مرز بندی تخصصی: سیاست٬ ایمان و دولتداری...!

·      سیاست: اراده کردن همانا انسان موجودی در اراده یا حیوان سیاسی…

             پلان شهری یا مهندسی قدرت؟ واکاوی اهداف پنهان طالبان در…

نویسنده: مهرالدین مشید نگاهی به پروژه‌های عمرانی در شهر کابل با…

شوخ طبعی 

رسول پویان  خنده داروی طبع غمگین است  شـادخواری طبیب دیرین است  خنده روباش…

جنگی که بجای فروریزی دستگاه تروریست پرور، دندان های آن…

نویسنده: مهرالدین مشید جنگی که امید ها برای نابودی بزرگ ترین…

به یاد مادر

مادر به خوی عادت طفلانه ام هنوز از بهر تو سرخوش…

توهم پولی، دستمزد، تورم ـــ برشی از کتاب: «درس‌گفتارهای کاپیتال»

دانش و امید، شمارهٔ ۲۹، اردیبهشت ۱۴۰۴ ــ  اوایل سال ۱۴۰۳،…

     انزوای نمایشی، همکاری پنهانی: از انکار علنی تا توافق پشت…

نویسنده: مهرالدین مشید انزوای دیپلوماتیک تا معامله در سایه: روایت دوگانه…

یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

«
»

شعار” اول امریکا ” ی ترامپ در هاله ای از ابهام

            نوشته ی: اسماعیل فروغی

     بتاریخ بیستم جنوری سال 2025 دونالد ترامپ این خبرسازترین و خودخواه ترین رییس جمهورایالات متحده ی امریکا ، حلف وفاداری یاد کرد . طوری که دیدیم مراسم تحلیف به بهانه ی سرمای زیاد نه درفضای باز و با حضورصدهاهزارشهروند عادی امریکایی مثل گذشته ها ؛ بلکه درزیریک سقف با حضورتنها طرفداران سرسخت ترامپ دایرشد . دونالد ترامپ رییس جمهورمنتخب ، درمیان شوروهلهله ی فقط چند هزار تن محدود از هم حزبی هایش ، سخنرانی کرد. او طی سخنرانی هیجان انگیز و پرطمطراق ( مثل اینکه درکارزارانتخاباتی باشد ) ، به مسایل بحث برانگیزی اشاره نموده ، وعده های سرخرمن اش را باز و باربارتکرار نمود . 

     آقای ترامپ ازسازمان جهانی بهداشت ( دبلیو اچ او ) و سازمان حفاظت از اقلیم پاک ( معاهده ی کنفرانس حفاظت اقلیمی پاریس ) ، بی باکانه پا پس کشید و اعضای سازمان امنیتی ناتو را هم تهدیدکرد که اگرپنج درصد درآمد سرانه ی شانرا نپردازند ، از ناتو هم بیرون خواهد شد . او درمیان دوصد فرمان ، فرمان رهایی یکهزاروپنجصد تن ازهواخواهان و هم حزبی هایش را هم امضاکرد که پنجسال قبل با چوب و چماق وحشیانه به کاخ کنگره حمله ورشده ، سبب ویرانی های بسیاروقتل شش تن پولیس و نگرانی تمام امریکا و جهان شده بودند . برخی از آن یورشگرانِ کاخ کنگره تا بیست سال زندان حکم قطعی تمام محاکم را داشتند .

     سخنرانی آقای ترامپ با واکنش های متفاوتی از سوی رهبران جهان و موافقان و مخالفان وی روبروشده است. ازمیان نکات مهم و قابل بحث بی شماری که درين سخنرانی وجود داشت ، بزرگ نمایی ، اضافه طلبی و خودخواهی های مغرورانه ی آقای ترامپ توجه همه را به خود جلب کرده است ( توجه دوست و دشمن امریکا را ) که حتا برخی آن را تحقیر به ملل دیگر تعبیرکرده اند . امریکا – اول، امریکا – بزرگتر، قوی تر و قابل ستایش ترازهمه ، شعار مرکزی تمام سخنرانی های او بود . او بصراحت اذعان داشت که برای تحقق این امربزرگ یعنی امریکا – اول ، حاضر است ، منافع همسایه گان و متحدان نزدیک اش چون کانادا ، پاناما، مکسیکو،دانمارک و حتا تمام متحدان اروپایی اش را هم زیر پاکند . چه رسد به تقابل با حریفان جهانی اش چین ، روسیه ، هند ، برازیل، سازمان‌های اقتصادی – تجاری آسه آن ، شانگهای ، بریکس وغیره .

    از آنجاییکه سرشت و کرکتر اندیشه های جاه‌طلبانه ی تمام رهبران امریکا بشمول آقای ترامپ ، باجنگ و ایجاد نقاط داغ تنش درجهان ریخته شده است ، او درحالی که می خواهد بگوید من جنگ طلب نیستم ، اما قصد و نیت اش را برای تصرفِ با زورِ کانال پاناما ، پنهان نمی نماید . خلیج مکسیکو را ازهمینحالا خلیج امریکا می نامد ، گرینلند را می خواهد از دنمارک به زور بدست آورده و کانادا را از زمره ی ایالات متحده ی امریکا می شمارد . به همین سان آقای ترامپ با بلند بردن سرسام آور تعرفه های گمرکی ، وضع مالیات کمرشکن برای اموال وارداتی ازاروپا و انتقال صنعت و تجارت از اروپا به امریکا با ترفند پایان آوردن جبری مالیات درامریکا ؛ می خواهد شعار اول امریکا را بی پروا وبدون درنظرگرفتن منافع دوستان و شرکای راهبردی اروپایی اش، هم تحقق ببخشد . 

     به هرحال ، پرسش اینجاست ، درشرایط حاضرکه تفاوت بسیار با سال 2017 (اولین باری که آقای ترامپ شعار امریکا نخست را بر زبان راند ) ، داشته و تغیرات شگرفی طی این هشت سال درجهان رخ داده است ، چگونه یک دولت غرق درقرض، بدون فروش ابزارجنگی براعراب و اروپاییان ، در برابررقبای بزرگ اقتصادی اش چون چین ، هندوستان ، اتحادیه ی اروپا ، برازیل ، روسیه ، ایران ، کشورهای جنوب شرق آسیا ، سازمان های آسه آن ، پیمان شانگهای  و بریکس که طی هشت سال همه قدرتمند شده اند ، قد راست نموده ، شعار بلندپروازانه ی اول امریکا را به تحقق برساند ؟ 

     جنگ ویرانگرغزه و کشتار بی رحمانه ی پنجاه هزارکودک و زن و مرد بیگناه فلسطینی توسط اسرائیل به یاری مستقیم ایالات متحده ی امریکا و ریختن هزاران تن بمب و باروت کمکی امریکا بروی اطفال و زنان بیگناه فلسطینی، توهم دیموکراسی و حقوق بشر امریکایی – اروپایی را بخوبی افشا کرده است .اینکه آقای ترامپ چگونه باورواعتماد مردمان جهان را باردیگربه این شعارهای کاذب امریکایی ـ غربی جلب نموده ، توهم امریکا اول را به تحقق می رساند ، شک و تردیدهای زیادی وجود دارد .

     شکست جنگ نیابتی امریکا وغرب دراوکراین ، نسل کشی درغزه و رشدوترقی بی سابقه ی اقتصادی ـ تجاری رقبای جهانی امریکا درسالهای اخیر، آرزوی بلند پروازانه ی اول امریکای آقای ترامپ را درهاله ای ازابهام قرارداده و دوران تاریخی افول امریکا را که رییس جمهورترامپ خود به آن اعتراف نموده است، نمی تواند نجات بدهد. 

     به باورمن آقای ترامپ ، به جای آنکه دراندیشه ی تحقق شعارهای خودخواهانه ی امریکا اول و تسخیر کانال پاناما یا گرینلند باشد ، خوب است از راه کاربرد ظرفیتهای بزرگ اقتصادی – علمی ملت امریکا و استفاده از منابع سرشار آن کشوردرتعامل با ملتهای دیگر ، درکنارسایرملل جهان نه در راس آنان ، به بزرگی ، عظمت و رفاه واقعی دست بیابد .

                   فروغی ( جنوری سال 2025 )