ایران و ترامپ

دکتر بیژن باران
براستی انسان پادشاه حیوانات است، زیرا توحش و ددخویی او از آنها پیشی میگیرد. لئوناردو داوینچی
در باره مذاکرات ترامپ و ج.ا. فعلا اوکراین، غزه، ناتو، نیرو در سوریه و عراق برای ترامپ بنا به اخبار تصویری اولویت دارند. نیز تعرفه ها و تحریمها برای شعار ماگا که تجارت جهانی را بُر زند- مانند دسته ورق بازی. در مذاکره با ترامپ، نفع، والور/ وجهه او، جنبه اقتصادی مهم اند. خواسته او، اسراییل، عربستان، ترکیه، اروپا عدم بمب اتم در چنگ ایران است. فقر 40% ایران برای یک کشور ثروتمند مقبول نیست. جنگهای سده 21 مانند سده 19 سرباز به سرباز تیر انداختن نیست. میلیون ها آواره و خرابی ببار آورد.
ملی گرایی ماگا/ آمریکا را دوباره برتر کند در مقابل سرمایه داری جهان بسرکردگی آمریکا از دهه 1970، گلوبالیزاسیون علم کرد، گامی ناممکن به گذشته است. ترامپ از تلکه و تیغ زدن اروپا و کشورهای همکاری خلیج فارس در مقابل دفاع در مقابل ایران و روسیه با تداوم پایگاه های نظامی به خود و خانواده اش سود می برد. در حالیکه دمکرات ها این دفاع را در مقابل شوروی در سطح ملی نه فردی با پیمان های چندجانبه تجاری، نظامی ناتو، سلطه دلار در ارز ذخیره انجام دادند.
البته واکنش مردم دور بعدی را ممکن کند که جمهوریخواهان کاهش نقش یابند. در وضعیت تاریخی ای انجام شود که در آن هم نخبگان و هم تودهها کمتر از قبل به کارکرد پارلمانتاریسم لیبرال باور دارند- هرچند به دلایل متفاوت. سرمایهداری به سوی پسا-اقتدارگرایی پیش رود. او آشکارا رویای یک «امپراتوری متحد» را در تناقض با زنجیره تامینات جهانی در سر دارد. او قدرت جدید خود را برای اعمال سلیقه خود بر بازار سهام با تعرفه بر واردات بکار برد.
کنگره یعنی سنا و مجلس نمایندگان آمریکا اکثریت جمهوریخواه تابع ترامپ اند. قطعنامه ها را با رای نصف +1 با 4 نوع نه، آری، ممتنع، غایب تصویب کنند. پش مخالف، غایب، موافق، ممتنع بجای خود در کنگره برای رای بعدی می مانند. جدول رای کنگره آرشیو شده؛ لابیها با آن مقدار اعانه انتخاباتی را تنظیم کنند. تغییرات درون رشد شهرهای کرانه ای خاوری و باختری منجر به دمکراته شد. ایالاتا میانی با اکثریت رای الکترال جمهروریخواه اند. لذا ترامپبا رای ایلات میانی و نارضایتی ایالات کناری انتخبات 2016 و 2024 برد.
ترامپ برای حکمرانی به شیوهای اقتدارگرا – شامل انتقال قدرت قانونگذاری به کنترل قوه مجریه، پاکسازی وسیع علیه «دشمنان داخلی» در دستگاه دولتی، بازسازی وفاداری به پرزیدنت، پس فرستادن مهاجران را در عمل انجام داد. این گذار بنا بر پروژه 2025 در 900 صفحه راست گرایی حکومت و اقتدارگرایی پرزیدنت برخلاف قانون اساسی است.
اولین نکته اینست که سیاستهای ترامپ در دوره دوم فی البداهه و ابتدا بساکن نیستند. در آوریل ٢٠٢٣ طرح جامع پروژه ٢٠٢٥ را راست ترین نظریه پردازان اندیشکده محافظه کار بنیاد هریتج، نشر کرد. این طرح٩٠٠ صفحه ای با چشم انداز پیروزی ترامپ در انتخابات 2024 و نقشه راه دولت ملیگرای او نوشته شد.
ترامپ در کمپین انتخاباتی خود تحت فشار صاحبنظران و کارشناسان حتی محافظه کار که این پروژه را مغایر”حاکمیت قانون، تفکیک قوا، جدایی کلیسا از دولت، آزادی های مدنی از جمله حقوق مدنی زنان، رنگین پوستان و جامعه ال جی بی تی کیو” میدانستند؛ گفت مدافع این طرح نیست. اما بعد از انتخاب عملا همه توصیه های آنرا در دستور کار کابینه خود گذاشت. یکی از طراحان اصلی این پروژه، راسل ووت، یک ناسیونال-مسیحی دو آتشه، از مقامات اصلی کابینه قبلی و فعلی ترامپ و از مشاورین اصلی او ست.
پس خطی که ترامپ دنبال میکند یک جهتگیری فکر شده و کار شده نخبگان راست است؛ نه یک دیوانگی فردی. در عین حال باید توجه داشت که پروژه ٢٠٢٥ قبائی به قامت ترامپ را دوخته اند. موفقیت غیر قابل انتظار ترامپ در دوره اول ریاست جمهوریش راست ترین جناح و نظریه پردازان هیات حاکمه آمریکا را به صرافت تدوین چنین پروژه ای انداخت. اما این نقشه مند شدن ترامپیسم هنوز پرسش اصلی را پاسخ نمیدهد. ترامپیسم بهمراه پروژه سوپر راستش ناشی از چیست؟ زمینه های عروج قدرت گیری ترامپ، رئیس جمهوری که تقریبا همه صاحبنظران و دولتها سیاستهایش را به ضرر سرمایه داری جهان میدانند، کدام اند؟
بخش مهمی از رسانه ها مانند فاکس نیوز، قشر نخبگان بلوک لیبرال، پیش تازان دیجیتالیسم، جهانی سازی به بلوک ترامپ پیوستند. همانها که در دوره پیش جلوی او، در صف بلوک دیگر قرار داشتند. چگونه حلقه مهمی از آن بلوک که اهداف و استراتژی بکلی متفاوتی را دنبال کردند؛ خود نیروی محرک اصلی جهانی سازی، بسط فرهنگ لیبرال، انقلاب دیجیتال بوده اند وارد صف محافظه کاران شدند؟
این روند جهانی شدن نه خطی و جاده یک طرفه است؛ نه شمولیت مطلق دارد. این فرایند تاریخی همواره خصلت انکشافی و انقباضی دارد. یعنی بعد از یک دوره توسعه و گسترش مرزهای اقتصادی و جغرافیایی در ایستگاهی متوقف شود. یا به علت برانگیخته شدن محافظه کاری عقب نشینی کرده؛ باز فاز تازه ای را آغاز کرد.
ترامپ واکنش های مذهبی، محافظه کارانه، ملی گرایانه، نمایندگی تضعیف نهادهای نظامی دولتی را تا کند. ولی با سیاست تعرفه و حمایت از اقتصاد داخلی ضربه به بورس سهام زد. تعرفه های 2آوریل 2025 ترامپ منجر به افزایش قیمت ها برای مصرف کنندگان، کاهش حجم تجارت، افت اقتصاد، افت بورس سهام شدند. بنا بر فرمول کسری تجاری ایالات متحده بر 50 کشور 10-50% تعرفه افزود. همزمان ارزش دلار نسبت به ارزهای مهم 10% کاهش یافت. کشورهای با ارز قوی صادرکننده به آمریکا واکنش به تعرفه ها را ترمیم کنند.
سیاستهای جاری ترامپ نظیر اخراج گسترده مقامات و کارمندان دولت، جایگزین کردی آنها با “وفاداران” به رییس جمهور، با سلطه مطلق بر قوه مجریه، کنترل قوه قضائیه و مقننه، انحلال وزارت آموزش و پرورش، قطع بودجه تحقیقات، انکار هویت رنگین کمانی های جنسیتی، کاهش بودجه خدمات بهداشتی و درمانی (مدیکر و میدیکید)، جرم انگاری فروش و مصرف داروهای ضدبارداری، پیگرد “نژاد پرستان ضد سفید پوست”، اخراج مهاجران “غیر قانونی” به کمک ارتش، مستقر کردن آنها در اردوگاههای توقیفی، حراست/ پروتکشنیسم اقتصادی، همه مبتنی بر مفاد پروژه 2025 فوق است.
ترامپ در عرصه جهانی دموکراسی لیبرال را با اینها تکمیل کرد: مقابله با اروپا و دیگر متحدان سنتی آمریکا، ترک پیمان پاریس، انکار گرمایش زمین، خروج از سازمان بهداشت جهانی و شورای حقوق بشر سازمان ملل، تحریم دیوان بین المللی کیفری (دادگاه لاهه)، علاقه به تصاحب گرینلند، پیشنهاد الحاق کانادا بعنوان ایالت ٥١ آمریکا، طرح اخراج فلسطینیان از غزه، تبدیل آن سرزمین به مجتمع تفریحی، اعلام تعرفه یا ماليات بر واردات از تقریبا همه کشورهای جهان، پذیرش چشمانداز صهیونیسم در خاورمیانه.
ترامپ خود را نماینده یک جامعه بینالمللی یا «غربی» نمیبیند، بلکه نماینده جناح راست افراطی است. او در واقع علت اصلی نیست، بلکه بیشتر معلول و نشانهای از تحولات بنیادی در سرمایهداری آمیخته با فنآوری دیجیتال سده 21 است که از ۲۰۰۷ در بحرانی عمیق فرو رفت. ترامپ میراث چالشهای امپراتوری آمریکا در مرحله پساگلوبالیزاسیون است. ترامپ پس از آن از کاهش تنشهای تجاری با چین گفت: تعرفهها بر کالاهای چینی «بسیار کاهش خواهند یافت، اما به صفر نخواهند رسید.”
در پی افت شدید اوراق قرضه دولتی – که سالها سرمایهای امن شناخته میشدند – اجرای بیشتر تعرفهها را برای ۹۰ روز متوقف کرد. جنگ تجاری اکنون حتی اعتماد به این اوراق را نیز کاهش داده است. چین مالک ۷۰۰ میلیارد دلار از اوراق قرضه دولتی ایالات متحده است؛ در میان کشورهای غیرآمریکایی، تنها ژاپن، از متحدان وفادار واشنگتن، میزان بیشتری از این اوراق را در اختیار دارد. در فنآوری دیجیتال چین ۶۱ % تولید و ۹۲ % پالایش عناصر کمیاب زمین را در اختیار دارد. معمولا با فروش قرضه ملی/ باندز، دولت بدهی را پرداخت کند.
ورود آمریکا به جنگ با ایران: احتمال متوسط ۳۰-۵۰٪، بستگی به تصمیم ترامپ و فشار نتانیاهو دارد که در ژوییه به بمباران 3 نقطه اتمی ایران بود. منطقهای شدن جنگ: احتمال بالا ۴۰-۶۰٪ با دوگانه ترامپ-نتانیاهو تنظیم شود. حتی اگر ایران پایگاه آمریکا را با اطلاع قبلی بزند- مانند العدید در قطر. جنگ جهانی سوم: احتمال کم، زیر ۲۰٪، مگر اینکه روسیه یا چین وارد شوند. Morteza Lotfi 210625 FB همگرایی سوسياليستي ایران.
هنوز روشن نیست تا چه حد “رضایت خاطر” از نتایج جنگ 12 روزه، ناتوانی در ادامه جنگ، یا نگرانی از نتایج گسترش جنگ و حتی سرایت آن به کل منطقه علت اصلی آتش بس ایران-اسراییلبوده است. چرا حمله شد؟ چون خامنهای از کنترل خارج شده بود. چرا جنگ تا سقوط نظام پیش نمیرود؟ زیرا جایگزینی خارج از حاکمیت نه وجود داشته؛ نه جناح راست جهانی هر جایگزینی را پسندد.
چرا اپوزیسیون جایگزین وجود ندارد؟ زیرا نه انگیزه و آگاهی سیاسی مخالفان بالاست؛ نه نظام اجازه رشد نهادی صنفی را داده است. پس هدف این حمله چه بود؟ تأدیب نمادین. یعنی تاکتیک مهاجمان، تخریب مراکز اتمی، نابودی 30 رهبر نظامی و اتمی، تحقیر حاکمیت، پیش چشم مردم است تا آنها تشجیع شوند؛ برای براندازی نظام اقدام کنند. به عبارتی دیگر آمریکا براندازی را از مردم توقع دارد. خب اینکه روی کاغذ کاملاً درست بنظر میرسد پس اشتباه فاحش کجاست؟ آنها لایههای عمیق روان جمعی ایرانیان را نشناختهاند. این جنگ از 2003 پیریزی شد، رک به رجبی.
این بزرگترین اشتباه محاسباتی آنهاست زیرا مردم ایران در شرایط عادی دست به قیام میلیونی نزدهاند چه رسد به شرایط جنگی که تقریباً از محالات است. زیرا در طول تاریخ سیاسی بشر، کمتر ملتی وقتی مورد حملهٔ خارجی قرار گیرد علیه حکومت خود قیام کرده است. از این گذشته مخالفان نظام چند ویژگی بد دارند که اتفاقاً پایداری رژیم را تضمین کرده است.
یکی از نکته های مهم جنگ 12 روزه ترور همزمان 30 فرمانده ارشد نظامی سپاه و دانشمندان هسته ای حکومت بود. این عملیات از شگفتی های تاریخ جنگ بوده؛ در واقع نه فقط تاریخ جنگ بلکه تاریخ عملیات ترکیبی جاسوسی و نفوذ امنیتی است. از هوش مصنوعی پرسیدم مجموع اطلاعاتی که از جزییات این عملیات در دست هست چه می گوید. چت جی پی تی نوشت: Morteza Malek FB290625
در اولین روز درگیری ۱۳ ژوئن ۲۰۲۵ یک سلسله عملیات ضربتی هوایی عملیات عروسی سرخ را اسرائیل اجرا کرد. هدف، سرشاخهها و فرماندهان ارشد جنگافزارهای هستهای و موشکی ایران بود. همزمان ۳۰ فرمانده ارشد نظامی ترور شدند، از جمله: سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، رشید، فرمانده قرارگاه خاتمالانبیاء، شادمانی- او 4روز بعد در ۱۷ ژوئن و پس از جانشینی رشید-، ربانی و محرابی، دو فرمانده ارشد دیگر نظامی و اطلاعاتی، محقق، معاون اطلاعات سپاه، با ۱۱ دانشمند هستهای مانند دوانی و تهرانچی.
نحوه عملیات: مخفیانه و با هماهنگی برکزی انجام شد. اسرائیل با کاربرد گوشیهای تلفن رزرو مهلت ۱۲ ساعته به فرماندهان برای فرار از تهران هشدار داد. عملیات خیزش شیر، عملیات با هوش مصنوعی پیشرفته، نفوذهای سایبری، جاسوسی موساد چند ماهه برنامهریزی شده بودند. هشدار تلفنی به فرماندهان- پیش از حمله روز ۱۳ ژوئن، حدود ۲۰ تماس تلفنی را مأموران موساد با فرماندهان عالیرتبه برقرار کردند.
ضبط یکی از این تماسها را واشنگتن پست منتشر کرده؛ شامل هشدار به یک ژنرال بود: “شما ۱۲ ساعت فرصت دارید با خانوادهتان فرار کنید. وگرنه در فهرست ما هستید.” هدف این کمپین روانی، ایجاد ترس در فرماندهان ذخیره بود تا از جایگزین شدن سریع جایگاه افراد مقتول جلوگیری شود .
نحوه شناسایی اهداف: جاسوسی انسانی، نفوذ سایبری موساد بود. موساد از سالها قبل با نفوذ گسترده در سیستمهای نظامی و هستهای ایران، گنجاندن منابع انسانی در داخل نهادهای کلیدی، موفق شد محل و زمان جلسات فرماندهان را شناسایی کند .اطلاعات بدست آمده با کاربرد هوش مصنوعی، تحلیل دادهها از منابع داخلی، به برنامهریزی دقیق حملات هوایی و حملات پهپادی کمک کرد .موساد توانست تجهیزات و پهپاد را بطور پنهانی از مرز فروگاه، بندری، زمینی به داخل کشور منتقل کند. در نزدیکی اهداف، مخفی کند؛ سپس این پهپادها در بخشی از عملیات ترکیبی بکار گرفته شدند .
اجرای دقیق ترور ۴ موج حمله هوایی و پهپادی، نیروی انسانی. ۲۰۰ جنگنده و پهپاد حمله کردند، تمرکز روی انهدام مراکز فرماندهی نظامی، تاسیسات موشکی و دانشمندان هستهای بود .ضربه همزمان در اولین لحظات”عروسی سرخ” در آغاز روز ۱۳ ژوئن، حملهای همزمان به رهبری فرماندهان سلامی، باقری، رشید، جاجی زاده و بقیه انجام شد. حذف لایه دوم فرماندهان: جنگندهها بلافاصله به ساختمانها و جلسات جایگزینها حمله کردند تا خلأ فرماندهی پر نشود، از جمله هلاکت حس محقق در ۱۵ ژوئن و علی شادمانی در ۱۷ ژوئن.
جمعبندی 5 مرحله اقدام: 1 نفوذ سالها موساد به مکانها و اشخاص کلیدی. ۲ استفاده از AI و جاسوسی سایبری برای تحلیل داده و تعیین اهداف. ۳ پایگاهگذاری پهپاد و سلاح درونی. ۴ هشدار تلفنی روانی به فرماندهان. ۵ حمله هوایی هماهنگ به همراه حمله به فرماندهان جایگزین. این استراتژی ترکیبی از عملیات اطلاعاتی، سایبری، پهپادی، روانی، هوایی، با هدف ایجاد وقفه و بیثباتی در ساختار فرماندهی نظامی ایران بود که با اطلاعات دقیق و اجرای حرفه ای انجام شد.
بسیاری از ایرانیان منتقد رژیم با دخالت خارجی مخالفاند– مقاومتی که همچنان قوی است. برای نمونه، در روزهای اخیر چندین بیانیه از سوی کانون نویسندگان ایران، نهادهای جامعه مدنی، فمینیستها، کارگردانان سینما، دگراندیشان و مخالفان سیاسی – چه در داخل و چه در خارج از کشور – در مخالفت با جنگ منتشر شدند. 240525
سعید فیاض: ج.ا. آنقدر احمقید که نفهمیدید وقتی اینترنت ۸۰ میلیون را فیلتر میکنید و خودتان اینترنت بدون فیلتر دارید رصد میشوید! زیرا نفهمیدید وقتی سرعت اینترنت همه مردم را پایین می آورید و خودتان اینترنت پر سرعت دارید رصد میشوید! وقتی اجازه ورود مردم با موبایل به ساختمانهای دولتی را ندادید و خودتان با گوشی پیشرفته آمریکایی وارد می شدید نفهمیدید که رصد میشوید! Reza Alavi FB260625
زیرا برای فروش بنزین، کوپن، نان مردم سامانه درست کردید، کشور را پر کردید از دوربین های تشخیص چهره و پلاک خوان برای کنترل بی حجابی و دادن دسترسی به تمامی نهادهای اطلاعاتی، امنیتی، کسب درآمد از آن؛ ولی نفهمیدید که خودتان رصد میشوید! زیرا با دریافت رانتی میلیاردی اینترنت و اپلیکیشن های داخلی ساختید برای بالا بردن آمارتان زیر دستان و خانواده تان را مجبور به نصب و استفاده از آنها کردید ولی نفهمیدید که رصد می شوید! زیرا جاسوسان اسراییل را در عامه مردم جستجو میکردید ، اسراییل در بین مردم عادی جاسوس نداشت، شما همگیتان برایش جاسوسی کردید! اینترنت در ایران قطع شد؟ برای اختلال در کار ۶۰۰ پهپاد اسراییلی.
پس از نفوذ موساد در ایران و تحقیقات بعدی با چین و روسیه، مشخص شد که برنامهنویسان هندی از طریق استارلینک ایلان ماسک با هند در ارتباط بودهاند. دستگیریها و بازجوییها حقیقت تکاندهندهای را آشکار کرد: بیشتر نرمافزارهای هندی در ایران در واقع اسرائیلی هستند. آنها دارای درهای پشتی هستند که دادههای بلادرنگ را به اسرائیل منتقل میکنند. این شامل اطلاعات حساسی مانند ثبت احوال، دادههای گذرنامه، سیستمهای فرودگاهی و موارد دیگر میشود. حتی نگرانکنندهتر اینکه، این نرمافزار دستگاههای نظامی را مختل کرده؛ عملیات کنترل از راه دور را امکانپذیر کند. همین نرمافزار در خلیج فارس – امارات متحده عربی، عربستان سعودی، قطر و کویت – استفاده شود.
این بدان معنا ست که نقاط ورود و خروج هر کسی که وارد این کشورها شود، از جمله مصریها، تحت نظارت قرار گرفته؛ با اسرائیل به اشتراک گذاشته شود. ایران این موضوع را افشا کرده است. این افشاگری بحران بزرگی در این کشورها ایجاد کرده است. درگیری گسترده با هند قریبالوقوع است و جزئیات کامل آن در روزهای آینده منتشر خواهد شد.
ژنرال مکنزی فرمانده سابق آمریکا در خاورمیانه عملیات ترکیبی بوده و برنامه آن در پنتاگون تصویب شده بود و تمرین آن هم مشترکا در آمریکا و یونان 2024 با همکاری ناتو و کشورهای عربی مانند امارات و قطر و اردن انجام شد. ترکیبی چیه؟1- اسرائیل اهداف پدافندی ایران رو منهدم میکنه و راه رو برای اقدامات هوایی باز میکنه. 2- تاسیسات نظامی و موشکی را بمباران میکنه. 3- افراد سیاسی ، نظامی ، را ترور میکنه. 4- توسط گروه های مسلح که قبلا آموزش و نفوذ داده شدند اقدام به انهدام و بمب گذاری و وحشت آفرینی در مردم میکنه. 5- بمباران پالایشگاه ها و نیروگاه های برق. 6- ایجاد رعب و وحشت در مردم بطوریکه شورش هایی اتفاق بیافتد. گروههای مسلح: سازمان مجاهدین خلق که در فرانسه و آلبانی هستند. گروه های کرد، نیروهای مسلح افغانستان قبلا با امریکا همکاری کردند. گروههای سلفی در عراق، سوریه، آذربایجان، پاکستان، افغانستان اند. Vartan Salakhanian فب 110725
پدافند برخی شهرها و غرب ایران هم با کواد پهبادها از فاصله 10-20 کیلومتری با کنترل از راه دور و اینترنت منفحر شدند. سامانه سی 3 یعنی فرمان، کنترل، ارتباطات هک سایبری شده بود. برخی از سازنده از لشگر فاطمبون و نظامیان افغان رژیم قبلی بودند. پیک نت 080725 فیسبوک.
وقتی یک موشک بالستیک ایرانی از اصفهان به سمت اسرائیل شلیک میشود، اولین چیزی که با آن برخورد کند، ارتش آمریکا در عراق، هواپیماهای رافال فرانسوی در امارات متحده عربی (که عربستان سعودی اجازه استفاده از حریم هوایی خود را به آن میدهد) و ناو هواپیمابر کارل وینسون ایالات متحده در خلیج فارس است که کوشند با جدیدترین ناوشکنهای موشکی آن را سرنگون کنند. اگر موشک ایرانی از همه این سلاحهای مدرن بگرید، نیروی هوایی اردن و ارتش آمریکا در اردن و همچنین هواپیماهای تایفون و اف-۳۵ نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا از قبرس از راه میرسند.
اگر از همه این اژدها فرار کند، سپر دفاع هوایی اسرائیل، آرو ۳، کوشد آن را در فضا از فاصله ۲۰۰۰ کیلومتری سرنگون کند. اگر آنها شکست بخورند، آرو ۲ کوشد به محض رسیدن به جو زمین، از فاصله ۱۵۰۰ تا ۵۰۰ کیلومتری، آن را نابود کند. فراتر از این، سپر دفاعی دیوید اسلینگ آن را از ۳۰۰ تا ۴۰ کیلومتر دنبال میکند.
حتی اگر یک موشک ایرانی بتواند از همه این سامانهها عبور کند، در نهایت با گنبد آهنین مواجه خواهد شد. گنبد آهنین کوشد موشک را در برد ۷۰ تا ۴ کیلومتر سرنگون کند. آیا موشک هیچ کشوری در جهان با این همه مانع برای رسیدن به هدف مواجه است؟ موشکهای بالستیک ایران ساخت خود ایران هستند، در حالی که سلاحهایی که این موشک را رهگیری کنند، اوج نوین فناوری پیشرفتهترین کشورها یند. Davood Baghervand Arshad 210625FB
نتیجه: چند احتمال بیشتر از “تغییر رژیم سریع” قابل تصور اند: ۱- ادامه جنگ به فاز فرسایشیِ درازمدت با خسارات بسیار برای هر دو طرف؛ ۲- «یک آتشبس زشت» ــ ناگوار برای هر دو طرف ــ برای پایان بخشیدن به این روند تخریبی؛ ۳- تاریکترین احتمال، فروپاشی ساختارهای سیاسی و اقتصادی ایران بدون تغییر رژیم و بدون تشکیل یک دولت همسو با اسراییل، که به نوبه خود میتواند زمینهای شود برای کودتا، فعال شدن انواع گروههای شبهنظامی، و پارتیشن یا جدایی مناطق مرزی. Abdee Kalantari 210625FB
اما ویژگیهای بد اغلب مخالفان نظام ولایی چیست؟ آسان خواهی، سهلانگاری، منجی گرایی، لفاظی بی عمل، خودمحوری افراطی، سیاست گریزی، کمبود ذکاوت اجتماعی، روحیه ایلی. هرکدامشان به تنهایی میتواند روند براندازی را با شکست مواجه کند چه رسد به اینکه جامعهای همه را باهم داشته باشد. خب آخرش رژیم ساقط میشود یا خیر؟ باید توجه کرد که ترامپ، نتانیاهو، خامنهای هر سه در جناح راست با گرایش توحش بازی کنند.
پس لازم به ذکر نیست که این جنگ یک دعوای خانوادگی است. انگیزهٔ این تخاصم براندازی نیست. مردم ایران هم ارادهای برای این امر ندارند. مگر آنکه آمریکا و اسرائیل آنقدر رژیم را ضعیف کنند تا مردم با فوتی ساقطش کنند. چون در این صورت مردم متوجه شوند هزینه فقط فوت است نه تشکیل یک اپوزیسیون قدرتمند که پیچیدگیها، هزینه مالی، جانی، استمرار، ذکاوت سیاسی، خرد جمعی طلبد. ولی شرایط جهانی از ابرقدرتی به چند قطبی است. پس رشد بریکس، شورای همکاری شانگهای/ سکو، توافقات دو جانبه با چین و روسیه، زوال سیاست خارجی نه تسلیحات آمریکا دخیل اند.
جو تکثرگرایی را باید در نظر داشت. هزینه استقلال از سرمایه جهان، فقر را دامن زند. چون ونزوئلا، نیکارگوئه، ایران. فقر مصر و بنگلادش قیام مردم را باعث نشده. جنایات ج.ا. احساسات بشردوستانه را تحریک کند که دکتر ستوده، نرگس محمدی، تاجزاده، جوانان جانانه مبارزه کرده؛ اعدام شوند.
1600 تحریم آمریکا فقر مردم، انحصار قدرت، مافیای حاکمیت را عمیقتر کرده؛ رشد اصلاحات و نهادهای مدنی را کُند کند. 2023
رسانه های خارجی در خدمت منافع صاحبان و نظرات مخاطبان تابع سلیقه فردی- گفتمان مدرنیسم را تکثر گرا کنند. مسئله خوبی رهبر ساقط نیست؛ بلکه تداوم حکومت مدرن با رشد اقتصادی و تعامل با همه کشورها، پس از رهبر است. جمهوری خواهان آمریکا 3 خواست از ج.ا. دارند: توقف غنی سازی بنا بر ام پی تی، توافق با غرب در بیت، پذیرش اف ای تی اف، پالرمو. گروههای نیابتی محور مقاومت در منطقه در لیست تروریسم آمریکا یند.
چون ایران به نیابتی ها کمک کرده؛ لذا تحریم شده؛ با امضای این پیمان کمکها شفاف سازی شوند. خواستهای ایرانیان اینها یند: آزادی زندانیان سیاسی، لغو حکم اعدام، رفع تبعیضات زنان، اقوام، ادیان، آزادی رسانه ها و اینترنت، استقلال قوه قضاییه، مراوده با غرب، گذار از اقتصاد دولتی به خصوصی و مخلوط با خارجی با تجریه شکست شوروی و شکوفانی چین و ویتنام، کار آفرینی، رهبری ادواری نه دانم العمری. سریع القلم در 5 مبنای دموکراسی نوشت: نظام حزبی، گردش قدرت، رسانههای آزاد، بوروکراسی کارآمد، تولید ثروت خصوصی.
با حمله 7 اکتبر 2024 حماس به مرز اسراییل و ضد حمله آن تا طرح کوچ نیم جمعیت غزه به شهر رفح، جنگ 12 روزه با ایران، سقوط حزب الله و اسد، نیروهای نیابتی خنثی شده اند. لذا با انعطاف کوچک ایران، برخی تحریمهای مربوط به نیابتی ها با رفع تحریم آمریکا از سوریه، لزومی ندارند.
کنوانسیون چندجانبه پالرمو مورد حمایت سازمان ملل متحد در ۲۰۰۰ علیه جرایم سازمان یافتهٔ فراملی است. در ۱۹۸۹ با ابتکار گروه 7 با نگرش به سیاستهای توسعه برای مبارزه با پولشویی بنیاد شد. این سازمان بین دولتی در ۲۰۰۱ به کارزار مبارزه با تأمین مالی تروریسم پیوست. دبیرخانه آن در مقر سازمان توسعه و همکاری اقتصادی در پاریس است. در ۱۵ نوامبر با قطعنامهٔ مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصویب رسید. پروتکل تکمیلی آن 3 تا ست: پیشگیری، سرکوب و مجازات قاچاق اشخاص بویژه زنان و کودکان؛ علیه قاچاق مهاجرین از طریق زمین، دریا و هوا؛ علیه تولید غیرقانونی و قاچاق مهمات. گروه ویژه اقدام مالی/ اف ای تی اف برای خروج ج.ا. از لیست سیاه، اصلاح ۲ قانون داخلی و پیوستن به ۲ کنوانسیون پالرمو و گروه ویژه را به دولت ایران توصیه کرد. ویکی.
وضع کنونی سرمایه داری در آمریکا و جهان جنوبی مراودات تجاری تنگاتنگ را نشان دهد. جی دی پی آمریکا در 2024 خدمات 84%، کارگران صنعتی 15%، کشاورزی 1% بود. در ایران با سرمایه داری دولتی و مافیایی شبیه روسیه پسا 1991 خدمات 55% جی دی پی را دارد. در آمریکا – غلبه خدمات، مالیگرایی، گلوبالیزاسیون، غلبه فنآوری در سرمایه داری در نمونه انویدیا و اپل، افول شرکتهای نفتی، فروپاشی اتحادیه های صنفی، رکود طبقه متوسط/ کارگران، پیدایش پریکاریا در مقابل پرولتاریا، غلبه مالیگرایی وال ستریت بر مین ستریت یعنی سرمایه صنعتی، انباشت نجومی سرمایه ثروتمندان رویداده اند.
شاید نظام 2 جناح تعاملی ناظر جهان و مافیایی مباشران رانتهای داخل دارد که زیر بیت قرار دارند. وقتی هدف سرکوب اصلاح طلبان دوران خاتمی بود، رهبر، احمدینژاد و جلیلی را به میدان آورد. با وجود درآمد ۸۰۰ میلیارد دلاری کشور در آن دوران، نه تنها کشور غارت شد، بلکه پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل رفت؛ شش قطعنامه در چهارچوب فصل 7 شورای امنیت علیه ایران یعنی مداخله نظامی صادر شد، همان شرایطی که لیبی در آن افتاد. رانت خواران و مافیا مانعی در مسیر رفع تحریم ها یند.
به دنبال آن تحریمهای اقتصادی اوباما آمد. او جدا از تحریمهای کلینتون و جرج بوش پسر، سویفت، راه مراوده پرداختی را با شبکههای مالی جهان بست. روحانی بیشتر از آنکه رهبر میخواست قصد مذاکره، ترمیم روابط با غرب، باز کردن فضای داخل کشور را داشت. به همین دلیل، رهبر بار دیگر جلیلی و رئیسی را به میدان آورد تا “حکومت یکدست” بسازد. شاید نفوذ اسراییل در آذربایجان و شبکه سازی مخفی در ایران به مرگ رییسی و جنگ 12 رو.زه انجامید.
ولی اعتراضات مردمی ۱۳۹۶، ۱۳۹۸، ۱۴۰۱، عدم شرکت در 3 انتخابات، به هسته سخت قدرت و رهبر فهماند که اهداف آنها دستیابی پذیر نیستند، یا باید به دنبال مذاکره با غرب، داد و ستد امتیاز، کم کردن تنش در خاورمیانه، بهبود شرایط اقتصادی کشور بود، یا باید مذاکره را رد کرده؛ کشور را به جلیلی ها سپرد که در آن صورت اگر ایرانی هم باقی بماند، ایرانی بس ضعیف و عقب افتاده خواهد بود، اگر منفجر نشود، جنگ داخلی آغاز و کشور در نهایت تجزیه نشود. دوران نه جنگ نه مذاکره پایان یافته است. جلیلی ها، بنیاد گرایان، ائمه جمعه چون احمد خاتمی و علم الهدی، جبهه پایداری اصولگرایان جلوی مراوده با غرب را گیرند. Muhammad Sahimi 280125fb
ابوت گلیسون 1938-2015 آمریکایی، در کتاب عالم تاریخ و فرهنگ شوروی نوشت: “اقتدارگرایی در یک فاز تاریخ انسان غلو در قدرت گذران دولت و مشی سیاستمداران است؛ بهزینه تغییر آهسته تر و پیچیده تر فرهنگی و اقتصادی که استدام بیشتری دارد. سیاست در باره کرامت و فلسفه اخلاق است؛ نه فقط در باره قدرت.” رازی نوشت: انسانی که هدفش خدمت به خدا ست ممکنست انسان خوبی باشد، اما انسانی که هدفش خدمت به انسان باشد قطعا انسان خوبی است. همینگوی نوشت: انسان برای پیروزی آمده است؛ او را می توان نابود کرد ولی شکست نمی توان داد.
پهلوی 2 در بهمن۵۷ با انقلاب مردم عزل شد. در عاشورای 57 در سراسر ایران 12 میلیون با شعار “مرگ بر شاه”، بزرگترین تظاهرات تاریخ را کردند. بقول افلاطون: خودکامگی مادر همه انقلابات است. شرایط ذهنی جامعه عقبمانده فردی آرمانگرا، قدرت طلب و خود شیفته متکی به ارتجاع را در ج.ا. کرد.
پذیرش اقتدارگرایی چنان در فرهنگ عرفانی ریشه دوانده است. عرفان و عاطفه نه منطق و واقعیت در “اقتصاد مال خره” رهبر انقلاب تبلور یافت. به راحتی خودکامگی، اعتماد به قطب، بدون مکانیسم چک و بالانس جانشین شاه متکی به نواستعمار شد. خودکامه قبلی در جهت استراتژی نواستعمار بدور شوروی خودکامه بعد در خدمت کمربند سبز/ دین بدور شوروی اقتصاد را رونق داد. با فروپاشی اردوگاه، با دشمنی با اسراییل منجر به 50 پایگاه آمریکا بدور ایران شد. Shahram Rahimian فب 240124
با ورود رباتها در کار یدی در کارخانه، کشاورزی، ساختمانی، هوش مصنوعی در کار فکری شهری، تلفیق سرمایه با فنآوری، گسترش شبکه های اجتماعی، گرایش به راست- ماهیت جامعه غربی سده 21 تکامل یافت. ربات سده 21 برای خدمات دارای ایموسیون/ هیجان است. طبقات و تغییر رقبای خارجی چون چین و هند واقعیت اند که در زمان روی دهند. آمریکا از جامعه صنعتی با اکثریت کارگران به خدمات یعنی 84% جی دی پی رشد خطوط هوایی، زمینی، آبی در توریسم رسید. در عرصه جهانی هم از 50% جی دی پی به 25% جهان کاهش یافت. ارز ذخیره دلار هم در تجارت جهانی به 58% در 2024 تنزل کرد.
طبقه عمده جامعه خدمات را پریکاریا در مقابل پرولتاریا خوانده اند. صفات این طبقه بی ثباتی، تزلزل، پیش بینی ناپذیری، عدم تشکیلات صنفی، سیاسی، معیشت ناپایدار، تابع تبلیغات شهرگان رسانه ای اند. آنها اکثریت جامعه سده 21 بوده؛ لایه های فراوان از تخصصی، صاحب ابزار، روزکار، تا ناماهر، فصلی، پاره وقت، دورکاری دارند. هنوز تحلیل جامعی از جامعه سده 21 غربی پدید نیآمده؛ لذا ادبیات و جنبش کارگری سده 19 را برخی در توضیح طبقات امروزی بکار برند.
این عدم تطابق با واقعیات کنونی راست افراطی را از حاشیه به متن کشاند. آنها رفع تبعیضات فرعی اقلیتها را عمده کرده؛ ترس از خارجی و هنجارهای نوین برابری با اقلیتها – توده ها و عوام را رمانده ؛ لذا عوام فریبان/ دماگوگها در انتخابات با چند % اضافه رای برنده شوند. نقش سلبرتیها با گسترش شبکه های مجازی در سیاست امروز آمریکا فراموش نشود. این عوامل نوین روبنایی در “سرمایه داری سده 21 “، کتاب پیکتی غایب بودند.
سرمایه داری ابدی نبوده در سده 21 شکل سوسیال دمکراسی اسکاندیناوی، تک حزبی چین و ویتنام، الیگارشی روسیه و ایران، انحراف از لیبرال دمکراسی آمریکا و انگلیس با نو استعمار در سیاست خارجی، اقتصاد و سیاست را پیش برند. ولی 100 سال دیگر پس از انباشت سرمایه در اکثریت یا 3 چهارم از 200 کشور عضو سازمان ملل سوسیالیسمِ برای توزیع عادلانه ِآید.
شیوه تولید نوین با اتکا به انباشت سرمایه نجومی و پیوند فنآوری و سرمایه، جهانی کردن، به روز کردن بازار سهام، مهاجرت کار به بقطبهای تولیدی، تخریب زیستبوم، پسا گلوبالیزاسیون، مالیگرایی در بن بست قرار درد. لذا جهان سرمایه بسوی چند قطبی شرق/ بریکس، آمریکا، اتحادیه اروپا پیش رود: غرب بسرکردگی آمریکا بر اتجادیه اروپا، شرق با چین و بریکس. راست افراطی، تخریب زیستبوم، تمرکز سرمایه نجومی، افزایش انتظارات مردم، به مبارزات خیابانی رو کنند.
کشورهای صاحب فناوری غنیسازی اورانیوم: آرژانتین، برزیل، چین، فرانسه، آلمان، هند، ایران، ژاپن، هلند، پاکستان، روسیه، کره شمالی، کره جنوبی، بریتانیا، ایالات متحده، قزاقستان، بلژیک، ایتالیا، اسپانیا، سوئد، لیبی (متوقف شد)، آفریقای جنوبی (متوقف شد)، اسرائیل. در کل دنیا ۹ کشور سلاح هستهای دارند: آمریکا، روسیه، بریتانیا، فرانسه، چین، هند، پاکستان، کره شمالی، اسرائیل بدون تایید رسمی. تا 2025 ایران جزو کشورهای این فهرست نیست.
نیز ۴ کشور اسپانیا، بلژیک، ایتالیا، سوئد در خاک خودشان کارخانه غنیسازی اورانیوم نداشته؛ برای تامین اورانیوم غنیشده برای نیروگاههایشان (غنی سازی سطح پایین) در کارخانه غنیسازی یورودیف فرانسه سرمایهگذاری کرده؛ مالک بخشی از آن هستند. ایران نیز پیش از انقلاب تجهیزات غنیسازی نداشته؛ برای تامین اورانیوم غنیشده خود ۱۰% سهام این کارخانه را خرید. مالکیت ایران در کارخانه یورودیف به جمهوری اسلامی اجازه دهد ۱۰% از تولید اورانیوم غنیشده را دریافت کند. ایران عضوی از 190 کشور در ان پی تی/ معاهده عدم گسترش سلاح اتمی است.
احمد چلبی، نفوذی رژیم ایران در آمریکا بود که طرح و برنامه پروژه اتمی رژیم ایران را کپی کرده؛ ارگانهای سیاسی و امنیتی آمریکا بنام “پروژه اتمی صدام حسین” قالب کرده بود. این دروغ ج.ا. با واسطه گری چلبی آوارگی و کشته شدن میلیونی عراقی را ببار آورد. درنهایت امریکا با تلفات ۶۰۰ سرباز و دو تریلیون دلار خسارت، عراق را در 3 بخش کرد، سنی، شیعی به ج.ا. داد. ولی زدن عراق، لیبی، سوریه، یمن در راهبرد تقویت اسراییل بود. این تقویت نگرانی ترکیه و عربستان را ببار آورد.
علیرغم دو دوزه بازی کردن های ایران: پکن در این روزهای سخت پشت ایران را خالی نکرد! وقتی موشکهای اسرائیل در ساعات اولیه ۱۲ ژوئن آسمان تهران را درنوردیدند و مرکز فرماندهی سپاه پاسداران را در یک حمله دقیق نابود کردند، ایران دریافت که دیگر جایی برای توهم باقی نمانده است. دو خط تلفن پکن و اسلامآباد فعال شد. در عرض چند ساعت، وزیر امور خارجه ایران با “وانگ یی” همتای چینی خود تماس تلفنی برقرار کرد. مدت کوتاهی پس از آن، پاکستان از ایران حمایت کرد و هواپیماهای نظامی در حریم هوایی ایران مشاهده شدند. نمادگرایی این رویداد آشکار بود: هنگامی که جمهوری اسلامی با تهدید وجودی مواجه شد، به شرق روی آورد. Iraj Asri 240625FB
در روزنامه ها آمد: چین جنگندههای جی 10 و سامانه پدافند اچ کیو 9 را در تهاتر با نفت به ایران خواهد داد. پاکستان، مراکش، ترکمنستان، ازبکستان و مصر نیز نسخههای صادراتی سامانه پدافند موشکی زمین به هوا تا 120 کیلومتری دارند. این جنگنده بین ۴۰ تا ۵۰ تا ۹۰ میلیون دلار فروخته شود. پرونده خرید جنگندههای «سوخو ۳۵» از روسیه هنوز مشخص نیست. ژنرال مکنزی فرمانده سابق آمریکا در خاورمیانه گفت: چین و روسیه گفته اند بازسازی جنگنده و پدافند به ایران نخواهند داد.
چین و روسیه توافقات سیاسی، تجاری، توریستی، رزمایش در منطقه دارند. در حالیکه شعار راندن آمریکا از خلیج فارس و نابودی اسراییل با توان، قوانین، قدرت، واقعیات همخوان نیستند. حملات موشکی اخیر ایران بهطور محسوسی دقیقتر شدند، شاید با سامانه ناوبری ماهوارهای “بیدو” چین است. پاکستان با ندید پرواز ب 2 آمریکا در بمباران فردو و نطنز و در لفظ به شکل علنی از ایران حمایت کرد، اجلاس ژوییه بریکس 2025 حمله به ایران را محکوم کرد. در جنگ به اطلاعات، مهمات، تجهیزات نیاز دارد.
شریعت شیعی قرابتی با الیگارشی روسیه و حزب حاکم چین دارد؛ صرفا از رقابت مسالمت آمیز آمریکا ست. این حمایت لفظی در نهایت در رای کشی سازمان ملل بروز کند. این حمایت ربطی به برادری ندارد. شی جین پینگ، رهبر چین و چهرهای تأثیرگذار در جنوب جهان، ممکن است شخصاً اقدامات اسرائیل را عبور از خطوط اساسی جهانی بداند. در تظاهرات ایران در ۹۶، ۹۸ و ۱۴۰۱ نیز بیطرفی خود را نشان داد.
چین و ایران در ۲۰۲۱، یک توافق استراتژیک ۲۵ ساله جامع ۴۰۰ میلیارد دلاری امضاء کردند. حوزههای انرژی، بنادر، مالی و حتی آموزش نظامی را شامل شود. این توافق به عنوان چرخش تهران به شرق و راه فراری از تحریمها و انزوا مورد ستایش قرار گرفت. برای مدت کوتاهی، به نظر میرسید ایران بلوک چین-روسیه را انتخاب کرده است. اما جوهر توافق هنوز خشک نشده بود که رفتار تهران غیرقابل پیشبینی شد. پروژهها به تعویق افتادند، همکاری بندری چین در چابهار متوقف شد، تجهیزات خورشیدی را سپاه پاسداران توقیف گرد. در اقدامی که همچون تحقیری عمدی به نظر میرسید،
ایران همان بندر را به هند اجاره داد ـ آن هم در شرایطی که هند به آمریکا نزدیک شده؛ خود را برای تقابل با پاکستان آماده میکرد. بدتر از آن، همزمان با نزدیک شدن هند و پاکستان به آستانه جنگ، ایران یک توافق استراتژیک همهجانبه با دهلی نو امضاء کرد. نه ظاهری از بیطرفی – فقط فرصتطلبی محض. ایران به هر سمتی که باد میوزید، تمایل پیدا میکرد. سیاست خارجی آن به نمونهای از دوپهلوکاری تبدیل شد: پا در شرق، دل در غرب، و چشمی دوخته شده به خریدار بعدی.
لیبرالهای تهران -نخبگان غربگرا- در حالی که توافق با چین را به عنوان فروش منافع ملی محکوم کردند، ولی از موضع ضد آمریکایی خود به عنوان ابزار چانهزنی با چین استفاده کنند. منطق آنها این بود: «ما برای شما مفید هستیم – پولش را بپردازید.» در حالی که تهران ژست ضدآمریکایی میگرفت، همزمان در بهبود روابط با واشنگتن و اروپا می کوشند، با امید کاهش تحریمها و جذب سرمایهگذاری غربی. در واقع، ایران ضدآمریکاییگرایی خود را به پول تبدیل کند، این استراتژی متناقض نه موجب اعتماد واشنگتن شد و نه پکن. پیک نت 070725
پیچیدگی پیش بینی ناپذیر است! وضع گذاری چندقطبی جهان، مرده پرستی شیعه، ارباب رعیتی شاهی در ایران، سرمایه داری دولتی به پیچیدگی افزاید. از 3 رویداد پیش روی پس از جنگ 12 روزه گفتند. یک روز پس از جلسه ناتو، جلسه امنیتی روسیه، چین، ایران در چین انجام شد. هر 3 شکست و پیروزی در جنگ 12 روزه خارج از قوانین بین المللی داشتند. 3 سناریو در مرحله پسا جنگ کنونی.
1-چلبی و حمله به عراق به شکست پرهزینه آمریکا منجر شد. 2-تجربه مصر در توافق با اسراییل و آمریکا پسا اکتبر 1973. 3-هرج و مرج جنگ داخلی نشت به همسایگان و اروپا کند؛ مدل سوریه و لیبی. گذار توان برابر مخالفان و نظام است. لذا با هم مذاکره کنند-مدل انتخابات پسا مذاکره مخالفان و نظام در لهستان و آفریقای جنوبی. مصاحبه اعتمادی با درویشپور علمداری- یوتیوب 260625 https://www.youtube.com/live/_piWdL4bMW4
بیش از ۱۲۲ میلیون نفر به دلیل جنگ، خشونت، آزار، نقض حقوق بشر مجبور به فرار از خانههای خود شدهاند. سودان ۱۴.۳، سوریه ۱۳.۵، افغانستان ۱۰.۳، اوکراین ۸.۸ میلیون. کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد ۲۰۲۵. اقتصاد ایران 3چالش دارد: رانت داخلی با معاملات رانتی و سود نجومی بدون مالیات؛ تحریم خارجی در افتادن با آمریکا و اروپا؛ شرکتهای خصولتی. رانتخوار جواز واردات انحصاری کالا با دلار 4هزار تومنی دارد. با گرانی قیمتها او کالا را 2برابر می فروشد. 30میلیارد دلار از ایران در 2017 خارج شد؛ مانند 1979. سرمایه مستقیم خارجی هم نیآمد. دلیل عمده گرانی ارز، خروج 30میلیارد دلار است. کلان خرهای دلار با ریختن نقدینگی نجومی باعث گرانی در ایران شوند.
منابع. 2025/07/11
مجید رجبی، اسرار ضربه امنیتی به تهران در جنگ 12 روزه، 040725 https://www.youtube.com