افغانستان معاصر و بازتعریف هویت ملی پس از فروپاشی دولت

 نویسنده: مهرالدین مشید     افغانستان معاصر یگانه کشوری در جهان است که…

یار در پیری

نوشته نذیر ظفر12/30/25سفیدی  يى که  به زلفان  یار  میبینمشکوفه  هاى…

هستی، بود و است !

امین الله مفکر امینی                        1015-22-12! بهشتِ این دنیا را مفروش به نسیــــه…

از روایت سازی تا مهندسی نفوذ و تاثیر گذاری بر…

 نویسنده: مهرالدین مشید     سفید سازی، معامله و مهار؛ الگوهای نوین تعامل…

د ارواښاد سمیع الدین « افغاني » د پنځم تلین…

نن  د ارواښاد  سمیع الدین « افغاني »  چې  د…

از نیم قرن دست آلودگی بیگانگان

باید درس عبرت گرفت ! افغانستان در جغرافیای موجود جهان از…

به پیشواز شب یلدا

دوباره نوبت دیدار یلداست شب برف است و یخبندان و سرماست دگر…

فیثاغورث

نوموړی د نړۍ تر ټولو لوی فیلسوف او ریاضي پوه…

آنارشیسم؛ نوستالژی اتوپی است

Anarchism.  آرام بختیاری ناکجاآباد مدینه فاضله، شوق دیدار بهشت زمینی بود.   واژه یونانی…

ایستاده گی طالبان در برابر جریان شکست ناپذیری تاریخ

نویسنده: مهرالدین مشید فرهنگ تسامح گرای خراسان تاریخی و ستیزه جویی…

علم او ټکنالوژي؛ د رښتینې خپلواکۍ محور

په اوسني عصر کې د نړۍ بڼه په بشپړه توګه…

تله‌ی «شرِ کوچک‌تر»؛ چرا نباید بد را در برابر بدتر…

هانا آرنت، فیلسوفی که عمر خود را صرف مطالعه ریشه‌های…

هستی، انسان و عدم 

رسول پویان  عمری گذشت در خم و پیچ مدام هیچ  بـودن نـدیده مانـدن کس در دوام هیچ  جاه و جلال و قـدرت آدم فـسـانه بود  ابحـاری در سـراب تخیّـل تمــام هیچ  زور…

            ائتلاف های شکننده و شجره نامۀ سیاه سیاستگران افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید تغییر ناپذیری طالبان و ناتاثیر گذاری مخالفان اعتماد…

             خواب ظلمانی

خفتگا ن رویا ی  یک  آرا مش ا ند  همچوکشتی بسته…

      نسبت ونسبیت 

نسبت بیان منسوب ومربوط ،ربط وتعلق وبا مفاهیم تناسب ،متناسب…

این هم بیاد تاریخ بماند

قومگرایی و ائتلاف ها بر بنیاد قومیت حلال مشکل افغانستان نیست! گرایش…

چرا اخلاق در همه‌ عرصه‌های زنده‌گی میان بیش‌ترین بشرِ قرنِ…

اخلاق‌نگری به سیاست‌مدارانِ بد اخلاق: مورد ترامپ محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مکتب-دینی فلسفی من…

برابری حقوی + استعداد ذاتی = شایسته سالاری...!

انسان ها٬ نظر به توانایی های ذاتی برابر آفریده نشده اند.…

مرغ رویا  

رسول پویان  مسوزان بال پـرواز پرستـوهـای زیبا را   میفگـن در قفسهای طلایی…

«
»

قدردانی ازاظهارات صریح و بی پرده ی باری جهانی                      

                  یادداشتی از : فروغی           

       اظهارات صریح و بی پرده ی باری جهانی شاعر و نویسنده ی نامدار زبان پشتو ــ سابق وزیر اطلاعات وفرهنگ افغانستان ، که ضمن نامه ی سرگشاده ای به طالبان ارسال نموده وهمه را با رسانه های داخلی و خارجی شریک نموده است ، تکانه ی تازه ایست در روند بازتاب حقایق جاری درکشورما از زبان یک شاعرفرهیخته ی زبان پشتو ــ شاعر سرودملی افغانستان ، شاعری که سرودها و ترانه های بلند مرتبت اش نٌقل مجالس فرهنگی همه علاقمندان و شیفته گان شعر بوده است .

      این اظهارات و موضعگیری صریح آقای باری جهانی که باید درمیان تمام مردم تعمیم بیابد ، می تواند برای همه اندیشمندان ،  هنرمندان و فرهنگیان کشور( شامل تمام زبانها و فرهنگ ها ــ بخصوص هنرمندان و فرهنگیان زبان پشتو ) جرآت آن را بدهد تا قاطعانه و صریح به گروه طالبان نه بگویند و مردم را به عنوان پیش کسوتان اندیشه و فکر، ازحقایق سیاه نظام طالبانی بیشتربا خبر سازند . نه اینکه به بهانه ی اینکه طالبان امنیت آورده اند ، آنان را نجات دهنده گان افغانستان تبلیغ نموده ، همه را به تعامل با تروریستان تشویق نمایند.  

      آقای باری جهانی که خود از ولایت قندهاراست در این نامه ی سرگشاده ، درباره ی نظام تک قومی طالبان و تبعات ویرانگراقدامات آنان برای افغانستان و بخصوص برای قوم پشتون گفته است که : « به دلیل انحصار قدرت توسط طالبان ـ به ویژه طالبان قندهاری ، همه اقوام دیگر افغانستان ، شامل پشتون های غیر قندهاری نسبت به همه پشتون ها بدبین شده اند …»  به نظر باری جهانی،  طالبان حقوق تمام اقوام را پامال کرده و همه پشتون ها تاوان عملکرد طالبان را خواهند داد .

     باری جهانی تأکید می کند که : « نه پشتون ها و نه هیچ قوم دیگری درافغانستان حق انحصار قدرت و محروم کردن و اخراج اقوام دیگر را دارند که مانند پشتون ها از هزاران سال به اینسو دراین سرزمین زنده گی کرده اند …»

      این شاعر شناخته شده و شجاع در نامه و اظهارات خود با تأکید گفته است که « تاریخ ثابت کرده است که به زور می توان قدرت را تصاحب کرد ؛ اما نگهداشتن آن با زور ناممکن است … »

      وزیرسابق اطلاعات و فرهنگ افغانستان با اشاره به شکست های تاریخی اتحاد شوروی سابق در افغانستان ،حکومت مجاهدین ، حکومت اول طالبان ، شکست نیروهای ناتو و امریکا در افغانستان ؛ طالبان را هشدار داده می نویسد که ” رژیم طالبان از فولاد ساخته نشده و این نظام نیز پایدارنمی ماند و فرو می پاشد …”

      او در بخش دیگری از نامه ی خود نوشته است که ” تحصیل کرده های افغانستان در داخل و خارج کشوربه دلیل بستن مکاتب و دانشگاه ها بروی دختران و همچنین ممنوعیت کارزنان مآیوس شده و بر شما خشمگین اند …”

     او بصراحت می نویسد که : « قتل های مرموز هواداران و فرماندهان حکومت پیشین جریان دارد و همه مردم این مسأله را کار شما ( طالبان ) می دانند .»

    آقای جهانی دربخش دیگری می نویسد که : « قبول دارم که امریکا بسته‌های چهل میلیون دالری را برای شما (طالبان ) ارسال می‌کند اما این بسته‌های پول نیز تا روز قیامت دوام نمی‌آورد. ایالات متحده که با حکومت‌های حامد کرزی و اشرف غنی وفا نکرد،  با شما هم وفا نخواهد کرد …  روزی نه امریکا و نه بسته‌های دالری آن خواهد بود بلکه طالبان و این مردم خشمگین، تنها خواهند بود …»

      آقای جهانی گفته است : « همانطورکه طالبان تانک ها و هاموی های امریکایی را با موتر سیکلت گرفتند ، مردم ناراضی افغانستان هم با دست خالی قدرت و موترسیکلت را خواهند گرفت …»

      باری جهانی شاعر سرودملی افغانستان گفته است : « جهان نظر خوب نسبت به طالبان ندارد و افغانهای مقیم خارج به دلیل اعمال طالبان از نام پشتون خجالت می کشند … » به باوراو ”  سازمان ملل با همه سیاستهای طلبان مخالف است و هیچ کشوری درجهان حتا پاکستان این گروه را به رسمیت نشناخته است …”

      باری جهانی شاعر فرهیخته و نامدار زبان پشتو درپایانِ نامه ی سرگشاده به طالبان ، به جرأت و با وضاحت نوشته است که : « نشئه ی قدرت چشمان طالبان را کور و گوشهای شان را کر کرده است … وضعیت کنونی دوام نخواهد آورد . مقابله با همه اقوام غیر پشتون ، پشتون های روشنفکر و تمام جهان تا قیامت ممکن نیست … ».