آخرین نظامی آمریکایی که خاک افغانستان را ترک کرد کیست؟
قبرستان امپراتوریهای جهان این بار آمریکا را پس از ۲۰ سال تلاش، شکست خورده به خانه فرستاد.– تصویر ثبت شده از «کریس دوناهو»، فرمانده لشکر ۸۲ هوابرد آمریکا به عنوان آخرین نظامی آمریکایی در حال خروج از افغانستان، هنگام سوار شدن بر هواپیمای ترابری C-۱۷ در فرودگاه بین المللی «حامد کرزای» کابل، پایتخت افغانستان، شباهت زیادی به تصویر «بوریس گروموف»، آخرین فرمانده لشکر ۴۰ ارتش اتحاد جماهیر شوروی در افغانستان هنگام خروج آخرین سربازان شوروی از افغانستان در فوریه ۱۹۸۹ دارد. به گزارش «رویترز»، «کریس دوناهو»، آخرین نظامی آمریکایی بود که یک دقیقه مانده به نیمه شب دوشنبه ۳۰ آگوست (۸ شهریور)، سوار آخرین پرواز عملیات خروج آمریکا از افغانستان شد. تصویر وی با دستگاه دید در شب از پنجره جانبی هواپیماری ترابری C-۱۷ به صورت شبح سبز رنگ سبز ثبت شد. پنتاگون از این عکس برای انتشار خبر پایان حضور نظامی خود در افغانستان استفاده کرد. این لحظه تاریخی، یعنی تصویر خروج «دوناهو» بسیار شبیه به تصویر ژنرال شوروی است که در سال ۱۹۸۹ در حال خروج آخرین ستون زرهی از پل دوستی ازبکستان – افغانستان در راستای برنامه خروج اتحاد جماهیر شوروی از افغانستان بود. اگرچه تصویر مذکور فقط یک عکس بوده و حرکتی ندارد، اما به نظر میرسد، «دوناهو» به سرعت حرکت میکند؛ تمام تجهیزات جنگی را پوشیده است؛ عینک دید در شبی بالای کلاه ایمنی خود و تفنگی در در دست دارد. در مقابل تصویر «بوریس گروموف»، او را با دسته گلی در دست، در حال حرکت شانه به شانه با پسرش بر روی پل رودخانه «آمودریا»، نشان میدهد.
خروج آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی از افغانستان که به قبرستان امپراتوریها معروف شده، به اشکال بسیار متفاوتی انجام شد. این دو کشور دستکم به شکست فاجعه بار انگلیس در نبرد با نیروهای افغانستان در سال ۱۸۴۲ دچار نشدند. تصویر جنگ افغانستان و انگلیس، نقاشی رنگ و روغن اثر «الیزابت تامپسون» با نام بقایای یک ارتش است که یک سوار خسته تنها بر اسبی فرسوده را در حال عقب نشینی از کابل نشان میدهد.
خروج اتحاد جماهیر شوروی از افغانستان، با ادامه کار دولت مورد حمایت شوروی دنبال شد، اما دولت افغانستان تحت حمایت آمریکا، پیش از خروج این کشور، تسلیم شده و کابل دو هفته پیشتر از خروج آمریکا سقوط کرده بود. ستون زرهی گروموف، در نیمه فوریه ۱۹۸۹ در حالی از پل دوستی عبور کرد و به جنگ ۱۰ ساله اتحاد جماهیر شوروی علیه افغانستان پایان داد که طی جنگ مذکور بیش از ۱۴ هزار و ۴۵۰ سرباز شوروی کشته شده بودند. به گفته وی «من به پشت سر نگاه نمیکنم.»
اما خروج آمریکا از کابل در حالی انجام شد که تعدادی از نیروها و متحدان آمریکا در افغانستان باقی ماندند. «دوناهو» و همقطارانش، تصاویری هولناک از آخرین روزهای آشفته خود در کابل به همراه خود خواهند برد؛ والدینی که نوزادان خود را از فراز سیمهای خاردار به آنها میدادند، سقوط دو جوان افغانستانی از هواپیمای آمریکایی و بدتر از همه، حمله انتحاری داعش در خارج از فرودگاه در ۲۶ آگوست (۵ شهریور) که در کنار کشتار افغانستانیها مرگ ۱۳ سرباز آمریکایی را رقم زد.
در همین حال
«عبدالباری عطوان» معتقد است انفجار فرودگاه کابل همه معادلات و حتی افکار و اندیشه ها درباره آینده افغانستان را تغییر داد و بار دیگر شکست دستگاه اطلاعاتی آمریکا را ثابت کرد؛ در مرحله جدید جنگ دیگری در این کشور با گروه تروریستی دولت اسلامی خراسان رخ خواهد داد.
عبدالباری عطوان تحلیلگر سرشناس جهان عرب و سردبیر روزنامه «رای الیوم» در فایلی که در «یوتیوب» درباره تحولات افغانستان منتشر کرد، اظهار داشت: هنوز هم موضوع افغانستان به ویژه پس از انفجار فرودگاه کابل داغ است. این انفجار همه معادلات و حتی افکار و اندیشه ها درباره آینده افغانستان را تغییر داد. این انفجار برای چندمین بار شکست دستگاه اطلاعاتی آمریکا را ثابت کرده است.
وی افزود: دو انفجاری که در فرودگاه کابل رخ داد، بسیار مهم و خطرناک بودند زیرا عامل این حمله ها سازمان جدیدی با عنوان دولت اسلامی ولایت خراسان است. این سازمان بسیار خطرناک است و دو تن از عناصر انتحاری خود را به فرودگاه ارسال کرده بود.
آمریکا به بهانه نابود سازی گروه تروریستی القاعده وارد افغانستان شد و حالا «جو بایدن» رئیس جمهوری این کشور ادعا کرده است که ما القاعده را نابود ساختیم و از این کشور خارج می شویم. اما واقعیت چیز دیگری است. انفجارهای فرودگاه کابل همه معادلات و مفاهیم گذشته را تغییر داده و گروه دولت اسلامی ولایت خراسان وارد عرصه شده است. این گروه بسیار تندرو از زمان حضور القاعده در افغانستان حضور داشته و از سال ۲۰۰۳ خطرناک ظاهر شده است. اعضای این گروه را پشتون های پاکستانی و افغانستانی و تاجیک ها تشکیل می دهند. آنها در بلندی ها و مناطق صعب العبور منطقه تورا بورا در نزدیکی مرزهای پاکستان مستقر هستند و با طالبان و دولت افغانستان جنگیده اند. آنها جریان طالبان را به دلیل اینکه با آمریکا مذاکره کردند جنایتکار به شمار می آورند. آنها ضد شیعه هستند و بسیاری از جنایت ها را علیه شیعیان انجام داده اند. این گروه از حمایت آمریکا و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس برخوردار است؛ همانطوری که این دولت ها پیش از این از مجاهدان افغانی علیه شوروی سابق حمایت کردند.
به باور عطوان، این دیدگاه در مورد طالبان وجود داشت که آن ها علیه چین، روسیه، ایران و شیعیان و تاجیک و … عمل می کنند. اکنون انفجار فرودگاه کابل همه این کشورها ها را با هم متحد می کند. حال گروه ولایت خراسان با دست گذاشتن روی مساله اویغورها در چین برای پکن نیز خطر به شمار می رود و در مقابل طالبان از حمایت برخی کشورهای منطقه از جمله روسیه و چین برخوردار خواهد شد زیرا آن ها هم با گروه ولایت اسلامی خراسان مقابله خواهند کرد.
این تحلیلگر برجسته جهان عرب ادامه داد: آمریکا اکنون پیر شده و شکست خورده است. این کشور دیگر جرات دخالت نظامی در هیچ یک از کشورهای منطقه خاورمیانه را ندارد. دستگاه اطلاعاتی ایالات متحده هم شکست بی سابقه ای را در افغانستان متحمل شده است. در مرحله آینده گروه ولایت خراسان قدرت نمایی خواهد کرد و جنگ دیگری در افغانستان رخ خواهد داد. در آینده روزگار آمریکا و کشورهایی که با اسرائیل روابط خود را عادی ساخته اند، سخت خواهد بود. نیرنگ آمریکایی ها به خود آنها بازگشته است.