ساعت "کنزل" نمادی از نوستالوژی؛ اما به روایتی دیگر

نویسنده: مهرالدین مشید نه یک ساعت؛ بلکه حماسه ای در فضای…

ریبوار طاها

آقای "ریبوار طاها" (به کُردی: ڕێبوار تەها) با نام کامل…

نقارۀ جنگ 

رسول پویان  نـوای ســال نــویــن تـا نقـارۀ جـنگ است  به خون خلق…

عرفان و زبان

– دکتر بیژن باران من در جهان لغات دیگران می…

ای حزب قهرمان انیس  ستمکشان

      به افتخارسالگرد حزب پر   افتخاردموکراتیک خلق افغانستان ای حزب قهرمان انیس  ستمکشان یادت…

ریباز سالار

آقای "ریباز سالار" (به کُردی: ڕێباز سالار) با نام کامل…

تهاجمی خونین و آغاز مداخله ها و پایان حاکمیت ملی…

نویسنده: مهرالدین مشید تهاجمی که افغانستان را به میدان جنگ های…

میا پیشم!

امین الله مفکرامینی        2024-28-12! میا پیشم تو دلـــدارممزن زخمه دلی زارم رهی دوستی…

شماره چهارم سال ۲۷ م محبت

شماره چهارم سال ۲۷ م محبت از چاپ برآمد. پیشکش می…

دولت پدیده عقلی – تحلیل موردی حمله پاکستان در ولایت پکتیکا

دولت پدیده قوم و یا دینی مطلق نیست. و دین…

هر شکستی ما را شکست و هیچ شکستی شکست ما…

نویسنده: مهرالدین مشید با تاسف که تنها ما نسل شکست خورده…

نوروز نبودت

- بیژن باران چه کنم با این همه گل و…

عرفان در مغز

دکتر بیژن باران     لامارک 200 سال پیش گفت: به پذیرش…

نماد های تاریخی- ملی و نقش آن در حفظ هویت…

نور محمد غفوری اشیاء، تصاویر، نشان‌ها، مفاهیم، یا شخصیت‌هایی که نمایانگر…

در دنیای دیجیتالی امروز، انسان‌ها به مراتب آسیب پذیرتر شده…

دیوارها موش دارند و موش‌ها گوش! این مثل یا زبانزد عام…

خالق تروریستهای اسلامی؛ الله است یا امریکا؟

افشاگری جسورانه از ژرفای حقیقت سلیمان کبیر نوری بخش نخست  درین جا می…

چگونه این بار حقانی ها روی آنتن رسانه ها قرار…

نویسنده: مهرالدین مشید از یک خلیفه ی انتحاری تا "امید تغییر"…

شب یلدا 

شب یلدا شبی شور و سرور است  شب تجلیل از مدت…

سجده ی عشق!

امین الله مفکر امینی      2024-21-12! بیا کــــه دل ز تنهایــی به کفیدن…

فلسفه کانت؛ تئوری انقلاب فرانسه شد

Immanuel Kant (1724-1804) آرام بختیاری  نیاز انسان عقلگرا به فلسفه انتقادی. کانت (1804-1724.م)،…

«
»

گزارش‌گران بدون مرز (RSF) تأسف خود را از کشته شدن، دیوید گیلکی خبرنگار رادیوی ملی آمریکا (ان پی آر) و همکار و ترجمان‌اش ذبیح‌الله تمنا، اعلام می‌کند. این دو با کاروان اردوی ملی افغانستان سفر می‌کردند و موتر حامل آن‌ها که از لشکرگاه به سوی ولسوالی مارجه حرکت می‌کرد، مورد اصابت یک راکت طالبان قرار گرفت. گزارش‌گران بدون مرز (RSF) غم شریکی خود را به خانواده و همکاران دیوید گیلکی و ذبیح‌الله تمنا ابراز کرده و از دولت افغانستان می‌خواهد در این باره تحقیق و بررسی جدی انجام دهد. دیوید گیلکی، ۵۰ ساله خبرنگار عکاس رادیوی ملی آمریکا (ان پی آر) نخستین خبرنگار آمریکایی کشته شده پس از یازده سپتامبر در افغانستان است. وی از همین تاریخ خبرهای جنگ را در عراق و افغانستان پوشش می‌داده است. ذبیح‌الله تمنا ۲۸ ساله نیز عکاس‌حرفه‌ای و به سمت ترجمان با رادیوی ملی آمریکا (ان پی آر) همکاری می‌کرد. از سال۱۳۸۰ (۲۰۰۱ ) خبرنگاران در افغانستان برای انجام وظیفه خود بهایی سنگین پرداخت کرده‌اند. تا امروز دست کم ۳۵ خبرنگار برای اطلاع رسانی جان داده‌اند. ۱۶ تن از این روزنامه‌نگاران خارجی بوده‌‌اند. دیوید گیلکی و ذبیح‌الله تمنا در ۵ ژوئن و نهمین سالمرگ ذکیه ذکی مدیر رادیو ” صدای صلح” کشته شده‌اند. در شبانگاه ١٥ جوزا ١٣٨٦، دست کم دو مرد مسلح ناشناس وارد خانه‌ی ذکیه ذکی شدند و با شليک هفت گلوله وی را در برابر چشمان پسر دو ساله‌اش تیرباران کردند. نه سال پس از این قتل هیچ کدام از عاملان و آمران این قتل شناسایی و یا معرفی نشده‌اند و هیچ تحقیق و بررسی که شایسته این نام باشد، از سوی مقامات مسئول در باره قتل انجام نشد. بنا بر اطلاعات گردآوری شده از سوی گزارش‌گران بدون مرز، قاتلان از نزدیکان حزب گلبدین حکمتیار، بنیان‌گزار حزب اسلامی بوده‌اند و بنا بر شهادت بسیاری، این بنیادگرای افراطی، چند هفته پیش از کشته شدن زکیه زکی، در صحبت‌هایی فتوا مانند گفته است « اگر می‌خواهید اسلام را حفاظت کنید،باید صدای این زن را خفه کنید.» گلبدین حکمتیار از متحدان سابق طالبان در تاریخ ۲۸ ثور توافق‌نامۀ صلح را با دولت افغانستان امصا کرد. با وجود برخی اقدام‌های دولت اتحاد ملی در حمایت از آزادی اطلاع‌رسانی گزارش‌گران بدون مرز بهره‌مند شدن آمران و عاملان جنایت علیه خبرنگاران را از مصونیت در مجازات محکوم می‌کند. در رده بندی جهانی آزادی مطبوعات در سال ۲۰۱۶ افغانستان از میان ۱۸۰ کشور جهان در رده ۱۲۰ قرار دارد.

گزارش‌گران بدون مرز (RSF) تأسف خود را از کشته شدن، دیوید گیلکی خبرنگار رادیوی ملی آمریکا (ان پی آر) و همکار و ترجمان‌اش ذبیح‌الله تمنا، اعلام می‌کند. این دو با کاروان اردوی ملی افغانستان سفر می‌کردند و موتر حامل آن‌ها که از لشکرگاه به سوی ولسوالی مارجه حرکت می‌کرد، مورد اصابت یک راکت طالبان قرار گرفت.


گزارش‌گران بدون مرز (RSF) غم شریکی خود را به خانواده و همکاران دیوید گیلکی و ذبیح‌الله تمنا ابراز کرده و از دولت افغانستان می‌خواهد در این باره تحقیق و بررسی جدی انجام دهد.

دیوید گیلکی، ۵۰ ساله خبرنگار عکاس رادیوی ملی آمریکا (ان پی آر) نخستین خبرنگار آمریکایی کشته شده پس از یازده سپتامبر در افغانستان است. وی از همین تاریخ خبرهای جنگ را در عراق و افغانستان پوشش می‌داده است.ذبیح‌الله تمنا ۲۸ ساله نیز عکاس‌حرفه‌ای و به سمت ترجمان با رادیوی ملی آمریکا (ان پی آر) همکاری می‌کرد.

از سال۱۳۸۰ (۲۰۰۱ ) خبرنگاران در افغانستان برای انجام وظیفه خود بهایی سنگین پرداخت کرده‌اند. تا امروز دست کم ۳۵ خبرنگار برای اطلاع رسانی جان داده‌اند. ۱۶ تن از این روزنامه‌نگاران خارجی بوده‌‌اند.

دیوید گیلکی و ذبیح‌الله تمنا در ۵ ژوئن و نهمین سالمرگ ذکیه ذکی مدیر رادیو ” صدای صلح” کشته شده‌اند.

در شبانگاه ١٥ جوزا ١٣٨٦، دست کم دو مرد مسلح ناشناس وارد خانه‌ی ذکیه ذکی شدند و با شليک هفت گلوله وی را در برابر چشمان پسر دو ساله‌اش تیرباران کردند. نه سال پس از این قتل هیچ کدام از عاملان و آمران این قتل شناسایی و یا معرفی نشده‌اند و هیچ تحقیق و بررسی که شایسته این نام باشد، از سوی مقامات مسئول در باره قتل انجام نشد.

بنا بر اطلاعات گردآوری شده از سوی گزارش‌گران بدون مرز، قاتلان از نزدیکان حزب گلبدین حکمتیار، بنیان‌گزار حزب اسلامی بوده‌اند و بنا بر شهادت بسیاری، این بنیادگرای افراطی، چند هفته پیش از کشته شدن زکیه زکی، در صحبت‌هایی فتوا مانند گفته است « اگر می‌خواهید اسلام را حفاظت کنید،باید صدای این زن را خفه کنید.» گلبدین حکمتیار از متحدان سابق طالبان در تاریخ ۲۸ ثور توافق‌نامۀ صلح را با دولت افغانستان امصا کرد.

با وجود برخی اقدام‌های دولت اتحاد ملی در حمایت از آزادی اطلاع‌رسانی گزارش‌گران بدون مرز بهره‌مند شدن آمران و عاملان جنایت علیه خبرنگاران را از مصونیت در مجازات محکوم می‌کند.

در رده بندی جهانی آزادی مطبوعات در سال ۲۰۱۶ افغانستان از میان ۱۸۰ کشور جهان در رده ۱۲۰ قرار دارد.