محبتگاه عشق

رسول پویان زلف چین چین دام صید وتیغ ابرو قاتل است در…

افغانستان و «حاشیه نشینی ژئوپلیتیکی» در نظام بین الملل

نویسنده: مهرالدین مشید از اسیب پذیری ژئوپلیتیک تا نبود مشروعیت؛ «پاشنۀ…

در برابر جنایات ضد انسانی حلقه انسانیت ستیز طالبانیزم باید…

بصیر دهزاد  در هفته های اخیر افغانستان شاهد تشدید ارتکاب یک سلسله جرایم و…

از شمس النهار  و تجدد 

تا : نشريه «شريعت  » و تعصب کور ملا کراسی طالبانی  مصداق حال ما کلام شاعر…

 کاسیرر؛ فلسفه یعنی تئوری شناخت

آرام بختیاری تئوری شناخت جناب کاسیرر؛ متافیزیکی و لیبرالی است.   ارنست کاسیرر(1945-1874.م)،…

هجرت و تمدن؛ از زایش تمدن‌ها تا زایش بحران‌ ها

نویسنده: مهرالدین مشید روایت دوگانه هجرت؛ دیروز امید، امروز اضطراب هجرت به‌عنوان…

طالبان؛ اسطوره شکست ناپذیر با پاشنه اشیل

نویسنده: مهرالدین مشید توهم اقتدار پایدار؛ از فروپاشی امپراتوری‌ها تا شکست طالبان ظهور…

قربانی یاری شو!

امین الله مفکر امینی    2026-02-05! قربانی یاری شو که قربانــــت شـــــــــود     بوقتی سختی…

سلطنت مطلقه ؛ آنارشی جنگل گرگ ها

Hobbes , Thomas (1588-1679) آرام بختیاری هابس؛ فیلسوف سیاسی سلطنت مطلقه.  توماس هابس(1679-1588.م)،…

پایان یا بازتولید قدرت؛ طالبان در آستانه یک چرخش سرنوشت‌…

نویسنده: مهرالدین مشید حاکمیت طالبان و سناریو های آینده؛ تغییر از…

تکنولوژی یا تخیل؟ هارپ در میان واقعیت و توطئه 

از یوتیوب تا توهم خدایی: کالبدشکافی یک روایت خطرناک سلیمان کبیر…

بگذریـــد!

امین الله مفکر امینی          2026-27-04! بـگذرید زحرف وسخن های ممــلو ا زریـــــــــا نـــــدارد…

شب سیاه

رسول پویان شب سیاهی گریخته ماهی، شکـسته چنگی گـرفته نایی سحـر نیامد…

همدیگر ناپذیری

نفاق ، همدیگر ناپذیری ، بلند پروازی ، امتیاز طلبی…

مدافعان خط دیورند؛ واقع گرایان ژیوپلیتیک یا متهمان به همسویی…

نویسنده: مهرالدین مشید موافقان دیورند؛ بازیگران واقع گرا در برابر ستون…

‬‬نه به جنگ و نابرابری، آری به همبسته‌گی جهانی کارگران‬‬‬‬

 ‬‬‬‬اعلامیۀ سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان به‌مناسبت اول ماه می، روز…

توهم برتری و بازی قدرت

«جستاری در خودبزرگ‌ بینی و بازی‌های پنهان برتری» تهیه و تدوین…

بالیستیک چی‌ست؟

چرا این واژه‌ی صفت را به جای نام اصلی کار…

طالبان؛ پیامد فساد ساختاری و سازمان یافته حکومت‌های کرزی و…

نویسننده: مهرالدین مشید از امید تا انحطاط؛ فساد ساختاری و بازگشت…

قلۀ پیروزی

از قلـب خراسـان کهـن آمده ام با یعـقوب لیث و تهمتن…

«
»

آیا طالبان به راکت استینگر دست یافته اند ؟

                              نوشته ی : فروغی

        سقوط سریال گونه ی هلیکوپترهای ارتش افغانستان وامریکا درشهرها و مناطق مختلف کشورو درتازه ترین وضعیت ، سرنگونی طیاره ی بزرگ امریکایی     درولایت غزنی که طالبان مسوولیت سرنگونی همه را E-11A بعهده گرفته اند ، اگر برای رهبران قدرت طلب و بی کفایت افغانستان مایه ی نگرانی نباشد ، برای امریکاییان که هزینه های گزاف جنگ را به دوش می کشند ، آرام آرام میتواند سبب تشویش و نگرانی های بزرگ شده باشد .

        امریکاییان که زمانی خود با توزیع راکتهای هولناک استینگر و بولوپایپ برای مجاهدین افغان ، قوای نظامی شوروی و دولت وقت افغانستان را به تزلزل افگنده بودند ، ترس از آن دارند که مبادا علت اینهمه سقوط ها و سرنگون شدن های مسلسل و پیهمِ هواپیماها و چرخبال های امریکایی و افغانی ، اصابت استینگرهای ناپدید شده ای باشد که پس ازسقوط رژیم دوکتورنجیب الله نتوانستند همه را دوباره جمع آوری نمایند  .

       هرچند علت سقوط بیشتر طیاره ها ، ظاهراً نقص فنی ، خرابی هوا و گاهگاهی طالبان اعلان میشود ؛ اما شک آن وجود دارد که امریکاییان قصداً دلایل اصلی سقوط هوا پیماها را پنهان نگهدارند .

       ناظران به این باور اند که رقابتهای شدید قدرتهای خارجی در جنگ چهل ساله ی افغانستان ، وارد چنان مرحله ی خشنی شده است که میتواند مخالفان منطقوی امریکا را به این وا دارد تا با مجهز کردن طالبان با راکتهای ضد هوایی ، نظامیان خسته از جنگ امریکا را مجبور به برگشت زودهنگام از افغانستان نمایند .

       همچنان نادرستی محاسبه های امریکا در ارزیابی توانایی ها واثرگذاری های قدرت های منطقوی درجنگ افغانستان و کم بها دادن به نقش برجسته ی قدرت های منطقوی چون هندوستان ، ایران ، روسیه و چین در پروسه ی صلح افغانستان ، می تواند سبب ادامه ی جنگ و ادامه ی سقوط های مرگبارتر طیارات و هلیکوپترهای امریکایی و افغانی در میدان جنگ شود .

      از سوی دیگر افزایش حملات هوایی امریکا در افغانستان و بالارفتن رقم تلفات مردمان ملکی ناشی از آن هم میتواند زمینه های تشدید حملات ضد هوایی متقابل علیه قوای نظامی امریکا در افغانستان را بیشتر مساعد سازد .

      باساس تازه ترین گزارش رسمی فرماندهی مرکزی نیروهای هوایی امریکا ، جنگنده های این کشور تنها درسال 2019 میلادی ، 7423 بمب و راکت در افغانستان پرتاب کرده اند که سبب افزایش 42 درصدی تلفات افراد ملکلی در افغانستان شده و بر پیچیده گی ها و گره های جنگ افزوده است  .