آویزان نوری

بانو "آویزان نوری" (به کُردی: ئاواێزان نوری)، شاعر و نویسنده‌ی…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

چه بازی دردناک با سرنوشت انسان 

نویسنده: مهرالدین مشید  قدرت ابزاری برای رهایی انسان، نه ابزاری برای…

آیا هوش مصنوعی مسلمان است؟

عثمان نجیب من یادداشتی از یک پیش‌بینی هراس انداز در مورد…

خالق  “ قرارداد اجتماعی ” را گرامی میداریم 

میرعبدالواحد سادات  1 تتبع و نگارش از :  میر عبدالواحد سادات  دوم جولای مصادف به دوصدو چهل و هفتمین سال وفات یکی از تاثیر گزار ترین نمایندگان  عصرروشنگری اروپا و برجسته ترین نقاد آن عصر ژان ژاک روسو  است .  اندیشمندی که…

نه یک پیروزی دیپلوماتیک؛ بلکه یک اشتباه استراتژیک در هندسه‌…

نویسنده: مهرالدین مشید                              به رسمیت شناسی طالبان از سوی روسیه و…

اخراج بی رویه ی مهاجران افغان از ایران

  نوشته ی :اسماعیل فروغی       این روزها خبراخراج دسته جمعی و گسترده…

شناخت روسیه از طالبان

با خانه نشینی و بیکاری که چشم و گوش با…

داد خواهی بخاطر حق و حقوق افغانان مظلوم و داعیه…

بنام خداوند حق و عدالت مهاجرت افغانان که درطی نیم قرن…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

سیاست فاشیستی اخراج افغانها باید فورا متوقف شود!

هیچ انسانی غیر قانونی نیست! جمهوری اسلامی در پی شکست مفتضحانه…

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز!!

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز،…

حکومت آخوندی ایران جنایت کربلای قرن را رقم زد، یزیدان…

محمدعثمان نجیب ایران در گرمای سوزان، زمین را زیر پای هم‌وطنان…

حیات بشری را آتش فشان خاموشی به شدت تهدید میکند

نویسنده:مهرالدین مشید جهان در معرض توفانی فراتر از جنگ سوم  این پرسش…

دومین بار طی طریق در تعامل گذری انسان با هوش…

*محمدعثمان نجیب، بنیاد‌گذار مکتب دینی فلسفی من بیش‌از این نه…

درک لنینی از دموکراسی: نگاهی از سده 21

ترجمه. رحیم کاکایی یرومنکو ولادیمیر ایوانوویچ دکترعلوم فلسفه، مشاور رئیس مجلس قانونگذاری…

افغانستان در سایۀ رقابت‌های ژئوپولیتیکی جهانی ناشی از جنگ اسرائیل…

مقدمه تنش‌های دراز ‌مدت میان ایالات متحده آمریکا، اسرائیل و جمهوری…

فیلسوف آس و پاس،- مدافع مالکیت خصوصی!

max stirner (1806-1856) آرام بختیاری ماکس اشتیرنر، آغاز آنارشیسم فردگرایانه. ماکس اشتیرنر(1856-1806.م) آلمانی،…

افغانستان- آموزشگاهی خونین برای ایران و همسایگان 

سلیمان کبیر نوری در این مقاله می‌خوانید: چکیده نئولیبرالیسم و استعمار؛ تجربه‌ای عینی افغانستان؛…

جنگ های جیوپولیتیک جدید و افغانستان تحت حاکمیت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید از بازگشت تروریسم تا تقابل قدرت های بزرگ در…

«
»

آمریکا از ۲ سال پیش افغانستان را تحویل طالبان داده بود

گفت‌وگو با لطف‌الله میثمی‌

برگرفته از : پایگاه خبری جماران، ۳۰ شهریور ۱۴۰۰

آنچه در این ماجرا نمایان شد این بود که آمریکا نمی‌تواند با بنیادگرایی مبارزه کند. جنگ در عراق و افغانستان و لیبی و حتی سوریه برای آمریکا نتایجی منفی به‌دنبال داشته است. آنها به این نتیجه رسیده‌اند که باید به جای مبارزه با بنیادگرایی به آن جهت داده و آن را مهار کنند که با توجه به دیدگاه این گروه‌ها، آسیب‌هایشان متوجه آسیای میانه و کشورهای همسایه چون ایران خواهد شد.

لطف‌الله میثمی‌ در گفت‌وگو با خبرنگار جماران در پاسخ به این پرسش که رویکرد جامعه جهانی در قبال به‌رسمیت شناختن گروه افراطی طالبان چگونه خواهد بود، گفت: در مذاکراتی که مایک پمپئو و به‌طور کلی جمهوری‌خواهان با نمایندگان طالبان داشتند، از دو سال قبل افغانستان را کامل تحویل طالبان داده بودند. به‌نظرم فرار اشرف غنی نیز بخشی از پازل طراحی شده آنها بود. به‌نحوی که هنوز هم برای آن فرار توجیه مناسبی ارائه نکرده‌اند و نقل قول‌های مختلفی صورت می‌گیرد.

وی افزود: در همین رابطه دیدیم که رئیس شورای امنیت افغانستان که خود مأمور سازمان سیا بود به همه والیان و فرماندهان کشور دستور داده بود که مقاومتی در برابر طالبان انجام ندهند. این موضوع نشان می‌دهد که همه چیز بر مبنای طراحی قبلی بوده است. به‌ویژه که ترامپ و مایک پمپئو موافق براندازی حکومت ایران هم بوده‌اند. از این رو، ممکن است آ اس آی پاکستان به آمریکا تضمین داده باشد که اگر طالبان حاکم شود هیچ تروریسمی ‌شکل نگیرد.

گروه افراطی طالبان از همان ابتدا ماهیت خود را نشان داد

این تحلیلگر سیاسی ادامه داد: کودتایی هم که علیه ملا عبدالغنی برادر و هبت‌الله آخوندزاده شکل گرفت توسط حقانی‌های نزدیک به آی اس آی پاکستان هدایت شد. متأسفانه نوع برخورد آنها با پنجشیر هم مشابه برخوردی بود … به‌گونه‌ای که یا بیعت کنید یا مرتد خواهید شد و کشته می‌شوید.

او بیان کرد: گروه افراطی طالبان از همان ابتدا ماهیت خود را نشان داد. آنها اول پنجشیر را محاصره کردند و بعد پیشنهاد مذاکره دادند در حالی که مذاکره باید از موضعی برابر باشد. طالبان پس از اینکه به ناتوانی خود در مقابله با مبارزین پنجشیر پی برد از پاکستان درخواست کمک کرد و متعاقب آن ۲۷ هلیکوپتر و پهپادهای پاکستانی در ارتفاعات پنجشیر فرود آمدند. همچنین رییس آی اس آی به همراه چند افسر ارشد پاکستان، همزمان با حمله به پنجشیر در افغانستان بودند که بسیار معنادار است. این خبر را مکنزی فرمانده نیروهای سنت کام آمریکا در خاورمیانه داد.

رفتار طالبان با پنجشیر نشان دهنده برخورد آنها با شهروندان افغانستان است

میثمی ‌اظهار کرد: … بیعت، دادنی و داوطلبانه است نه گرفتنی؛ آنهم به زور! اما نیروهای طالبان گفتند که نیروهای پنجشیر باید ظرف ۴ ساعت به‌صورت زوری بیعت کنند. رفتار آنها با پنجشیر نشان می‌دهد که طالبان با سایر شهروندان افغانی نیز به همین شیوه برخورد خواهد کرد. چنانکه دیدیم گفتند زن‌ها حق به اداره رفتن و دخترها حق تحصیل در مدارس ندارند.

این فعال سیاسی گفت: وقتی حامد کرزای رییس‌جمهور بود، قصد مذاکره با طالبان را داشت اما آی اس آی پاکستان متوجه شد و ملا عبدالغنی را نزدیک به ۸ سال زندانی کرد. در نهایت عبدالغنی با فشار آمریکا به دوحه قطر برده شد و مذاکرات آمریکایی‌ها با او در سال ۲۰۱۸ شروع شد. زمزمه خروج آمریکا از سال ۲۰۰۵ و زمانی که فهمید نمی‌تواند در افغانستان ملت‌سازی کند، بلند شد؛ ولی این اقدام مدام به تعویق افتاد و نزدیک به ۲۰ سال طول کشید تا اینکه بایدن این خروج را انجام داد. هرچند تمام زمینه‌های آن را جمهوری‌خواهان مهیا کرده بودند و به‌نام رئیس‌جمهور دموکرات تمام شد.

به‌نظر نمی‌رسد که جامعه جهانی بتواند تغییر موضعی در قبال طالبان ایجاد کند

وی بیان کرد: به‌نظر نمی‌رسد که جامعه جهانی بتواند تغییر موضعی در قبال طالبان ایجاد کند. زیرا این گروه می‌تواند به کمک صادرات مواد مخدر و پشتیبانی قطر و برخی دیگر از کشورهای حوزه خلیج فارس و گرفتن مالیات به حیات ناموفق سیاسی خود ادامه دهد. آنچه در این ماجرا نمایان شد این بود که آمریکا نمی‌تواند با بنیادگرایی مبارزه کند. جنگ در عراق و افغانستان و لیبی و حتی سوریه برای آمریکا نتایجی منفی به‌دنبال داشته است. آنها به این نتیجه رسیده‌اند که باید به جای مبارزه با بنیادگرایی به آن جهت داده و آن را مهار کنند که با توجه به دیدگاه این گروه‌ها، آسیب‌هایشان متوجه آسیای میانه و کشورهای همسایه چون ایران خواهد شد.

این فعال سیاسی در پاسخ به این سئوال که آیا حقوق بشر و دموکراسی قربانی توافق آمریکا با طالبان شده است، گفت: اصل برای آمریکا منافع ملی‌اش است. مسأله خروج آمریکا از افغانستان جزو منافع ملی آمریکا محسوب می‌شد و موضوعی فراحزبی به حساب می‌آمد. وقتی هم که بایدن نیروهای آمریکایی را از افغانستان فراخواند، مردم آن کشور ابراز خوشحالی کردند و محبوبیت بایدن افزایش یافت. آنچه محبوبیت رئیس‌جمهور کنونی آمریکا را پایین آورد انفجار بمبی در فرودگاه کابل و کشته شدن ۱۳ آمریکایی در هنگام خروج بود.

ماهیت ایدئولوژیک و تفکری طالبان می‌تواند برای ایران خطرناک باشد

وی بیان کرد: اگر منافع آمریکا با حقوق بشر تضاد پیدا کند، به‌نظر نمی‌رسد که دولت این کشور حقوق بشر را در اولویت قرار دهد. در این خصوص، مگر کودتایی که آمریکایی‌ها علیه دکتر مصدق کردند با حقوق بشر سازگار بود؟ یا کودتا علیه شیلی، گواتمالا، اندونزی با کدامیک از موازین حقوق بشر همخوانی داشت؟ ۵۰۰ هزار الی ۱۰۰۰۰۰۰ نفر در اندونزی کشته شدند تا دولت سوکارنو سرنگون شود. به‌نظرم تا زمانی که منافع کمپانی‌های نفت و اسلحه‌سازی و مافیای مواد مخدر وجود دارد، حقوق بشر در اولویت نخواهد بود.

میثمی ‌در پاسخ به این پرسش که آیا استقرار طالبان می‌تواند خطری را متوجه کشورمان کند، گفت: ماهیت ایدئولوژیک و تفکری طالبان می‌تواند برای ایران خطرناک باشد. بنابر اخبار منتشر شده یکی از مولوی‌ها اخیراً گفته است فقه جعفری هم در قضاوت و دادگستری باشد اما حقانی‌ها گفته‌اند باید فقه حنفی ملاک باشد. گروه حقانی همان‌هایی هستند که ربانی را ترور کردند و دستشان آغشته به ترور بسیاری از افغان‌ها و اساتید دانشگاه‌ها است. برخی‌ها فکر می‌کنند باید به آنها زمان داد تا معلوم شود چه رویه ای در پیش می‌گیرند.

۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک و دسترسی طالبان به معادل ۸۰ میلیارد سلاح پیچیده آمریکا خطرناک است

وی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا می‌توان گفت تقابلی میان فقه حنفی و جعفری در افغانستان رخ خواهد داد، گفت: اگر به رویکرد ابوحنیفه در فقه حنفی توجه شود، این فقه با فقه جعفری تضاد چندانی ندارد. اگر فقه واقعی حنفی آنچه که ابوحنیفه بدان معتقد بود، پیاده شود با فقه جعفری تفاوت چندانی ندارد؛ چرا که ابوحنیفه با امامان شیعه تعامل سازنده‌ای داشته است. منتها در طول تاریخ تحریفاتی در این فقه صورت گرفته و امروز تضادهایی میان این دو فقه ایجاد شده است. هرچند مشکل تنها در تفاوت فقه نیست. منافعی که پشت پرده است فراتر از درگیری دو فقه است. آ اس آی پاکستان منافعی دارد که اگر کامل تحقق پیدا کند ممکن است با وجود ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک میان دو کشور و معادل ۸۰ میلیارد دلار سلاح پیچیده بر جای مانده آمریکا در افغانستان، خطری برای مردم کشورمان به‌دنبال داشته باشد.