آسوشیتدپرس: قوت و وحدت حلقه های مفقوده سیاست خارجی اتحادیه اروپا
در حالیکه بحران اوکراین به اختلافات بین روسیه و اتحادیه اروپا دامن زده است، روابط خوب مسکو با بعضی از اعضای این اتحادیه 28 عضوی، وحدت در سیاست خارجی بروکسل را به چالش کشیده است.
در حالیکه وزرای امور خارجه عضو اتحادیه اروپا لتونی یکی از سه کشور حوزه بالکان را برای نشست خود تعیین کردند، قرار است در نشست این هفته سیاست مشترک بروکسل در قبال بحران اوکراین تعریف شود.
بر اساس این گزارش اتحادیه اروپا در مورد ارتباط با روسیه به دو دسته تقسیم شده است، بسیاری از کشورهای عضو اتحاد جماهیر شوروی سابق از جمله کشورهای حوزه دریای بالتیک و لهستان خواستار اتخاذ تدابیر سخت گیرانه تر علیه روسیه و اقدامات خصمانه اش در اوکراین شده اند؛ در حالیکه بعضی کشورها مانند آلمان و فرانسه بیشتر می خواهند روابط دیپلماتیک و تجاری با روسیه ادامه یابد.
در همین حال پوتین بعضی کشورها مانند مجارستان و قبرس را هر روز بیشتر به خود نزدیک می کند. از آنجا که رویکردهای سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر اساس اتفاق آرا بین 28 کشور اتخاذ و اجرایی می شود؛ تاسک به سختی می تواند سیاست های مدنظر خود را اجرا کند و احتمالا در دیدار روز دوشنبه (18 اسفند) خود با باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا در واشنگتن نخواهد توانست در این مورد نظر قطعی بروکسل را اعلام کند.
جان بینر رییس مجلس نمایندگان آمریکا و شماری از دیگر اعضای دموکرات و جمهوری خواه کنگره آمریکا در نامه ای به اوباما این موضوع را یادآور شدند، آنها در این نامه شکایت کردند که سیاست خارجی آمریکا در اوکراین و در قبال روسیه اسیر اختلاف نظر اروپایی ها شده است.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز این مشکل را به خوبی درک می کند و چند جلسه با کشورهای عضو برگزار کرده است که همه به بن بست رسیده، هر چند او هر بار از جلسه خارج شده و گفته است ما نظر مشترکی داریم.
اعضای اتحادیه اروپا تاکنون تنها توانسته اند برای اعمال تحریم های اقتصادی علیه روسیه و ممنوعیت صدور ویزا و توقیف دارایی های 151 مقام روس با هم به توافق برسند.
اما وحدت اتحادیه اروپا در کشورهایی مانند مجارستان به شدت تضعیف شده است که تلاش های ویکتور اوربان نخست وزیر این کشور برای اتکای بیشتر به روسیه با نگرانی دنبال می شود. وی تلاشی را برای اعتبارزدایی از گروه های مدنی و تضعیف نظام دموکراتیک کنترل ها و توازن ها آغاز کرده است.
بعضی از منتقدان اوربان را پوتین کوچک نامیده اند، وی ماه قبل بعد از دیدار با پوتین
گفت که به توافقی سیاسی با مسکو برای قرارداد جدید خرید گاز رسیده است.
تسابا توت از موسسه جمهوری در بوداپست می گوید: این اقدام برای دو طرف مفید بود. به نفع پوتین است زیرا اکنون کشوری وجود دارد که در مباحث و نشست های داخل اروپا مواضع میانه روتری را ارائه می دهد.
بر اساس این گزارش اگر سفر پوتین به مجارستان معدودی را در اروپا خشنود کرد، همین امر در سفر چهار روزه نیکوس آناستاسیادس رییس جمهوری قبرس به روسیه هفته قبل روی داد. وی در این سفر قراردادی امضا کرد که بر اساس آن رزمناوهای مسکو می توانند مرتب در بنادر قبرس تردد کنند. آناستاسیادس همچنین قبرس را معتبرترین صدای روسیه در اتحادیه اروپا دانست. این امر حتی باعث انتقاداتی از سوی واشنگتن شد.
ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پی این امر گفت: اعلام کرده ایم اکنون زمان عادی برای داد و ستد با روسیه نیست و اهمیت وحدت را به شرکای اروپایی خود نشان داده ایم.