یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

هار و فراق 

 نوشته نذير ظفر ساحل ورجنيا  28 اپريل 2025 امد  بهار و   سبز …

تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده 21

بیژن باران قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن…

افغانستان؛ طعمه قدرت‌های منطقه‌یی و قربانی جنگ‌های نیابتی

چکیده افغانستان طی دهه‌های اخیر همواره درگیر جنگ، بی‌ثباتی و بحران‌های…

بحران خاموش؛ ناکارآمدی طرف های درگیر و سرنوشت ناپیدای مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید نشانه هایی از فروپاشی خاموش طالبان در متن…

تیر جفا 

نه شاعرم ، نه سرایشگر ترانه منم  یکی زمردم دور از…

«
»

آیا طالبان به راکت استینگر دست یافته اند ؟

                              نوشته ی : فروغی

        سقوط سریال گونه ی هلیکوپترهای ارتش افغانستان وامریکا درشهرها و مناطق مختلف کشورو درتازه ترین وضعیت ، سرنگونی طیاره ی بزرگ امریکایی     درولایت غزنی که طالبان مسوولیت سرنگونی همه را E-11A بعهده گرفته اند ، اگر برای رهبران قدرت طلب و بی کفایت افغانستان مایه ی نگرانی نباشد ، برای امریکاییان که هزینه های گزاف جنگ را به دوش می کشند ، آرام آرام میتواند سبب تشویش و نگرانی های بزرگ شده باشد .

        امریکاییان که زمانی خود با توزیع راکتهای هولناک استینگر و بولوپایپ برای مجاهدین افغان ، قوای نظامی شوروی و دولت وقت افغانستان را به تزلزل افگنده بودند ، ترس از آن دارند که مبادا علت اینهمه سقوط ها و سرنگون شدن های مسلسل و پیهمِ هواپیماها و چرخبال های امریکایی و افغانی ، اصابت استینگرهای ناپدید شده ای باشد که پس ازسقوط رژیم دوکتورنجیب الله نتوانستند همه را دوباره جمع آوری نمایند  .

       هرچند علت سقوط بیشتر طیاره ها ، ظاهراً نقص فنی ، خرابی هوا و گاهگاهی طالبان اعلان میشود ؛ اما شک آن وجود دارد که امریکاییان قصداً دلایل اصلی سقوط هوا پیماها را پنهان نگهدارند .

       ناظران به این باور اند که رقابتهای شدید قدرتهای خارجی در جنگ چهل ساله ی افغانستان ، وارد چنان مرحله ی خشنی شده است که میتواند مخالفان منطقوی امریکا را به این وا دارد تا با مجهز کردن طالبان با راکتهای ضد هوایی ، نظامیان خسته از جنگ امریکا را مجبور به برگشت زودهنگام از افغانستان نمایند .

       همچنان نادرستی محاسبه های امریکا در ارزیابی توانایی ها واثرگذاری های قدرت های منطقوی درجنگ افغانستان و کم بها دادن به نقش برجسته ی قدرت های منطقوی چون هندوستان ، ایران ، روسیه و چین در پروسه ی صلح افغانستان ، می تواند سبب ادامه ی جنگ و ادامه ی سقوط های مرگبارتر طیارات و هلیکوپترهای امریکایی و افغانی در میدان جنگ شود .

      از سوی دیگر افزایش حملات هوایی امریکا در افغانستان و بالارفتن رقم تلفات مردمان ملکی ناشی از آن هم میتواند زمینه های تشدید حملات ضد هوایی متقابل علیه قوای نظامی امریکا در افغانستان را بیشتر مساعد سازد .

      باساس تازه ترین گزارش رسمی فرماندهی مرکزی نیروهای هوایی امریکا ، جنگنده های این کشور تنها درسال 2019 میلادی ، 7423 بمب و راکت در افغانستان پرتاب کرده اند که سبب افزایش 42 درصدی تلفات افراد ملکلی در افغانستان شده و بر پیچیده گی ها و گره های جنگ افزوده است  .