1. دولتهای ترکمنستان، ازبکستان و تاجیکستان میخواهند ۵۰۰کیلوولت برق زنده را به افغانستان بدهند.
2. نام این پروژه «توتاپ» است. این برق قوی، بیشتر برای تکمیل کردن برق کابل است و یک خط لاین آن به طرف ولایتهای لوگر و خوست میرود و لاین دیگرش از مسیر غزنی به سمت قندهار خواهد رفت.
منفعت:
منقعت یا فاید این پروژه تنها مربوط مردم هزاره مان در بامیان نمیشود بلکه ولایت های غزنی ، لوگر، خوست و پکتیا و قندهار نیز میتوانند از این پروژه بهرمند شوند.
کارشناسان برق شرکت فیشنر آلمانی که کار برنامهریزی این پروژه را داشتند، چنین نظریه داده اند.
1. اگر مسیر توتاپ از شبرغان به پلخمری و بعد به بامیان و کابل باشد، بهتر است. یکی از دلایل فیشنر برای این طرح این است که مسیر بامیان، مسیر امنتری برای برق افغانستان است و از قطعی برق کابل جلوگیری میکند. از طرفی وصل شدن این شبکهها به هم، از همین طریق امکانپذیر است و شبکهی بزرگ برق افغانستان از این طریق میتواند به بسیاری از ولایتهای دیگر برسد و مرکز افغانستان هم صاحب برق شود.
2. از سوی دیگر گذشتن پروژه توتاپ از ولایات سمنگان و بامیان میتواند به بخش بزرگ دیگری از اقتصاد افغانستان کمک کند. معادن ذغالسنگ در سمنگان و معدن آهن حاجیگک در بامیان، در مسیر این پروژه قرار میگیرند و قطعاً با دسترسی این معادن به برق، روند استخراج منابع آن سرعت بیشتری گرفته و یکی از پشتوانههای بزرگ اقتصادی کشور خواهد شد.
3. با وصل شدن شبکه برق توتاپ به ولایت های غزنی ، خوست، قندهار و لوگر تحول بزرگی اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و از همه مهمتر رشد تجارت و تولید، کاریابی ، میدیا یا اطلاعات، انترنت و غیره به این ولایات وصل میشود که خود تاثیر به سزایی بالای افکار مردم و به وجود آمدن صلح وامنیت به این ولایات خواهند شد.
4. ولایات مرکزی افغانستان نیز در برنامه شبکهی برقرسانی شرکت برشنا و وزارت انرژی و آب، قرار ندارند. با گذشتن این پروژه از ولایات مرکزی، این مشکل هم حل شده و با توجه به اصل وحدت ملی، ولایات بیشتری دارای برق خواهند شد.
5.
مشکلات دامنگیر این پروژه:
1. کابینه نامکمل و ناقص حکومت انتقالی و شرکت ناکاراه نام نهاد برشنا و وزارت انرژی و آب برای این طرح مشکلتراشی میکنند و سعی بر این دارند تا مسیر توتاپ، از سالنگ بگذرد.
2. مسیر سالنگ، برای توتاپ مشکل جدی دارد.
3. یک لاین برق قوی از هر مسیری که میگذرد احتیاج به فضای بازی دارد. فضایی که حداقل صد متر مربع را احاطه کند. تنگیِ دره سالنگ و هوای نامساعد آن میتواند برای این پروژه خطرساز باشد.
4. «شارتی برق» یکی از احتمالات متخصصین فیشنر بوده که دلیل معقولی هم برای این موضوع دارند: اگر شارتی در این منطقه (سالنگ) اتفاق بیفتد، هر سه خط لاین برق مهم افغانستان قطع خواهد شد و در این صورت افغانستان بی برق خواهد ماند. درصورتیکه اگر این پروژه از مسیر دیگری انتقال یابد، این مشکل پیش نخواهد آمد.
5. مشکل تراشی و نگذاشتن رد شدن پروژه تاپی از مسیر بامیان ، غزنی، لوگر، خوست و قندهار جفایی بزرگ و نابخشودنی در حق مردمان این ولایات خواهد بود.
راه حل ها:
1. تخصص ، دلایل منطقی و منافع یک کتله بزرگ مردم در چنین تصمیم گیریها حرف اول را میزند.
2. در قدم اول باید همه مردم دور از همه تعصبات قومی و زبانی و…… باهم یک دست شده ، دنباله روی رهبران فاسد و معامله گر از هر قومی که هستند را رها کرده بالای دولت فشار بیاورند تا در هر مورد سلیقه یی برخورد نکند.
3. دولت حق این را ندارد تا هر چه دلش خواست انجام داده با افکار و خون زندگی مردم معامله کند.
4. درصورت نادیده گرفتن و جفا در حق چندین ولایات مهم افغانستان مردم باید تظاهرات صلح آمیز میلیونی کنند. ( حق گرفته میشود ، داده نمیشود).
بااحترام ،
رامین احمدیار
Ramin Ahmadyar |Vice President
Good Morning Afghanistan Radio | Channel-7 TV | Awa-Nama Productions | RASAA TV
H #252, Street 5, Kolola Posta Road, Kabul | (: +93 700277113 )