خلق در دانه لری - مرواریت های ناب

قۉشیق ( دو بیتی )   داکتر فیض الله ایماق باید گفت که،…

آشتی کردن طالبان با مردم افغانستان، راهی برای پایان جنگ…

نویسنده: مهرالدین مشید زهر پاشی های قومی و زبانی و توطیۀ…

 ترجمه‌ی شعرهایی از سردار قادر 

استاد "سردار قادر" (به کُردی: سه‌ردار قادر)، شاعر کُرد زبان،…

خموشی

 نوشته نذیر ظفر شــــــــد مــــدتی که ورد زبانم ترانه نیست آوای مــــن…

چشم براه وحدت

            چشمم براه  وحدت  پیوند وهمد لی جانم فدای وحدت وصد ق…

دوحه سر دوحه، پروسه های پیچیده و آرمانهای خشکیده 

نوشته از بصیر دهزاد  سومین کنفرانس در دوحه  درست سه هفته…

کور و نابینایان خرد

تقدیم به زن ستیز های بدوی و ملا های اجیر، آن…

فضیلت سیاسی و افغانستان

در نخست بدانیم٬ ماکیاولی در شهریار و گفتارها٬ در واقع…

بهای سنگین این خاموشی پیش از توفان را طالبان خواهند…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان بیش از این صبر مردم افغانستان را…

گلایه و سخن چندی با خالق یکتا

خداوندا ببخشایم که از دل با تومیخواهم سخن رانم هراسانم که…

(ملات گاندی در مورد امام حسین

باسم تعالى در نخست ورود ماه محرم و عاشوراء حسينى را…

جهان بی روح پدیداری دولت مستبد

دولت محصولی از روابط مشترك المنافع اعضاء جامعه می باشد٬ که…

ضانوردان ناسا یک سال شبیه‌سازی زندگی در مریخ را به…

چهار فضانورد داوطلب ناسا پس از یک سال تحقیق برای…

پاسخی به نیاز های جدید یا پاسخی به مخالفان

نویسنده: مهرالدین مشید آغاز بحث بر سر اینکه قرآن حادث است و…

طالبان، پناهگاه امن تروریسم اسلامی

سیامک بهاری شورای امنیت سازمان ملل: ”افغانستان به پناهگاه امن القاعده و…

  نور خرد

 ازآن آقای دنیا بر سر ما سنگ باریده عدوی جان ما…

عرفان با 3 حوزه شناخت/ ذهن، منطق، غیب

دکتر بیژن باران با سلطه علم در سده 21،…

شکست مارکسیسم و ناپاسخگویی لیبرالیسم و آینده ی ناپیدای بشر

نویسنده: مهرالدین مشید حرکت جهان به سوی ناکجا آباد فروپاشی اتحاد جماهیر…

سوفیسم،- از روشنگری باستان، تا سفسطه گری در ایران.

sophism. آرام بختیاری دو معنی و دو مرحله متضاد سوفیسم یونانی در…

آموزگار خود در عصر دیجیتال و هوش مصنوعی را دریابید!

محمد عالم افتخار اگر عزیزانی از این عنوان و پیام گرفتار…

«
»

 رمان های کارل مای و خاطرات چریک آلمانی

علیشاه سلطانی

peter-jürgen  Boock ( 1951- ? )

karl May  ( 1842 – 1912 )

یورگن بووک ، چریک سابق 65 ساله ارتش سرخ آلمان(RAF)  و گروه  ” بادر – ماینهوف ” بعد از دهها سال زندگی چریکی و زندان ،و بعد از انحلال این سازمان چریکی  بعد از سقوط استالینیسم در اروپای شرقی ، مرتب در رسانه ها ظاهر میشود و سعی میکند به همه پرسشهای ژورنالیستها و ماموران مخفی امنیتی پاسخ دهد ، گرچه چنان زیرک است که فقط اطلاعات سوخته میدهد تا خود و رفقای سابق را به خطر نیتدازد . او چون برای هر سئوالی پاسخی دارد و معمولا داستان سرایی میکند و حتی در عملیات و خانه های تیمی هم که نبوده ، خاطره ای را تعریف میکند ، چپ ها و آنارشیست های آلمان به او لقب ” کارل مای مشی چریکی در آلمان ” را داده اند ، چون کارل مای در پایان قرن 19 میلادی گرچه هیچ وقت در خاورمیانه و بالکان و امریکای شمالی نبود ، دهها رمان پرفروش خاطره ای – سفرنامه ای در باره این کشورها  نوشت ؛ زمانی که بدلیل دزدی در زندانی در شرق آلمان بسر میبرد . کارل مای چنان باورمندانه این رمانها را نوشت که آنزمان غالب خوانندگان فکر میکردند او شخصا در ایران و کردستان و عراق و ترکیه و کشورهای بالکان و چین و میان سرخپوستان امریکای شمالی بوده و زندگی کرده است . حال غیرمستقیم یورگن بوک میان روشنفکران آلمانی سنبل خیالپردازی و داستانسرایی و لاف و گزاف و دروغ و تمسخر و خنده  در باره  سازمان ارتش سرخ و گروه بادرماینهوف شده است  . البته وی از این طریق خودش را تامین مالی می نماید و برای چند کتاب خود مشتری کافی  پیدا میکند .

حال در اینجا اشاره ای هم به زندگی و بیوگرافی و زمان و آثار کارل مای میشود . او میان سالهای 1912-1852 میلادی در شرق آلمان زندگی نمود و یکی از پرخواننده ترین نویسندگان نسل جوان تاریخ آلمان بود . ناشر او در سال 1962 اعلان کرد که رقم خوانندگانش در سراسر جهان به 175 میلیون رسیده است .

زمانیکه از او سئوال شد چرا صحنه و محیط حوادث رمانهایش را در شرق و یا محل سکونت سرخپوستان امریکا قرار میدهد ؟ او جواب داد چون در کشور خود خطراتی از جانب دولت و کلیسا و تیمارستان او را تهدید میکنند . عده ای هم با اغراق صلح خواهی او را از جمله نطفه های تشکیل سازمان ملل و اتحادیه خلقها میدانند . او در آثارش به سرنوشت مهاجرین آنزمان به قاره امریکا نیز میپردازد . در امریکا او به مشهوریت اینشتین و هرمان هسه رسیده بود .

ارنست بلوخ فیلسوف و منقد ادبی میگفت آثار کارل مای بخشی از ادبیات آرمانگرایی رویایی است که کوشش میکند عطش آرزوهای غیر ممکن محرومین و جوانان رمانتیک را ارضا کند . جامعه شناسان دلیل موفقیت آثارش را به سبب خشونت زندگی ماشینی مدرن میدانند که انسانها را در محیط کار و در زندگی روزمره جوری بخود مشغول نموده که انها خصوصیات و احساساتی مانند عشق و محبت و خلاقیت و شوق و هنردوستی و کنجکاوی و شهامت و همدردی و آرامش و زیبایی و عرفان و خیالپردازی را فراموش کرده اند .

مخالفان کارل مای آثار اورا چرکنویس ادبیات سرگرم کننده و مبتذل بی ارزش میدانند و او را محصول فرهنگ استعماری غارتگرانه سرمایه داری غرب و دشمن زحمتکشان به حساب می آورند . سالهای 1910-1880 اوج استعمارگرایی امپراتوری آلمان با قدری تاخیر بود . در نظر منتقدین کارل مای سیاست استعماری آلمان را با ادبیات خود همراهی نمود .

او با کمک رمانهای ماجراجویانه و سفرنامه ای خود نه تنها سیاست استعماری بلکه ایدئولوژی و اقتصاد و توسعه طلبی استعمارگران را پشتیبانی نمود چون آنها بدون حمایت ادبی و فرهنگی کارل مای توانایی سازماندهی هزاران نیروی جوان برای ارسال به کشورهای مستعمره شده را نداشتند .

پیش از کارل مای نویسندگان و شاعران مشهور دیگری مانند آلساندر دوما و والتر اسکات و سویفت و کوپر و زاماروف و شاتوبریان و شیلر و دانته و هومر آثار سیاحتی سفرنامه ای نوشته بودند گرچه نه دانته مسافر جهنم و نه شیلر به سوئیس رفته بود . قره بن رمزی یکی از قهرمانان رمانهای کارل مای یک وسترن و گانگستر پایان عصر استعمار اروپایی است .

کارل مای در غالب آثارش مبلغ نوعی اخلاق مسیحی است که مطابق علایق مسیونرهای مسیحی اروپایی در کشورهای جهان سوم است . خوانندگان آثار او معمولا جوانان 18-10 ساله بودند . رمان سرخپوستی “وینه تو” و رمان خاورمیانه ای “کردستان وحشی”  از مشهورترین آثار او هستند که به صورت فیلم نیز درآمده اند .

از جمله دیگر آثار او – اردستان و چینستان ، فراخستان ، شاه قاچاقچی ، وصیت نامه قلابی ، ماموریت شاهانه ، از بغداد تا استانبول ، در سرزمین مهدی ، دیکتاتور در دهکده ، شیخ نفتی ، کاروان برده فروشان ، توطئه در استانبول ، قزاقها ، قبر کولی ، جزیره محکومین ، زندگی و مرگ من ، درویش دره مرگ ،  هستند .

کارل مای سعی کرد از درون زندان نامهایی ساختگی ولی شرقی یا سرخپوستی برای قهرمانان رمانهایش بیابد ، مانند – محرمه ،مرزینه، جلیقه ، ربانا ، شکره ، گل شیراز، گل گدا ، حفیظ سوخار ، خواص باشی ، عبده افندی ، مخرج الدوله ، باش نظیر، حسن آل چربی ، زنده دور ، آقا دوبار ، سلیم حاج صواب ، مراد نصیر ، حسن الکبیر و غیره .

طبق ادعای رسانه ها در سالهای اخیر در کتابخانه های زندانهای اروپا غیر از رمانهای هری پوتر آثار کارل مای از جمله پرخواننده ترین کتابها بین زندانیان هستند