تلاش چین برای حل و فصل مسالمتآمیز بحران اوکراین
گلوبال تایمز
ا. م. شیری
هدف سفر اروپایی لی، تحقق تلاشهای چین برای انجام مذاکرات صلح است
روزنامۀ چینی گلوبال تایمز مینویسد: وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجۀ چین گفت، لی هوی، نمایندۀ ویژۀ چین در امور آوراسیا، از اوکراین، لهستان، فرانسه، آلمان و روسیه بازدید خواهد کرد تا با همۀ طرفها دربارۀ راه حل سیاسی برای بحران اوکراین ارتباط برقرار کند.
کارشناسان چینی گفتند که دیدارهای آتی لی نشاندهندۀ تلاش چین برای حل سیاسی بحران اوکراین است.
این روزنامه در ادامه مینویسد: «وانگ گفت، از زمان آغاز بحران، چین موضعی عینی و منصفانه اتخاذ نموده و فعالانه مذاکرات صلح را ترویج میکند. شی جینپینگ، رئیس جمهور چین با طرح چهار اصل، خواستار تشریک مساعی در چهار زمینه شد و سه اظهارنظر در مورد اوکراین را به اشتراک گذاشت که رویکرد اساسی چین در قبال این موضوع را مشخص میکرد. بر این اساس، چین موضع خود را در مورد حل و فصل سیاسی بحران اوکراین بطور واضح بیان کرده است، که موضع چین در مورد مسئلۀ فوق را منعکس میکند و نگرانیهای مشروع همۀ طرفها را که مورد استقبال جامعۀ بینالمللی قرار گرفته است، در نظر میگیرد.
شی جینپینگ، رئیسجمهور چین در ۲۶ آوریل طی یک تماس تلفنی به ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین گفت که چین برای جستجوی راهحل سیاسی بحران یک نمایندۀ ویژه در امور آوراسیا را برای بازدید از اوکراین و دیگر کشورها اعزام خواهد کرد.
وانگ ونبین گفت که دیدار آتی لی نشاندهندۀ تعهد چین به پیشبرد مذاکرات صلح است.
به تناسب طولانی شدن و تشدید بحران اوکراین، جهان همچنان اثرات جانبی این بحران را تجربه میکند و صداهایی مبنی بر خواست آتش بس و کاهش تنش در جامعۀ بینالمللی شنیده میشود.
چین به ایفای نقش سازنده و ایجاد اجماع بینالمللی گستردهتر برای پایان دادن به درگیریها، آغاز گفتگوهای صلح و جلوگیری از تشدید اوضاع و ترویج راه حل سیاسی بحران اوکراین ادامه خواهد داد.
کوئی هنگ، یکی از پژوهشگران مرکز مطالعات روسیه در دانشگاه علوم تربیتی چین شرقی، به گلوبال تایمز گفت که سفر لی به اروپا با هدف تحقق بخشیدن به تلاشهای چین برای پیشبرد گفتگوهای صلح است.
کوئی گفت: «صرفنظر از این که نتیجه چه باشد، چین باید این کار را انجام دهد و فقط چین میتواند این کار را انجام دهد… این نشاندهندۀ مسئولیت چین به عنوان یک کشور بزرگ است».
با این حال، برخی از رسانههای غربی بیطرفی چین را زیر سؤال بردهاند. کارشناسان اشاره لی، سفیر سابق چین در روسیه را مبنی بر این که او «روابط نزدیک» با مسکو دارد، بهعنوان «غرضورزی» توصیف میکنند.
کوئی گفت که تصور اینکه سخنان فرستادۀ ویژه به عنوان سفیر سابق در مسکو به یک موضع مغرضانه منجر شود، پوچ است.
کوئی توضیح داد که تقریباً تمام سفرای چین در روسیه در بخش امور آوراسیا، جایی که دیپلوماتها میتوانند بر اساس الزامات شغلی خود به کشورهای مختلف اعزام شوند، کار میکردند و خاطرنشان کرد که امور اوکراین نیز زیر نظر ادارۀ امور آوراسیا قرار دارد.
به گفتۀ کوئی، دیپلوماتهای چینی عینی و بیطرف هستند، نه مغرض.
کوئی در پایان گفت: اگر همین نتیجهگیری برخی از رسانههای آمریکایی و غربی را قبول کنیم، آیا میتوان گفت سفیر آمریکا در چین طرفدار چین است؟ به نظر میرسد این مدعا توان ایستادگی در برابر بررسی نخواهد داشت.
مأخوذ از: وبگاه بنیاد فرهنگی راهبردی
۲۷ اردیبهشت-ثور ۱۴۰۲