژنو فرش سرخ برایش پهن کردند . عده ای از حاضران هنگام سخنرانی آوایی جلسه را ترک کردند و من فقط سوال کردم از خودم ، اصلا چرا قاتلی را راهش میدهند ؟ که بعد مجبور به نمایش مسخره ترک سالن شوند ؟


سوال را دادم گوگول و جواب خواستم که چرا برای یک قاتل حرفه ای راه باز میکنند و قاتل با پروریی راجع به حقوق بشر سخنرانی میکند ؟
گوگل جواب داد : سخنرانی یک قاتل درسازمان ملل عجیب و جدید نیست . بی پرنسیبی بورژوازی یک اصل پایه ای درمعامله و بیزینس است . پای منافعش باشد بشر و پدر و مادر و فرزند هم نمیشناسد فقط آوایی و هیتلر میشناسد . بورژوازی تمام پرنسیبش درمنافع خودش گره خورده است . اینها همه از یک جنس هستند آوایی و ترامپ و روسیه و اروپا … فقط سر سهم بیشتر اختلاف دارند .

پیشنهاد برپایی نظام سلطنت را در حاشیه اخبار داشتیم…باتوجه به شعارهای مردم ،صدای«فراخوان رفراندوم»تنها درهمصدائی وهمکاری با رضاپهلوی می تواندبه بانگی بلند بدَل گرد وخواستِ مشروع ملّت ایران را درمجامع بین المللی طرح وتثبیت نماید….

من شخصا با بازماندگان و شیفتگان نظام سلطنت نه پسر خاله هستم و نه دشمن …


نظر به اینکه در شرایط فعلی سلطنت طلبان عاشق ، هدفشان اصلی شان ابقاء سلطنت است . نظر به اینکه تاریخچه نظام سیاسی سلطنت در ایران با بقیه دنیا فرق میکند ، ولی توی گوش عاشقان سلطنت نمیرود که نظام پادشاهی پارلمانی اساسا نیازی به کودتا ندارد. از قدیم جامعه وروشنفکر ایرانی کالیبر لازم را نداشت تا از تلفیق سلطنت و پارلمان معجون خودش را بسازد ، کودتای رضا خان چراغ اول بود و حکایت ادامه دار شد . نظر به اینکه همین تفاوت یعنی شاه دموکرات و سمبلیک و تشریفاتی و ….در تاریخ سیاسی ایران تجربه نشده و وجود نداشته است پس ابقاء آن هم بی معنی است و اساسا نظام پادشاهی در ایران چیزی جز چماق و سرکوب و ساواک و زندان و کودتا.. یادآور خاطراتی دیگر نیست .


پیشنهاد میکنم برای داشتن یک شاه دموکرات و سمبلیک … که هواداران نظام سلطنتی را هم راضی کند یک شاه باسواد و سمبلیک و دموکرات از اسکاندیناوی برای ایران قرض کنیم . در اسکاندیناوی و کلا تمام دنیا پس از ایجاد نظام پارلمانی وظایف پادشاه فقط نمایشی و تشریفاتی شد . فراگیری و خواندن تاریخ سیاسی پادشاهی اسکاندیناوی را به شیفتگان سلطنت پیشنهاد میکنم . شاید بالاخره روزی متوجل شوند که نظام سیاسی سلطنت در ایران با هیچ جای دنیا قابل قیاس نیست.

بدنبال تحولات سریع اجتماعی و سیاسی در عربستان ، طرح عضویت زنان در ارتش مطرح شد . ملک سلمان پادشاه عربستان همزمان فرماندهان بلند پایه ارتش از جمله فرماندهان نیروی زمینی و هوایی ….. را که در روند تحولات اجتماعی مانع محسوب میشوند از کار برکنار کرد.


حکومت اسلامی ایران هنوز مشغول چرتکه انداختن و پرت کردن زنان از روی سکوها در خیابان است ، حاکمان فعلی که در آستانه صد سالگی هستند ، هنوز در همان فضای 100 سال پیش با خودشان نجوا میکنند که مگه میشه ؟ بله که میشه ، یعنی باید بشه ، مثل حکایت تکاملی اولین آمیب که به همین جا رسید و ادامه داستان …. این را ذهن 100 ساله سرکه ای نمیتواند درک و هضم کند.


درحکومت ولایت فقیه روند تحولات سیاسی و اجتماعی وموانع پیش رو اساسا قابل مقایسه با عربستان نیست . درعربستان جامعه نمیخواهد یا عجله ندارد ولی سیستم عجله دارد و میتواند . ولی در ایران جامعه میخواهد و سیستم ولایت فقیه نمیتواند . شخص خامنه ای یا خیلی پرت است مثل شاه سابق ایران که به طور واقعی خبری از جامعه نداشت و یا همه چیز را میداند ولی سیستم در این چهل سال به شکلی درآمده که امکان دست بردن در ساختار آن مثل عربستان وجود ندارد …. ولی در هرشکلی انجام تحولات سیاسی و اجتماعی برای سیستم ولایت فقیه حاکم یک انتخاب نیست یک باید است . فعلا موضوع پایان حصر و اپوزسیون شدن احمدی نژاد ، دعوای مخملباف و رضا پهلوی و وساطت نوری زاد … را در آب نمک دنبال کنید .


چند چهره سیاسی اصلاح طلب داخل ایران هم نوشته بودند از سفره انقلاب فقط جمع کردن سفره و ظرفشویی به ما رسید ؟


28.02.2018
اسماعیل هوشیار