زنان وجهاد سیاسی علیه ظلم واستبداد

مقدمه  از دید قرآن کریم وسنت نبوی ، زنان دارای شآن…

خیزش زنان هرات؛ آزمون مردانگی فراقومی  و تجلی همبستگی ملی

نویسنده: مهرالدین مشید هتک حرمت به زنان هرات؛ پرده از سیمای…

         چه باید کرد 

چه  با ید  کرد  ها  بسیا  ر گشته  از ینکه  راه …

باسط محمد غریب

آقای "باسط محمد غریب" (به کُردی: باست حەمە غەریب) شاعر…

طالبان نماد خشونت، تبعیض و سرکوب علیه زنان و دختران

شباهنگ راد یکی از مهم‌ترین روایت‌ها در تبیین پدیدهٔ طالبان این…

دیار حلبچه‌ای

شاعر کُرد زبان "دیار حلبچه‌ای" (به کُردی: دیار هه‌له‌بجه‌یی) با…

ایدئولوژی ستیزان؛ خود ایدئولوژی گرایند

ideologie . آرام بختیاری ایدئولوژی انسانی؛ ضروری، مفید و رهایی بخش است.  ایدئولوژی؛…

 پری قره‌داغی

بانو "پری قره‌داغی" (به کُردی: پەری قەرەداخی) شاعر معاصر کُرد،…

از صنف درس تا پشت فرمان؛ روایت یک نسل

نویسنده: مهرالدین مشید آینه غربت؛ روایت زندگی یک نسل در یک…

جبار صابر

استاد "جبار صابر" (به کُردی: جەبار سابیر) شاعر معاصر کُردزبان…

بیاد دنیای امن و آزاد

رسول پویان نفت و گاز اول فروغ منزل و کاشانه شد بعد…

اهمیت ژئوپولتیک و ژیواکونومیک دهلیز واخان؛

پاکستان در اندیشه کنترول کامل این دهلیزحیاتی: کریدور واخان (Wakhan Corridor)،…

ډرونونه، سیم‌کارتونه او ټکنالوژیک جنګ

ليکنه: حميدالله بسيا په اوسنۍ نړۍ کې د جګړو بڼه تر…

طالبان و بازی‌های پنهان؛ از فرافکنی سیاسی تا مهندسی استخباراتی

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و نبرد روایت ها؛ بازی های سیاسی…

مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

«
»

آشتی دوباره میان ریاض و تهران

                نوشته ی : اسماعیل فروغی

       برقراری دوباره ی مناسبات دوستانه و دیپلوماتیک میان عربستان سعودی و ایران که از دهه ها دچارآشفته گی ها و کش و قوس های تنش زا بود ، حادثه ی بسیار بااهمیتی است در جهان که بی تردید تأثیرشگرفی برروابط سیاسی ــ امنیتی و اقتصادی درسطح شرقمیانه و جهان خواهد داشت .

      این آشتی بزرگ که کم اهمیت تر ازآشتی میان اعراب و اسراییل نیست ، سعودی سنی را که سالهای طولانی توسط امریکا و اسراییل ، منحیث ابزارِسخت سیاسی ــ امنیتی علیه ایران شیعی ، سوء استفاده شده بود ، نه دربرابر ایران شیعه ؛ بلکه در پهلوی آن قرار داده است . از برکت این آشتی بزرگ  ، دیگر هردوکشور قدرتمند منطقه ، توان و نیروی بزرگ و سازنده ی شان را نه درتخریب و تضعیف همدگر ، نه در جنگهای ویرانگر نیابتی در یمن ، سوریه ، لبنان و افغانستان ؛ بلکه برای توسعه و ترقی سرزمین های شان و برای برقراری امنیت و صلح درمنطقه وجهان ، به خرچ خواهند داد.

    این آشتی با اهمیت و بزرگ که به کوشش مستقیم جمهوری خلق چین صورت گرفته است ، پس از رفت و آمد ها و دیدارهای با اهمیتی میان رهبران سه کشور سعودی ، ایران و چین بدست آمده است . بخصوص پس ازسفراخیررییس جمهورچین  شی جین پینگ به ریاض و سفر ابراهیم رییسی رییس جمهور ایران به چین بود که آخرین ماده های این توافق بزرگ میان ریاض و تهران محک خورد و روابط دوستانه و دیپلوماتیک میان دوکشور بزرگ اسلامی از سر گرفته شد . 

     اعلام توافق سعودی و ایران که همزمان با آغاز سومین دوره ی ریاست جمهوری شی جین پینگ بود ، تهدید و چالش بزرگیست در برابر نفوذ نیم قرنه ی امریکا درشرقمیانه و کشورهای اطراف آن . قراردادهای دهها میلیاردی میان چین و ایران ؛ چین و کشورهای عربی ، علاقمندی روزافزون سعودی ها به پیوستن به سازمان همکاری های شانگهای و بالاخره این میانجیگری تاریخی ، کشورچین را در جایگاه بلند و پرقدرتِ یک بازیگر تازه ی قدرت در شرقمیانه قرارداده و منافع زورگویانه ی امریکا را بیشتر به چالش خواهد کشید .                 

     ارچند چین اذعان داشته است که  با این کوشش های صلحجویانه و تلاشهای سیاسی دومدار درشرقمیانه ، به دنبال هیچگونه نفوذ سیاسی درمنطقه نمی باشد ؛ اما حقیقت مسأله این است که چین از گسترش روابط مستحکم و گسترده ی اقتصادی با کشورهای عربی و ایران ، آرزو دارد تا دیگر نه حرف آخررا بلکه حرف اول را در شرقمیانه ثروتمند و قوی هم بزند . چین می خواهد سیاست خارجی موفق تراز امریکا درتمام نقاط جهان ازجمله در شرق میانه داشته باشد.

    توافق ریاض و تهران بی تردید برای هردوکشورِ سعودی و ایران سالانه دهها میلیارد دالر سود به بار خواهد آورد . هرگاه دوکشورِسعودی و ایران ، اختلافات و نگرانی های امنیتی نداشته و درعرصه ی اقتصادی ــ تجاری ــ بخصوص بازار نفت و پتروشیمی ، نه رقیب هم بلکه همکار و دوست هم باشند ، بدون شک به پیشرفتهای بزرگ اقتصادی ــ فنی و اعتلا و ترقی بیشتر دست خواهند یافت . 

     نکته ی اصلی و آخراین که ،  احیای دوباره ی روابط دوستانه میان ایران و سعودی با مینجیگری چین ، نشانه ی دیگری از سرخورده گی و ناکامی سیاست خارجی امریکا بوده ،  بالاخره امریکا را ازجایگاه قلدرمآبانه اش در شرقمیانه هم به زیرخواهدکشید . دیگر آن سیاست و استراتژی ایجاد اختلاف و شگاف درمنطقه که توسط امریکا به کارگرفته می شد ، بیشتراز پیش رنگ خواهد باخت و دیگر امریکا و اسراییل قادرنخواهند شد تا بازهم سعودی و ایران را در برابر هم قرارداده ، آنان را درکشورهای خودی در میان مسلمانان  به جنگ و مسلمان کشی واداربسازند .